Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Yeni bebek ve hurafeler

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Biz Bize Sorularımız
Forum Tanımlaması: Çocuklarımız hakkında birbirimize sorularımız...
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=28060
Tarih: 04 Ağu 2025 Saat 14:15

Konu: Yeni bebek ve hurafeler
Mesajı Yazan: KUZEY&MİRA
Konu: Yeni bebek ve hurafeler
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:38
Hanımlar hepinizin kendi memleketine özgü eminim ki bebek doğduğunda yaptığı bazı hurafe inanışlar vardır...
Allah biliyoya ben çok inanman ve ama egerki yavruma bir zararı yoksa adet yerini bulsun diye yapmadan da duramadığım şeyler..

1:Hastanede ilk yaptığı kaklı bezi poşete koyup giriş kapısına asmıştı..Üç harfliler eve gelmesin diye
2:Beşiğin altına eşimin bir kıyafetini koymuştuk güya baba varken bebeği korkutacak şeyler yokken kıyafetini o var sanıp gelmezlermiş..
3:Yine beşiğin altına üç dört süpürge çöpü koyduk valla kayınvalidem koydurtmuştu ama hatırlayamıyorum..
4:Her akşam oğluma belli bir süre eşim daha sonra ben fatiha,felak ve nas surelerini okuyup uyuttuk(bunu tüm kalbimle inanarak yaptım halada yaparım
5:40 dolmadan dışarı çıkılırsa çatı altından geçilmez,bebeğin pustine battaniyesine biraz ekmek içi ve dua yazılı bir kitap konulurmuş..Biz dayanamayıp çıktığımız için böyle yapmıştık..
6:40 uçurmaya bi eve gidilir o evde bebeğe hediye verilirmiş..Ben bilmiyodum ama tesedüfen kayınvalideme gitmiştik oda oğluma pijama takımı vermişti
7:40 banyosunu yaptırırken 40 suyu bir erkek dökermiş..Oğluma amcası dökmüştü
Aklıma şu an bunlar geldi
Dediğim gibi oğluma zararı olmayan bütün bunları ben seve seve annemin de kayınvalidemin de kalbi kırılmasın diye yaptım..
Siz de neler var merak ettim

-------------
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA &TUNA DENİZ

Cevaplar:
Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:43
4. şık hariç hepsi tamamen gereksiz boş resmen hurafe bana görede cnm..
Ben bi haftalıkken sehayı aşı için çıkarmıştım,çok ağrımda vardı ama genede gidip kıyafet almıştım LOLLOL
ama koşularım bi sürü laf etmiştide takmadım...
yani bu senin yazdığın şeylere benzer hurafeler var burdada,ama hiç birini,istisnasız hiç birini uygulamadım uygulattırmadımTongue

-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...

Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:45
Benim de tek inandığım 4. şık,,
Kız bende yapmazdımda dedimya anneciğimle kayınvalideciğimi kırmamak adına..eee oğluma zararıda yoktu yaptık

-------------

Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:48
2:Beşiğin altına eşimin bir kıyafetini koymuştuk güya baba varken bebeği korkutacak şeyler yokken kıyafetini o var sanıp gelmezlermiş..
(annem söylemisti aynisini uyguladim)
6:40 uçurmaya bi eve gidilir o evde bebeğe hediye verilirmiş..Ben bilmiyodum ama tesedüfen kayınvalideme gitmiştik oda oğluma pijama takımı vermişti
(ev sahibim eski böyle yapmisti oglum zamani )
(hayir olsun kaynanamin yaptirdigi birsey yok 5 harfliden  baska:))))))

-------------

Mesajı Yazan: nilufer
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:48
benım annemde yastıgın altına supurge çöpu koydurmuştuLOLbı de kucuk kuran..40 banyosunda da kaynanam tuz koydu bıraz suyuna oyle oluyomuşş..

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:51
LOLanladım cnmda,yani nasıl bunlara inanılır ya valla ilginçLOLizinkiler için demiyorum genel konuşuyorum ya burda da bu yazdıklarına benzer bi sürü şey varLOLLOLLOLbi kere yavrularımız zaten melek birileri neden onlara dadansınLOLLOLo üç harflilerin işleri güçleri yokta bu masumlarlamı uğraşacaklarLOLLOLhayır bide bi kere şahit olsam görsem bende yapacam öyle bişeyde yokLOLLOL
bi kere gitmiştim bi doğuma burda,offf oda nasıl kokuyor ,arada diyoruz valla ağır bi koku var bu nedir bişey varLOLbebek kaka yapmıştır dediler değiştirdiler ama o bebeğin kakasıda kokmaz daha iki günlük,neyse sonra kadının kaynanası çıkınca kadın üzgün üzgün dediki kaynanam halının altına kedi çişi sürdü üç harfliler gelmesin diyeTongueLOLLOLgülsemmi kızsammı ağlasammı ne denir,dedim cnm bu üz harflileri değil insanları kaçırma sanatı zannımcaLOLLOLLOLboğazım yanıyordu kokunun keskinliğindenTongueLOLLOL

-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...

Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:56
hafiz sen az durLOL
bende yazamLOL
bebek dogdugunda disaru cikarken kaynanam annem olsun söyle yaparlar kulagin arkadasina is sürerler yani sigaranin külü sobanin külü nazar olmasin diyeeeeeee:))cörek otu giysinin uszerine nazara karsi iyi imissssss.....kevsen takarlar icinde dua var diye.......göbek bagini alirlar uzaga bir yere gömerler ki hastane önune gömerlerki ilerde doktor ciksin derler:)))öyle yani

-------------

Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 14:58
LOLya bı de mecbur yapıyosun yanı zaten dermanı olmuyo insanın laf anlatmaya yanı en azından benım yokdu..LOLbı de 40 gun odada yalnız bırakmayın uc harflıler gelır falan dıyolardı insan ister istemez tedırgın oluyodu he bı 40 gun camasırları dışarı asılmazmışş

-------------

Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 15:01
Orjinalini yazan: nilufereren nilufereren Yazdı:

LOLya bı de mecbur yapıyosun yanı zaten dermanı olmuyo insanın laf anlatmaya yanı en azından benım yokdu..LOLbı de 40 gun odada yalnız bırakmayın uc harflıler gelır falan dıyolardı insan ister istemez tedırgın oluyodu he bı 40 gun camasırları dışarı asılmazmışş
evet bu bizim orada da var ustelik aksam olmadan  topluyorsun:)))disari göturulmezdi dedigin gibi ister istemez inaniyorsun ya tutarsa diye:))

-------------

Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 15:04
evet akşam ezanı okunmadan toplanıyo..halının altına çiş surmede harbı komık ya valla ne guldumLOLo kadarını yapmazlardı canım evde namaz kılınıyo çarpılcazLOL

-------------

Mesajı Yazan: Şehnaz
Mesaj Tarihi: 12 Oca 2011 Saat 15:23
bende senin yazdığın maddelerden bazılarını yaptım. 
birde sarı bir tülbent örtülür dedi kayınvalide sarılık olmasın diye. Örttüde ama biz 4 gün hastanede kalmak zorunda kaldık sarılıktan dolayı. LOLLOL

Gerçekten yer gök duayla yaa bunlar hurafedan başka birşey değil eskilere anlatamıyoruz işte. 

-------------
Yaşama Sebebim Canım Oğlum Seni Çok Seviyorum

Mesajı Yazan: Kevser
Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 00:12
Arkadaşlar tam benim konummuş burası LOL LOL
eveettt ben hurafelerden değil de uygulayıp sonuç aldıklarımdan bahsedeyem.
efeniimmm başlıyorum LOL LOL
1 - hastene çantanızda toz şeker bulundurun (bebek doğar doğmaz anne sütü almadan ağzının içine toz şeker sürülürse bebekte pamukçuk olmazmış. ben şevvalde de reyyanda da denedim, sonuç pozitif Thumbs Up ) ama sakın hemşireye göstermeyin fırça yersiniz LOL
2 - bebeğin sarılık olmaması için yapılacaklar LOL bebeğin yatağına bıçak koymak, üzerine sarı tülbent örtmek, bebeğin üstüne yeni pişmiş sıcak ekmek koymak, çoooookkkça emzirmek, mümkünse ışıklı güneşli yerde yatırmak (valla bunların hepsini yaptım sarılığımız çabucak geçti ama hangi yaptığımdan geçti orası meçhul LOL )
3 - bebeği sürekli okumak (bunu zaten çoğumuz yapıyoruzdur)
4 - ben doğum yaptıktan sonra üç harflilerle birkaç buluşma yaşadım Confused ama üzerimde dua taşıyorum artık buluşmaları iptal ettim, tek taraflı LOL karşı tarafın görüşünü almadım, kusuruma bakmazlar inşallah LOL

Mesajı Yazan: Ayşegül
Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 00:14
Orjinalini yazan: yasemin yasemin Yazdı:

evet bu bizim orada da var ustelik aksam olmadan  topluyorsun:)))disari göturulmezdi dedigin gibi ister istemez inaniyorsun ya tutarsa diye:))

ay yasemin kayınvalidem bana astırmadı çocuğun çamaiırlarını bilmem duydunmu bide banyo suyunu akşam yaptırdıysan sabah dökücen ben hep sabah dökerdim bir kere unuttum çamaşırları da ışarda kayınvalidem koşa koşa geldi topladı bırakma bi daha diye LOLLOLLOLLOLodada kırkgün yanlız bırakmadık bıraktırmadılar bide eşin yoksa yanıda şayet eşinin bluzunu falan üzerine örtecekmişsin bir kere eşim evde yoktuda tuğşata da kendimede örtmüştüm eşimim kıyafetlerinden korku başa bela LOLLOLLOLLOL

-------------

Beni bir Allah'ım birde Dostlar'ım bilsin,gerisi yandan yandan ilerlesin :))))

Mesajı Yazan: Gülsen
Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 00:16
Orjinalini yazan: Kevser-Şevval Kevser-Şevval Yazdı:

1 - hastene çantanızda toz şeker bulundurun (bebek doğar doğmaz anne sütü almadan ağzının içine toz şeker sürülürse bebekte pamukçuk olmazmış. ben şevvalde de reyyanda da denedim, sonuç pozitif Thumbs Up ) ama sakın hemşireye göstermeyin fırça yersiniz LOL
2 - bebeğin sarılık olmaması için yapılacaklar LOL bebeğin yatağına bıçak koymak, üzerine sarı tülbent örtmek, bebeğin üstüne yeni pişmiş sıcak ekmek koymak, çoooookkkça emzirmek, mümkünse ışıklı güneşli yerde yatırmak (valla bunların hepsini yaptım sarılığımız çabucak geçti ama hangi yaptığımdan geçti orası meçhul LOL )
4 - ben doğum yaptıktan sonra üç harflilerle birkaç buluşma yaşadım Confused ama üzerimde dua taşıyorum artık buluşmaları iptal ettim, tek taraflı LOL karşı tarafın görüşünü almadım, kusuruma bakmazlar inşallah LOL

