Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Kendi kendine giyinmeyi öğretin
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuKendi kendine giyinmeyi öğretin

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
meryem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Ali İlber'in annesi

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3781
Mesajın Direkt Linki Konu: Kendi kendine giyinmeyi öğretin
    Gönderim Zamanı: 23 Ara 2008 Saat 23:56
Kendi kendine giyinmeyi öğretin

Çocuklar belli bir yaşa geldiklerinde bazı becerileri kazanmaya başlarlar. Kendi kendilerine giyinmeyi öğrenmek de bu becerilerden biridir. Eğer doğru zaman ve yöntemler seçilirse, öğrenme daha kolay olacaktır. Unutmayın ki çocuklara kendi kendine giyinmeyi öğretirken sabırlı olmak gerekiyor.

Anne baba olarak hepimiz çocuğumuzun kendi ihtiyaçlarını karşılama gücünü kazanmasını, sorumluluklarını bilmesini isteriz. Ama asıl önemli olan bunu istemek değil, çocuklara bu ortamı sağlamaktır. Her çocuğun gelişim basamaklarını geçme süreci ve hızı farklıdır. Çocuğun bireysel özelliklerini göze alarak ona uygun zamanda destek vermek yapılacakların başında gelir. Çocuk adına yapılan işler onun beceri kazanmasını zorlaştırır. Öğrenebilmesi için aktif olarak denemesi şarttır. Onun yeterliliklerine ve becerilerine saygı duyarak zaman tanımak, telaşa kapılmamak, yol gösterici ve kolaylaştırıcı bir rol üstlenmek öğrenme sürecini hızlandırır. Çocuğumuza bir yaşa kadar her şeyini giydirip, onun adına giysilerini seçtikten sonra, ondan birdenbire artık kendi başına giyinmesini istediğimizde bu beklentimizin gerçekleşmesi doğal olarak çok zordur. Bu eğitimi verirken tüm eğitim alanlarında olduğu gibi net ve tutarlı olmak çok önemlidir. Net açıklamalar, örnek alma, tutarlı yaklaşımlar, güven verme, yanında olduğunu hissettirme, ortam sağlama, hata ve eksikler için zaman tanıma çocuğun gelişimini hızlandırır. Çocuğumuz için yapabileceğimiz; onu olabildiğince deneyimle karşılaştırma, yapması gerekenleri onun yerine yapmama ve yapabildiklerine saygı göstermektir.

Çocuğunuza kendi kendine giyinmeyi öğretmenin pratik yolları

1-Öğrenmeye hazır olduğu zamanı iyi seçin
Çocuğunuzu eğitmeye başlamadan önce seçilecek zaman çok önemlidir. Bu uygulamaya erken başlamak, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle çocuğunuzun hazır olduğuna ilişkin işaretleri kollayın. Öğrenmek için en uygun zaman 18-24 ay arasıdır. Öncelikle onun neleri yapamadığını gözleyin. Çocuklar için giysileri çıkarmak onları giymekten daha kolaydır. Çocuğunuzun çoraplarını çekiştirmesi, tokalarıyla oynaması ya da yeleğini çıkarmaya çalışması onun üzerini değiştirmeye ve bu alışkanlığı kazanmaya hazır olduğunu gösteren işaretler olarak kabul edilebilir.

2-Doğru giysileri seçin
Çocuğunuzun giysilerini seçerken onun kolayca giyip çıkarabileceği pratik olan giysileri tercih etmelisiniz. Aldığınız ürünler eğer dayanıklı ve yumuşak olursa çocuğunuzun kavraması ve kullanması daha kolay olacaktır. Çocuğunuzun üzerine tıpa tıp uyan bir elbise bulmak zor olabilir, fakat fazla geniş ya da onun taşımakta zorluk çekeceği kadar ağır giysiler de tercih etmemelisiniz. Çok beğendiğiniz bir giysiyi almaya karar verdiğinizde, onun kullanışlı olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekiyor.

3- Beceri kazanmasını sağlayın
Ellerini ve gözlerini kullanmayı öğrenen çocuk, giyinmenin anahtarını bulmuş demektir. Çocuğunuzun yemek yemeyi öğrenmesi, resim yapmaya çalışması gibi kendi kendine giyinmeyi öğrenmesi de gün be gün gelişecektir. Çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırırken onun oyuncaklarından da yararlanabilirsiniz. Oyuncaklarını giydirmeye çalışan bir çocuk böylece zamanla kendinde de aynı şeyleri deneyecektir. Özellikle kız çocukları bebeklerini giydirmeyi çok severler.

4-Fikrini söylemesine izin verin
Çocuğunuza kendi giysilerini seçme hakkı tanımak zor olabilir; çünkü çocuklar bazen hayal kahramanlarına özenerek onlar gibi giyinmek isteyebilirler. Ayrıca henüz mevsimleri de tam olarak bilmediklerinden yazlık-kışlık ayrımı yapamazlar. Birçok çocuğun kendi giysilerine karar verme yönünde güçlü duyguları vardır. Eğer onları birebir kendi seçimleriyle başbaşa bırakmakta zorlanıyorsanız ve yanlış kararlar aldığını görüyorsanız telaşlanmayın. Onun seçim şansını sınırlayabilirsiniz. Örneğin iki farklı renkte kazak ile giderek hangisini giymek istediğini sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuz kendi giysilerine kendisi karar verdiğini düşünerek daha büyük bir istekle giymeye çalışacaktır.

5- Çocuğunuzu teşvik edin
Çocuğunuzun kendi kendine giyinmeyi öğrenmeye başladığı ilk zamanlar oldukça zor olabilir. Sizin bu durumda bir denge kurmanız gerekecektir. Hem ona yardım etmeli hem de onu alıştırmak için zaman zaman giyinirken yalnız bırakmalısınız. Örneğin hırkasını giydirirken bir kolunu siz geçirin diğerini ise onun geçirmesini isteyin. Ya da çoraplarını siz giydirin, yukarıya çekmesini ondan isteyin. O bu işleri yaparken sakın elinden almayın. Yavaş da yapsa onun yapmasına izin verin. Eğer çocuğunuz başarılı olduğunu ve yapabildiğini görürse teşvik edilmiş olacak ve bir daha yapmak isteyecektir.

6-Kolaylıklar sağlayın
Bazı giysiler çocuğunuz için karışık olabilir. Çocuğunuz bir giysinin önünü arkasını, ya da başını sonunu anlamakta önceleri zorluk çekebilir. Onun için işleri biraz kolaylaştırmanız gerekecektir. Hırkasını ya da montunu sandalyenin arka tarafına geçirin. Çocuğunuz sandalyeye oturup kollarını elbisesinin koluna geçirebilir. Pantolonlarını giydirin ve yukarıya çekmesine izin verin. Ona etiketlerin iç tarafta bulunması gerektiğini hatırlatın. Ayrıca giysilerini belli bir sıra içinde yatağının üzerine sererek onu hangi giysileri bir arada giymesi gerektiği konusunda eğitin.

7-Stresli olduğunuz zamanları seçmeyin
Çocuğunuzun giyinmeyi öğrenmeye başladığı ilk zamanlar oldukça yavaş ve sıkıcı geçebilir. Bu durumda sizin de çok sabırlı olmanız gerekir. Bu nedenle giyinme zamanlarını iyi ayarlayın. Özellikle sabahları diğer çocuklarınızı okula hazırlıyorsanız bu sizin için uygun bir zaman olmayabilir. Bu nedenle gün içerisinde çocuğunuzla rahatlıkla meşgul olabileceğiniz bir zamanı seçin. Eğer stresli olduğunuz bir zamanı seçerseniz siz ve çocuğunuz için sıkıcı anlar olabilir.

8-Fazla üzerine gitmeyin
Giyinmeyi öğretirken onu zorlamayın. Ya da yapabileceğinden fazlasını yüklemeyin. Yanlışlar yaptığında ise onu düzeltmesi için zorlamayın. Her başarılı olduğunda onu överek güzel sözler söyleyin. Çocuğunuz bir konuda başarılı olduğunda diğerlerini öğretmeye başlayın. Bu konuda fazla aceleci davranmayın.

9-Gelecek için hazırlayın
Giysilerini katlamayı ve düzenlemeyi öğretmek başlangıçta bir rüya gibi görünebilir. Fakat en azından çocuğunuza giysilerini düzgün bir şekilde koymayı öğretebilirsiniz. Yıkamak için çamaşırlarını ayırdığınızda ya da dolabını düzelttiğinizde çocuğunuzun size yardım etmesine izin verin. Böylece giysilerini koyduğu yerde bulmayı da öğrenecektir. Bu uyguluma onun okul hayatına hazırlanmasında da önemlidir. Onun hazır olduğunu hissettiğinizde, ayakkabılarını değiştirmeyi giysilerini asmayı öğretmeye başlamalısınız.

10-Teşvik edin ve övün
Çocuğunuzu bu işi yapmaya itmek yerine teşvik edin ve ona rehber olun. Örneğin jile tarzı bir elbiseyi kızlarınıza daha kolay giydirebilir ve giymeyi öğretebilirsiniz. Başarılı olduğunda ise ona güzel sözler söylemeyi unutmayın. Bütün çocukların, zamanı geldiğinde kendi kendisine giyinmeyi öğreneceklerini de unutmayın.

Ne zaman öğrenecek?
Eğer çocuğunuz aşağıda yazılı olan yaşta sıralanan özellikleri yapamıyorsa telaşlanmayın. Her çocuğun farklı bir şekilde gelişim gösterdiğini aklınızdan çıkarmayın.

1-2 yaş: Bu yaşlar çocuğun ilk atılımda bulunduğu yaşlardır. Tokasını saçından çıkarmaya çalışır, giysilerini çekiştirir.
2-3 yaş: Düğmelerini açabilir, T-shirt''ünü giymeye çalışır.
3 yaş: Bütün giysilerini giyebilir, fakat bu uzun zaman alır
4 yaş: Giysilerini tamamen giyebilmeli ve düzgün bir şekilde koyabilmelidir
5 yaş: Ayakkabılarını bağlamayı öğrenir.

Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 00:13
meryemcim,çok güzel bir konu canım,teşekkürler bilgilerini bizlerle paylaştığın için,beceri kazandırmak çok önemli çocuklarımıza bu konularda tabi zamanını ayarlamakta önemli.benimde sık ziyaret ettiğim,"pratikanne"sitesinden öğrendiğim,aynı konuyla ilgili yazıyı ekliyorum,ordada çok güzel anlatıyor.

Giyinme soyunma kabiliyetini geliştirme

Kıpırcan 3.5 yaşında ve de yuvaya gidiyor. Günlük yaşamda birçok şeyi kendi kendine yapabilecek kabiliyete sahip. Fakat bazen bizim işin kolayına kaçmamız, bazen de onun birşeyi mükemmel bir şekilde yapamadan uygulamak istememesi (karakteri böyle) veya hata yaparım (dökerim, saçarım vs) diye her zaman kendi kendine iş görmüyor. Her işlemde (yemek yemek, üstünü giymek, etrafı toplamak gibi) ilk başta yakınarak bizi deniyor. Küçük Emrah'tan daha acıklı bir ses tonu ile "Annee sen giydiiiir", "Baba sen yedir" deyişi var. Kaşları da kaldırıyor, görseniz acırsınız.

Bir süre önce okuduğum Montessori from the Start (Başlangıçtan itibaren Montessori) kitabında kendi kendine yetebilme kabiliyetlerini çocuklara öğretme ve uygulatmada faydalı olabilecek bazı güzel fikirleri uygulamaya başladıktan sonra bu inadı biraz daha kırdık sayılır. Hala dönem dönem herşeyi kendi yapma, dönem dönem herşeyi bize yaptırma şeklinde dalgalanmalar oluyor. Mesela bir dönem araba koltuğunda emniyet kemerini kendi takar açardı. Bu aralar yapmıyor. Biz de kemer takılmadan yola çıkamadığımız için kendimiz takıyoruz.

Kitaptan kendi kendine giyinmek üzerine bazı güzel yöntemler.

1. Öncelikle tüm aktivitelerde ve öğretimde olduğu gibi tanıtırken/anlatırken hareketler veya yapılacaklar küçük küçük adımlara bölünüyor. Elbiseleri önüne koyup bizim onu giydirirken gördüğü veya biz giyinirken gözlediği şekilde hemen giyinmesini beklemek doğru olmayabiliyor.

2. İkinci olarak yine aktiviteleri tanıtırken olduğu gibi kıyafetleri de giyme sırasına göre solda sağa doğru dizerek koyup bırakmak gerekiyor.

Uygulamada herşeyi giyecek bir çocuk için soldan sağa kilot, atlet, t-shirt, pantolon, süveter ve çoraplar şeklinde dizmek çocuğun adımlarını görmesi açısından rahatlık sağlıyor.

Siz çocuğunuzu giydirirken küçük adımlarla her adımı tek tek telaffuz etmelisiniz.

Önce yere otur
Şimdi kilodun sağ deliğine sağ ayağını sok
Şimdi sol deliğe sol ayağı sok
Şimdi kalk yanlardan yukarı çek
Arkası takıldıysa arkasını da lastiğinden çek
Atletinin önü burası. Önü yere gelecek şekilde koy.
Şimdi yanlardan tut, kafanı delikten sok.
Şimdi altını kaldır sağ kolunu delikten sok
Şimdi sol kolunu delikten sok

Bütün giyecekleri (çorap dahil) böyle her adımı tek tek ve de standard şekilde anlatarak giydirdikten bir süre sonra kendi giymesine teşvik ederek sadece gerekli yerlerde yardım etmek için yanında bulunursunuz. Eğer bir adım yanlış veya eksik giderse, "Dur öyle değil böyle" demek yerine ya "Ben yardım edeyim" veya "şimdi sıra bende, sonra senin sıran gelince devam edeceksin." diye yardım önerebilirsiniz.

18 aylıktan itibaren çocuğunuzu kendi kendine giyinmeye teşvik edebilirsiniz ve nasıl giyinileceğini gösterebilirsiniz.

Gömlek düğmeleri, fermuarlar, çıtçıtlar ve de ayakkabı bağcıkları da bol pratik gerektiren parçalar. Bunları evde oyun yerine kullanabilirsiniz.

Giyinme Alıştırma Oyuncakları

Kıpırcan'a hem parmakları gelişsin hem de ayakkabı bağı bağlama, düğme ilikleyip açma, çıtçıt açıp kapama gibi giyinmeye ve soyunmaya yardımcı olacak kabiliyetleri alıştırma yapması için üç materyal hazırladım.

1. Ayakkabı bağları

Bunu eski bir ayakkabı kutusunun tersine daha önce kullanılmamış ama evde bulunan eski bebek patiklerini dikerek yaptık. Diktim çünkü Kımılnaz eline geçeni çekiştiriyor. Sadece uhulasam tutmayabilirdi. Siz bir kartona ayakkabı resmi çizip delikler açıp temiz ayakkabı bağcığı geçirerek de yapabilirsiniz. Tek yerine iki patik koymamın sebebi bir yanda ben gösterirken bir yanda onun kendisinin yapması. Ayakkabı kutusunu beraber yaptık. Kenarlarına kendisi benim kestiğim ayakizlerini yapıştırdı.

2. Düğme ilikleme

Küçülmüş ve Kımılnaz'ın da giymeyeceğini düşündüğüm gömleği gövde şeklinde kestiğim karton kutuya iliştirdim. Dışarısı karbuz olmasa kare şeklinde kasnak veya çerçeve de bakabilirdim. Benim için önemli olan gergin durması ve ağırlık vermesi.

3. Çıtçıtlama

Bu ağı çıtçıtlı pantolonlar özellikle de kış için kalın kumaştan yapılanlar bir moda hatası. Çıtçıt aralarından bütün soğuk giriyor. Neyseki biz evde böyle hataları yeniden kullanıma sokabiliyoruz. Daha evvel başka bir pantolonu, hakikaten kumaşı çok kaliteli olduğu için atmayıp boydan boya ağını dikmiştim makina ile. Pantolon öyle boşta.

4. Fermuar

Ben fermuarlı materyal yapmadım ama gömlek veya çıtçıta benzeyen eski fermuarlı sweatshirt veya mont kullanarak alıştrma oyuncağı yapabilirsiniz. Kıpırcan her sabah paltosu ile alıştırma yapıyor ve fermuarı (üşenmezse) kendi takıp çekebiliyor.

5. Kemer

Kıpırcan kemer kullanmadığı için şimdilik bunu pas geçtim ama ileride yapmayı planlıyorum.

Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Puanlar: 21029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 00:24
ikinizinde emeğine sağlıkClapClapseha daartık yapıyo yavaş yavaş ama giyinmeye değilde soyunmaya meyilli nedenseLOLLOLbu kışın ortasında çoraplarını yeleğini çıkarmaya bayılır sıpaConfusedLOL
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
HaYaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Gece Bekçisi

Puanlar: 3414
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 01:03
çok teşekkürler bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için
Yukarı Dön
zehra Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

"Zeynep'in Annesi.. Nam-ı Diğer FASULYE"

Puanlar: 9036
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 01:52
gerçekten faydalı bilgilerr teşekkürler kızlarr ..

zeynep uzun zamandır çorap ve pijamasının altını giymeye uğraşıyodu şimdi artık becerebiliyor .. üst üste çorap giyip duruyo ..özelliklede benim çoraplarımı .pijama ve kilodunu mutlaka kendi giyiyor yardım kabul etmiyor .. haa birde ayakkabılarını giymeyi çok seviyor .. beceremeyince çok ağlıyor o ayrı konu.. LOL
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))
Yukarı Dön
fatoş Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

Puanlar: 15446
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 04:12
Çok güzel bir konu arkadaşlar, ellerinize sağlık Clap
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 09:38
Teşekkürler MeryemcimClap
ŞükrancımClapKıpırcan heLOLLOLLOL
Zuhal her işini bana yaptırıyo yaaa çok enteresan bi kızım varLOListeyince pekala yapıyo ayakkabısını giyiyo aslında ama özellikle bana getirir hadi söyleye söyleye bi tekini giydririm ama diğer tekini giymezConfusedama diğer kıyafetlerini giyemiyo daha giyinmeyi sevmediğinden cazip gelmiyoLOL
Yukarı Dön
kelebegim Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Puanlar: 420
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ara 2008 Saat 09:56
güzel ve faydalı bir konuydu. kızım Nimet te kend, kendine bir çok işini yapabiliyor. giyinme, soyunma, yemek yeme, ayakkabı giyme, oyuncaklarını  toplama  ....
ama ayakkabılarını bana giydirtiyor. hanfendi eğilemiyor. işine gelmeyince çok yorgun oluyor." annecim lütfen .... sen yardım edermisin. bugün çok kitap çalıştık." ee tabi annesi kıyamaz ona .
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.