DİKKAT! Bebeğinizi ayakta sallamayın!
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Bebeğim & Çocuğum Hakkında
Forum Tanımlaması: (Bebeğim & Çocuğum Hakkında)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=19593
Tarih: 27 Tem 2025 Saat 18:32
Konu: DİKKAT! Bebeğinizi ayakta sallamayın!
Mesajı Yazan: superisi
Konu: DİKKAT! Bebeğinizi ayakta sallamayın!
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 17:22
ANNELER AĞLAYAN BEBEKLERİNİ NASIL SAKİNLEŞTİRMELİ? Ağlayan bebeklerine müdahale eden annelerin son derece sakin ve sabırlı olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Resmiye Oral, bebeklerin çeşitli yöntemlerle sakinleştirmelerinin mümkün olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Oral, "Ebeveynler ağlayan bebek karşısında bebeği sakin bir şekilde kucaklarına alıp, çok sık yaptığımız 'şiiiiiiii' tarzında beyaz gürültü denilen bir oyalama tekniği ile oyalamaya çalışmalı, kollarında hafif hafif sağa sola doğru sallamaları, bebek arabaları varsa bebek arabasına koyarak evin içerisinde ileri geri dolaştırmaları, otomobilleri olanların bebeği araba koltuğunda olmak şartı ile biraz dolaştırmaları sıklıkla yapılması gerekli hareketlerdir ve yararlıdır. Bunların yanı sıra çocuk aç mıdır? Susuz mudur? Altı mı kirli mi? Üşümüş müdür, yoksa sıcaklamış mıdır? Bu tür sorunların da çözümü elbette önemlidir. Eğer bebeğin hasta olmadığına emin isek bütün bunlara karşın halen ağlaması devam ediyorsa, bebeği güvenli bir ortama koyup örneğin düşmeyeceğinden kesinlikle emin olduğumuz beşiğine koyup dışarı çıkıp, ebeveynin azıcık rahatlamasını için bebeğe fırsat vermesi gerekir" diye konuştu.
Ebeveynlerin büyük bir kısmının ağlayan bebekleri karşısında çaresizlikten bebeklerini sarstıklarını ve bunda amaçlarının bebeklerine zarar vermek olmadığını ifade eden Prof. Dr. Resmiye Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bebeklerini sarsan bireylerin hemen hemen çok küçük bir kısmı bebeğe zarar vermek için bebeği sarsıyorlar.
Kalan büyük çoğunluğu sadece ağlayan bebek karşısında ne yapacaklarını bilemedikleri ve çok büyük bir öfke bunalıma girdikleri için bir anda kendilerini kayıp edip bebeği sarsıyorlar. Sarsmanın da bebeğe vereceği zararı bilmeden sarsıyorlar. Ben bu uygulamanın şahsen Türkiye genelinde yaygın olduğunu düşünüyorum, ama henüz bunu bilimsel manada kesin olarak saptayamıyoruz. Ben yıllar önce asistan iken, 5-6 aylık bebeklerde beyin kanaması saptadık, hiçbir açıklama bulamazdık. Hocalarımız gecikmiş yeni doğanın K vitamini eksikliği tanısı koyup taburcu ederlerdi. Halbuki yeni doğanın gecikmiş K vitamini hastalığı bir bilemediniz en fazla iki aya kadar, doğumda K vitamini almamış ve tamamen anne sütü ile beslenen bebeklerde görülürler.
Oysa artık bizim hastanelerimizde de ve hatta o dönemde bile 5-6 bütün bebeklere K vitamini yapılıyor zaten. Dolayısıyla 5-6 bebeklerde böyle bir tanı konulması abesle iştigaldi. Ama o dönem ben asistandım, bilemezdim böyle bir durumu. Ne zamanki ben Behçet Uz Hastanesi'nde ilk çocuk istismarını izleme ekibini kurdum, o gözle bakmaya başladığımda acil servisimize her ay gelen bir iki tane sarsılmış bebek tanısını koymaya başladık."
BEBEĞİNİZİ KESİNLİKLE AYAĞINIZDA SALLAMAYIN Sarsılmış Bebek Sendromu'nun bebekte kalıcı beyinsel sorunlar ortaya çıkartabileceği gibi bebekte ani ölümlere de neden olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Resmiye Oral, aileleri bebeklerini ayakta sallama veya battaniye içinde sallama yönteminden vazgeçmeleri konusunda uyardı. Prof. Dr. Oral, "Aileler için ülkemiz genelinde benim gençlik yıllarımda bazen ağlayan bir bebeği bir battaniyeye koyar, bir ucundan biri diğer ucundan bir kişi tutar ve bebek sallanmaya başlardı, hatta öyle bir sallama yapılır ki bebek bir öbür uca doğru tepetaklak hale geliyordu. Sarsmanın zararını düşünemezdim de bebeğin battaniyeden yere düşeceği korkusu yaşardım.
Bu tür bir sarsma olayı, sarsılmış bebek sendromunun bulgularını ortaya çıkartabilir. Bir de ayakta sallama pratiğimiz var. Ağlaması durmadığı için canhıraş şekilde sallanan bebekler gördüm. Zaman zaman o canhıraş şekilde ağlayan bebek birden bire susar adeta baygın bir şekilde uykuya dalar. O baygın şekilde uykuya dalmanın hafif bir beyin hasarı olup olmadığı ondan emin değilim.
Dolayısıyla canhıraş ayakta sallama ve vahşi şekilde battaniye içerisinde salmama şeklinin ülkemizde bırakılması gerekir. Sarsılmış bebek sendromu bebeklerin kafaları vücutlarına oranla daha büyüktür, dörtte birinin vücudu bir yaş altında kafa yapar. Ama boyun kasları çok zayıftır. Bebekler baş kontrolünü 3-4 ayda civarında sağlayabilirler. O zamana kadar sürekli bebeği başının arkasından desteklememiz gerekir. Taşırken gibi. Birinin öfkelendiğini düşünün. Bebeği sarsmaya başlıyor, kocaman kütle harekete geçiyor. Ama o kütlenin oturduğu temel çok zayıf ve o temel o kütleyi kontrol edemiyor. Çocuğun başı öne arkaya, sağa sola deli gibi hareket etmeye başlıyor. Bu sırada kafatasının içerisinde birbirinin sıkı sıkıya bağlı olan organlar çeşitli yönlerde hareket etmeye çalışıyorlar, birbirini çekiştiriyorlar, sonunda beynin içerisindeki küçük damarlardan birkaçı yırtılıyor ve beyin etrafında bir beyin kanaması tablosu oluşuyor.
Bir başkası da beynin kendi dokusu içerisindeki sinir lifleri ile çekiştiriliyor sağa sola ve sinir lifleri kopmaya başlıyor yavaş yavaş. Ve bu kopmalar özellikle de beyin sapı dediğimiz solunum dolaşım merkezinin bulunduğu bölgede olduğu takdirde, çocuğun solunumu durabiliyor, bazen kalbi durabiliyor veya aniden ölen çocuklar olabiliyor. Solunumu duran çocukta beynin oksijenlenmesi giderek bozulduğu için komaya ilerliyor. Bu tür çocuklarda körlük, sağırlık, beyin felci, havale bozukluğu gibi beyin ile ilgili her türlü kalıcı hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu konunun üzerinde gerektiği gibi durulması gerekiyor" şeklinde konuştu.
------------- ZÜLAL(Bookworm)
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: nuriyeugur
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 10:12
ben bir uzmandan duymuştum.bebeği hafif sallamanın beyin gelişimine olumlu etkisi bile varmış. bizi ayakta sallanarak büyümüşüz Allaha şükür bir kusurumuz yok.Aslında ben de sallamaya kaşıydım bir zamanlar.bebeğim emerken kendiliğinden uyuyordu çalışmaya başlayana kadar sonra mecburen bakıcı salladı uyutmak için...
------------- http://www.glitterfy.com/">
|
Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 10:17
Mesajı Yazan: ezel
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 10:45
Ben Egeyi hiç sallamadım. Kimsenin sallamasınada izin vermedim. Kucağımda hafif pış pış yapardım sadece.
------------- SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....
|
Mesajı Yazan: küçük kanaryam
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 11:56
bende aynı popoya hafif pışpış uyuyo genelde emerken uyumayı tercih eder yada kucakta ev içinde 2 tur at uyur
------------- Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...
|
Mesajı Yazan: balkız
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 12:07
bende asla sallamadım 7 ay sallamadım kucaga almadım oldukları yerde uyurlardı ama sonra uyku düzenleri bozulunca bi sallim dedim hemen alıştılar bi müddet saladım şimdi uykuya geçemedikleri zaman sallıyorum sadece yada dandolino beşiğe koyuyorum orda uyuyoo ben hangi birini sallim zatenn neyseki bu ara sallanmadan uyuyolarr
------------- iki küçük dünyaya gönüllü hapsoldum http://lilypie.com">
|
Mesajı Yazan: nuriyeugur
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 12:31
ben de yeniden kendiliğinden uyumaya alıştırmak is0tiyorum.nasıl yapmalıyım acaba.ama akşam olunca mesela saat 10 filan oluyo hala uyumamış oluyo.biran önce uyuması için sallıyorum.eskiden ne güzel emerken uyur kalırdı hiiiiiiç sallamazdım.işte bebişten ayrı kalmanın çalışan anne olmanın zorluğu.
------------- http://www.glitterfy.com/">
|
Mesajı Yazan: selican
Mesaj Tarihi: 07 Ara 2009 Saat 13:14
ben de sallamadan uyumaya alıştırmayı çok istiyorum ama bir türlü başka türlü uyumuyor.annem alıştırdı sallamaya iyi olur böyle kolaylık olur diye bir şey diyemedim.
|
Mesajı Yazan: KUZEY&MİRA
Mesaj Tarihi: 08 Ara 2009 Saat 17:48
Ben Kuzeyi ilk yirmi gün felan hiç sallamadım zaten daha doğmadan öncede kendimi şartlamıştım sallamayacağım diye.Tabi yirmi günün ardından gaz sancıları başlayınca çareler aradık ve ayakta sallanınca sakinleştiğini gördük.Bu şekilde dört ayımız geçti.Şimdi uykusu gelince yatağına yatıyoruz koluma yatırıyorum poposuna hafif vurrak eee diyorum uyuyor
------------- DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA &TUNA DENİZ
|
Mesajı Yazan: ELa-m
Mesaj Tarihi: 09 Ara 2009 Saat 18:50
ben salliyorum ilk gunden buyana,babasi ali$tirdi ... birde neni soluyoruzz:)))
hata $imdi ayagimda:))
------------- E$e v kIzI eLa
|
Mesajı Yazan: nurdan
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 16:13
benimkide memede uyuyor ama gazını çıkarınca hemen açıyor gözünü. bende oturduğum yerden dizlerime yüzüstü yatrıyorum hafifte poposuna vuruyorum dizlerimi hafiften sallyorum uyuyor benimki 2 aylık.
geceleri ise beşiine yatırınca kendiliğinden uyuyor. uyumazsa beşiği sallıyoruz biraz
|
Mesajı Yazan: esraa
Mesaj Tarihi: 22 Ara 2009 Saat 15:17
benım kızımda sallamadan uyumuyor bazen meme emerken uyuya kalıyo bazende aksine illde sallanmak istiyo sallamayınca ağlıyo ve çok kötü kucağa alıştı bazen kucağımda uyuya kalıyo bırakınca uyanıyo alınca tekrar uyuyo geceleri uyuyo gündüz uyumuyo alışıltı sallanmaya
------------- http://lilypie.com">
|
Mesajı Yazan: ümitçınar
Mesaj Tarihi: 22 Ara 2009 Saat 17:49
merhabalar bişey sormak istiyorum kadir hocaya soru sormak istiyorum ama becermedim bana yardımcı olabilirmisin
|
Mesajı Yazan: zeynep
Mesaj Tarihi: 22 Ara 2009 Saat 18:15
tabii yardımcı oluruz canım topikmi açamadın?
|
Mesajı Yazan: esra2901
Mesaj Tarihi: 24 Ara 2009 Saat 00:15
ne kadar özendim sallanmadan uyuyan bebişlere maşallah benim şu an bir elim size yazı yazıyor diğer elim beşik sallıyor ayakta sallamayı falan mumla arıyorum sürekli battaniyede cadımız keyif yapmak için ağlıyo bazen çok fena alıştı hiç göstermemek lazımmış
|
Mesajı Yazan: arzucan_81
Mesaj Tarihi: 25 Şub 2010 Saat 09:35
valla bizim kızın sağı solu hiç belli olmuyor bazen ayakta hafif sallayarak uyuyor bazen kucakta bazende beşiğine koyar koymaz uyur
|
Mesajı Yazan: aycaelyesa
Mesaj Tarihi: 28 Şub 2010 Saat 22:49
valla şu makaleleri yazan uzmanlardan birine elyesayı vereyim uykudan uyanınca onun nsı huysuz olduğunu görnce teklif bile beklemez ayakta sallaması için o çığlıkları duyunca uyumak istiyorım ama uyuyamıyorum der gibi ağlıyo hele bu aralar emmeyi bıraktırdım sabaha kadar ayağımda ben yatağın ortasında yarı uyur yarı uyanık vaziyette zaman geçiriyorum elden ne gwelir başka çare yok maaleseffffffff bende ilk 6 ay hiç sallamdım taki hastalanana kadarrrrrrrr
------------- http://www.glitterfy.com/">
|
Mesajı Yazan: NeLLy
Mesaj Tarihi: 05 Mar 2010 Saat 09:59
uyuycağı varsada uyanıyo bizimki.. hayatta sallandırmaz.. koparıyo kıyameti yerden bitme:)
|
Mesajı Yazan: tugba84
Mesaj Tarihi: 01 Haz 2010 Saat 14:37
bende sallamıyorum va kimseye sallatmıyorum...
|
|