Hamilelikte streptokok
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Testler & Tahliller & Teşhisler
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=16121
Tarih: 22 Tem 2025 Saat 02:37
Konu: Hamilelikte streptokok
Mesajı Yazan: cbeduk
Konu: Hamilelikte streptokok
Mesaj Tarihi: 27 May 2009 Saat 16:04
Merhaba Hocam, benim sorum doğum ile ilgili. Hamileliğimin 38.haftasında vajen kültüründen alınan örnekte Grup B Streptokok üredi. Enfeksiyon riskinden dolayı sezeryan ile doğumu tercih ettik.
Acaba bilginiz var mı, bu test rutin olarak her hamileye yapılıyor mu? Yarar-zarar değerlendirirken sezeryan seçmek mi gerekir? Normal doğumda çocuk için ne kadar riskli bir durum olurdu?
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: cbeduk
Mesaj Tarihi: 28 May 2009 Saat 09:02
Benden başka kimseye yapıldığını duymadığımdan ben de şüphelendim . Ama benim doktorum doğumu başka bir hastanede yaptıracağımızı biliyordu, bir kasıt yoktur diye düşündüm sonra.
Hocam biraz daha araştırınca bazı hastanelerin sitelerinde yazılara rastladım. Şöleki:
Gebelerde GBS; idrar yolları, cilt ve yumuşak doku, kemik ve eklem, akciğer, rahim içi ve fetusu bulunduram amnion sıvısında enfeksiyon yapabilir. Yenidoğanda ise septisemi ve menenjit yapabilir, yenidoğan zatürresinin en önemli sebeplerinden biridir. GBS, kadınlarda vajina ve rektum’da da bulunabilir ve bazen hiç şikayet sebebi olmaz, bu durumda kadın taşıyıcı olabilir ve doğum sırasında yine de enfeksiyon bebeğe geçebilir. İstatistiklere göre GBS taşıyıcısı olan kadınların 100-200’de 1’inin çocuğunda GBS enfeksiyonu gelişir ve bunların %15’inde menenjit ve buna bağlı zeka sorunları, görme-işitme kayıpları olabilir. Enfeksiyonun %75’i doğumdan sonraki ilk haftada ortaya çıkar. Gebeliğin son haftalarında vajina, rahim ağzı ve rektum’dan alınan kültürlerle GBS tesbit edilip doğuma yakın hatta doğumda da antibiotik verilerek tedavi edilmelidir. Ayrıca erken doğum eylemine giren veya suları erken gelen gebelerle, doğum sırasında ateşi çıkan gebelerde antibiotik verilmesi uygun olacaktır.
diyor. Az da olsa bir risk var sanırım.
|
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 28 May 2009 Saat 10:20
Streptokokların her cinsi, "Penisilin'e" karşı son derecede hassastır. Kolaylıla tedavi edilebilirler. Terazinin bir kefesine, sezaryen ve risklerini, öbür kefesine bebekte ikinci hafta görülebilecek enfeksiyonun, penisilin veya ampisilin ile tedavisini koyun... Ayrıca da her bebekte enfeksiyon çıkacak diye de bir şey yok...Karar sizin.
|
|