Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında > Biz Bize Sorularımız
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Kızım Nasıl  Konuştu
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuKızım Nasıl Konuştu

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
mine Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3314
Mesajın Direkt Linki Konu: Kızım Nasıl Konuştu
    Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 00:46
30 aylık oldu kızım. Bir kaç ay öncesine kadar hiç konuşamıyordu doğru düzgün anne, baba bile diyemiyordu. Erkek çocuklarında daha sık görülebiliyor geç konuşma ama kızlarda görülmediği için endişeliydik.
Birde hani işaretlerle anlatmaya çalıştıkları için konuşamazlar ya benim kızım öyle değildi konuşmak istiyor fakat hiç dili dönmüyordu.
Herkes daha küçük, konuşur, sende çok abartıyorsun, diyordu ama yaşadıklarımızı bir biz biliyorduk çok sıkıntılı günler geçirdik, konuşamayınca üzülüyor, ağlıyordu arkadaşlık kuramıyordu parka çıkıyorduk ağlaya, ağlaya eve girmek zorunda kalıyorduk.
Diğer çocuklar kızımın dilinden anlamıyorlardı onlar anlamayınca kızım ağlamaya eve gidelim demeye başlıyordu.
Gitmediğim doktor okumadığım kitap kalmadı fiziksel ya da psikolojik hiç bir sorunu yoktu ama konuşamıyordu.
Tamam, daha küçük ama yaşıtları şarkılar söylüyor her istediklerini anlatıyorlar ve bu bizi daha çok üzüyordu.
En son bir doktor tavsiyesiyle birkaç uygulama geliştirdik ve çalışmaya başladık inanılmaz ölçüde ilerledik, daha anne bile diyemezken şimdi birçok nesnenin ismini söyleyebiliyor iki kelimelik cümle kurabiliyor.
Daha çok başlangıçtayız inanıyorum ki daha da iyi olacak kızım şarkılar söyleyecek bana çıtır, çıtır bir şeyler anlatacak.

Masa ve sandalye takımı aldık çocuklar için olanlardan 20-30 liraya bulabilirsiniz ben öğretmen oluyorum kızım öğrenci oluyor çadır gibi bir şey yapıyorum battaniyelerden içine giriyoruz orası bizim okulumuz oluyor ve ben Betül’e ders anlatıyorum sonra öğretmen olma sırası ona geliyor bu kez Betül bana ders anlatıyor. Her gün bu şekilde 15-20 dk. konuşma çalışıyoruz kızımla.

Öncelikle resimli bir alfabe kitabı aldım mesela araba resmi var yanında “a” harfi var bebek resmi var yanında ”b” harfi var, eğer bulamazsanız kendiniz bile yapabilirsiniz. Böylece Harfleri çıkarmayı öğrendik, sonra internetten hayvan sesleri indirdim, hayvan seslerini taklit etmeyi öğrendik tabii taklit ettiğimiz hayvanın ismini de söylemeye çalıştık.

Güzel cicili, bicili bir defter aldık, söyleyebileceği türden üç harfli kelimeler yazdım, can, dam, ana, ata gel git gibi bunları söylemeyi öğrenince ödül tabii ki ama maddi değil sevdiği bir yere götürmek çarpışan arabalara bindirmek gibi, gitgide harf sayısını artırabilirsiniz dört harfli, beş harfli kelimeler yazıp onları çalışabilirsiniz sizde.

Söyleyebildiği kelimelerden bütün oyuncaklarına isim verdik arda, can, elif vb. gibi isimler verdik.
Bebeği başka bir odaya koyup arda gel diye çağırdık beraber, ben bebeği diğer odaya aldım götürdüm betül’e bay, bay yaptırdım, sonra bebekle tekrar odaya gelip betül’e merhaba dedirttim.

Bir kitap yaptım kartondan kitabın adı Betül markete gidiyor, ilk sayfada muz üzüm patates resimleri var bunları söyleyebildiği için resimlerini yapıp ilk sayfaya yaptım ikinci sayfada bal, yağ, yumurta, süt, su resimleri var yine bunların isimlerini söyleyebiliyor diye resimlerini yapıp koydum. Üçüncü sayfada markette ki çalışanlara bay, bay yapıp eve gitmeye hazırlanıyoruz, Dördüncü sayfada ise eve gelip yemek hazırlıyoruz bunları resimlerle anlattım şu an kendisi okuyor yani okuyor derken gördüğü resimlerin isimlerini söyleyebiliyor bilgisayar yardımıyla da yapılabilir güzel bir kitap. Hazır birçok kitap var çocuklar için ama söyleyemediği nesneler çıkınca üzülüyordu sinirleniyordu bende kendim yapayım dedim zamanla söylediği kelimeler çoğaldıkça resimlerin sayısını da artırabiliyoruz.

Sayıları ve renkleri çalışıyoruz şu an sekiz ve dokuz hariç 10'a kadar sayabiliyor sekiz ve dokuzu söyleyemiyor. Sayıları çalışırken abaküsler çok faydalı oluyor. Bir de kartondan saat, beraberce yapıp rakamları beraber yapıştırdık böylece sayıları çok rahat öğrendi. Renklerden mavi mor pembe ve sarıyı söyleyebiliyor diğerlerini de biliyor ama daha söyleyemiyor renkleri öğrenirken boya kalemleri aldık bol, bol beraber gittik kırtasiyeye seçmesine izin verdim.

Yalnız dikkat edilmesi gereken sıkıldığı ya da söyleyemeyince gerildiği an hemen çalışmayı bırakıp onu başka bir oyuna yönlendirmek gerekiyor dedi doktorumuz. Günde 15-20 dk. ayırmak yeterli oluyor zaten fazla sıkmıyorum.
Ben bu problemi bu aralar birçok anneden duydum biraz yalnızlıktan biraz da istedikleri her şeyin yapılıyor olmasından kaynaklanıyormuş bu konuşma problemi, bir şey isteyip de ona ulaşmak için çabalamıyor çocuklar her şeyleri var bu yüzden de konuşamıyorlar ya da başka tür sorunlar çıkıyor muş.
Bir çok anne yapıyordur eminim bunları hatta konuşma problemi olmasında da gerek yok zaten çoğumuzun yaptığı uygulamalar ama bilmeyenler bizim gibi sıkıntıda olanlar için bir öneri sunmak istedim, şu an kızım bir kaç arkadaş edindi onlara gitmekten zevk alıyor her gittiğimizde farklı şeyler öğreniyor eskiden ağlaya, ağlaya geldiğimiz parklara şimdi koşa, koşa gider olduk.
Daha aklıma gelirse yazarım sonra.

Not:Modaratör arkadaşlarım aslında konuyu konuşma ile ilgili topiklere yazacaktım ama ayrı bir konu olsun istedim alıntı değil kendi yaşadığım ve çözüm bulduğumuz bir problemi paylaşmak istedim taşınması gerekiyorsa siz daha iyi bilirsiniz tabii ki zahmet verirsem özür dilerim..

<a href="http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=29683&title=program-icin-mail-atalim-arkadaslar-lutfen">http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=29683&tit
Yukarı Dön
nurten... Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

bilalim + eşim + erenim

Puanlar: 4266
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 00:56
çok sevindim canım betülün konuşmaya başlamasına
çoktandır senide göremiyoruz özlettin kendini
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)
Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 02:28
Canım senin yardımlarınla Betül arkadaşlarını bile geçer diye düşünüyorum.Clap Bu süreci rejim yapmak gibi düşündüm. Sen yardım ettikçe o heveslenecek ve daha da ilerleme gösterecektir. İnşallah en kısa sürede çok daha iyi olur.Clown
Yukarı Dön
duygu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
Dedektifler Odası Başkanı :)

Puanlar: 7000
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 02:35
Tebrik ederim... Emek verince ne kadar da güzel oluyor. İnşallah kısa sürede çok daha büyük aşamalar kaydedeceksiniz. Bir başladınız ya, gerisi tabiri caizse çorap söküğü...Smile

Bölümden sorumlu moderatör arkadaş gerekeni yapar ama bence bu şekliyle ayrı bir başlık olarak kalmasıi arada kaynamaması adına uygundur. Benzer sorun yaşayan anneler için harika bir anlatım olmuş.Clap
Yukarı Dön
Kevser Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör

Mersin benden sorulur:)))))

Puanlar: 5082
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 10:47
Çok sevindim Betülün konuşmasına Clown Ne kadar güzel anlatmışsın, tebrik ederim Mine KizBebek
Verdiğin gayrete de hayran kaldım Clown
Yukarı Dön
hülya Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye
Simge

Puanlar: 7438
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 11:24
minecim tebrikler Betülün konuşmasına çok sevindim bir tanem
benim oğlumda 26 aylık ama konuşmuyor inşallah benim yavrumda konuşur
emeğinizin karşılığını görmüşsün bende bu dediklerini uyguluyorum inşallah bende görürüm bir tanem
Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge
forumun tatlı cadısı-iki prensin annesi

Puanlar: 4639
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 11:34
aynı sorunu yaşayan annelere çok yardımcı olacağını düşünüyorum yazdıklarının..betül bencede tüm arkadaşlarını geçecek bu gidişleSmile
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...
Yukarı Dön
Elif Hansa Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Hansa ve Tevhid'in Annesi

Puanlar: 7665
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2010 Saat 11:34
Çok sevindim canım ya ne güzel anlatmışsın...
Tebrik ediyorum seni de Betül'ü de... Approve
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.