Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Gebelik ve şeker hastalığı

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Hamilelik
Forum Tanımlaması: (Hamilelik hakkında her şey)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=12107
Tarih: 04 Ağu 2025 Saat 23:06

Konu: Gebelik ve şeker hastalığı
Mesajı Yazan: zeynep
Konu: Gebelik ve şeker hastalığı
Mesaj Tarihi: 05 Ara 2008 Saat 16:05

Diyabetes Mellitus (şeker hastalığı): insülin sekresyonu, insülin etkisi veya bu faktörlerin her ikisinde de bir defekt olması sonucu ortaya çıkan, yüksek kan şekeri düzeyi ile seyreden, ilerleyici bir metabolik hastalıktır.

Gestasyonel diyabetus Mellitus (gebelik şekeri): gebelik ile başlayan veya gebelik sırasında ortaya çıkan, normalin üstü kan şekeri düzeyi ile seyreden, karbonhidrat metabolizması bozukluğudur. Bu hastalar genellikle doğum sonrası dönemde normale dönerler ancak sonraki yaşamlarında diabetus mellitus için adaydırlar.

Gebelikte ortaya çıkan hormonal etkilerin gösterdiği değişkenliğe bağlı olarak vücutta kan şekerini düzenleyen insülin hormonu açısından iki dönem vardır.

Gebeliğin ilk yarısında;

Açlık kan şekeri gebelik öncesine göre daha düşük düzeylere iner, yemekten sonra kan şekeri daha yavaş bir düşüş gösterir. Bu dönemde yaşanan gelişmeler kan şekerinin düşük seyretmesi eğilimini ortaya çıkartır.

Gebeliğin ikinci yarısında ise;

Metabolik etki tersine döner kan şekerini düzenleyen esas hormon olan insüline göreceli bir direnç gelişir. Bu durum kan şekerinin yükselmesine yol açar. Kan şekerinde yaşanan bu yükseliş bazı gebelerde normal sınırlarında üzerine çıkar. Bu duruma gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) denir. Gestasyonel diyabet herhangi bir yakınması olmayan gebede, gebelik sırasında artan metabolik yük nedeni ile ortaya çıkan, gebelik sonlanınca kaybolan şeker hastalığı türüdür.

Gebelik şekeri olarak ifade edilen bu durum dışında aşikar şeker hastalığı önceden bilinen ya da var olduğu halde farkına varmadan gebe kalmış anne adayları olabilir. Bu gruptaki gebelerin tedavilerinde kan şekeri düzeyini ayarlamak için insülin kullanımı gerekecektir.

Gebelik şekerine göre daha ağır bir klinik tablo ortaya çıkacaktır. Bu durumun önlenebilmesi, gebelikte ortaya çıkacak hasarlaşmanın engellenebilmesi için, gebelik öncesi bakım ve danışmanlık hizmeti çok önemli olacaktır.

Gebelikte şeker hastalığı ne kadar sıklıkla görülür?

Aşikar diyabetli kadınlarda kontolsüz şeker düzeyleri varlığında metabolik etkiler nedeni ile gebe kalabilme ihtimalleri düşüktür. İnsülin tedavisi ile birlikte doğurganlık oranları çok düşük olan diyabetli hastalarda insülin tedavisi ile birlikte gebelik oranları normal kadın düzeylerine erişmiştir. Gestasyonel diyabetin ise sıklığı yaklaşık %3-5 oranındadır.

Kimler gestasyonel diyabet açısından daha riskli?

* Şeker gelişimine genetik yatkınlık bulunması (Anne yada babasında diyabet, obezite vb. bulunması),

* Aşırı kilolu olmak,

* Özgeçmişinde 4000 gram üzerinde bebek öyküsü olması,

* Doğumsal anomalili bebek öyküsü varlığı,

* Nedeni bilinmeyen ölü doğum öyküsü olması,

* 35 yaş üzeri gebelikler,

* Açlık kan şekeri 105mg/dl’nin, tokluk kan şekeri 120 mg/dl‘nin üzerinde olanlar riskli grubu oluşturur.

Yüksek kan şekeri düzeyinin gebelik sonuçları:

Burada sayılan sonuçlar kontrolsüz kan şekeri yüksekliğinin neden olduğu durumlardır. Ve gebelik diyabetinden ziyade aşikar diyabet hastalığında görülmektedir.

Düşük (Abortus): Özellikle ilk üç ayda kontrolsüz kan şekeri olan annelerde veya kronik diyabete bağlı damarsal değişiklikler oluşmuş gebeliklerde düşük sıklığı artar. Habituel abortus (üçten fazla ardışık düşük) nedenleri araştırılırken taranan nedenlerden biriside diyabettir.

İntrauterin fetal ölüm: Uzun süreli ve kontolsüz diyabeti olan ve göz, böbrek gibi organlarda diyabete bağlı damarsal hasarlaşma gelişmiş diyabetli gebelerde bu risk yüksektir.

Polihidramniyos: Bebeğin rahim birlikte bulunduğu amniyon sıvısının normalden fazla olmasıdır. Polihidroamniyos diyabetli gebelerde %20 oranında görülür. Polihidramniyos erken doğum, erken plasenta ayrılması riski artar. Polihidroamniyos saptanan gebelerde diyabet olasılığı düşünülmelidir.

Preeklampsi: Gebelikte tansiyon yüksekliği ile seyreden ciddi bir hastalıktır ve diyabetik gebelerde daha yüksek oranda görülür.

Konjenital anomaliler: Özellikle gebelik oluşumundan önce ve bunu takip eden 3-6 hafta süresince kan şekeri kontrolü iyi olmazsa kalp anomalileri, sakral agenezis (leğen kemiğinde arka orta kısımda yer alan kemiğin yokluğu), trakea-özefagial fistül (yemek ve soluk boruları arasında anormal bağlantı), kısa barsak sendromu gibi doğumsal anomalilerin sıklığının arttığı bildirilmektedir.

Annede idrar yolu enfeksiyonları, vaginal mantar enfeksiyonları gestasyonel diyabetli hastalarda, azalan bağışıklık nedeni ile daha sık görülür

Anne ölümü: Çok nadirdir ve gebeliklerinde takibi ve dolayısıyla tedavisi yapılmamış gebelerde, genellikle preeklampsi , serebro-vasküler olaylar, şeker koması gibi nadir fakat ciddi olaylar nedeniyledir.

Doğum ile ilgili sorunlar:

• İri bebekten ötürü omuz takılması, normal doğum sonrası kanama ve yırtıkların daha fazla olabilir ve zor doğumun bir sonucu olarak gelişen solunum sıkıntısı ile doğan bebekler daha sıklıkla yeni doğan bakım ünitelerine gereksinim duyarlar.

• Sezaryene gidiş sıklığındaki artış izlenmektedir.

Doğum sonrasında bebekte bazı metabolik sorunlar (hipoglisemi, hipokalsemi, hiperbilirubinemi ve polisitemi) daha sık izlenir.

Gestasyonel diyabet tanısı nasıl koyulur?

İdeal olarak gebelik planlandığında mümkün olmamışsa gebelikte en kısa sürede açlık-tokluk kan şekeri bakılması gerekir. Bu tetkikler aşamasında saptanan kan şekeri yüksekliği tanı testi olarak kullanılan üç saatlik yüz gram oral glukoz tolerans testi (100 gr OGTT) yapılmasını gerekli kılar. Genelde ülkemizde tüm gebelere tarama testi olarak gebeliğin 24-28. haftaları arasında 50 gr oral glukoz tolerans testi (50 gr OGTT)uygulanmakta, eğer, bu testte kan şekeri yüksekliği saptanırsa 100 gr OGTT’ne geçilmektedir. Eğer, anne adayı diyabet açısından riskli grupta yer alıyorsa 100 gr OGTT en baştan direkt olarak yapılmalıdır.

50 gr OGTT nedir?

Anne adayına günün herhangi bir saatinde aç ya da tok karna oral yolla 50 gr glikoz içeren sıvı verilerek bir saat sonra plazma kan şekeri ölçülür. 140mg/dl -190mg/dlarasında ise tanı testine geçilir. Ancak 190mg/dl’nin üzerinde ise tanı testi yapılmasına gerek yoktur. Hastaya gestasyonel diyabet tanısı konur. Ve tedavi planlanır.

100 gr OGTT nedir?

Gestasyonel diyabet için riskli bulunan anne adayına aç karna oral yolla yüz gram glikoz içeren sıvı verilerek hemen, birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde dört kan şekeri ölçümü yapılır. Sonuçların değerlendirilmesi; bulunan değerlerden en az ikisi aşağıda gösterilen alt sınırların üzerinde ise gestasyonel diyabet tanısı konur.

Açlık; 95 mg/dL,

1. Saat; 185 mg/dL,

2. Saat165 mg/dL,

3. Saat 145 mg/dL

Gestasyonel diyabette tedavi:

Hastaların büyük çoğunluğu sadece diyet ve egzersiz ile izlenir. Tüm gestasyonel diyabetli gebelerin % 15-20 de İnsülin ile tedavi ihtiyacı olmaktadır. Diyetteki kalori ihtiyacı 35 kcal/kg olarak hesaplanır. Gebelikte az ve sık yemek prensibine paralel bir yaklaşımla total kalori gereksiniminin %25i kahvaltıda, %30u öğle yemeğinde, %30uakşam yemeğinde, %15i ara öğünlerde alınmalıdır. Bu diyet ile glikoz düzeyleri normale indirilemezse insülin ihtiyacı doğmuş demektir.

Tanı koyulduktan sonra hedef açlık kan şekerini 95 mg/dl altında, tokluk 1. saat kan şekerini 140 mg/dl altında tutmaktır. Diyet tedavisinden bir hafta sonra gün aşırı iki kez kan şekeri ölçümü yapılarak bu sonuç aranır. İstenen düzey yakalanırsa aynen takibe devam edilir.

Aksi takdirde yeniden diyet ayarlanır, yine istenen sonuç elde edilemezse insülin ihtiyacı doğmuş demektir.

Gestasyonel diyabetlilerde hangi düzeyde tedavi ile izlenirse izlensin haftada bir kez kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Gebelik takip sıklığı otuz ikinci haftadan itibaren haftada bire çekilmelidir.

Gestasyonel diyabetli anne bebekleri makrozomi (iri bebek) ve geç akciğer gelişimi nedeni ile son haftalarda dikkatle değerlendirilmelidir.

Gebelik şekerim var mutlaka sezeryan olmalımıyım?

Gestasyonel diyabetin iri bebek oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Ancak tüm hastalarda bu durum geçerli değildir. Ayrıca iri bebek olması muhakkak sezeyan yapılması anlamına gelmez. Yapılan çalışmalarda tahmini ağırlığı 4500 gram üzerindeki bebekler için sezeryan önerilmektedir. Bunun dışında sezeryan gereksinimi diğer gebelerle aynıdır.

Doğum sonrası izlem:

Gestasyonel diyabetli anneler doğumdan sonra insülinle tedavi ihtiyacı genellikle ortadan kalkar. Bu ihtiyacın sürmesi halinde emziren annelerde insülin ile tedaviye devam edilmelidir.

Gestasyonel diyabetli anneler altı hafta sonra yapılan doğum sonrası kontrole geldiğinde100 gr OGTT tekrarlanarak kalıcı diyabet yönünden incelenmelidir. Sonuçlar normal bulunsa da gestasyonel diyabet bir uyarı kabul edilerek önce yıllık daha sonra üç yıllık kontroller önerilmelidir.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: özlemve meleği
Mesaj Tarihi: 19 Mar 2009 Saat 16:36
Arkadaşlar ben bugün 50 mglık yüklememi yaptırdım. Sonuç 179 çıktı. Çok yüksek yani, o kadar canım sıkkın ki anlatamam, pazartesi 100mg yüklenecek... Lamp

-------------
http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 19 Mar 2009 Saat 17:08
özlemcim üzülme gestasyonel diyabet sık görülen bi durum. büyük ihtimalle doğum sonrası normale dönüyor. ben de son 6 hafta insülin kullandım. ama diyetine dikkat edersen gerek kalmaz inşallah. insülin kullanmak da o kadar korkulacak bişey değilmişClown umarım ogtt normal çıkar da bunlara gerek kalmaz. ogtt için en az 12 saat aç olmalısın ve şekeri içtikten sonra hareket etmemeli, herhangi birşey yememeli ve uyumamalısın. yüklemeyi mutlaka donanımlı bir yerde yaptırın çünkü şekeri içtikten sonra bazı kişilerde reaktif hipoglisemi yani ani şeker düşmesi olabiliyor ve damardan serum verilmesi gerekiyor. aklınızda bulunsunClown

Mesaj Tarihi: 19 Mar 2009 Saat 17:22
Çok teşekkürler bilgiler için.. canım ben hakkarideyim. Ve şeker yüklemesini burada tek alternetif olan devlet hastanesinde yaptırıyorum. Umarım bir sorun çıkmaz. Bu arada 100mgdan sonra da mı 1 saat bekliyoruz, yoksa daha fazla mı?

-------------

Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 19 Mar 2009 Saat 18:16
100 gramdan sonra 1-2-3 ve 4. saatlerde kan veriyorsun. hatta bazı doktor abartıp 5. saati de istiyo ki acından geberme sınırını ölçsünLOL

Mesajı Yazan: Gamze
Mesaj Tarihi: 19 Mar 2009 Saat 19:04
Orjinalini yazan: özlemve meleği özlemve meleği Yazdı:

Arkadaşlar ben bugün 50 mglık yüklememi yaptırdım. Sonuç 179 çıktı. Çok yüksek yani, o kadar canım sıkkın ki anlatamam, pazartesi 100mg yüklenecek... Lamp

50 mglık yüklemeyi tok karnına yaptırdıysan yüksek çıkabiliyor bende öyle olmuştu sonradan 100 mglık yüklemede aç karnına yapıldı herşey yoluna girdi düşük çıktı merak etme güzelim yalnız çevrede yemek yiyebileceğin yer yoksa yanında yiyecek birşeyler olsun insanın başı dönüyor o kadar saat açlık ve kan vermeden sonra...
Sağlıkla kucağına al canım bebeğiniSmile

-------------
http://www.glitterfy.com/" rel="nofollow">

<a href="http://evimizelimizde.blogspot.com.tr/">http://evimizelimizde.b

Mesaj Tarihi: 20 Mar 2009 Saat 17:20
canım aç gittim tabii, yine de bu kadar yüksek çıktı, demek  ki tok gitseymişim 300 filan çıkacakmışşşş

-------------

Mesaj Tarihi: 24 Mar 2009 Saat 18:52

Test Ismi Sonuç Açıklama Normal Değerler Birim Durum Numune Alma Saati
Glukoz 75   74-106 mg/dL   24.03.2009 09:34:35
Ogtt(100gr2saat) 140   -     24.03.2009 09:34:35
Ogtt(100gr3saat) 87   -     24.03.2009 09:34:35
Ogtt(100gr1saat) 170   -     24.03.2009 09:34:35

Sanırım benim bu değerlerim normal oluyor.

Arkadaşlar 100mg şeker yüklemesi yaptıracakların dikkatine, kollarım mosmor oldu ve hespsi aç karnına olmak üzere 1er saat arayla toplam 4 kere kan alındı. Hastanede ağlama krizlerine girdim. Tansiyonum falan düştü herhalde, en son eve titreye titreye girdim. Çok zordu....Cry Cry  Cry 

-------------

Mesajı Yazan: elcinim
Mesaj Tarihi: 02 Şub 2010 Saat 02:59
Hamilelik Şekeri (Gestasyonel Diyabet) Bebeğim ve Benim İçin Ne Anlama Geliyor?
Hamilelik şekeri, hamilelik döneminde başlayan bir çeşit şeker hastalığıdır. Bunun anlamı vücudunuz şekeri kullanması gerektiği gibi kullanamamasından dolayı kan şekeri değerlerinizin normalin üstüne çıkmasıdır. Hamilelik şekeri yaklaşık olarak %4 oranında hamileyi etkiler. Genelde hamileliğin beşinci veya altıncı aylarında ortaya çıkar (24-28 haftalar). Genellikle de doğumdan sonra ortadan kaybolur.
Hamilelik Şekeri Bebeğimi Nasıl Etkiler?
Yüksek şeker oranları hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıksızdır. Eğer yüksek şeker seviyeleri kontrol altına alınmazsa doğumda problem yaşama riski artar. Bebeğin normalden fazla büyümesi gibi etkilerle doğumu sizin için ve bebeğiniz için zorlaştırabilir. Ayrıca bebeğin ileriki yaşamında şeker hastalığı riski taşımasına sebep olur.
Hamilelik Şekerim Varsa Ne Yapabilirim?
Doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda beslenmenizi düzenlemeniz, düzenli egzersiz yapmanız ve kan şekeri seviyelerinizi düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.
Beslenmemde Ne Gibi Değişiklikler Yapmam Gerekir?
Doktorunuz bu değişiklileri bir diyetisyen yardımıyla yapmanızı isteyebilir. Bunun yanında bazı gıdaların beslenmenizden çıkarılması istenebilir. Özellikle dondurma, şerbetli tatlılar, kurabiyeler, çikolata gibi şekerden zengin gıdalardan uzak durulması bunlar yerine doğal şeker içeren meyveler tercih edilmesi gerekebilir.

