Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Haftalık inatçı ateş, pfapa mı??
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Haftalık inatçı ateş, pfapa mı??

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Eladila Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 16
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Eladila Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Haftalık inatçı ateş, pfapa mı??
    Gönderim Zamanı: 27 Nis 2019 Saat 21:36

Kadir hocam merhaba öncelikle biraz uzun yazacağım için kusura bakmayın lütfen, yıpratıcı bir süreç yaşıyoruz ve sizin cevaplarınıza çok ihtiyacım var gerçekten.
Hocam 26 aylık bir kızım var ilk olarak 18 Ocak tarihinde ateşlenip kısa süreli bir havale geçirdi (23 aylıkken) acilde müdahale edildi ateş düşürücü fitil vs. antibiyotik iğne yazıldı, ben bu durumu ve kan tahlil sonuçlarını size yazdıktan sonra antibiyotik iğneyi yaptırmadım ve herhangi bir ilaç kullanmadım. Bu tarihten bu yana (yaklaşık 3 ay oldu) kızım 7-8 ya da 10 günde bir birden ateşlenmekte ve ateşi 39,5-41 dereceyi bulmakta. Yalnız ateş 1 ya da 2 gün geçtikten sonra düşmekte idi (ateş düşürücü vererek bu 1,2 günü geçiriyorduk).  Ancak bu durum yani ateşin 2,5 aydır neredeyse haftada bir tekrar etmesi üzerine bir çocuk doktoruna başvurduk. Gittiğimizde kızımızın ateşlenmesinin 1.günü idi, doktor boğazını kontrol ettiğinde bademcik te beyazlık olduğunu söyleyerek kriptik tonsilit olmuş dedi. Biz de bu ateşlenme durumunun her hafta tekrarlandığını anlattığımızda pfapa sendromu olabilir diyerek teşhis için tek doz  prednol iğne yaptırmamızı önerdi, bu iğneden sonra ateş düşer ve Bi daha çıkmaz ise bademcik iltihabı değil pfapa olabileceğini söyledi. İğneyi yaptırdık ve kızımın ateşi çıkmadı. Bu arada hasta iken yaptırdığımız boğaz kültürü de temiz çıktı. 2 gün sonra kontrole gittiğimizde boğazındaki beyazlıklarda gitmişti. Ancak tam 1 hafta sonra kızım tekrar ateşlendi ve dolven ve paranox fitile rağmen 2-3 saatte bir ateşi çıktı, akşam üzeri de ilk havaleden yaklaşık 2,5 ay sonra (4 Nisan) ikinci kez havale geçirdi (havale kısa sürdü her ikisinde de). Apar topar acile gittik orada serumla 15 mg prednol verildi ve ateşi düştü. En son 19 Nisan tarihinde de (1 hafta önce yine ateşlenmişti) yaklaşık iki saatte bir ateşi tekrar çıktı ve akşam 3.havalesini geçirdi.  Hastanede acilde müdahale edildi serum takılmadan önce kan alınarak tahlile gönderildi o sonuçlarıda size gönderiyorum (serumla prednol 15mg ve ateş düşürücü uygulandı antibiyotik verilmedi) Sormak istediklerim şöyle hocam:
1. Ateşi düştükten 2 gün sonra Devlet hastanesinde kan ve idrar tahlillerini yaptırmıştık ikisinde de herhangi bir şey çıkmadı tahlilleri size gönderiyorum hocam. Bizim yaşadıklarımız gerçekten pfapa mı sizce?
2. Eğer pfapa ise her ateş atağında prednol denilen kortizon iğnesini mi olmamız gerekiyor? (ilk kızımı - şu an 6 yaşında- sizin yazılarınızı da takip ederek mümkün olduğunca ilaçsız ve antibiyotiksiz büyütmeye çalışmış bir anne olarak bu Kortizon meselesi beni çok korkutuyor Kadir hocam. Kızım henüz 2 yaşında)
3. Havale geçmişimiz de olduğu için bu ateş ataklarında bize ne yapmamızı önerirsiniz ?
Cevaplarınızı bekliyorum hocam görüşlerinize çok ihtiyacım var.
Not.: Hocam tatilde olduğunuz için size yazamadım ama her günü sayarak geçirdim. Maillerde özellikle ateş ve havale ile ilgili her cevabınızı teker teker okudum. Yazılarınızı da öyle. Şu ana kadar kızıma 4 kez kortizon iğnesi (prednol) yaptırmak zorunda kaldım çok üzülüyorum. 

Yukarı Dön
Eladila Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Eladila Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Nis 2019 Saat 00:03

Kadir hocam tahlilleri ekleyemedim o yüzden elle yazıyorum.
(kızım ateşli iken - henüz prednol iğne yapılmadan hemen önce hastanede yapılan tahlil sonuçlarımız) :
Üre H 42.88
Crp H 44.33
Wbc 13,9
Lymph# 5,2 H
Mono # 1,3
Gra # H 7,4
Mono % 9,3
Hgb L 10
Hct L 30
Rdw-cv H 18,3

Hocam bir de Radiometer hasta sonuçları diye bir tahlil daha yapıldı bununla birlikte ama ekleyemedim onu da gerekli görürseniz yazarım. 

Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 117887
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Nis 2019 Saat 18:40
PFAPA'nin acilimini Oncelikle bir okuyun!!! 
Sakin, Turk cocuk doktorlarinin teshislerine inanmayin.. 
Isterseniz, o doktora bir sorun bakalim; PFAPA'nin acilimi ne imis ve bu bulgular sizde varmi imis… 
Size; Kortizon yapilmis, degil PFAPA, her hastalik sonucu olan ates duser.
Bu konu ile ilgili yazilari okuyun. Bu konuyu, kacinci anlatisim..
WBC:13,9, kesinlikle antibiyotik gerekmiyor. 
Anemi filan da YOK... 

Yukarı Dön
Eladila Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Eladila Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Nis 2019 Saat 23:38

Hocam pfapa ile ilgili eski maillere verdiğiniz cevapların hepsini okudum, ayrıca ateş ile ilgili yazılarınızı da. Hiç antibiyotik kullanmadık pfapa sendromu teşhisini ateş düşürücü ile düşmeyen dirençli ateş ile birlikte boğazında ki beyazlıkların (kriptik tonsilit gibi) tek doz prednol yapıldıktan sonra kaybolması ile koydular. Tabi birde bu ateşin haftalık tekrarladığını anlattıktan sonra. Ne boğaz kültüründe, ne kan, ne de idrar tahlilinde hiç birşey çıkmıyor ancak daha önce belirttiğim gibi her hafta kızımın ateşi var yaklaşık 3 aydır bu böyle. Biz de teşhis de şüpheliyiz fakat ne yapalım hocam bilemiyoruz çocuk ramatoloji ye mi gidelim? Bize bir yol gösterin lütfen, sizce bu nedir? 

Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Nis 2019 Saat 03:22
Bu yasta o korktugunuz hastaliklar OLMAZ.. Kalabalik icine sokmayin, Opturmeyin.
Yukarı Dön
Eladila Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Eladila Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 May 2019 Saat 16:21
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Kalabalık içine çok fazla sokmuyorum, öptürmüyorumda öyle herkese. Ancak bizi endişelendiren şey bu ateş durumunun 7-8 günde bir olması(3 aydır). 39-41derece ateş ile üstelik. Boğaz kültürü temiz, tahlillerde antibiyotik gerektiren bir durum yok size de gönderdiğim gibi. Havalede geçirdi. Ateş durumunda çok kötü oluyor kızım, ateş düşürücüler ile kontrol altına alamıyoruz İnşallah dediğiniz gibi Pfapa teşhisi doğru değildir, peki ama bu nedir Kadir hocam? 
Yukarı Dön
Eladila Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Eladila Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 May 2019 Saat 16:29
Ateş durumunda kortizon iğnesini yaptırmak istemiyorum (prednol 10 mg), yan etkilerini biliyorum, bağışıklığı baskılamaktan tutun büyüme çağındaki çocukların gelişimini durdurabileceğine kadar okudum. İmkanım olsa Amerika'ya yanınıza getirirdim hocam. Sizden ricam, bu hastalık şudur, şunu yapın deyin onu yapalım hocam. 
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 May 2019 Saat 18:30
Ates: 38 ustune denir..  Bunun altindakileri ates diye degerlendirmeyin.
Devamli ates dusurucu verirsiniz, reaktif ates tukselmeleri olur.
Her ateslendiginde, antibiyotik verirsiniz; antibiyotik atesi olur.. 
Ates ve Havale ile ilgili yazilarimi iyi okuyun. Bilhassa ilk sayfadaki yazarlar kisminda, 3 makale var, onlari cok iyi okuyun. 
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.