Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Kelebeklerin Kanatları..

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Bebeğim & Çocuğum Hakkında
Forum Tanımlaması: (Bebeğim & Çocuğum Hakkında)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=13737
Tarih: 08 May 2025 Saat 04:23


Konu: Kelebeklerin Kanatları..
Mesajı Yazan: superisi
Konu: Kelebeklerin Kanatları..
Mesaj Tarihi: 23 Şub 2009 Saat 12:05
Çocuğunu okula yeni kaydettiren bir anne heyecanını ve planlarını anlatıyordu. “Artık evde tüm yaşamımız değişecek, kendimizi Filiz’e göre planlayacağız. Onun derslerine yardımcı olmak, ödevlerini kontrol etmek ve iyi bir öğrenci olmasını sağlamak en önemli işim olacak.”

Hanımefendiyi uyarmak ihtiyacı duydum. “Bence bu duyguları çocuğa hissettirmeyiniz. Yaşamında yeni bir dönem başladığını o zaten fark ediyordur. Onun heyecanını ve yükünü artırırsınız. Hele derslerine yardımcı olmaya ve ödevlerini kontrol etmeye hiç yeltenmeyiniz. Bırakınız çocuk kendi işlerini kendi görmeyi öğrensin. Okumanın ve öğrenmenin kendi işi olduğunu hissetsin” dedim. “Ama sizin bu söylediklerinizi yapabilmesi için henüz çok küçük” diye cevap verdi. O sırada anımsadığım bir anekdotu anlattım. “Kırlarda dolaşan bir delikanlı, kozadan çıkmaya çalışan minik bir kelebek ile karşılaşmış. Bir süre seyredince çok çaba sarf ettiğini fakat bir türlü kozanın dışına çıkamadığını görmüş. Çakısını çıkarmış, kozayı biraz genişletip kelebeğin uçmasına yardımcı olmuş. Kelebek kozadan çıkıp karşı ağaca kadar uçmuş fakat orada dermansız kalıp, düşüp ölüvermiş. Çünkü kelebeğin uçmayı öğrenmesi ve kanatlarını güçlendirmesi için koza içindeki o mücadeleyi vermesi gerekirmiş.”

Mücadele, yaşamı öğretiyor ve yaşama güç katıyor. Bizler de çocuklarımızı çok koruyarak, kollayarak, yaşamda kendi başlarına kat etmeleri gereken mesafeleri kısaltarak kanatlarının güçlenmesine engel oluyoruz. Onları yaşamla mücadelede zayıf ve bize bağımlı bırakıyoruz. Bir gün 90 yaşlarında bir bayan 70 yaşlarında bir adamın elinden tutarak hastaneye gelmiş. Doktorlar 70’li yaşlardaki adamı muayene ettikten sonra “Acilen hastaneye yatması gerekir” demişler. 90’lı yaşlardaki bayan 70’li yaşlardaki adamı hastaneye yatırırken hemşireye “Aman evladım o benim tek çocuğumdur. Geceleri üstünü açar. Ben de kalkar hep onun üstünü örterim. Dikkat ediniz üşümesin” diye tembihte bulunmuş.

Sevgi ayrı, 70 yaşına kadar bir insana “Üstümü açarsam annem gelir kapatır” güvencesini vermek ayrı şeydir. Koruma ve kollama dozunu artırdıkça çocuğu korkak, ürkek ve beceriksiz bırakırız. Yaşamda sel, fırtına, kasırga her zaman vardır. Çocuk bunları görebilmeli, mücadele yollarını öğrenebilmelidir. İnsanlar sürekli anne ve babaları ile birlikte yaşayamazlar. Yalnız başlarına kaldıklarında karar verecek ve yollarını açacak cesaret ve yetenekleri kazanmaları gerekir. “Küçüktür” diye çocukların mücadele vermelerine engel olur, ödevlerini biz yapar, üstlerini biz örtersek bunların hepsini yapabilecek yaşa ve konuma geldikleri zaman bile yapmaz; bizden beklerler. Ama çocuğu küçük, beceriksiz ve yeteneksiz görmez, sabahları kendi kendine uyanabileceği, ödevlerini tek başına yapabileceği, arkadaşlarıyla olan ilişkilerini kendinin düzenleyebileceği, “ders çalış” demeden çalışması gerektiği fikrini ve inancını çocuklarda yaratabilirsek tüm yaşamlarını onurlu, bereketli, başarılı, özgüven ve mutluluk içinde geçirebilecek çocuklar yetiştiririz.

İnal Aydınoğlu



-------------
ZÜLAL(Bookworm)



Cevaplar:
Mesajı Yazan: SUDEMK
Mesaj Tarihi: 25 Şub 2009 Saat 13:09
çOK GÜZEL. paylaşımın için teşekkürler.

-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: cansum
Mesaj Tarihi: 25 Şub 2009 Saat 13:25
teşekkürler canım paylaşımın için.
benim yiğenimde bu sene 1. sınıfa başladı. hiç ders çalışmak istemiyor. evdekiler çok uğraşıyor. dolayısıyla çok üstüne düşüyorlar. ama ileride böyle sorunla karşılaşabilirlerse çok kötü olur tabii. Confused şimdi üzerine düşmezlerse hiç ders çalışmaz. valla o zaman ne yapacaklar bilmiyorum Tongue 


-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: edam
Mesaj Tarihi: 26 Mar 2009 Saat 17:07
ClapClapClapClapClap

-------------
http://www.glitterfy.com/">
........CANIM YAVRULARIM......


Mesajı Yazan: nurten...
Mesaj Tarihi: 26 Mar 2009 Saat 18:54
çok gerçek ama nasıl uygulayacağımız muamma

-------------
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)


Mesajı Yazan: gülay
Mesaj Tarihi: 26 Mar 2009 Saat 19:30
ClapClapClapClap

-------------
http://www.caption.it/">


Mesajı Yazan: Ege Berk
Mesaj Tarihi: 26 Mar 2009 Saat 23:20
çok güzel aslında haklıda ama anne bunun burası uygular mı bilememSmile

-------------
http://lilypie.com">



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat