Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Doğum
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - hastanelerden doğum için alınan ücretler fazlaymış
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konuhastanelerden doğum için alınan ücretler fazlaymış

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
svl Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7
Mesajın Direkt Linki Konu: hastanelerden doğum için alınan ücretler fazlaymış
    Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 12:06

Sezaryen nedeniyle SGK, gittiğiniz özel hastaneye 450 lira ödeyecek ve özel hastane sizden yüzde 30 oranında 135 lira isteyebilecektir. Bu farkı isterken de sizden ‘kendi istek ve arzumla verdim. Gidip bu parayı SGK’dan istemeyeceğim’ diye de bir taahhütname imzalatacaklar. 135 liradan daha çok fark isterlerse de bu istedikleri yasadışı parayı tahsil edebilirsiniz
Ali Bey, özel hastanelerde sezaryenle doğum için sigortalı hastalardan 750-1000 lira arası ücret istenmektedir. Televizyonda yaptığınız bir konuşmada özel hastanenin sadece 430 liranın yüzde 30′u kadar para isteyebileceğini söylemiştiniz. Eşim hamile ve sezaryenle doğum yapması gerekiyor. Şimdi ben özel hastanede kendimi savunabilmek ve bilgilenmek adına şunu sormak istiyorum. Bu söylediğinizi destekleyecek kanun, yönetmelik vs hangisidir. Ben biraz araştırdım, ama bulamadım. Bu kanunlara karşılık özel hastane kendisini savunmak için herhangi kanuni bir gerekçe ileri sürebilir mi? Birde SGK’nın ücret listesini güncel olarak bulabileceğim bir adres söyleyebilir misiniz? Benden yine de 750-1000 lira arası ücret istenirse ve bunun faturasını alırsam şikayet etmem gereken merci neresidir? Ferdi AYDIN
Sayın okurum, normal şartlarda benden istediklerinizi hadi ben de sade vatandaş olarak nasıl bulabilirim diye internette gezindim, ama bulamadım, siz de bulamamakta haklısınız. O halde durumu sırasıyla size aktarayım.
1-Öncelikle internette gezinseniz bulamayacağınız rakamları vereyim. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖZEL SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN SAĞLIK HİZMETİ SATIN ALMA SÖZLEŞMESİ‘nin eki olan Sağlık Kurumları Fiyat Listesi Ek-8′e göre;
Sezeryan ücreti 450 lira, Normal doğum 400 lira, Müdahaleli doğum 400 liradır.
Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerinin isteyebilecekleri fark yüzde 30 Sezaryende fark ücreti 150 lira, Normal doğumda fark ücreti 120 lira,
Müdahaleli doğumda fark ücreti 120 liradır.
Aslında bu listenin tamamı www.sgk.gov.tr de olmalıdır hem de yukarıda bahsettiğim sözleşmeye göre tüm özel hastanelerin girişinde tabela halinde asılı olmak zorundadır. Bu tabelanın asılı olduğu hastaneyi ben görmedim. Asılmamasının cezası da 10 bin liradır.
2-5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu’nun aşağıdaki 73′üncü maddesine göre;
“Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının
giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları Kurumca belirlenir..” denilmiştir ve Bakanlar Kurulu’da bu oranı yüzde 30 olarak belirlemiştir. Bu açıklamanın da www.sgk.gov.tr de olması gerektiği gibi Sözleşme gereğince tüm Özel ve Vakıf Hastanelerinin girişlerinde bir tabela ile asılıp sizlere ilan edilmesi gerekir. Bu tabelanın asılı olduğu hastaneyi ben görmedim. Asılmamasının cezası da 10 bin liradır.
Tahsil Edebilirsiniz
3-Sizden az fazla 135 lira fark isteyebilirler Bütün bunlara göre, eşinizin sezeryanı nedeniyle SGK gittiğiniz özel hastaneye 450 lira ödeyecek ve özel hastane sizden yüzde 30 oranında 135 lira isteyebilecektir. Bu farkı isterken de sizden kendi istek ve arzumla verdim gidip bu parayı SGK’dan istemeyeceğim diye de bir Taahhütname imzalatacaklar. 135 liradan daha çok fark isterlerse de bu istedikleri yasadışı parayı çeşitli tahsil yöntemleri var.
4-Yasadışı fark isteme yöntemleri
Birincisi size “hastane giderlerine katılım payı” adı veya benzeri bir isimle fatura düzenleyip isteyebilirler ki bunu ödeseniz bile gidip SGK‘dan tahsil edebilirsiniz, SGK bu fazla ödenen parayı size aynen ödemek zorundadır ve ödediği parayı da sizden fahiş para alan hastanenin ödemelerinden düşer. Ardından da bu hastaneye 50 ile 200 bin lira arasında ceza keser.
Bana yapılsaydı olay çıkarırdım
Hastanelerin yasadışı fiyat farklarını tahsilinin diğer yöntemleri ise faturasız belgesiz açıktan alma yöntemidir. Bir belge vermeyip ‘parayı vermezsen eşini sezaryene almayız’ derler. Bu ise tam bir insanlık dışı olaydır. Bunu yapanlar her türlü muameleye hak ederler. Mesela,
bana yapsalar o hastanede olay çıkarırdım ki şimdi gidin polis çağırın, jandarma çağırın derim ki gelen polis-jandarma tutanak düzenleyeceğinden en azından yasadışı istemlerini resmi tutanaklara geçirtmiş olurdum. Bu arada bunları Maliyeye şikayet etmek de gerekir, kayıtdışı para alıp vergi kaçırdıkları için. Diğer yasadışı para isteme yöntemi yandaki kuyumcuya, markete, tuhafiyeciye götürüp kredi kartınızdan alışveriş yapmışsınız gibi para tahsil etmektir. Bunu da yine SGK‘ya şikayet ederek tahsik edebilir ve hem size kredi kartı çeken hem de çektirenler hakkında cumhuriyet savcılıklarına dolandırıcılıktan şikayette bulunabilirsiniz.

--------------------------alinti

Düzenleyen yasemin - 15 Eyl 2011 Saat 13:55
Yukarı Dön
svl Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 12:08

Sizden ne kadar doğum ücreti aldılar?

Yukarı Dön
Gülsen Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör

Yazıldığı gibi okunur:)

Puanlar: 8280
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 12:30
Bu soruyu kim cevapolamış daha net yazarsanız sevinirim ben 2006 ta 750 tl 2009 da 1200 tl civarı fark ödedim hastaneye rakamlar tam bumu hatırlamıyorum ama üç aşağı beş yukarı bu kadar 
Yukarı Dön
Kevser Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör

Mersin benden sorulur:)))))

Puanlar: 5354
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 13:08
Ben de 2007 de 200 tl
2011 de (pazarlık yaparak) 850 tl ödedim Confused
İki doğumum da normal doğum...

Düzenleyen Kevser - 15 Eyl 2011 Saat 18:09
Yukarı Dön
sümeyye2 Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Puanlar: 509
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 13:26
benim de kafam karıştı şimdi mesela sezeryana 600 tl ödiyip 450 sini sgk dan alabileceğimizi tabi imza attığımız kağıtta sgk dan kendim almıycam diy e kağıt izlamadıysak ,özel hastaneye sezeryan farkı 150 lira ödeyeceğiz öle mi,hangi özel hastane olursa olsun ...
gerçekten böle bişey varsa herkes koşsun özele istediği doktora rahat rahaT doğursun bence ...bu konuyu bizzat yaşayan arkadaşlar paylaşıp aydınlatırsa çok memnun oluruz ....
Yukarı Dön
svl Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 13:54
bu soruyu cevaplayan Ali Tezel, SGK-rehber.com adresinden alıntı yapmıştım linki de kopyalamıştım ama silmişler, ayrıca alıntı olduğunu da belirtmiştim onu da silmişler.
 Bu konunun üzerine gitmemiz gerekiyor, birileri bir şeylere göz yumuyor, bilinçli olmamız lazım, ben hiçbir hastanenin girişinde tabela falan görmedim cezası 10.000 TL imiş, SGK neden denetlemiyor anlamıyorum, SGK'nın resmi sitesinden de araştırdım, ayrıntılı bilgi olmasa da tabelada bu ücretin yazması gerektiği belirtilmiş. Devlet hastanelerinin durumu Allaha emanet, mecburen anlaşmalı özellere yönleniyoruz, onlar da haksız yere bir sürü para alıyorlar, kontrole son gittiğimde 4 tüp kan almışlardı, bir tanesi kan grubu tespiti içinmiş, benim kimliğimde bile kan grubum yazıyor, nereden para kırpabiliriz diye yapmadıkları yok malesef
Yukarı Dön
nurcan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Puanlar: 2432
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 14:10
Bu sene 1.000 tl ödedim sezeryana 
Yukarı Dön
svl Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2011 Saat 14:46
peki öderken ne olarak ödediniz? ne adı altında aldılar bu parayı? imza karşılığı mı verdiniz?
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.