Öğün aralarında acıktığınızda kuru üzüm, havuç, meyve gibi sizin için sağlıklı olan seçenekleri tercih edebilirsiniz. Beyaz undan yapılan makarna veya beyaz pirinç yerine sizin ve bebeğiniz için daha yararlı olan bulgur, kepekli makarna veya esmer (kepekli-kabuklu) pirinç tercih edebilirsiniz.

Dengeli ve çeşitli beslenmenizde sizin ve bebeğiniz için çok önemlidir. Hamilelik döneminde ne kadar kilo aldığınıza bağlı olarak öğünlerde daha az yemeniz gerekebilir. Bununla ilgili olarak doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşabilirsiniz.
Neden Egzersiz Önemli?
Doktorunuz sizin ve bebeğiniz için güvenli olan egzersizi düzenli olarak yapmanızı önerecektir. Egzersiz kan şekeri seviyenizi normal düzeyde tutmanıza ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Yürüyüş hamileler için genellikle en kolay egzersiz şeklidir. Yüzme veya diğer egzersiz çeşitleri de güvenli olan seviyelerde yapılabilir. Hangi egzersizlerin sizin için güvenli olduğunu doktorunuza danışabilirsiniz.

Eğer genelde yürüyüş alışkanlığınız yoksa günlük 5-10 dakikalık yürüyüşlerle başlayabilirsiniz. Güçlendikçe yürüyüş zamanını 30 dakikaya kadar çıkartabilirsiniz. Egzersizi ne kadar sık yaparsanız o kadar kolay kan şekeri seviyenizi kontrol altına alabilirsiniz.

Egzersiz yaparken dikkatli olmanız da şart. Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamamanız, çok terlememeniz ve nefes nefese kalmamanız gerekir.

Eğer egzersiz yaparken başınız dönerse, sırt ve bel bölgenizde şiddetli ağrı hissederseniz veya başka bölgelerde ağrı hissederseniz egzersizi hemen bırakıp doktorunuz arayınız.

Mesajı Yazan: elcinim
Mesaj Tarihi: 02 Şub 2010 Saat 03:06
bende bır kac bılgı paylaşmak ıstedım izninle zeynep Wink

benimde şekerim yüksek cıktı malesef Unhappy

geçen hafta 50 mg yaptırdım 161 cıktı- bugun 100  mg yaptırdım 149 cıktı Unhappy ( tabi bu sonuclar nedense baktıgım heryerde farklı değer baz alınmıs) benım yaptırdıgım yerde yüksek sayılabılmesı için 140 sınır gözüküyo.Confused

dr tatlı ve hamr işi yasak dedi dıkkat etmem gerekıcek yedıklerıme. hamılelıkten sonra geçiyomus ama benım rahmetlı annemdede vardı şeker ve sanırım bu bana annemden miras kalıcak Confused
dogumdan 2 ay sonra tekrar yaptırıcam 75 mg.lık bakalım hamilelıkle bırlıkte son bulacakmı Confused

ama heryerde ve herkesın söyledıgı tek şey egzersiz yanı bol bol yürüyüş öneriliyo,şekeri dengeliyormuş Wink

Mesajı Yazan: PinarTN
Mesaj Tarihi: 02 Şub 2010 Saat 10:47
kızlar benim 195 çıkmıştı
bana diyet verdi doktor
her hafta ölçmemi istedi
diyete uyunca çok çabuk düzene giriyor
kızım da çok sağlıklı doğdu
çok da stres yapmayın stres de şekeri artırıyor

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat