Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - hamilelik efsaneleri
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konuhamilelik efsaneleri

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
esra2901 Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 338
Mesajın Direkt Linki Konu: hamilelik efsaneleri
    Gönderim Zamanı: 01 Tem 2008 Saat 23:21
Karnı yeni yeni belirmeye başlayan arkadaşımı, elinde sigarayla gördüğümde inanamadım. Bu kadar aklı başında bir kadın hamileyken nasıl sigara içebilir? Bir de aynı vakadan ikincisini gördüğümde ortak savunma verdiler: 'Doktor günde iki tane içmeye izin veriyor.' Bu cevaba inanmak oldukça güç... Bir tarafta hamilelikte sigara içmeyi doğal kabul edenler var. Diğer tarafta da hamilelikte yaşamı durdurup dokuz ayını cam kutuda geçirmesi gerektiğini düşünenler... Hamilelikte yasaklar, yanlış bilinen doğrular, evde her kafadan çıkan ayrı sesler...

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Academic Hospital'dan Prof. Dr. Mithat Erenus, en çok tartışılan konulara açıklık getirdi.

YANLIŞ: Hamilelikte iki-üç tane sigara içsem bebeğim etkilenmez, doktorum da izin verdi!

DOĞRU: Pasif içicilik bile bebeği etkiler. Sigara bebek ölümüne, erken doğuma, bebeğin normalin altında bir kiloyla doğmasına neden olur.

'Her içilen sigara, doğrudan anne karnındaki bebeğe geçiyor. Bir paket içerseniz bebek bir paketlik, beş tane içerseniz beş sigaralık etkileniyor. Çalışmalar gösteriyor ki sigara içmeyen bir kadın, sigara içilen bir ortamda bulunduğunda bebek dumandan etkileniyor. 'Üç tane içerseniz hiçbir yan etkisi yok' demek söz konusu bile değil. Günde iki paket sigara içen, içmediğinde çok stresli olan bir hamileye 'Günde iki tane içebilirsin' diyen hekim hastasıyla pazarlık yapmıştır.'

YANLIŞ: Hamile kadınlar saçlarını boyatamaz.

DOĞRU: Her türlü kimyasaldan kaçınmalı ancak saç boyası konusunda herhangi bir kısıtlama yok.

'Hastalarıma saç boyamaları konusunda herhangi bir kısıtlama getirmiyorum. Duvarları boyanmış bir odaya girmesi saçının boyanması sırasında alacağı kimyasaldan daha fazladır. Saç boyasındaki kimyasalın saçtan cilde, ciltten annenin kan dolaşımına, oradan da bebeğe geçmesi teorik olarak mümkün, ancak çok düşük bir olasılık. Kimyasal maddenin saç boyasından bebeğe geçmesi marjinal bir düşünce.'

YANLIŞ: Hamileler diş tedavisi yaptıramaz.

DOĞRU: Dişine dolgu yaptırabilir, gerekirse dişi çekilir.

'Gebe kadınlar diş hekimine gidemez diye yanlış bir düşünce var. Hamilelere lokal anestezi uygulanabiliyor, hatta çok gerektiğinde genel anestezi de uygulanıyor. Hamileler, diş hekimlerinin nezaretinde dişlerine dolgu yapılabilir, uygun görülüyorsa dişleri çekilebilir. Tam tersi, diş çürümesi tedavi edilmezse iltihaplanma daha olumsuz sorunlara, ağrıya ve kanamalara yol açabilir.'

YANLIŞ: Bebeğimi etkiler diye, tüylerim için epilasyon ya da ağda yaptırmıyorum.

DOĞRU: Hamilelerin ağda ya da epilasyon yaptırmasının bebeğe hiçbir zararı yok.

'Gebelik fizyolojik bir olay, hamile bir kadın normal hayatına devam etmeli. Yürüyüş, egzersiz, normal cinsel yaşam aşırıya kaçmamak kaydıyla sürmelidir. Son bir aya kadar cinsel yaşamlarına devam etmelerini istiyoruz.'
Yukarı Dön
rüyabebek Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Puanlar: 1033
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Tem 2008 Saat 16:06
ellerine saglık canım çok  güzel bir yazı
Yukarı Dön
zeyno18 Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge
Sebebi Hayatım Canım Kızım

Puanlar: 3178
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03 Tem 2008 Saat 00:18
sağol canım paylaşımın içinClap
Kader, beyaz kağıda sütle yazılmış yazı
Elindeyse beyazdan, gel de sıyır beyazı.....
Yukarı Dön
melek uslu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Puanlar: 1357
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Tem 2008 Saat 00:35
okumak zor oldu ama saol körüm ben kör hep yazdırıyonuz bana büyük yapısanıza şu  yazıları Tongue
Asya Liva
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben
Yukarı Dön
oğuzkağan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Puanlar: 2934
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Tem 2008 Saat 10:51
ClapClapClapClapClapClap
[
Yukarı Dön
buseli Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Puanlar: 60
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Tem 2008 Saat 19:45
ClapClapClapClapClap
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.