Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Doğum
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Hangi doğum yöntemi size göre
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuHangi doğum yöntemi size göre

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Kevser Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör

Mersin benden sorulur:)))))

Kayıt Tarihi: 27 Mar 2009
Konum: Kayseri
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7222
Mesajın Direkt Linki Konu: Hangi doğum yöntemi size göre
    Gönderim Zamanı: 05 Ara 2010 Saat 13:24
Bundan birkaç ay önce, “çok satan” bir anne çocuk dergisinde bu soruya yer verilmiş, alternatifler olarak da şunlar dizilmişti:

(a) Normal doğum
(b) Sezaryen doğum
(c) Suda doğum
(d) Epidural doğum

Bu nasıl bir yanlışlık, nasıl bir kavram karmaşasıdır?

Aşağıdakileri bilmek için tıp fakültesi bitirmiş olmak gerekmiyor:

  • Normal doğum, suda doğum ve epiduralli doğum farklı doğum yöntemleri değildir. Vajinal yolla yapılan her doğum normal doğumdur. Herhangi bir tıbbi müdahale olmadan yapılırsa doğal doğum olarak adlandırılır. Suda gerçekleşirse suda doğum olur. Normal doğum sırasında epidural da alınabilir, bu durumda epiduralli normal doğum olmuş olur.
  • Sezaryen bir doğum yöntemi değil, kurtarma operasyonudur. Daha doğrusu öyle olmalıdır. Ancak son senelerde “tercihli” ya da “planlı” sezaryen gibi bir alternatif geliştirildiği için bir tür doğum yöntemine dönüştürülmüştür.
  • Sezaryen bir operasyon olduğundan ve operasyon sırasında ya epidural ya da spinal anestezi almak (veya da genel anesteziyi tercih etmek) zorunlu olduğundan sezaryen doğum ve epiduralli doğum da birbirinden bağımsız, farklı yöntemler değildir.

“Hangi doğum yöntemi size göre?” gibi yanıltıcı sorulara maalesef sadece “çok satan” anne-çocuk dergilerinde değil, kadın-doğum uzmanlarının web sitelerinde de rastlıyoruz, ki bu çok daha vahim bir durum…

Adı üstünde “doğal” olandan, “normal” olandan farklı yöntemler varmış gibi gösterilmemeli. “Normal”in dışındaki alternatifler, ancak “anormal” bir durum olduğunda uygulanmalı.

Kadının bedeni doğum yapmaya müsaittir. Elbette anormal durumlar söz konusu olabilir, teknoloji de bu yüzden var. Ancak teknolojik nimetler normale alternatif gibi sunulmamalı, “kadını kurtarmak” adına doğal olandan şaşılmamalı.

Ina May Gaskin, Ina May’s Guide to Childbirth adlı kitabında şöyle diyor:

Günümüz doktorları sıklıkla doğum sırasında belirsiz ve gizemli bir problem yaşandığını, ya da kadının bedeninin doğum yapmak için bir şekilde “yetersiz” olduğunu -ki ben bunu doktorların kadın vücudunu limona benzetmeleri olarak adlandırıyorum- varsayıyorlar. Çeşitli sebeplerden ötürü, birçok kadın da doğanın kendi bedenleriyle ilgili ciddi bir hata yaptığına inanıyor. Bu inanış o kadar güçlü oluyor ki kadınlar ilaçlara ya da operasyonlara teslim olmaktan çekinmiyorlar. Oysa o anda bu kadınların ihtiyacı olan biraz sabır ve destek oluyor. Birçok kadının ilaçtan daha fazla cesarete ve desteğe ihtiyacı oluyor.

Şunu hatırlayın: Bedeniniz limon değildir. Siz bir makine değilsiniz. … İnsan dişilerinin bedeni, tıpkı aslanlar, gergedanlar, filler, ve geyikler gibi doğum yapma kapasitesine sahiptir. Şimdiye kadarki alışkanlıklarınız o yönde olmasa bile, vücudunuz hakkında pozitif düşünmeyi öğrenmenizi tavsiye ederim.

Değişmesi, daha doğrusu hatırlanması gereken çok şey var.


ALINTI...

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.