Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Parmak ucunda yürüme

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=77195
Tarih: 19 Tem 2025 Saat 15:57

Konu: Parmak ucunda yürüme
Mesajı Yazan: mevsimrüzgarı
Konu: Parmak ucunda yürüme
Mesaj Tarihi: 21 Tem 2023 Saat 12:34
36 aylık oğlum hala sadece parmak ucunda yürüyor.  Bu sekilde koşuyor, geri geri yürüyor,merdiven inip cikiyor ama topuklarina basmiyor. 10 aylikken emeklemeye basladi 26 ayliktan beri ilk yürümeye başladığından beri bu sekilde yürüyor. Ayakkabi giydirmek istedik en iyi sandaletler duruyor ayağında fakat bas parmaklarina da baskı yaptığından yara oldu. Bot denedik kışın ama olmadi. Ayak tarak kısımları cok tombul. Kendi de kilolu 16 17 kilo civarinda. Taşımak da zor oluyor. Ne yapmalıyız ne zaman düzelir? Toprakta betonda her yerde parmak ucunda yürümekten rahatsız olmuyor.

-------------

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 21 Tem 2023 Saat 13:00
Bir Ortopedist ile görüşün.

Mesaj Tarihi: 29 Ağu 2023 Saat 15:42
Hocam ortopediye götürdük. Farkli açılardan röntgen istedi. Görünürde bir problem yok. Nöroloji görsün dedi. Genetiğe de gidin dedi. Biz bu süreçleri büyük oğlumda da yaşadık. Hamur gibi ikiye katlanırdı dik duramazdı 24 aylikken yurumeye başladı sorun kalmadı. Simdi küçük oğlum koltukta oturup dizlerini kırdığı zaman tabanina basıyor. Koltukta ayağa kalkınca arkasına yaslansa da yaslanmasa da yine basıyor. Ama koltuktan inip yürümeye başladığı an parmak ucunda. Büyük oğlumda bir kez olsun basarsa gerisi gelir demiştiniz. Şimdi ayni durum küçük için de gecerli mi? Ne yapabiliriz? Teşekkür ederim.

-------------

Mesaj Tarihi: 29 Ağu 2023 Saat 16:28
Topuğu üstüne basabiliyorsa, önemli değil. 

Mesaj Tarihi: 01 Eyl 2023 Saat 22:28
Hocam nörolojiye gittik. Muayeneye hoca da geldi. Nörolojik bi problem olmadığını düşünüyor. Tamamen alışkanlığa bagli bir yürüme tarzi dedi. Netlestirmek icin mr istedi. FiIk tedavi ve afo tarzi bir ayakkabi ile duzelebilecegini olmazsa ameliyatla sorun çözülür diye açıkladı. Ne önerirsiniz hocam?

-------------

Mesaj Tarihi: 01 Eyl 2023 Saat 23:03
Hiçbirine gerek yok. Ne diye gidersiniz ki! 

Mesaj Tarihi: 31 Eki 2023 Saat 20:10
Hocam tekrar merhaba. Oğlum hala aynı sekilde yürümeye devam ediyor. Zaman zaman koltukta yaslanarak da olsa topuklarına bastığını daha önce de söylemiştim. Ilk oğlumda da benzer problemi yaşamıştık. Her ikisinde de genel anlamda motor becerilerinde gerilik vardi yaşıtlarına göre. Su an 39 aylık olan Oğlum 27 aylıkken desteksiz bu sekilde yurumeye başladı. Digeri ise 15 aylikken sıralamaya baslamis 24 aylikken parmak ucunda yürümeyi tamamen birakmisti. Sizce 4 yaşını bitirdiğinde normal basmaya baslar mı, ayakkabi giydirebilecek miyiz? Yoksa daha da uzun bir zamana mi ihtiyaç var? Ne zamana kadar bu sekilde yürümesi normal kabul edilir? Su an 39 aylık, 16 kilo 102 cm. Doğduğunda 54 cm, 4 kilo idi.

-------------

Mesaj Tarihi: 01 Kas 2023 Saat 00:41
Dedim size ... Ortopedik bir kusur yoksa (ki olmadigi kesinlik kazandi), ugrasmayin, bazi cocuklar boyle 
yururler. 

Mesaj Tarihi: 01 Kas 2023 Saat 07:06
Hocam ayakkabi giydirebilsek bir sıkıntı yok bizim için. Duzelecek bir durum mu hep mi boyle devam edecek. Ortopedi degil ama nöroloji pes cavus var dedi. Zamanla bu kavis ayak büyüdükçe azalır mi? Bizim açımızdan parmak ucunda yurumesi degil de ayakkabı giydiremeyisimiz problem. Bu sorunu nasil cozebiliriz?

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Mar 2024 Saat 09:04
Hocam basış şeklinden kaynaklı ayak baş parmaklarında tirnaklarinda sekil bozukluğu var. Tırnaklar yukariya bakacak sekilde uzuyor. Yine basışından ayak bileklerinde ya da tarak kemiklerinde bir bozukluk olur mu acaba? Henüz parmak ucunda yürümeyi bırakmadı ve ilerlememiz ayakkabi giyebilmek oldu. Yaklaşık 1.5 senelik bir alışkanlık ve ne zaman düzelecek diye endiseleniyorum. Şu an 3.5 yaşını geçti 20 kilo ve 105 cm.

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Mar 2024 Saat 20:24
Bot seklinde ayakkabi giydirin. 

Mesaj Tarihi: 27 Mar 2024 Saat 10:18
Hocam bot giydiriyoruz evde de giydirmemiz gerekir mi? Kendisi istediğinde topuklarina basabiliyor demistim otururken de ayaktayken de ama sabit dururken. Eğer harekete geçerse yürür ya da koşarsa anında parmak ucunda ilerliyor. Eylül ayında ortopediye götürüp sorduğumuzda bir sorun yok demisti. Sonradan bir sıkıntı oluşur mu ayak tarak kisminda sertleşme vs? Geç Kalıyorsunuz çocuk sizin yüzünüzden ameliyat olacak diyen büyükler yüzünden çok bunaldım. Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız.

-------------

Mesaj Tarihi: 27 Mar 2024 Saat 18:37
Siz bastirdiginizda, topuklari yere degisiyorsa; Onemli degil. 

Mesaj Tarihi: 27 Mar 2024 Saat 18:42
Bas dediğimizde basmiyor elimizle zorlayarak mı denemeliyiz hocam? Nasil kontrol edelim bu durumu?

-------------

Mesaj Tarihi: 27 Mar 2024 Saat 19:11
Evet. Ameliyatlik durum olsa, hicbir sekilde topuklarina basamaz. 

Mesaj Tarihi: 27 Mar 2024 Saat 19:32
Hocam kasları çok güçlü direnç gösteriyor haliyle ama tek tek ayakta denedim. Sırayla topuklarini yere degdirebildim. Sorun yoktur insallah. Gezerken istemediği yöne doğru gidersek kendi geride kalıyor bir elinden ben diğerinden babası tutuyor bizi geriye doğru çekmeye çalışırken çok net ayakkabıyla da bastı. Umarim her sey yoluna girer. Cevap ve yönlendirmeleriniz için çok minnettarız, hakkınızı helal edin

-------------

Mesaj Tarihi: 06 Nis 2024 Saat 09:54
Hocam yazın da dışarıda bot giydirmemiz gerekir mi? Spor ayakkabı giyerse topuklarina basarak yürüme sürecini uzatmış olur muyuz? Ayak baş parmaklarının altı nasırlaştı. Sürekli oturup onları koparip temizlemeye çalışıyor ve alttaki deri kıpkırmızı juma bişey yapmamiz gerekir mi? Üst dudağının ortasini koparmaya, tırnaklarının kenarlarındaki derileri koparmaya başladı. Henüz konuşmadığı için yapiyor sanirim..

-------------

Mesaj Tarihi: 06 Nis 2024 Saat 18:22
Yazin da, "bot" giyebilir. 

Mesaj Tarihi: 26 Nis 2024 Saat 14:19
Hocam oğlum  yere merdivene vs oturdugunda çok rahat normal sekilde basiyor tabanlarina. Bahcede araba bisiklet sürerken  cok rahat geri geri giderken tabanlarina basıyor.Ayaktayken biz zorladik denedik,tabi direnç gösteriyor ama degdirebildik. 4 yaş bitmek üzere ne zaman düzelir.  Kritik donem var mıdır?  Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız. 

-------------

Mesaj Tarihi: 26 Nis 2024 Saat 15:53
Topuk ustune basabiliyorsa, basacaktir.

Mesaj Tarihi: 29 Nis 2024 Saat 16:18
Hocam bugün tekrar denedim bugün bastiramadim topuklarinı yere. Çok direnç gösteriyor demir gibi ayakları. Kendi daha dün koltukta topuklarini basarken ben bugün yapamadim.  Bir de şunu merak ediyorum, neden otururken daha kolay topuklarina basar? Normalde hangisi daha zordur? Uyurken bile ayaklarini o sekilde tutuyor artık onu fark ettim. Yani düşme sonucu röntgen çekildiğinde de düz uzatmıştı ayaklarını. Ne düşüneceğimi şaşırmış haldeyim. Beni bu konuda aydinlatirsaniz sevinirim. Bir taraftan konuşmuyor, diğer taraftan yürüyüşü bu şekilde..

-------------

Mesajı Yazan: Betül yazıcı
Mesaj Tarihi: 29 Nis 2024 Saat 17:50
Hiç mi konuşmuyor yani şuan 

Mesaj Tarihi: 29 Nis 2024 Saat 18:49
Bir Ortopedi doktoruna danisin. 

Mesaj Tarihi: 15 May 2024 Saat 13:46
Hocam ortopedide muayene olduk tekrar. Aşil tendonunda gerginlik var ameliyat olması gerekir dedi. Daha önce bastırmaya çalıştığımızda zor da olsa bastırabilirken şimdi canı yanıyor. Otururken ya da hafif kaykılmıs vaziyette ayaktayken basabiliyor topuğuna. Bu gerginlikten mi kaynaklaniyor? Çok üstüne düştük Çok direnç gösteriyor. Gerginlik varsa otururken basabilir mi? Çocuk ortopedi görsün dedi. Nöroloji tanı koymasi lazimdi dedi. Kafamız çorba oldu. Her sey bir yana bize bir yol gösterin hocam. Uzun lafin kisasi asil tendonu gerginse otururken topuğuna bu kadar rahat basabilir mi? Teşekkür ediyorum.

-------------

Mesaj Tarihi: 15 May 2024 Saat 16:51
Cocuk Ortopedi diye bir sey YOK! Ortopedi doktoru gorsun. 

Mesaj Tarihi: 15 May 2024 Saat 17:12
Hocam saka gibi. Bide bize dendi ki ankara sehir hastanesinde cocuk ortopedi bölümü var vs. Oraya gidin dedi. Nörolojik bi problem olmadigi soylenmisti zaten
 Bugünkü muayeneyi ortopedi doktoru yapti ama bu aşil tendonu isi benim aklima yatmadi hocam size resimler gondermek istiyorum  istiyorum değerlendirirseniz çok mutlu olurum 

-------------

Mesaj Tarihi: 15 May 2024 Saat 17:47
https://hizliresim.com/4fouqf1" rel="nofollow">

https://hizliresim.com/1wnx47s" rel="nofollow">

-------------

Mesaj Tarihi: 15 May 2024 Saat 20:17
Benim bransim degil. 1-2 Ortopedist gorusu alin. 

Mesaj Tarihi: 15 May 2024 Saat 20:19
Tamam hocam. Ilkinde uzmana gittik bi sorun yok dedi. Ikinci bugun gittigimiz profesördü, söyledikleri ortada. Baska bir doktora gidelim. Vaktinizi aldık çok teşekkür ederiz. Var olun hocam

-------------

Mesajı Yazan: zeynep.ipek
Mesaj Tarihi: 17 May 2024 Saat 09:45
Çok geçmiş olsun,
Bizim arkadaşlarımızın çocuklarında da aynı durum vardı, nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama teşhis Çapa hastanesinde koyulmuştu.
Kan tahlili yapıp bazı değerlere bakmışlardı.İsterseniz bir de orayı deneyin.

Mesaj Tarihi: 17 May 2024 Saat 10:53
Kan tahlili detayli yapildi kas hastaligi vs yok şükür. Tesekkur ederim

-------------

Mesaj Tarihi: 17 May 2024 Saat 11:35
Kas Hastaligi NE ALAKA!!! Dam ustunde saksagan!! 
Bu teshisi koyan acaba hayatinda hic "Kas Hastasi" gormus mu?? 
Tabii maksat "detayli kan tahlili " yapmak!!  Yapti muradina erdi!! 

Mesaj Tarihi: 22 May 2024 Saat 13:49
Hocam tekrar merhaba. Ben pazartesi gününe bir problem yok zamanla düzelir diyen ilk gittigimiz ortopedi doktorundan randevu aldim. Burda doktor imkanımız kısıtlı ve basmakalip cevaplar alıyoruz, aşil tendonu kısa ya da gergin ve nöroloji görsün. Nöroloji gördü alışkanlık dedi diyorum yok yok olamaz diyor. Bunlari bir kenara bırakıyorum. 
Şimdi hocam aşil tendonu kısa olan hastalar hiçbir şekilde topuğuna basamaz dediğinizi biliyorum. Yaklaşık 10 derece bir eğimle topuğuna basıyor. Bundan 2 ay öncesinde ben de bastirabildigim icin sorun etmemistim. Biz üstüne düştükçe çocuk da engel oluyor. Parmak uçlarında ayakta dururken bileklerini 360 derece resmen çevirebiliyor,  dizlerini kırdığında zaten sorunsuz topuklarina basiyor. Kendisi istediginde topuklari ayakta durdugunda neredeyse yere değmek üzere bizden uzakta caktirmadan bunlari deniyor ben birkaç kez gördüm. 3 oglumdan ikisinde bu durumu yaşadığım için bana normal ve zamanla düzelecek bir durum gibi geliyor, çok mu iyimserim? 
Fizik tedavi alabilirsiniz botoks deneyebilirsiniz dediler. Tavsiye eder misiniz? 
Çocuğum hirpalansin istemiyoru. Ilk Çocuğum elimizi birakip cok gec yürüdü bu da onun izinden ağır ilerliyor ikiz gibi her anlamda birbirlerine benziyorlar.
Aşil tendonu gergin çocuk otururken ya da hafif bir eğimle qyaktayken topuguna basabilir mj? Hic basmaz diye anladim. Arşivdeki konularin tamamini okudum. Birkaç ortopediye daha gidecegiz fakat kafamizi bulandirmaktan baska bir sey yapmiyorlar. Çocuğun 1.5 senedir parmak ucunda yürümesine ragmen agri acı ve hatta yorgunluk belirtisi olmadan sürekli hareket edebilmesi aşil tendonu gergin bir çocukta mümkün müdür? Bu gerginlik parmak ucunda yurumes disinda baska bir sikayet belirti vermez mi? Vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.  

-------------

Mesaj Tarihi: 22 May 2024 Saat 14:00
Aranmayın. Etrafınızda bol miktarlarda ÇAKAL mevcut! Bunların hepsi kendilerine İŞ çıkarmak peşindedirler! 
Kendi haline bırakın. Diyelim ki VAR!!!!!!!!!!!!!!!!! İsterse 20 yaşında bile ameliyat olabilir bu aceleleri NE?? 

Mesaj Tarihi: 22 May 2024 Saat 14:06
Cok sağ olun hocam oglum 6 7 yas kiyafeti giyiyor 105 cm 20 kilo.bot giydiriyoruz hep. Sert tabanli bilegini sıkıca tutuyor ama o botlari bile büküyor, öyle kuvvetli basıyor sıpa. Sanki cok acil de geç kalmışız gibi bizi bir galeyana getirme çabasındalar ki sormayın. Iyi ki varsınız ilaçsız büyüttüğüm, bahsettigim durum dışında doktor yüzü görmediğimiz 3 oğlum adına minnettarim, ellerinizden öpüyorum. Var olun.
.

-------------

Mesaj Tarihi: 30 Eyl 2024 Saat 15:56
Hocam 10 yıldır her gün okuyorum dün yine forumu taradım. Tam iki yıldır aralıksız parmak ucunda yürüyor, onu gördükçe ben yoruluyorum,üzülüyorum artık. Zaten 7 aydır ayakkabı giydirebiliyoruz o kadar sert ve dik basıyor. Bot denedik botu da kendi ayak yapısına göre tam ayaklarını büktüğü yerden ayakkabıları da kırıyor. Ben kendim zorla tabanları değdirmiştim çok önceden. geçenlerde denedim yok bir türlü bastıramıyorum. İki yaşında fotoğrafları var sağ ayağını tam basmış sol ayağına da ramak kalmış neredeyse basacak. Buradan nasıl bu şekilde bir basışa yöneldi anlamadım gitti. Dün öğle uykusunda ayaklarını 90 dereceye getirmeye çalıştım ama olmuyor, uyurken de dümdüz uzatıyor. En büyük oğlum da sadece ayak baş parmağı üzerinde yürürdü çünkü düz taban. O şimdi parmak ucunda yürümüyor tabi düzeldi basışı. Ama ufaklık bütün ayakkabıların şeklini bozuyor. Ayakkabının şekliyle ayağına şekil veremiyoruz her ayakkabıyı giydiremiyoruz. Girmiyor ayak bir türlü. Bir kez bassın düzelir dediğinizi biliyorum ilk oğlumdan. Bizim ufaklık bizi mi deniyor anlamadım gitti. Ailede hatta sülalede böyle bir yatkınlık da var. Ameliyat gerekiyorsa da 20 yaşında bile olabilir acelesi yok dediniz ama artık onun yerine ben yoruluyorum. Çok arada kaldım bizi ameliyat mı bekliyor yoksa zamanla düzelir mi? Dilerseniz fotoğraf gönderebilirim. Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız.

-------------

Mesaj Tarihi: 30 Eyl 2024 Saat 18:40
Eğer; topukları hiçbir şekilde yere değmiyorsa, ameliyat olabilir.

Mesaj Tarihi: 30 Eyl 2024 Saat 19:46
Yazarken eklemeyi unutmuşum, dizlerini kırıp oturduğunda topuklarını çok rahat basıyor, ayakta da koltuğa yaslanıp hafif kaykılarak durduğunda basabiliyor. Ama yürürken ya da dimdik ayakta dururken şu an hiç basmıyor.

-------------

Mesaj Tarihi: 01 Eki 2024 Saat 08:35
Her hangi bir şekilde, topukları yere değiyorsa, ameliyat gerekmez. 

Mesaj Tarihi: 01 Eki 2024 Saat 11:06
Çok teşekkür ederim hocam. Bizim sıpa çok acayip uğraştırmak istiyor bizi. Saldım çayıra diyorum şu saatten sonra.

-------------

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat