Hamilelikte yasak yiyecekler
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Hamilelik
Forum Tanımlaması: (Hamilelik hakkında her şey)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=26214
Tarih: 04 Ağu 2025 Saat 19:37
Konu: Hamilelikte yasak yiyecekler
Mesajı Yazan: peperutka
Konu: Hamilelikte yasak yiyecekler
Mesaj Tarihi: 15 Eki 2010 Saat 00:40
Hamilelik dönemi kadınların beslenmelerine özel önem göstermeleri gereken bir dönem. Bu dönemdeki yenilecek tehlikeli besinler hamilelikte risk yaratabilir. Dolayısıyla da bebeğin gelişimini etkileyebilir.
Her şeyden önce hepimizin bildiği gibi hamilelikte sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Ayrıca, bu dönemde ‘yasak yiyecekler’ kategorisine giren yiyecekleri de günlük beslenme programından çıkarmak gerekir. Yani, 9 ay 10 gün boyunca ne yediğiniz kadar, ne yemediğiniz de önemlidir.
Anne adayının ve bebeğin sağlıklı olması için hamilelik boyunca uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler şöyle:
- Pastörize olmamış yiyeceklerden yemeyin. Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde (yumuşak peynirler) listeria adlı bakteri bulunuyor. Bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açıyor. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, ‘pastörize sütten yapılmıştır’ ibaresini mutlaka kontrol edin.
- Diğer bir yasaklı besin de az pişmiş ya da çiğ et. Etlerin iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini mümkün olduğu kadar uzak durun. (Canınız bunları çektiyse az miktarda ve mutlaka pişirerek yiyin.) Çiğ ette bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere neden olabiliyor. Ayrıca, hamileliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.
- Hamilelikte deniz ürünleri tüketimine dikkat edin. Çiğ deniz ürünleri, zehirlenmeye sebep olabileceği için midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek gerekiyor. Balık seçimi yaparken ise mevsim balıklarını tercih etmek ve civa içeren ton balığından uzak durmakta fayda var. Pişmemiş balık ya da füme balık yemeyin.
- Yumurta dikkatli tüketilmesi gereken bir besin. Yumurtanın iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Aksi halde, çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. Salmonella, genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve besin zehirlemelerine yol açabilir.
- Siyah çaydan uzak durun. Türk kadınlarında yaygın görülen kansızlık ve demir eksikliği hamilelik döneminde daha da sık görülür. Demir emilimini azalttığı için mümkün olduğu kadar çaydan uzak durun. Eğer tiryakiyseniz en azından açık ve limonlu çay için.
- Kahve ve gazlı içecek gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak genel kural. Kahve keyfinden vazgeçemiyorsanız kafeinsiz tercih edin ve ölçülü için. Çünkü, yüksek seviyelerde kafein, erken doğum ve düşüğe neden olabiliyor.
- Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.
- Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı içmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından içmeyin.
- Hamilelik döneminde aşırı kilo alma kaygısı tüm kadınların ortak derdi. Ancak, uzmanlar hamileyken diyet ürünleri ve tatlandırıcılar kullanılmasını tavsiye etmiyor. Diyet ürünleri hem anneye hem de bebeğe zarar veren çeşitli katkı maddeleri içeriyor.
- Sigara yasakların en başta geleni... Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açıyor ve günde dört taneden fazla içilen sigara, bebekte sakatlıklara neden oluyor. Ayrıca, hamileler mümkün olduğu kadar sigara içilen ortamlardan uzak durmalı.
- Diğer önemli bir yasak olan içki ise bebekte anomaliye yol açıyor. Bazı uzmanlar, şarabın kan yapıcı ve hücre yenileyici özelliğinden dolayı haftada iki gün birer kadeh kırmızı şarap içilebileceğini belirtiyor. Ancak onun dışında alkol yasak! Araştırmalar düzenli alınan alkolün bebeklerin zeka gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.
< ="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" =text/>
------------- http://lilypie.com" rel="nofollow">
Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :)) <
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 28 Mar 2011 Saat 19:53
Anne Adayları İçtiğiniz Suya Dikkat!
Anne Adayları, annelik hayatta yaşanan en güzel duygulardan
biridir. Her anne adayı sağlıklı bir çocuk sahibi olmayı hayal eder.
Hamilelik döneminin iyi geçirilmesi ve
bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelebilmesi için anne adayının sağlıklı
beslenmesi en önemli unsurlardandır. Beslenmenin yanında hamilelik
sırasında alınan su da içinde bulunan doğal mineraller ve pH değeri
bakımından oldukça önem taşımaktadır. İşte sizlere hamilelikte içilen
doğal mineralli su ve pH kavramı hakkında ki önemli açıklamalar...
Anne Adayları İçtiğiniz Suya Dikkat!“Bir bebeğin yüzde % 74’ü sudan oluşuyor. Hamileliğin 6. ayında ise bebeğin % 90 ‘ı su.
Yalnızca bu rakamlar bile bize hamilelikte suyun ne kadar önemli olduğunu açıklamaya yetiyor! Vücudun
çok daha fazla suya ihtiyaç duyduğu zamanlar vardır. Bunlardan biri de
hamilelik dönemidir. Yaz aylarında bu ihtiyaç daha da artabiliyor.
Hamile bir kadının günlük su ihtiyacı 3 litredir. Bu miktarın bir
kısmını süt, ayran, meyve suyu, bitki çaylarıyla da karşılayabilirsiniz.
Ancak hamile bir kadın için en iyi içeceğin pH değeri yüksek doğal
mineralli su olduğunu, suyun 0 kalori olduğunu unutmayın!”
Su Bebeği ve Anneyi daha Sağlıklı bir Doğuma Hazırlar
“Araştırmalara
göre anne susuz kalırsa, bebek de susuz kalıyor. Su, bebeği ve anneyi
daha sağlıklı bir doğuma hazırlıyor.Susuzluk hamile bir kadında
kasılmaları artırıyor. Bu yüzden hamileliğin son 3 ayında su yetersiz
kalırsa erken doğum riski olabilir! Hamilelikte su çok önemli!”
Hamilelikte Sudaki Minerallerin Önemi
“Hamilelikte
kalsiyum ve magnezyum ihtiyacı çok artar. Suyun kalsiyum ve magnezyum
içermesi bu ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olacaktır. Yeterli
kalsiyum almazsanız, bebek ihtiyacı olan kalsiyumu sizin kemiklerinizden
alacaktır. Bu da ileride kemik erimesi riskinizi artırır. Bu yüzden
özellikle kalsiyum seviyesi yüksek doğal mineralli suları tercih
etmenizi öneriyorum.”
Alkali Olan Amniyotik Sıvı Miktarı Bebekler için Hayati Önem Taşır
Hamilelik
sırasında bebeğin anne karnında alkali bir ortamda yaşadığını belirten
Bradley Hamile iken Alkali oranı yüksek su içmenin yararlarını şöyle
açıkladı:
“Bebek amniyotik sıvı denilen koruyucu bir sıvının
içinde yüzer. Yani bebekler bazik bir suyun içinde büyürler. Amniyotik
sıvının görevi bebeğe rahim içinde rahat bir ortam sağlamaktır. Bu sıvı
bebek için hayati önem taşır onu dış etkenlerden, enfeksiyonlardan
korur. Amniyotik sıvı miktarı azsa bebeğin akciğerinin yetersiz
gelişimi, hareketlerinde azalma, uzuvlarında şekil bozuklukları gibi
sorunlar ortaya çıkabilir.
Anneyle bebeğin içinde yüzdüğü amniyotik sıvı arasında saatte 0,5 litrelik bir su alışverişi oluyor. Anneye su verildikçe bebeğin içinde yüzdüğü amniyotik sıvı artmaya başlıyor.
Vücut
için yararlı olan doğal mineralli, bazik su içmektir. Bu hamileler için
de geçerlidir. Aynen yediklerimiz gibi içtiklerimizin de vücudumuzun
kimyası üzerinde etkisi vardır. Çoğumuzun en çok içtiği içecek su
olduğuna göre su seçimine çok dikkat etmek gerekli! İnsan vücudu sürekli
olarak pH dengesini sağlamaya çalışıyor. Çünkü vücutta tüm metabolik
işlemler dengeli bir pH’a bağlı. Bazı sistemler (sindirim sistemi gibi)
asidik de olsa daha çok alkalen bir yapıya sahiptir. Sağlıklı bir vücut
asidik olmamalıdır. Doğru pH seviyesinde kalmalıdır. Vücuttaki her işlem
kan pH’ının belli bir seviyede kalmasıyla doğru işler. Su seçerken pH’ı
yüksek sular tercih edilmelidir. Sürekli asidik bir ortama maruz
kalındığında hücrelerin toksik yükü yavaş yavaş artabiliyor, yapıları
değişebiliyor. Doğru pH seviyesi sağlanamadığında hücrelerin gerekli
besinleri alması, bunları enerjiye çevirmesi zorlaşır.“
haticeak
-------------
|
|