Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Doğum
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - normal dogum
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konunormal dogum

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 4>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
FİNCAN34 Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 02 Eki 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 871
Mesajın Direkt Linki Konu: normal dogum
    Gönderim Zamanı: 17 Mar 2010 Saat 13:51
 
Normal Doğum Artık Daha Fazla Tercih Ediliyor
 

Doğum yaklaştıkça anne adaylarını en çok düşündüren konulardan biri de doğumu nasıl yapacağı sorusudur. Anne adaylarının sezaryen mi yoksa normal doğum mu yapacaklarına ilişkin karar süreçlerinde en önemli yardımcıları hekimleri oluyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, anne adaylarının karar verme sürecinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

ImageUzun maraton bitmek üzeredir ve anne adayının doğumun nasıl gerçekleşeceği yönünde bir karar vermesi gerekiyor...
Bu zor karar verilirken, doğum tecrübeleri, yakın çevrenin aktardıkları, gebeliği takip eden hekimin tecrübesi ve önerileri gibi birçok faktör etkili oluyor.

Doğum yöntemi ile ilgili son sözün, beklenti, duygu ve isteklerine bağlı olarak annede olacağını belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, doğum şeklini herhangi bir tıbbi gereklilik olmaması halinde anne adayının belirlemesi gerektiğini dile getiriyor. Op. Dr. Ceydeli doktorun bu zor kararda anne adayına her iki doğum şeklinin de avantaj ve dezavantajlarını anlatması önemli olduğunu belirterek “Doktor hastanın aklındaki tüm sorulara cevap vermektir. Doktor bu süreçte karar verici değil sadece hastayı destekleyici olmalıdır. Normal doğum yapmak isteyen bir hastayı zorla sezaryen yapmak veya tam tersi sezaryen olmak isteyen bir hastayı normal doğuma zorlamak doğru değildir. Eğer gerçekten tıbbi olarak sezaryen olmak gerekiyorsa veya normal doğumu zorlayacak veya engelleyecek bir sorun varsa hastaya bu durum için detaylı bilgi verilmelidir. Aksi takdirde, yani herhangi bir sorun yoksa normal doğum konusunda özendirilmelidir. Bu özendirme konusunda çok hassas davranılmalıdır. Hem bebek sağlığı, hem anne sağlığı mutlaka gözetilmelidir” diye konuşuyor.

Normal doğum mu sezaryen mi?

Doğum tercihleri yıllar içinde farklılık gösteriyor. 1980’li-90’lı yıllarda sezaryen doğum daha ön plana çıktı. 1990’lı yılların ikinci yarısından sonra tekrar normal doğuma yönelim yaşandı. Anne adayları bilgilendikçe, bilgiler paylaşılabilir hale geldikçe normal doğum daha popüler hale gelmeye başladı. Avrupa ve Amerika’daki normal doğum- sezaryen oranları Türkiye’deki ile genellikle ters yönde gelişiyor. Örneğin Amerika’da sezaryen doğum oranı maksimum yüzde 10- 15 civarında iken Türkiye’de %80’ler düzeyinde bulunuyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli normal doğum ve sezaryen karşılaştırmasına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Normal doğum sayesinde hastanın günlük hayatına dönmesi daha kolay. Sezaryen gibi bir ameliyat olmadığı için doğum sonrası iyileşme süreci daha hızlı. Emzirme dönemi daha hızlı başlıyor. Ameliyatın getirdiği cerrahi riskler alınmıyor. Bir miktar kanama riski ve bebeğin stres altında kalması olasılığı fazladır ama kabul edilebilir düzeydedir. Zaman ilerledikçe ve halk bilinçlendikçe normal doğum oranları modern toplumlarla aynı oranlara doğru yükselmesi bekleniyor. Aynı zamanda doktorların buna olan inancı arttıkça ve sağlık politikaları toplumu ve hastaneleri bu duruma özendirdikçe oranlar değişecektir. Zorunlu sezaryen yapılması gerekliliği olmadıkça anne adaylarının normal doğum için mutlaka özendirilmelisi gerekiyor. Sınırlı sayıda sezaryen gerekliliği dışında, normal doğum hasta için uygunsa mutlaka birinci tercih olarak değerlendirilmeli. “

Hangi durumlarda sezaryen gereklidir?

Tabii ki doğum şeklini belirlerken bebeğin kilosu, anne karnında yerleşim şekli, plasentanın yeri, annenin kemik yapısının uygunluğu çok önem taşıyor. Bir de ne kadar değerlendirme yapılırsa yapılsın doğum dinamik bir süreç. Yani doğum eylemi başlamadan kişinin doğumunun kolay mı yoksa zor mu olacağını öngörmek çok kolay değil. Bu sebeple herhangi bir engel durum yoksa normal doğum eyleminin başlamasını mutlaka beklemek gerekiyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli sezaryenin gerekli olduğu durumlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastanın ağrıları başladıktan, suyu geldikten veya kanaması olduktan sonra doğum eylemi başlamış demektir. Sonraki aşamada belirli aralıklarla yapılan muayenelerde rahim ağzının durumu ve bebeğin başının ilerlemesi birlikte değerlendirilerek doğumun nasıl olacağı anlaşılabilir. Normal doğum yapmak isteyen hastalara bu şansın mutlaka tanınması gerekiyor. Normal doğum eylemi süresince sabırlı ve soğukkanlı olmak hem doktor hem de aile yakınları önemli. Çünkü normal doğum süreci uzundur, ağrılar başladıktan sonra hemen birkaç saat içinde doğum genellikle olmaz. Oysa aile bireyleri doğumun hemen ve mümkün olduğunca az ağrılı olması yönünde bir beklenti içinde oluyorlar. Böyle bir beklenti oluşunca normal doğumu yönlendirmek zorlaşıyor. Doğumun doğal akışını izlemek gerekiyor. Zaten bu akış içinde herhangi bir aksilik olursa doktor bilgi verecektir. Biraz çaba ile normal doğumun keyfine varılabilir ve bebek ile en doğal karşılaşma gerçekleşebilir. Doğum aşamasında doktor tabi ki tıbbi bilgisini kullanır ama asıl görev anne adayına düşüyor. Anne adayı eğer doğru zamanda doğru tavrı sergilerse doktorun yardımıyla doğum gerçekleşiyor. 4000 gr. üzeri bebek ağırlığı, çoğul gebelikler, plasenta previa gibi bebeğin eşinin duruş bozuklukları, makat prez., baş-pelvis uygunsuzluğu, çeşitli vajinal aktif infeksiyonların varlığı, normal doğuma engel olabilecek anneye ait hastalıklar sezaryenle doğumu gerektiriyor. Ancak bu liste giderek kısalıyor. Böylelikle gelecekte normal doğumun hak ettiği yeri kazanacağına inanıyorum
Yukarı Dön
yakogg Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 11 May 2010
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 May 2010 Saat 14:37
teşekkürler.
Yukarı Dön
z_afer Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 17 Mar 2011
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2011 Saat 01:10
Anneler ve anne adayları kolay olanı değil doğru olanı yapar.

Yukarı Dön
yunahu Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01 Oca 2010
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 575
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2011 Saat 11:19
adı üstünde normal
ah ne çok istedim normal normal doğurmayı olmadı olmadı..Confused
Yukarı Dön
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 6954
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2011 Saat 11:23
Bakalım ben bu dertle sıkıntıyla nasıl dogurcam




Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
pinar35 Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Mar 2010
Konum: İZMİR
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1952
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2011 Saat 12:29

asıl sezeryandan korkun derim :))

yaşamadım sezeryanı ama çok ürkütücü geliyor bana herşeyin normali sağlıklı
ELİF NAZ'IM NAZLI KIZIM.
04.05.2009 DA DÜNYAMI AYDINLATAN MELEĞİM.
Yukarı Dön
nurcan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 04 Haz 2010
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2525
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2011 Saat 13:30
Aklı olan normal dogumdan korkmaz normal dogum yaparrrrr sezeryann yapmıs biri olarak söylüyorum sezeryanıı cok hafiff atlatmıss(dogum yaptıgım aynı gün ayaktaydım) dahii olsam normal dogum yapmayı cok isterdimm 
Yukarı Dön
yasemin Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör


Kayıt Tarihi: 16 Oca 2007
Konum: zehraninvillasi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 107177
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2011 Saat 13:33
normal dogum diyommm ucunda ne olursa olsun normal olsun.sezeryanli yaptim ilk cocugu  ikincisi normal oldu ama sezeryanli varya allah dusmanima vermesin ya nefret ediyom....

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 4>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.