Tam çıkıyordum okudum LOLLOLLOLLOL
İyi etmişsin buluşmaları iptal etmekle Kevser güldürdün beni gece gece LOLLOLLOLLOL
Ben hiç bişi yapmadım böyle şeylerden sadece hep okudum yavrularımın ikisinide birde Dua astım beşiklerine o kadar Smile

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 00:17
bızımkılerde caktırmadan hurma yalatmışlardı bebişe..sarılık içinde beyaz ışıgın altına tutuyolar cocugu bızımkı olur sarılık olur gıbı olmuştu beyaz ışıga tuttular 1-2 gun gectiSmile

-------------

Mesajı Yazan: Ayşegül
Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 00:18

kevserrr kız bende yaptım unları zorunlu olarak bacım ama benim bildiğim ilk emzirirken kahverenli sütün varya bebeğin ağzına bir şey değmeden verilecekmiş o çok vitaminliymiş o yüzden tuğşata şeker verilmedi ama pamukçuk az oldu onuda karbonatla sildik bi daha çıkmadı Big smiletuğşatında sarılığı çabuk geçti şükür bende hep ışık altında yatırdım sarı yazma örttüm bıçak koyduk yatağın altına bir tek ekmek duymadım onuda öğrenmiş oldum sayendeLOLLOLLOLçok şükür ben yaşamadım öyle bir buluşma Allahım korusun bende üzerime eşimin bluzunu attım hep o yokken tuğşatada oda fayda ediyormuş bide baş ucuna küçük kuran koymuştuk o yüzden hiç yaşamadım böyle durum şükür Big smile

-------------

Beni bir Allah'ım birde Dostlar'ım bilsin,gerisi yandan yandan ilerlesin :))))

Mesajı Yazan: şefo
Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 09:38

4.şıkı yaparım ben daha kırkı çıkmadan annemde kaldım sonra 40çıkmadan memlekete getirdim bebişimi akşamda çıktım yazdı inanmam öyle şeylere

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:07

benım annemde yastıgın altına supurge çöpu koydurmuştuLOLbı de kucuk kuran..40 banyosunda da kaynanam tuz koydu bıraz suyuna oyle oluyomuşş..

Bana da tuz koyun dediler... işte buna karşı çıktım çocuğun vücunun yakar felan diye

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:11
valla ben o zaman kaynanamla yaşıyodum koycaz dedı ve koyduLOLbi çimdik attı suyun içine..

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:11
Orjinalini yazan: hilal hilal Yazdı:

LOLanladım cnmda,yani nasıl bunlara inanılır ya valla ilginçLOLizinkiler için demiyorum genel konuşuyorum ya burda da bu yazdıklarına benzer bi sürü şey varLOLLOLLOLbi kere yavrularımız zaten melek birileri neden onlara dadansınLOLLOLo üç harflilerin işleri güçleri yokta bu masumlarlamı uğraşacaklarLOLLOLhayır bide bi kere şahit olsam görsem bende yapacam öyle bişeyde yokLOLLOL
bi kere gitmiştim bi doğuma burda,offf oda nasıl kokuyor ,arada diyoruz valla ağır bi koku var bu nedir bişey varLOLbebek kaka yapmıştır dediler değiştirdiler ama o bebeğin kakasıda kokmaz daha iki günlük,neyse sonra kadının kaynanası çıkınca kadın üzgün üzgün dediki kaynanam halının altına kedi çişi sürdü üç harfliler gelmesin diyeTongueLOLLOLgülsemmi kızsammı ağlasammı ne denir,dedim cnm bu üz harflileri değil insanları kaçırma sanatı zannımcaLOLLOLLOLboğazım yanıyordu kokunun keskinliğindenTongueLOLLOL

güldüm buna valla..Hayır kediyi nasıl işettiler onuda merak ettim...

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:13

hafiz sen az durLOLbende yazamLOLbebek dogdugunda disaru cikarken kaynanam annem olsun söyle yaparlar kulagin arkadasina is sürerler yani sigaranin külü sobanin külü nazar olmasin diyeeeeeee:))cörek otu giysinin uszerine nazara karsi iyi imissssss.....kevsen takarlar icinde dua var diye.......göbek bagini alirlar uzaga bir yere gömerler ki hastane önune gömerlerki ilerde doktor ciksin derler:)))öyle yani

İs olayını bilmiyorum da çörek otunu duydum....
Göbeğide atarlar ama ben attırmadım sakladım
gülme yasmin ben pipisinin ucunu da saklıyom valla...

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:16

Bu çamaşır olayınıda giresun dereli den bir arkadaşım var yasemin o söylemişti bunuda yaptım valla

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:17
Orjinalini yazan: Şehnaz Şehnaz Yazdı:

bende senin yazdığın maddelerden bazılarını yaptım. 
birde sarı bir tülbent örtülür dedi kayınvalide sarılık olmasın diye. Örttüde ama biz 4 gün hastanede kalmak zorunda kaldık sarılıktan dolayı. LOLLOL
Gerçekten yer gök duayla yaa bunlar hurafedan başka birşey değil eskilere anlatamıyoruz işte. 

Sarı tülbenti ben de yaptım abla..inandığımdan değilde işteee

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:18

Arkadaşlar tam benim konummuş burası LOL LOL eveettt ben hurafelerden değil de uygulayıp sonuç aldıklarımdan bahsedeyem.efeniimmm başlıyorum LOL LOL 1 - hastene çantanızda toz şeker bulundurun (bebek doğar doğmaz anne sütü almadan ağzının içine toz şeker sürülürse bebekte pamukçuk olmazmış. ben şevvalde de reyyanda da denedim, sonuç pozitif Thumbs Up ) ama sakın hemşireye göstermeyin fırça yersiniz LOL 2 - bebeğin sarılık olmaması için yapılacaklar LOL bebeğin yatağına bıçak koymak, üzerine sarı tülbent örtmek, bebeğin üstüne yeni pişmiş sıcak ekmek koymak, çoooookkkça emzirmek, mümkünse ışıklı güneşli yerde yatırmak (valla bunların hepsini yaptım sarılığımız çabucak geçti ama hangi yaptığımdan geçti orası meçhul LOL )3 - bebeği sürekli okumak (bunu zaten çoğumuz yapıyoruzdur)4 - ben doğum yaptıktan sonra üç harflilerle birkaç buluşma yaşadım Confused ama üzerimde dua taşıyorum artık buluşmaları iptal ettim, tek taraflı LOL karşı tarafın görüşünü almadım, kusuruma bakmazlar inşallah LOL

Şeker olayını hiç duymamıştım..Ben sık sık karbonatlı su ile silerdim olmadı şükür...

-------------

Mesaj Tarihi: 13 Oca 2011 Saat 13:24
Bizde Kuzey doğduğundan beri bütün herkesin ısrarla mücadele ettiği saçını kazıtma olayı var...
Eşimde bende uzatma taraftarıyız..arada bir gidip uçlarından aldırıyoruz...
Neymiş çocuğun bütün gücünü kuvvetini saçları alıyomuş..hadi ordan maaşallah herkül gibi benim oğlum kilosuda boyuda iyi...

-------------

Mesajı Yazan: Kevser
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 12:34
Orjinalini yazan: DEVRİMKUZEY DEVRİMKUZEY Yazdı:

Arkadaşlar tam benim konummuş burası LOL LOL eveettt ben hurafelerden değil de uygulayıp sonuç aldıklarımdan bahsedeyem.efeniimmm başlıyorum LOL LOL 1 - hastene çantanızda toz şeker bulundurun (bebek doğar doğmaz anne sütü almadan ağzının içine toz şeker sürülürse bebekte pamukçuk olmazmış. ben şevvalde de reyyanda da denedim, sonuç pozitif Thumbs Up ) ama sakın hemşireye göstermeyin fırça yersiniz LOL 2 - bebeğin sarılık olmaması için yapılacaklar LOL bebeğin yatağına bıçak koymak, üzerine sarı tülbent örtmek, bebeğin üstüne yeni pişmiş sıcak ekmek koymak, çoooookkkça emzirmek, mümkünse ışıklı güneşli yerde yatırmak (valla bunların hepsini yaptım sarılığımız çabucak geçti ama hangi yaptığımdan geçti orası meçhul LOL )3 - bebeği sürekli okumak (bunu zaten çoğumuz yapıyoruzdur)4 - ben doğum yaptıktan sonra üç harflilerle birkaç buluşma yaşadım Confused ama üzerimde dua taşıyorum artık buluşmaları iptal ettim, tek taraflı LOL karşı tarafın görüşünü almadım, kusuruma bakmazlar inşallah LOL

Şeker olayını hiç duymamıştım..Ben sık sık karbonatlı su ile silerdim olmadı şükür...

Şevvalde annem söylemişti, ben de onu kırmamak için yaptırmıştım, inanmamıştım yani LOL ama gerçekten hiç pamukçuk olmadı Thumbs Up Reyyanda da ben koydum bilerek ve isteyerek Big smile buna inanıyorum yani Thumbs Up karbonatlı suya gerek kalmamış oluyor böylelikle Smile

Mesajı Yazan: Elif Hansa
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 12:56
Tuz olayını anlatayım ben size, başka yerde var mı bilmem ama ben burda duydum gordum.
Şimdi doğuyor ve eve geliyorsunuz ya, bebeği yıkayacaksınız, ilk önce yıkıyorlar sonra tuzluyorlar bir guzel bebeği (garibanım benim), sonra da o tuzlu haliyle bir örtüye sarıyorlar o öylece kalıyor, bizimkiler uzun sure kaldırmadı hemen yıkadılar ama yaptılar. Uzun sure bırakıp çocugu oldurenler varmış yani tuz vucudu yakıyormuş neyse. Sonra yıkıyorlar filan...
Ve böylece çocugun teri kokmuyormuş muş muş. Eltimin kızına yaptılar bu tuz olayını.

Ben ikisinde de yaptırmadım, Elifte yanlış hatırlamıyorsam kaynım bile diyordu yapılsın diye. Yok dedim yapılmayacak. Yaptırmadım da, Eymen'de yaptırmadım zaten yazık oglumu tek basıma buyuttum sayılır, Elife 9 ay kaynanayla baktık ta, Eymene evde ben kendim baktım, bir kaç yardım etti Eymenin banyosuna sonra ben evde yıkadım.

Kaynanam beşiğin köşesine birşeyler sıkıştırmış, bi baktım soğan sarımsak LOLLOL Anne bunlar ne dedim, o 3 harfliler içinmiymiş birşeyler dedi hatırlamıyorum niye oldugunu. Koydu ama onu da orda unuttu, aylar sonra beşiğimi ne temizlerken ortaya çıktı, onlar ordan çıkarılır bir sure sonra ama ben unutmuşum dedi LOL Doğru yalan Allah bilir LOL Bir de örtü örterdik yuzune kırmızı orterdi kaynanam bende kullandım bir sure, ama benim normal tulbentte orttugum oluyordu illa kırmızı kullanmadım yani. LOL

Kırk suyu da yapmadık, sağolsun ısrarda etmedi kayınvalidem.
İçimin sinmediği, dogruluguna inanmadığım hiçbirşeyi yapmam ALlahın izniyle. Topuk kanı aşı için de hep dışaır çıktık mecbur, hastaneye de gittik bi ara Elif için LOLÇıkılıyo  yani bişey olmuyor LOLLOL

-------------
Sofra'ya buyurun...!

http://www.kucuksofra.blogspot.com/ - http://www.kucuksofra.blogspot.com/

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:01
Hurma olayı var sahih hadisler var, Peygamberimiz (sav), torunlarının agzına surmuş doğunca, ilk tattığı şey hurma olsun, ağzına hurma surun diyor.
Onu yapmayı çok istedim işte ama kısmet olmadı Unhappy

İhlas Nas Felak'ı zaten söylemeye bile gerek, Allahın ayetleri inanıyoruz onların gucune .

İnsanlar yememiş içmemiş bunları nereden çıkarmışta yaymışlar acaba çok merak ediyorum ben LOLLOLLOL

-------------
Sofra'ya buyurun...!

Mesajı Yazan: peperutka
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:04
Komşunun bebegı oldu her gelen kişi uzerınden bırer ıp koparıp besıge koyuyordu neymiş efendım uykusu onlarla bırlıkte gıtmesınmış
Yalnız kalıcaksa kocasının bı eşyasını kadının yatak başına koyuyolardı neymış kımse yokken al basmasınmış kocasının eşyası onu korurmus

-------------
http://lilypie.com" rel="nofollow">

Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:05
ayy okuyunca keske tuz koydurmasaydım kaynanama dedım ama bı çimdik attı suyun içine canı acımamıştır inşallah bebegımın,sen soyleyınce hatırladım evet ter kokmuyomuş falan bışeyler demıştı hatırllamıyorum,bızım kaynana sagolsun dusuncesının aksıne bışey dedıgımızde surat yapardı ogluna falan soylerdı bırlıktede yasıyoduk o zaman sesımı cıkartamamıştım pek..evet hurma surmuşlerdı ervaya

-------------

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:08
Kazıtın demiyorlar bize de hoş kazınacak zamanı geçti oğlan, saçlarına taktılar, illa kestirin, butun yediği saçlarına gidiyormuş, bunu kadir hocaya sorup onlara da cevap yapıştıracam bi gun LOLLOL
Artık bir yere gidesim gelmiyor iyice bunaldım ya, kestirin kestirin, biz de biliyoruz kesilecek o saç niye millet bana psikolojik baskı yapıyorsa içimde bırakacaklar ya Big smile Kart okuyucum bozuk olmasa size eymenin yeni fotosunu yuklerdim.

Bu yaz sunnet istiyorum az da kaldı zaten yaza, yeni geldi aklıma saçıyla bir keseriz LOL 

-------------
Sofra'ya buyurun...!

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:10
Bi çimdik tuz birşey yapmaz herhalde, sen bir de salamura gibi tuza yatırılan bebekleri dusunConfused

Eşim dalga geçiyordu, turşu mu bu , tuza saracaksınız, tuzlayacaksınız diye LOLLOLLOLLOL

-------------
Sofra'ya buyurun...!

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:12
Arkadaşımın bebegı dogdugundada yastıgına ıgne batırmıslardı ıgne orada aylarca kaldı kuzuga battımı bılmemConfused kötü rüya görmesın diyeymiş bide yumurta sarısıyla yıkandı onu nıye yaptılar hatırlamıyorum

-------------

Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:13
Nesibecim bak dedinya hurmayla ilğili hadis var...ben Allah izin verirse doğacak bebeğime yaparım bunu...Ama yapılma sebebi ne onu biliyomusun..
Kazıtma kız kazıtma bende bıktım valla ama kazıt gücünü alıyo diyene ''hiç bir dr böyle bişeyi kabul etmiyor.tıpta böyle bi bilgi yokmuş'' diyorum
Ayrıca Kadir hocaya sormuşlardı sakın sorma oda kabul etmiyo böyle bişeyi saçma diyo...

-------------

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:18
Ben sana bulup özelden yollayayım canım ;) Tam metin olarak aklımda değil kalanını yazmıştım.

Biliyorum kadir hocanın dusuncesini, mahsustan diyorum LOLLOL Kazıtın dmeiyorlar kesin artık diyorlar, LOL

-------------
Sofra'ya buyurun...!

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:21
Tamam tatlım....
İyi kazıtmadan kurtulmuşsunuz....Sen de git arada uçlarından aldır ben öyle yapıyom...

-------------

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:28
3 aylıkken kazıdık, başka da kazımaya gerek yok görevimizi o zaman yaptık Big smile

-------------
Sofra'ya buyurun...!

Mesajı Yazan: ezel
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:34
Ben oğluma hiçbişey yapmadım ve yaptırmadım. Nazara bile inanmam değilki hurafeler.

Yalnızca yatağının altına Kuran-ı Kerim koydum. Rabbim korusun yavrumu gerisi fasa fiso...

-------------
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....

Mesajı Yazan: MaRaL
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 13:44
hurafelri bilmemde nazr boncugu takmayn sakin
acile  en çok nazr boncugu vaakasi geliomu$ ev kazasi oalrak
batmasi yutmasi vs

-------------
">
http://lilypie.com">

Mesaj Tarihi: 14 Oca 2011 Saat 15:22
Yooook kuranda da geçtiğinden nazara inanırım ama nazar boncuğunun nazardan koruduğuna inanmam....
Doğru söylüyosun serencim çok tehlikeli bende takmadım hiç

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Nis 2011 Saat 11:15

LOĞUSALIK HURAFELERİ

İnsanlık binlerce yıldır cevabını bulamadığı sorulara kendince çözüm üretmiş, doğru bildiği yanlışlarla günümüze değin yaşamını sürdürmüş, doğru bilinen yanlışlara en çok maruz kalan kesim ise kadınlar olmuştur. Bilinen en eski inanışlarda bile kadın suçlu pozisyonundadır. Oysaki bedeniyle doğanın döngüsüne katkıda bulunan dişigirls.gif varlığın en çok kollanması, korunması gereken dönemi loğusalıktır.
Peki, “Kırklı kadının mezarı 40 gün açık kalır.” sözünün korkunçluğuna ne demeli? Halk arasında kadının başına her şey gelebilir, hatta ölebilir demek için bu kadar açık olmak neden? Yazının girişinde de değinmiştik; soyun devamını sağlayan kadın aynı zamanda  günahın da sembolüdür.

Şimdi gelelim Anadolu’da loğusa, lohsa, emzikli, loğsa, nevse, kırklı gibi adlarla anılan, yeni doğum yapmış ve henüz yataktan kalkmamış kadınlar için çıkarılan ve hâlâ günümüzde büyük bir kesim tarafından inanılan hurafelere.

Bilimsel veriler ışığında hurafeler

Sosyobilimciler hurafelerin çıkış nedeninin yalnız başına sosyolojik etmenli olmadığını söyler. Çünkü hurafelerin, yaşanmışlıkların toplamıyla ilişkisi vardır. Mesela, “Kırklı kadının mezarı 40 gün kapanmaz.” hurafesinin altında yatan tıbbi neden; yakın zamana kadar süregelen bilgi eksikliği ve olanaksızlıklar nedeniyle kadının doğumda kan pıhtılaşmasından, enfeksiyondan, kanamadan dolayı ölüm riski altında olması gösterilebilir. Tıbbi olarak da yeni doğum yapmış kadının kendini toparlaması 40 güne tekabül ediyor.

Kimi tıp uzmanları bu gibi hurafeleri bir kenara bırakmak yerine, bunların nereden çıkmış olabileceği üzerinde duruyor ve hatta gerçeklikle ilişkisi konusunda değerlendirmeler yapıyor. Gebeliği sırasında midesi bulananların çocuğunun kız olacağına dair hurafeleri değerlendiren uzmanlar, bilimsel çalışmalarla kız bebeğin salgıladığı hormonların kadında daha çok bulantıya neden olduğunu kanıtlıyorlar.

Gerçeklik payı az olan bu tür hurafelerin yanında problem olanları ne yazık ki toplumumuzda hala etkinliğini koruyor. Eğitimsizlikle birlikte yalan-yanlış her şeye inanan bireyler, sonuçları kötü de olsa bu tür şeylere inanmaya devam ediyor. Doğumdan sonra kadının çeşitli doğaüstü güçlerin etkisinde kaldığına dair inanışlar Anadolu’daki en yayın inanışlardandır. İşte loğusalık üzerine çıkarılan hurafelerden en bilinenleri:

YANLIŞI: Anneye “al basması” olmasın diye altın takılır, kırmızı bezler bağlanır; yatağının altına süpürge, makas gibi cisimler konulur. Bebeğe bir zararı yoktur ama gereksizdir. Al basması söylencesi halk arasında, loğusanın yalnızken uzun kızıl saçlı iri yarı beyaz tenli bir kadın gördüğü ve bunun korkutucu olduğuna dayandırılır. Korku sonucunda loğusa hastalanır, korkar, sütten kesilir, ateşlenir.
DOĞRUSU Al basması dedikleri durum “loğusa humması” olarak da bilinir. Mikrobiktir, antibiyotikler sayesinde artık görülmemektedir.

YANLIŞI: Memeden gelen ilk ağız sütü denilen “kolostrum” bebeğe verilmez ve toprağa atılır. Bunun sebebi ilk ürünün toprağa verilmesi ile bereketinin artacağı inancıdır. Çok tanrılı dinlerden kalmadır.
DOĞRUSU: Oysa ilk ağız sütü bebek için hayatidir, aşı görevi görür.

YANLIŞI: Anne sütü sarılık yapar.
DOĞRUSU: Genellikle Anadolu hekimlerinin iddiası olup, literatürde bununla ilgili sadece 1970’li yıllara ait bir makale görebiliriz, hiçbir yerden desteklenmemiş ve ispatlanamamış tuhaf bir makaledir.

YANLIŞI: Bebek, göbek düşene kadar yıkanmaz. Eskiden ‘göbek tozu’ diye bir ilaç kullanılırdı. Bu durumdaki bebek suya girdiğinde bu tozlu sargı ıslanır ve etrafa çok kötü kokular yayılırdı.
DOĞRUSU: Artık ‘göbek tozu’ kullanılmadığı için, bebek ilk günden itibaren yıkanabilir. Yenidoğanın yıkanmasında tıbbi bir engel yok fakat kimi doktorlar annenin tecrübesiz oluşundan dolayı göbek düşüne kadar silinmesini önerir. Oysaki bebeği yıkarken ve sonrasında bu bölgeye dikkat edilmesi ve bölgenin ıslak bırakılmaması olası enfeksiyonları önlemeye yeter.

YANLIŞI: Meme veren anne çok su içerse sütünün sulu olacağına inanılır.
DOĞRUSU: Oysa annenin çok su içmesi gereklidir ve bu durumda annenin sütü sulanmaz.

YANLIŞI: 40. gün bebeklerin kırklanması. İçine altın atılmış su ile bebeğin 40 defa yıkanması.
DOĞRUSU: Hıristiyanların vaftiz merasiminden uyarlamadır, Türkiye dışında hiçbir Müslüman ülkede yapılmaz.

Al Karısı İnanışı

Anadolu’da ahır, samanlık, terkedilmiş yerlerde, loğusa kadın ve kırklı çocuğun yalnız olduğu yerlerde loğusa ve kırklı çocuklara bulaşan, ciğerlerinin çekilip alındığına inandıkları al karısı üzerine muhtelif rivayetler mevcut. Al karısı yöreden yöreye değişen isimlerle anılır; al cazı, cadı, al anası, al kızı, al karası, koncoloz, goncoloz, kara koncoloz gibi.
Halk al karısından korunmak için birtakım yöntemlere başvurur:
- Loğusanın ve kırklı çocuğun bulunduğu yere süpürge, Kuran-ı Kerim, soğan, sarımsak, nazarlık asılması,
- Loğusanın veya kırklı çocuğun yastığının altına iğne veya çuvaldız sokulması,
- Loğusanın ve kırklı çocuğun yastığının altına kama, orak, bıçak vb. gibi kesici aletlerin konulması,
- Loğusanın ve kırklı çocuğun bulunduğu yere ekmek ufağı ve su konulması örnek olarak verilebilir.
Al karısına ilişkin uygulamalar geçmişteki uygulamalara göre daha az olmasına rağmen, günümüzde de devam etmektedir.

Kırk Basması İnanışı

Anadolu’daki kırk basması ise loğusanın ve kırklı çocuğun 40 gün içerisindeki hastalıkları ve buna bağlı gelişim bozukluklarını anlatır. Kırk basması, kırk düşmesi, kırk karışması, loğusa basması, aydaş gibi isimlerle anılan bu durumda, loğusaya ve kırklı çocuğa birtakım şeylerin zarar verdiği düşünülür. Halk, kırk basmasının önüne geçmek için anne ve çocuğun 40 gün dışarıya çıkartılmaması yoluna başvurur. Bu inanış aynı zamanda, aynı günlerde doğum yapmış iki annenin karşılaşmaması için de uygulanır. Nedeni ise loğusaların karşılaşmasının uğursuzluk getirdiğine olan inançtır. “Karşılaşırlarsa kırkları karışır.” diyerek yeni doğum yapmış kadınların bir araya gelmesi engellenir.

Kırklama

Loğusa ve kırklı çocuğa kırk basmaması için kırk gün içerisinde genellikle kadın ve çocuğun yıkanması biçiminde yapılan uygulamaya “kırklama” adı verilir. “Kırklama” halk arasında “kırk dökme”, “kırk çıkarma” vb. adlarla da tanımlanır. Anadolu’da kırklama işlemi en yaygın olarak kırkıncı gün yapılır. Kimi yörelerde bu 7., 20., 30., 37., 39., 41. günlere de rastlayabilir.

Efsanelerde Loğusalık

Yahudi efsanesine göre Adem’in ilk eşi Lilith’tir. Adem ilişkide söz sahibi olmak ister, Lilith ise birbirlerinden bir üstünlükleri olmadığını iddia eder. Tanrı’nın gazabına uğrar ve gökyüzüne dışlanmışların yanına gönderilir. Orada Samael (Şeytan) ile ilişkiye girer ve ondan çocukları olur. Adem pişman olup Tanrı’dan Lilith’i geri isteyince, geri dönmesi için üç melek yollanır. Ama Lilith geri dönmeyi reddeder. Tanrı, dönmediği takdirde her gün yüz çocuğunun öldürüleceğini söyler Lilith’e. Yine kabul ettiremez. Tanrının emri yerine getirilir. Çocuklarının öldürülmesiyle büyük acılar çeken Lilith intikam almaya karar verir. Bundan sonra doğan her erkek çocuğa 8. gününde, her kız çocuğuna ise 20. gününde musallat olacaktır ve canlarını alacaktır. Tevrat’ın sonradan yazılmış ikinci bölümünde ise Lilith’ten kadın şeytan olarak bahsedilir.

Çok tanrılı dinlerde de Lilith gibi kadınlardan bahsedilir. Örneğin, Mezopotamya uygarlıklarında Lilitu isimli bir rüzgar tanrıçası vardır. Babil’in kötü tanrıçası Lamatsu da halk arasında albastı hastalığına sebep gösterilir.

ELİF ŞAFAK’IN LOĞUSA DÖNEMİNİN ROMANI: SİYAH SÜT

Yazar Elif Şafak doğumu sonrasında yazdığı “Siyah Süt” romanında, entelektüel camianın yazmakta tereddüt ettiği loğusalık dönemini (görülmek istenmeyen gerçeği) anlattığı için takdir görmüştü. “Sonuna vardığında başını unutman dileğiyle…” diyerek başladığı Siyah Süt’ü loğusalıkta yaşadıklarına benzer şeyler yaşamışlar ve yaşayacaklar için kaleme aldığını belirten Şafak, şu sözleriyle gerçekler ve hurafeler arasındaki gelgitleri anlatmış:

“… Ninelerimiz ve onların nineleri bilirmiş bu yalnızlığı. Loğusayı koruma altına almaktaki ısrarları bu yüzden… Eski zamanların pirinç başlıklı karyolalarına yatırırlarmış loğusayı. Başına da nazar boncuklu, çörekotu torbaları asılı, çıngıraklı bir ip bağlanırmış boydan boya. Yanında annesi, ablası, teyzesi, dadısı, kayınvalidesi… En az yaşça büyük iki kadın olurmuş muhakkak. Loğusaya dadanan kötü cinler odaya geldiklerinde etrafta bir tur atar, ardından da gidip ipe asılırlarmış…”

KÜLTÜRÜMÜZDE LOĞUSALIK

PROF. DR. SEDAT KADANALI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİMDALI ÖĞRETİM ÜYESİ

Doğum, dünyadaki en harikulade olaylardan biridir. İnsanoğlunun doğum için yardımı insanlık tarihiyle beraber başlamıştır. İnsan çoğu zaman esrarengiz olarak gördüğü doğuma, tarih boyunca garip bir mantıkla ve genellikle de inanışlarının etkisinde kalarak yaklaşmıştır. İlk önceleri doğaüstü güçlerden yardım umarak neslinin devamını sağlamaya çalışan insan, zamanla bunun pek fayda etmediğini görünce kendi mantığıyla doğuma yardım etmeye başlamıştır. Bu çabalar bir yandan modern tıbbın doğuşuna yardım ederken, öte yandan “Halk Tababeti” denilen olayı günümüze kadar süre getirmiştir.

Yaşama dair kültürel mirasımızın oluşmasında, inançların ve deneyimlerden çıkan sonuçların etkin olduğu bir gerçektir. Yaşamın önemli bir parçası olan doğum ve loğusalık dönemiyle ilgili Anadolu’da oluşan ve bir zamanlar kadının faydasına olduğuna inanılan yöntemler, bu gün baktığımızda bize hurafe olarak gözükmektedir. Bunun nedeni olay ve sonuç arasında yapılan gözlemin bilimsel bakış açısı ile değerlendirilememiş olmasındandır.

Bugün Anadolu’da halen kadının doğum yaptığı haberi yakınlarına “kurtuldu” müjdesi olarak veriliyor. Burada doğum yapan kadının kurtulduğu şey “ölüm” dür. Yüzyıllardan beri gebelik ve komplikasyonları sonucu anne kaybetmek kültürümüze o kadar acılarla işlenmiştir ki bu adeta Azrail ile bir sınav gibi görülmüştür.

Doğumda ölüm riskini atlatarak kurtulan kadın için tüm tehlikeler henüz bitmemiştir. Loğusalıkta da ciddi ve öldürücü komplikasyonların loğusayı beklediğini işaret edercesine “Loğusanın mezarı kırk gün açık kalır.” denilerek, loğusa kadının doğumdan sonra da korunması gerektiğinin altı çizilmiştir. Bu yaklaşımda bir yandan yaşanmış acı deneyimlerin izini, öte yandan çaresizliğin yansımasını bulabiliriz.

Bugünkü bilimsel bakış açısı ile baktığımızda, bazı uygulamalarda günümüzde de var olan loğusalık komplikasyonları ve bunların idaresi anlatılmıştır. Örneğin “Loğusa kadını kırk gün yalnız bırakmayın, al karısı basar.” yaklaşımı, postpartum depresyon veya psikozunun tanımlanması ve sosyal destek ile bunu atlatmaya çalışan bir grup psikoterapisi olarak yorumlanabilir.

Tabi ki her uygulama ve inanışta mantıksal bir yaklaşım olduğu iddia edilemez. Loğusalıktaki uygulamaların birçoğu anne ve bebek için zararlı olan uygulamalardır. Günümüzde bazıları Anadolu’da maalesef halen sürmektedir. İşte onlardan bazıları:
- Sarılık olduğunda bebek altın veya miras altını suyu ile yıkanır.
- “Al karısı” almasın diye loğusa iplerle bağlanır.
- Bebeğin emzirilmesi için üç ezan okunması beklenir.
- Sarılık olmasın diye bebek sarı renk giydirilir ve üstüne sarı tülbent örtülür.
- Bebek sarılık olduğunda sırtı jilet ile çizilerek kan akıtılır.
- Çocuğu ölen annelerin bebeğine 7 Mehmet’ten parça alınıp zıbın dikilir.
- Çocuğun eşi, erkek ise bahçeye kız ise eve gömülür.
- Göbek kordonunun atıldığı yerin çocuğun sonraki hayatını etkileyeceğine inanılır; okul bahçesine atılırsa çalışkan, camiye bırakılırsa dindar olacağına inanılır.
- Göbek kordonu kısa kesilirse çocuğun uslu, uzun kesilirse güzel olacağına inanılır.
- Loğusanın mezarı 40 gün açık kalır.
- Loğusa yalnız bırakılmaz, aksi takdirde “Al karısı”nın geleceğine inanılır.
- Loğusa 40 gün evden çıkarılmaz.
- Loğusa yatağından çıkarılmaz.
- Loğusa ve bebeğin yıkanmış çamaşırları gece dışarıda bırakılmaz, aksi takdirde çocuk yaramaz olur.
- Kırkı dolduğunda kırk hamamına gidilir.

Alıntı

-------------

<

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat