Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Astım? Bronşit?

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Çocuk Hastalıkları
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=49227
Tarih: 01 Tem 2025 Saat 06:01

Konu: Astım? Bronşit?
Mesajı Yazan: nukusev
Konu: Astım? Bronşit?
Mesaj Tarihi: 22 May 2015 Saat 09:20
Hocam merhaba. Bu konuyla alakalı aklıma takılan birkaç soru var.sabrınıza sığınarak sormak istiyorum..
1)astımla bronşit arasında net bir fark yok mudur? Bir cevabınızda "bronşit nonspesifik (ajanı belli olmayan) bronş iltihabıdır..hadise astımdaki gibi akciğerlerde degil daha yukarılardadır "demişsiniz..bu tam olarak ne demektir!? 
2)eger bir cocuk gerçekten astım yada bronşit ise ve tedavi edilmezse yada fark edilmezse ne gibi sonuçlar doğabilir?
3)bu hastalıkların alerjik olabilecegi gibi alerjik olmadan da olabilecegini duydum ne kadar doğrudur? 
4)ve yine bir cocuk gerçekten astım yada bronşitse Normal halleri nasıl olur yani bir atak olmadan yada enfeksiyon gecirmediği durumlarda nefes sesleri normalmidir?nefes verirken sürekli midir cızırtı sesleri yada weezing sesi hep varmıdır? 

Cok fazla kavram karmaşası var bu konuda hocam kusura bakmayın nolur.alerjik bronşit alerjik astım astım bronşit vb.tek güvendiğimiz sizsiniz. Teşekkürler .

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 22 May 2015 Saat 19:07
Maalesef; Turkce, Tip dili olarak cok zayiftir.. Esasinda; Bronsit'de olan; iltihaptan ziyade; "Yangi" diyebilecegimiz, Ingilizcesi; Inflamasyon olan bir hadisedir. Bu sebeple, Antibiyotikler bir ise yaramaz.
Astimmi? Bronsitmi?
Astim: Hayat boyu surer, astim ilaclari ve/veya kortizonlu spreyler kullanilir. Antibiyotikler hicbir ise yaramazlar. Oksuruk suruplari ve Soguk alginligi ilaclari ASLA verilmez. ASLA ates olmaz.
Bronsit: Viral kaynaklidir, "Ust solunum yolundaki",viruslere karsi vucudun zamanla gosterdigi tepki ile olusur. Belli bir tedavisi YOKTUR, ASLA, Astim gibi tedavi edilmemelidirler. Antibiyotikler ASLA kullanilmamalidir.
Soguk alginli ilaclari veya Oksuruk suruplari kullanilirsa, "sahte bir iyilik hali" nin arkasindan cocuk hastanelik olur.
Bronsiolit: Viruslerin, alt solunum yollarina inmis halidir. Perebron verilebilir.
ASLA: Oksuruk ve Soguk alginligi ilaclarinin verilememesi gerekir...
Bu her 3 durumdada; Asist, gibi balgam incelticilerinin surup seklinin verilmesi, hastayi gene hastanelik eder.

Son 3-5 seneden beri acilen, gecenin bir yarilari Ambulanslarla hastaneler kosusturanlar bu zavalli hastalardir.
Astimda; rahat bir nefes almanin arkasindan; sikintili ve uzun sureli bir nefes verme vardir. bu esnada; "Wheezing" denilen bir islik seside duyulur.
Brosit ve Bronsiolitlerde, sikintikli nefes alma ve verme vardir. Wheezing olmasi sart degildir. genellikle, Gripal hastaliklari takip ederler, TEDAVILERI YOKTUR... Sicak buhar, Serum fiz, Limonlu bal ve ColdMix iyi gelir.

Mesajı Yazan: watcher54
Mesaj Tarihi: 22 May 2015 Saat 19:32
öncelikle yanlış bir konu başlığına soru sorduğum için özür diliyorum, ilgili sayfaya mesaj atamadım.
Sonra bilgilendirmeleriniz için Allah razı olsun. duacınızım.

benim sorum şöyle; 
kızım 7,5 aylık 8 kilo, 68 boy

üç gün önce burun akıntısı ve hapşırık vardı. o gece ateşi de çıktı. sabahında ateş gitti, burun akıntsı ve hapşıma da yok denecek kadar azdı. ancak geceleri huzursuz uyuyordu. bu sabah çok huzursuz kalktı. sürekli sızlarak ağlıyordu. sakinleştirip uyuttum. uyandığında yine huzursuz ve ağlamaklıydı sürekli. gündüz uykuları da kendine göre azaldı. doktora gttik,  idrar tahlillinde birşey yok. kan tahlilinde şu değerler çıktı;

wbc 12.90
LY% 5.1
Hgb 11.7
Hct 35
PLT 387
mıd%9.8
mıd#1.2
DEMİR 25
Demir bağlama 282
CRP 1.6
Ferritin 44.52 ml

1. Antibiyotik verdi kullanmalı mıyım
2. Ferrum verdi kullanmalı mıyım
3. Kızım bu kadar dengesi bozan ne olabilir? (diş olabilir mi)

Allah razı olsun...
SAYGILARIMLA

Mesaj Tarihi: 22 May 2015 Saat 22:26
1- WBC dusuk, sakin Antibiyotigi kullanmayin..
2- HGb cok iyi bir degerde; sakin Demir ilaci kullanmayin...
Cocugunuz Grip geciriyor.
Bilemiyorum, bu hatalari; CAHIL olduklarindanmi yapiyorlar. Yoksa, biliyorlarda, isin SAHTEKARLIGINI mi yapiyorlar.

Mesajı Yazan: spancm
Mesaj Tarihi: 22 May 2015 Saat 22:39
CryHocam siz hep bronsit ve astim ayni hastaliktir..bronsit fransizca astim ingilizce derdiniz..simdi ikisi arasinda ki farklari aciklayinca kafam mi karisti ne ???

Mesaj Tarihi: 22 May 2015 Saat 22:53
Dogru; dunya genelinde; iki hastalik icinde, her iki ismi farkli yerlerde kullaniyorlar. Ama Ingilizce Tip Literaturun'de; ikiside farkli hastaliklardir. Turkiye'de ise, bu kavramlar tamamen karismis durumdadir.

Mesajı Yazan: FRK
Mesaj Tarihi: 23 May 2015 Saat 22:28
Hocam bir de siz, kisi bir kere bronsit oldu mu, o hastalik onda hep vardir demistiniz. Bu hangi bronsit icin gecirli?

Mesaj Tarihi: 24 May 2015 Saat 00:31
Astim icin gecerli. Bazilari; "Astim Bronsit" gibi tabirlerde kullandigi icin, Turkiye'de isler cok karismis durumdadir.
Prof.'un biri; "Istanbul Bronsiti" diye bir isim bile uydurdu..
Astim, Allerjik Astim, Allerjik Bronsit, Bronsit,Spastik Bronsit, Bronsiolit, ne ararsaniz var.   

Mesajı Yazan: FRK
Mesaj Tarihi: 25 May 2015 Saat 00:16

Hocam Sorularim; sozunuzu dinleyen, kullanmayin dediginiz ilaclari kullanmayan cocuk hastalar icin gecerlidir. Cevaplarsaniz cok mutlu olurum. Zira bu konu hakkinda cok muzdaribim.konuyla ilgili eski iletilerinizin hepsini okudum. Sayfa sayfa notlar var elimde. Ama eski yazilarinizdan aldigim notlar,"bronsit ile astim ayni seylerdir" bilgisi uzerine kurulu. Bronsit gercegini sizden baska kimseden ogrenemeyecegimiz kesin. Bilgilerinizi paylasirsaniz minnettar oluruz..
1. Bronsit her zaman viral kaynakli midir?cesitleri yok mudur?alerjik olani var midir mesela?
2.bazi cocuklar grip sonrasi kulagin yapisi geregi orta kulak iltihabi olmaya daha yatkindir demistiniz acaba bazi cocuklar bronslarin yapisi geregi grip sonrasi bronsit/bronsiolit/bronkosazm olmaya daha yatkindir denilebilir mi?
3.birkac gun arayla alilecek hepimiz cok grip olduk bu kis. Belliki sirayla ayni virusu aliyoruz.Ama sadece 6 yasindaki kizim her grip sonrasi bronsit/bronsiolit problemi yasiyor. Bu nasil aciklanir?
4.Cocuga "soguk buharin iyi gelmesi" astim teshisi koymada belirleyici midir?
5.astimkrizi ile bromsit/bronsiolit ayni anda olur mu?
6.cigerlerden gelen sesler teshisi degistirirmi?kapi gicirtisi sesi /islik sesi..
Hocam kafamda coook soru var ama sizi yormak istemiyorum. Hocam cok fedakarlik yapiyosunuz,farkindayiz. ALLAH razi olsun...

Mesaj Tarihi: 25 May 2015 Saat 09:19
Su anda; Turkiye'de, ayni anlamda kullaniliyor ve ayni tedaviler uygulaniyor. O eski yazilarda, verdigim cevaplarda, hastalarri goremedigim, ve akcigerlerini dinleyemedigim icin, o iki hastaligi ayni kefeye koymak durumunda kaliyordum. Zira, uzaktan her iki hastaligi ayird edebilem imkanim yok. Pratik olarak, sizlerin, iki hastaligida, ayni olarak ele almanizin, pratikman bir zarari yoktur. Neticede, tedaviden teshise gidebildigimden, once, Bronsit gibi ele alip, daha nadir olan astim'i sona birakiyordum. Ama, illaki "Ilmi" olalim dediginizde, bilgi farkli, uygulama farkli olmaktadir. Buda, benim verdigim cevapla yetinmeyip, illede daha fazla sual soruldugu icindir.

Brosit; Enflamasyon denilen, Turkcesi;"yangi" olarak tanimlanan, bir cins doku reaksiyonudur. Bunu; genellikle virusler yapabiliyor, Bu reaksiyon, bir; Enfeksiyon degildir.. Bu ayrimi yapmaktan kastim, Bronsit; Antibiyotiklerle tedavi edilemez..
Allerji ilaclari, H1 reseptor antagonistleri olup, H1 reseptorlerine, Allergen maddeler oturduktan ve Allerji basladiktan sonra pek etkili olmazlar.
2- Dogrudur, bu hastaliklarda, genetik bir yatkinlikta soz konusudur. Yoksa, ayni ortamda bulunan, ayni sartlara maruz kalan herkezde bu hastaliklar olurdu..
3- 6 yasiniza konulan Bronsit/Bronsiolit teshisleri ne kadar dogru?? Onu bilemiyorum. Malum, Turkiye'de, senelerdir Grip teshis edilmiyor.
Ayricada; Turkiye'de Gripli hastalar verilen Aferin, Peditus, Asist ve Ventolin gibi ilaclarda, hiriltilara ve Akcigerlerde her turlu sesin duyulmasina sebep oluyorlar.
4- Astimda iyi gelen, buhardan ziyade; "Soguk hava" dir. bazi hastalarda, buhar dahada kotu yapabiliyor.
5- Astim Krizi, son derecede nadir bir durumdur. Hele simdiki ilaclarla, gorulmesi zaten cok zordur. Bunlarda, Ventolin sprey'in iyi gelmeside, Astim isareti olabilir, ama kesin degildir.
Zaten Astim, tam izah edilebilmis bir hastalikda degildir. Astim, Bronsit ve Bronsiolit, bazen ic-ice gecebiliyor. Bu sebeple, boyle bir hastada, hemen Astim damgasi vurmak hatali olabiliyor. Takip ve hastaligin seyri, teshis koymakta daha yararlidir. Tabii, benim gibi uzaktan sadece anlatilanlarla sonuca varmak, daha da zor olmaktadir. Benim elimdeki en kuvvetli bulgu, sizin anlattiklariniz ve tedaviye verilen cevaplardir. Bu sebeple, bir hastada, once Grip gibi ele almak, sonra, Bronsit veya Bronsiolit dusunmek, ve son Astim teshisi koymak en dogru usuldur. Zira bir defa, Astim tedavisi derseniz ve hele birde Kortizonlu spreyler kullanilirsa, dogru teshisin konmasi hem zor hemde gec olmaktadir.
6- Seslere cok kulak asmayin, zira sizin tarifiniz, aileden aileye degisebilmekte ve beni yaniltabilmektedir. O yuzden ben sizin tarif ettiginiz seslere pek itibar etmem.
Sadece; rahat nefes alip-sikintili nefes verme olayi onemlidir.....
Hem nefes alma, hem nefes vermenin sikintili olmasi onemlidir.
Cok fazla derine inmeyin, yoksa iyice kafaniz karisir. Sizin bilmeniz gereken, Herhangi bir oksuruklu durum oldugunda; ilk olarak, Limonlu bal, Serum fiz ve ColdMix kullanmak, bunun sonucuna gore Bricanyl veya Ventolin sprey kullanmaya kadar giden diger tedavileri sira ile uygulamaktir.

Mesajı Yazan: spancm
Mesaj Tarihi: 25 May 2015 Saat 17:38
Hocam bricanyl de astim ilacidir diyorsunuz yazilarinizda...peki brinacyl kullanip ta iyi gelen solunumu ve oksurugu duzelen her hastaya astim diyebilir miyiz yoksa bricanyl baska hastaliklarda da iyilestirici midir ?

Mesaj Tarihi: 25 May 2015 Saat 18:47
Maalesef... Brons spasmi sadece Astim'da olmadigindan, Bricanyl hepsinede iyi gelebiliyor.
Dedigim gibi, hastalari gormedigim icin, daima once; Gripmis gibi baslayin, netice alamazsaniz; Bricanyl verin, mutakip hastalik donemlerinde, ancak,"Klinik gidisati ile" Astim varsa, soyleyebiliriz. Acele etmenin ve ilk oksurukte Astim tedavisi baslamanin bir anlami yok, sadece isleri karistirir.. Tabii, agir Astim vak'alarinda; Bu surec; 1-2 gun surebilir. Ayricada; Astimi; 2-3 defa yasamis aileler, hemen taniyi koyabiliyorlar. Problem, ilk defa olan; hastalik suresince.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat