| 
 Vitamin  | 
 Bulunduğu gıda  | 
 İşlevi  |  
| 
 A Vitamini  | 
 Karaciğer, yumurta sarısı, tam yağlı süt ürünleri, yağlı balık  | 
 Gözlerin sağlıklı olmasını ve sağlıklı büyümeyi sağlar; solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur; sağlıklı kemik, diş ve dişeti için gereklidir.   |  
| 
 Betakaroten  | 
 Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, tatlı patates, balkabağı  | 
 A Vitaminine dönüşen bir antioksidandır.  |  
| 
 Vitamin B1 (thiamine)  | 
 Tahıllar, yulaf ezmesi, sebzeler, karaciğer, yer fıstığı  | 
 Enerji sağlar; karbonhidrat sindirimine yardımcı olur; sinir sistemine, kaslara, kalbe ve zihinsel aktivitelere yardımcı olur ve stresi azaltır.   |  
| 
 Vitamin B2 (riboflavin)  | 
 Yeşil yapraklı sebzeler, balık, yoğurt, karaciğer, süt  | 
 Büyümeye, sağlıklı saç, deri ve tırmak gelişimine yardımcı olur; karbonhidrat, yağlar ve proteinlerin sindirimine, enerji üretimine, stresle başa çıkmaya yardımcı olur.  |  
| 
 Vitamin B3 (nicotinic acid)  | 
 Yağsız et, incir, hurma, avokado, balık, yumurta, bütün buğday ürünleri  | 
 Seks ve tiroid hormonları ve kan şekerinin ayarlanması için önemlidir. Sinir sistemi ve beyin için gereklidir.   |  
| 
 Vitamin B5 (pantothenic acid)  | 
 Tahıllar, kepek, şeker pekmezi, fındık, yeşil sebzeler, tavuk, yumurta sarısı, et, karaciğer  | 
 Adrenalin bezleri için hayati önemi vardır; yağların ve karbonhidratın enerjiye dönüşmesine yardımcı olur; antijen üretimine yardım eder.   |  
| 
 Vitamin B6  | 
 Kepek, kümes hayvanları, et, karaciğer, lahana, süt, yumurta sarısı, ton balığı, sardalya, uskumru, pırasa, ringa balığı, alabalık, som balığı  | 
 Vitamin B12’nin emilmesi ve protein metabolizması için gereken antijenleri ve alyuvarları üretir.   |  
| 
 Vitamin B12  | 
 Karaciğer, sığır eti, balık, kabuklu deniz hayvanları, yumurta, süt, peynir  | 
 Büyümeye yardımcı olur; konsantrasyonu geliştirir ve sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir.   |  
| 
 Folik asit  | 
 Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, yumurta sarısı, kayısı, balkabağı, baklagiller, avokado, bütün buğday ürünleri, çavdar  | 
 Vücudun protein ve karbonhidratları kullanmasına yardım etmek, antijen üretimi, anemiye karşı koruma için gereklidir.   |  
| 
 Biotin  | 
 Esmer pirinç, fındık, meyve, yumurta sarısı, sığır karaciğeri  | 
 Yağların ve proteinlerin metabolize edilmesine yardımcı olur; sağlıklı cilt, saçlı deri ve saç için gereklidir.   |  
| 
 Choline  | 
 Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı  | 
 Hafızayı geliştirir; kolesterol üretimini kontrol eder; toksinleri karaciğerden uzaklaştırır.   |  
| 
 Vitamin C (ascorbic acid)  | 
 Turunçgiller, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, tatlı biber, karnabahar, patates, tatlı patates, kiwi, kavun, karpuz, ıspanak, brokoli, lahana, şalgam, karaciğer  | 
 Bağışıklık sistemi için gereklidir; viral ve bakteriyal enfeksiyonlara karşı yardımcı bir maddedir; vücudun stresle başa çıkması için gereklidir; deri, kemik, kıkırdak ve dişetleri ve kılcal damarlar da dahil bağ doku yapımını teşvik eder.   |  
| 
 Vitamin D (calciferol)  | 
 Sardalya, ringa balığı, ton balığı, yumurta sarısı, balıkyağı, süt ürünleri  | 
 Kemik ve diş gelişimi için gereklidir; A ve C Vitaminiyle birlikte gribe karşı korur.   |  
| 
 Vitamin E  | 
 Nebati yağ, brokoli, brüksel lahanası, badem, zeytinyağı, yumurta, ıspanak, soya fasulyesi, domates, taze fındık, havuç, ayçiçeği çekirdeği, hububatlar  | 
 Antioksidandır; hücre zarlarını korur; yaraların iyileşmesine etki eder; pıhtılaşmayı önleyicidir; klorlu suya karşı korur.   |  
| 
 Vitamin K  | 
 Yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, ayçiçek yağı, yumurta sarısı, süt  | 
 Kanama zamanını düzenler; kemik metabolizması için gereklidir.   |   
  
 
| 
 Mineral  | 
 Bulunduğu gıda  | 
 İşlevi  |  
| 
 Kalsiyum  | 
 Soya fasulyesi, sardalya, sombalığı, yer fıstığı, ayçekirdeği, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam, brokoli  | 
 Kemik gelişimi için gereklidir.  |  
| 
 Krom  | 
 Kabuklu deniz hayvanları, tavuk, esmer pirinç, çavdar ekmeği, havuç, marul, yumurta, muz, lahana, portakal, mantar, yabani havuç, elma, çilek, patates, süt, tereyağı  | 
 Kan şekeri ayarlanmasında kullanılır, gerekli yerlere protein sağlanmasına yardımcı olur, kolesterol seviyesini düşürür.  |  
| 
 İyot  | 
 Deniz ürünleri, deniz yosunu, iyot açısından zengin topraklarda büyümüş sebzeler   | 
 Metabolizma ve sağlıklı zihinsel aktivite için gereken tiroksin hormonunun üretimine destek olur.   |  
| 
 Demir  | 
 Karaciğer, kırmızı et, yumurta sarısı, fındık, ceviz, kuşkonmaz, yulaf ezmesi, deniz yosunu, maydanoz, incir, kiraz, muz, avokado, esmer pirinç, patates, bezelye, kuru erik, ayçekirdeği, kuru üzüm, mantar, brokoli  | 
 Alyuvarların yapımı ve enerji üretimi için gereklidir ve B Vitaminin metabolize edilmesine yardımcı olur.   |  
| 
 Magnezyum  | 
 Bütün koyu yeşil yapraklı sebzeler, limon, greyfurt, badem, çekirdek, incir, mısır, patlıcan, kuru üzüm, havuç, mantar, domates, sarmısak, soğan, tavuk, patates  | 
 Kalsiyumun sindirilmesi, stresle başa çıkma, sinir ve kasların çalışması ve zihinsel aktiviteler için gereklidir.   |  
| 
 Selenyum  | 
 Kepek, ton balığı, domates, brokoli  | 
 Vücuttaki oksijenin kullanılmasına yardımcı olan, E Vitaminini daha efektif hale getiren bir antioksidandır.  |  
| 
 Çinko  | 
 Et, kabak ve ayçekirdeği, yumurta, sardalya, tavuk, salatalık, yumurta sarısı, havuç, yulaflı yiyecekler, çavdar, karnabahar, ceviz, badem, marul, ton balığı, çilek, kiraz, esmer pirinç  | 
 Bütün protein metabolizması, büyüme, hücrelerin yenilenmesi ve enzim üretimi için gereklidir.   |   
Alıntı 
  
  Düzenleyen fatoş - 10 Nis 2009 Saat 18:29
    
   
   |