Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Memeden Kesme:Ne Zaman ve Nasıl
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuMemeden Kesme:Ne Zaman ve Nasıl

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Konu: Memeden Kesme:Ne Zaman ve Nasıl
    Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 11:09

Memeden kesme bebeğin yaşamında önemli bir dönemeçtir ve bebek anne memesini emmeyi tamamen bırakarak, tüm gıdasını diğer besinlerden almaya başladığında memeden kesilmiş demektir. Anne için de, bebeği ile arasındaki çok özel bir ilişkinin sonlandırılması anlamına gelen memeden kesme kararı tamamen kişisel olarak verilecek bir karardır ve bu kararda annenin işe başlaması, annenin veya bebeğin sağlık sorunları ya da sadece artık zamanın geldiğinin düşünülmesi gibi nedenler etkili olabilir. Memeden kesme kararınızın nedeni ve zamanı ne olursa olsun, bunun aşamalı ve yavaş yavaş gerçekleşmesi gereken bir süreç olduğunu ve hem annenin hem de bebeğin sabır ve anlayışını gerektirdiğini unutmamalısınız.

Ne zaman memeden kesmek gerekir?

Bu tamamen sizin vereceğiniz bir karardır ve siz ne zaman memeden kesmeye karar verdiyseniz, doğru zaman o zamandır. Bebeğin sağlığı açısından ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini, altı aydan sonra ise en azından bir yaşına kadar katı gıdalarla birlikte anne sütüne devam edilmesini önermekte. Bazı uzmanlar da ilk doğum gününden sonra memeden kesme sürecine başlanmasını, bu dönemde bebeklerin değişimlere daha kolay uyum sağladıklarını belirtmektedirler. Örneğin 2 yaşında bir çocuğun memeye bağlılığının daha kuvvetli olacağı ve bırakmasının daha zor olacağı düşünülmektedir. Bunun yanında 1 yaşındaki çocuk daha fazla katı gıda aldığından memeye ilgisinin doğal olarak azalacağı ve bu dönemde anne sütü talebinin azalması nedeniyle süt üretiminin de azalma gösterdiğini ve dolayısıyla emzirmemekten dolayı memelerde şişkinlik ve ağrı oluşma riskinin düştüğü de belirtilmektedir.

Hazırlık süreci

Memeden kesmenin birden bire gerçekleşmesi gereken bir “ya hep ya hiç” meselesi olması gerekmez. Genellikle çalışan kadınlar önce gündüz emzirmeyi sonlandırırlar ve gece emzirmeye devam ederler. Bu tamamen anne ve bebeğin tercihine bağlı bir durumdur. Bazen de anne henüz memeden kesmeyi planlamadığı halde, çocuk emmeyi bırakabilir. Memeden kesme konusunda olabildiğince esnek olmak ve çocuk ve anne için en uygun çözümü bulmak en doğrusudur.

Çocuğun memeden kesme devresinden önce anne memesi dışında bir kaynaktan süt almaya alışması yararlı olabilmektedir. Bu nedenle 4-7 aylar civarında anne sütünün arada sırada biberonla verilmeye başlanması iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca bu diğer aile üyelerinin de bebeğin beslenmesine katılımda bulunmalarını sağlayacak ve annenin de bebeğini başka bir bakıcıya bırakmasını kolaylaştıracaktır.

Sütünüzün bebeğinizi beslemeye yetecek ölçüde olmadığı düşüncesi ile 1 yaşından önce memeden kesmeye karar vermeniz durumunda formül mamaya geçmeniz gerekebilir. Çocuğunuz 1 yaş civarındaysa formül mama ya da anne sütünü biberon yerine bardakla vermeyi de düşünebilirsiniz.

Bazı çocuklar emmekten hiç vazgeçmeyecekmiş gibi gözükebilirken, bazıları da memeden kesmeye hazır olduklarına dair güçlü sinyaller verebilirler. Örneğin meme sunulduğunda kayıtsız davranabilir veya huzursuz olabilirler ya da eskisinden çok daha kısa süreyle emebilirler.

Çeşitli yöntemler

Anne ve bebeğin fiziksel ve duygusal olarak hazırlanmaları için memeden kesmenin aşamalı bir süreç olması gerekir.

Bir öğünün atlanması
Memeden kesmede başvurulan yöntemlerden biri bir hafta boyunca bir beslenme öğününün atlanması ve bu öğünde bebeğe katı gıda veya formül mama verilmesidir. Bu yöntemi uygulamayı tercih etmeniz durumunda memelerde şişkinlik ve ağrı olmaması için sütünüzü sağmanız gerekebilir.

Çoğunlukla en kısa süren ve zaman açısından (annenin çalışması ya da başka işleri nedeniyle) en zor olan öğün gün ortası öğünüdür. Öte yandan anne-bebek arasındaki bağlanma deneyiminin çok özel bir parçası olması nedeniyle annelerin çoğu en son gece uyku öncesi emzirmeyi bırakırlar. Ayrıca bu çocukların da duygusal olarak en fazla bağımlı oldukları emzirme öğünüdür.

Emzirme süresinin kısaltılması
Emzirme ile geçen süreyi kısaltmak da bir başka yöntemdir. Örneğin çocuk genellikle beş dakika süreyle emiyorsa, artık bu süre üç dakikaya düşürülebilir. Çocuğun yaşına bağlı olarak emzirmenin ardından bir bardak süt ya da formül mama veya meyve suyu  gibi atıştırmalık sağlıklı bir yiyecek verebilirsiniz.

Geciktirme ve dikkatini dağıtma
Günde sadece birkaç kez emziriyorsanız, emzirmeleri geciktirmeye çalışın. Çocuğunuz meme isterse, daha sonra vereceğinizi söyleyin ve dikkatini dağıtın. Akşamüzeri emzirmek yerine uyku öncesini beklemesi gerektiğini söyleyin.

Kararı çocuğa bırakmak
Bir başka yaklaşım da memeden kesme kararının tamamen çocuğa bırakılmasıdır. Çocuğunuz günde üç ana öğün ve iki ara öğün şeklinde beslenmeye başladıktan sonra, sadece çocuğunuz istediği zaman meme verin. Bu durumda süt talebi olmadığı için sütünüz çekilebilir. Süt üretiminin devam etmesi için pompayla sütün sağılması gerekebilir.

Geçiş dönemini kolaylaştırmak için
Birçok anne memeden kesme konusunda karışık duygular yaşar. Öte yandan memeden kesme anneye daha fazla esneklik ve özgürlük sağlar. Ayrıca çocuğunun önemli bir dönüm noktasını aşmasından dolayı gururda verir.

Buna karşın emzirme anne ve çocuk arasında güçlü bir bağın oluşmasını sağlayan çok özel bir ilişkidir ve bazen anneler bu ilişkiden vazgeçmekte zorlanırlar. Birçok anne çocuklarının bir daha hiçbir zaman ilk aylarda olduğu gibi kendilerine bağımlı olmayacağını ilk olarak memeden kesme aşamasında hisseder.

Çok farklı duygular yaşamaya hazırlıklı olun. Ayrıca çocuğunuzun da sizin gibi kararsız olabileceğini unutmayın. Ancak önünüzdeki günler, aylar ve yıllar boyunca çocuğunuzla ilişkinizi besleyebileceğiniz sayısız başka yol olduğunu da unutmamalısınız.

Bu süreci kolaylaştırmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Genellikle emzirdiğiniz saatlerde çocuğunuzu eğlenceli bir oyunla veya dışarı çıkararak meşgul edin. Çocuğunuzu emzirme pozisyonunda kucaklamaktan ve emzirirken giydiğiniz giysileri giyinmekten kaçının. Çocuğunuz başka bir değişime uyum sağlamaya çalışıyorsa memeden kesmeyi erteleyin. Çocuğunuz tam kreşe başlarken veya dişleri çıkmaya başladığında memeden kesmeye çalışmak doğru olmayacaktır. Bebeğiniz bir yaşından küçükse, emzirme saatinde biberon veya bardak vermeye başlamak yararlı olabilir. Bir yaşından büyükse atıştıracak bir yiyecek vermek ya da daha fazla sevgi ve ilgi gösterip, bol bol okşamak bile yeterli olabilir. Günlük rutininizi emzirme zamanınızda meşgul olacağınız biçimde değiştirmeye çalışın. Tipik emzirme saatlerinde çocuğun dikkatini dağıtma konusunda eşinizden yardım alın. Çocuğunuz parmak emme ya da bir battaniyesine bağlanmak gibi rahatlatıcı başka bir davranış geliştirirse, engel olmayın. Çocuğunuz memeden kesmeden kaynaklanan duygusal değişimlere uyum sağlamaya çalışıyor olabilir.

Memeden kesme mücadeleye dönüştüğünde
 Çocuğunuzu memeden kesmek için her yöntemi denediyseniz ve hiçbiri işe yaramadıysa, zamanlamanız yanlış olabilir. Yakın tarihlerde işe dönüş yapmış olabilirsiniz ve çocuğunuz bu yeni gelişmeye uyum sağlamaya çalışıyor olabilir. Bebeğiniz hasta olabilir. Genellikle bebekler kendilerini iyi hissetmediklerinde daha sık emmek isterler ve anne sütü hasta bebek için çok yararlıdır. Evinizde taşınma ya da boşanma gibi önemli bir değişim yaşanmış olabilir. Bu gibi değişim dönemlerinde memeden kesmek daha da güç olur. Ayrıca çocuğunuzun yeni bir gelişimsel dönemden geçiyor olması bile memeyi bırakmasını zorlaştırabilir. Bu gibi hallerde, durumunuzu değerlendirdikten sonra, çabalarınıza bir süre ara vererek, başka bir zamanda yeniden deneyin.

Unutmayın, çocuğunuzu memeden keserek, aranızdaki yakın ilişkiyi emzirme yerine çok başka yollarla güçlendirerek sürdüreceğiniz günler eninde sonunda gelecektir.

ALINTIDIR
Yukarı Dön
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 11:16
teşekkür ederim arkadaşım bilgilendirici bir yazı ama ben hala nasıl memeyi bıraktıracağım diye düşünüyorum şuan akşam ve sabah emiyoruz Allah yardımcımız olsun
Yukarı Dön
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 11:20
Orjinalini yazan: ezgisu55 ezgisu55 Yazdı:

teşekkür ederim arkadaşım bilgilendirici bir yazı ama ben hala nasıl memeyi bıraktıracağım diye düşünüyorum şuan akşam ve sabah emiyoruz Allah yardımcımız olsun
canım bende emziriyorum.bende düşünüyorum nasıl bıraktıracam diye ama.öncelikle bizim kararlı olmamız lazım.ve bir anda değilde yavaş yavaş bıraktırmamız lazımWink
Yukarı Dön
demrem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3214
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 12:34
gözüm korktu emre ağladıkça nasıl dayanacağım kiConfused
gündüz değilde gece korkutuyor beni
Yukarı Dön
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 12:39
benim kızım hep geceleri memeyle uyur bende gece ne yapacağımı bilmiyorumDisapprove
geçen gün doktoruma dedim ne zaman keselim diye.yıllık izinde kesmeye başlayın dedi.Confused
Yukarı Dön
demrem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 12:47
Orjinalini yazan: Z£r£nim Z£r£nim Yazdı:

benim kızım hep geceleri memeyle uyur bende gece ne yapacağımı bilmiyorumDisapprove
geçen gün doktoruma dedim ne zaman keselim diye.yıllık izinde kesmeye başlayın dedi.Confused
aynen şükran gece emre memesız cıldırır heralde. geçenlerde duştaydım uyanmış ben cıkana kadar bağıra bağıra ağladıConfused 
bide bu donemde yapılan yanlış cocugun psikolojısınıde bozuyormus.

Yukarı Dön
demrem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 12:49
bende yarın gideceğim doktorumuza 18 ay kontrolu ıcın ozaman konusacagım bakalım ne dıyecek
hıc kesmeye ugrasmasakmı acabaLOL
Yukarı Dön
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2010 Saat 12:55

memeyi hazırlarken kucağımda kızımın mutluluğunu bir görsen.nasıl mahrum edicem bilemiyorum.

bıraktırsan bozuluyo bıraktırmasdan bozuluyo.nasıl bir psikolojiyse buLOLLOL biz böyle devam edelim bencedeLOLLOLLOL
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.