Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

hamile kalmadan önce aşı yaptırmak gereklimi

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Hamilelik Öncesi Dönem
Forum Tanımlaması: (Hamilelik Öncesi Dönem Hakkında)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1827
Tarih: 04 Ağu 2025 Saat 13:31

Konu: hamile kalmadan önce aşı yaptırmak gereklimi
Mesajı Yazan: ifakat
Konu: hamile kalmadan önce aşı yaptırmak gereklimi
Mesaj Tarihi: 24 Eki 2007 Saat 03:01
Doktorunuzla şimdiye kadar yaptırdığınız aşılarınızı konuşup, su çiçeği ve kızamıkçık gibi hamile kalmadan önce tamamlamanız gereken aşıları planlayabilirsiniz.

Hamilelikte geçirilebilecek bazı hastalıklar hem anne hem de bebek açısından ciddi risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan bir kadının hamile kalmadan önce bu hastalıklara karşı korunuyor olduğundan emin olması gerekmektedir. Bu hastalıklar içerisinde en önemlisi kızamıkçıktır. Kızamıkçık hamilelik döneminde geçirildiğinde Doğumsal Kızamıkçık Sendromu adı verilen ve anne karnında gelişmekte olan bebek üzerinde kızamıkçık virüsünün yarattığı etki ile meydana gelen bir tablodur.

Hamileliğin ilk üç ayı içerisinde kızamıkçık geçiren bir annenin bebeğine de kızamıkçık virüsünü bulaştırması sonucunda bebeklerin %95’i sağırlık, göz defektleri, kalp defektleri, zeka geriliği gibi doğumsal bir sakatlıkla doğmaktadır. Hamileliğin erken dönemi (ilk 12 hafta içinde) enfeksiyonun en tehlikeli olduğu dönemdir. Kızamıkçık enfeksiyonuna bağlı sakatlık görülme ihtimali, enfeksiyon hamileliğin geç dönemlerinde geçirilirse azalmaktadır (20 haftalık hamilelikten sonra).  

Bu nedenle hamile kalmayı planlayan doğurgan yaştaki kadınların kızamıkçık geçirdiklerini ve buna bağlı olarak kızamıkçığa karşı bağışık olduklarını göstermeleri (kan testi ile) ya da kızamıkçık geçirmediler ise mutlaka kızamıkçık aşısı ile korunuyor olmaları gerekmektedir. Kızamıkçık aşısı olacak anne adaylarının unutmaması gereken en önemli nokta aşıdan sonra en az  bir ay süreyle hamile kalmamalarıdır. Kızamıkçık aşısı hamile kadınlara uygulanmaz.

Suçiçeği hastalığı hamilelikte geçirildiğinde bebek açısından hastalığın geçirildiği dönem ve ağırlığına bağlı olarak risk yaratabilmektedir. Hamileliğinin ilk 6 ayında Suçiçeği geçiren anne adaylarının bebeklerinin yaklaşık olarak %2’sinde Doğumsal Suçiçeği Sendromu adı verilen çeşitli organ bozukluklarının bir arada görüldüğü bir tablo oluşur. Bu organ bozuklukları genellikle kol ve bacakların gelişmemesi, katarakt, göz kürelerinin küçük kalması, görmeyi sağlayan göz tabakalarının etkilenmesi, ses telleri felci ve merkezi sinir sistemi bozuklukları gibi çeşitli sakatlıklar yaratacak ciddi bozukluklardır. Hamileliğin 7. ve 21. haftaları arasında Suçiçeği geçirilmesi bebeğin anne karnında etkilenip yukarıdaki bozuklukların oluşması için en riskli dönemdir. Bu nedenle  hamilelik öncesinde suçiçeği geçirmemiş ve aşılanmamış ve hamile kalmayı planlayan anne adaylarının en az 1 ay ara ile iki doz olarak suçiçeği aşısı yaptırmaları önem taşımaktadır. Eğer suçiçeği geçirilip geçirilmediği hatırlanmıyor ve laboratuar tetkikleri ile de ortaya konma olanağı yok ise anne adayı mutlaka aşılanmalıdır. Bu arada yine unutulmaması gereken nokta suçiçeği aşısı uygulandıktan sonra en az 1 ay süreyle hamile kalınmaması gerektiğidir. Hamilelikte suçiçeği aşısı uygulanmaz.

Hamile kalmadan önce ya da planlanmamış bir hamilelik geçiriyorsanız hamilelik sırasında  yaptırabileceğiniz bazı aşılar sizin için olduğu kadar bebeğiniz için de büyük önem taşımaktadır. Vücudumuzun bağışıklık sistemi hastalıklara karşı bizi korur. Vücuda giren mikroplar çoğalarak hastalığa neden olur. Bağışıklık sistemi ilk defa karşılaştığında bu mikropla ile tanışır ve antikor adı verilen ve bu mikroba karşı koruyucu görev yapan proteinler üretmeye başlar. Ancak antikor üretimi belli bir süre alacağı için bu arada hastalık başlar. İlk karşılaşmada üretilmiş olan antikorlar kanda yıllarca kalır ve aynı mikropla yeniden karşılaşınca hemen tanır ve mikrobu hızla yok ederek hastalığı önler. Yani hastalık etkeni ile vücut yeniden karşılaştığında halihazırda antikorları bulunduğu için hemen harekete geçip onu çoğalıp hastalık oluşturmasına fırsat vermeden yok eder. Bağışıklık sistemi son derece başarılı bir sistemdir ve bizler bu yüzden aynı mikroplarla yüzlerce kez karşılaşmamıza rağmen hastalıkları sadece bir kez geçiririz.
Aşılarla vücuda, hastalığa neden olan mikrobun inaktive (ölü) veya canlı ancak hastalık yapamayacak kadar zayıflatılmış hali verilir. Bağışıklık sistemimiz aşılarla verdiğimiz mikroplara karşı da aynen doğal mikropla ile karşılaştığı zaman geliştirdiği cevabı verir. Sonuçta aynen hastalığı geçirdiğimizde elde ettiğimiz gibi uzun süreli hatta bazen ömür boyu koruma elde ederiz. Sonuçta cevap mekanizması aynıdır, tek fark aşıların koruyucu cevabı bizler hastalanmadan oluşturmasıdır.  

Geçirmiş olduğunuz hastalıklar ve yaptırmış olduğunuz aşılar sayesinde kazanmış olduğunuz bağışıklık ve o hastalıklara karşı vücudunuzda gelişmiş olan koruyucu antikorlar sizi o hastalıklardan korurken bebeğinizi de koruyacaktır. Nasıl mı? Koruyucu antikorlar bebeğinize de geçebilme özelliğine sahiptir ve daha henüz bebeğiniz mikroplarla tanışmadan onlara karşı korumaya sahip olarak doğacaktır. Bebeğiniz yeni doğduğunda vücudundaki pek çok sistem gibi bağışıklık sistemi de henüz tam gelişmemiş olacaktır. Bu nedenle geçici bir süre için devam edecek olsa bile sizden alacağı koruyucu antikorlar hayatının ilk aylarında bebeğinizin hastalıklara karşı savunmasında en büyük desteği olacaktır. Ancak unutmayınız ki sizin bebeğinize sağladığınız bu koruma sadece birkaç ay gibi geçici bir süre içindir. Bebeğinize kalıcı bir koruma sağlamak için doğumundan itibaren düzenli olarak aşılarını yaptırmanız gerekmektedir.            

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!

Cevaplar:
Mesajı Yazan: laren
Mesaj Tarihi: 02 Ara 2007 Saat 00:38
Benim doktorum benden kan tahlili istedi (cocuk düsünmeye basladigimizda) orda hangi asilarim eksikse cikti bende eksik asilarimi yaptirdim herkese cocuk düsünmeden önce bunu yaptirmasini öneririm aslinda bunu hamilelik düsünmesekte kendi sagligimiz icin yaptiraliyiz

-------------
ASKLARIN EN GÜZELI SENSIN LARENIM
http://www.glitterfy.com/" rel="no follow">

Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 02 Ara 2007 Saat 13:35
bilgilerin içi teşk. ifakatcımClapClapClapbenimki korunurken olduğu için herhangi bi aşı yapmadım malesefDisapprove

-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...

Mesajı Yazan: ALPELLA
Mesaj Tarihi: 03 Ara 2007 Saat 17:34
ben de hamileyken 2 kere tetanoz aşsı olmuştum öyle olması gerekiyor dedi dr

Mesajı Yazan: poyraz
Mesaj Tarihi: 03 Ara 2007 Saat 22:15
valla benim bunlardan hiç haberim yaktu .1 sene doktor doktor dolaştım birisi bari söleseydi çocuk yapmaya karar verdin şunları yaptır diyeAngry

-------------
http://lilypie.com" rel="no follow"> http://b1.lilypie.com/NgFWp2/.png[/IMG][/URL]

Mesaj Tarihi: 04 Ara 2007 Saat 02:25
ya bende sizdenim işte geç oldu bu bilgileri edinmek o yüzden banada dr hiçbir aşı yapmadı bilmiyordumki söyleyeyim bende ama şimdi belki hamiş anneler görürlerde bilgilenirler diye eklim dedim umarım birileri yararlanır

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!

Mesajı Yazan: duru
Mesaj Tarihi: 04 Ara 2007 Saat 17:24

HAmileyken mutlaka tetanoz aşısı yaptırmak gerekiyor hamilelikte 2 doz doğumdan sonra bir doz daha..

ben yiğiti aşıya götüreceğim geleek hafta o zman aşımıda yaptıracağım

-------------

Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 02:08
ala ala ben neden bilmiyorum bunu bana yaptılarda ben mi bilmiyorum doğum sonrası öncesini biliyorum yapılmadı ama sonrasını bilmiyorum bikaç iğne yaptılar ama ileri zekalılı hemşireler bilgi vermedilerki zaten sinir oluyorum bole insanlaraAngry

-------------

Mesajı Yazan: fatoş
Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 10:55
Orjinalini yazan: duru duru Yazdı:

HAmileyken mutlaka tetanoz aşısı yaptırmak gerekiyor hamilelikte 2 doz doğumdan sonra bir doz daha..

ben yiğiti aşıya götüreceğim geleek hafta o zman aşımıda yaptıracağım

Bende hamileyken iki doz halinde tetanoz aşısı yaptırmıştım ama doğumdan sonra yaptırmadım, onu bilmiyordum Disapprove
Duru Yiğit'e hamileyken yaptırmamış mıydın tetanoz aşısı, eğer yaptırdıysan 5 sene ara ile yapılıyordu.

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 14:46
canım 2 doz hamilelikte bir dozda doğumdan sonra,doğumdan sonra yaptırmam gerektiğini söylemediler sağlık ocağında bende yaptıramadım.
Yiğite hamileyken yaptırdım ama bu hamileliğimde yaptırmam gerekiyormuş,6.aya girdğinde gel yapalım demişlerdi.yarın gidicem yiğitin de aşısı var

-------------

Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 14:54
Kızlar şimdi endişelendim ben. Bu aşıları yaptırmadım diye bebeğime kolay geçer mi acaba hastalık mikropları? Deneyimi olan var mı yaptırmayıp bebeği çok hasta olan yani merak ettim doğrusu. Doktoruma da soracağım neden hatırlatmadınız diye...Angry

Mesajı Yazan: botag
Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 17:35
ben de hamilelik sırasında 2 doz tetanoz yaptırdım.son dozdan 1 yıl sonra 3.dozu yaptrmam gerektiğini söylediler.ocak ayında 1 doz daha yaptıracağım.

Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 18:05

canım 2 doz hamilelikte bir dozda doğumdan sonra,doğumdan sonra yaptırmam gerektiğini söylemediler sağlık ocağında bende yaptıramadım.
Yiğite hamileyken yaptırdım ama bu hamileliğimde yaptırmam gerekiyormuş,6.aya girdğinde gel yapalım demişlerdi.yarın gidicem yiğitin de aşısı var
Yanlış olmasın Durucuğum, ben aradan 5 sene geçmesi gerekiyor diye biliyordum Stern%20Smile

-------------

Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 18:10
Orjinalini yazan: 1978koaka 1978koaka Yazdı:

Kızlar şimdi endişelendim ben. Bu aşıları yaptırmadım diye bebeğime kolay geçer mi acaba hastalık mikropları? Deneyimi olan var mı yaptırmayıp bebeği çok hasta olan yani merak ettim doğrusu. Doktoruma da soracağım neden hatırlatmadınız diye...Angry
Canım tetanoz aşısı bebek için değil senin için önemliydi Wink Tetanoz aşısının hamile iken yaptırılmasının nedeni ise eskiden kadınlar da doğum yaparken, tetanozdan dolayı ölebiliyorlarmış Disapprove bana doktorum bu şekilde açıklamıştı Disapprove tabi şimdi o kadar yok, eskinin koşulları ile, şimdiki koşullar çok farklı, bir nevi bundan korunmak ve tedbir için yapılıyor. Wink
Ayrıca doktorlar bunu pek hatırlatmıyor, hatırlatan doktor az, ben araştırıp öğrenmiştim Stern%20Smile

-------------

Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 10 Ara 2007 Saat 19:29
Orjinalini yazan: fatoş fatoş Yazdı:

Orjinalini yazan: 1978koaka 1978koaka Yazdı:

Canım tetanoz aşısı bebek için değil senin için önemliydi Wink Tetanoz aşının hamile iken yaptırılmasının nedeni ise eskiden kadınlar da doğum yaparken, tetanozdan dolayı ölebiliyorlarmış Disapprove bana doktorum bu şekilde açıklamıştı Disapprove tabi şimdi o kadar yok, eskinin koşulları ile, şimdiki koşullar çok farklı, bir nevi bundan korunmak ve tedbir için yapılıyor. Wink
Ayrıca doktorlar bunu pek hatırlatmıyor, hatırlatan doktor az, ben araştırıp öğrenmiştim Stern%20Smile

Saol canım. Tetenoz benim için onu biliyorum anladım.LOL Orda sorun yok. Ben doktoruma aşıyı sormuştum duyduğum için o gerek yok demişti ona kızdım. Yani sorduğum halde gerek yok demesine. Ama sizlerin yaptırdığını öğrenince önemli olduğunu düşündüm.Wink

Mesajı Yazan: irme
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2007 Saat 13:32
bende hamileyken 2 doz tetanoz aşısı oldum ama bi daha olmadım,olmam gerekiyormu?? bilgisi olan varmı..

-------------
Pamuk Prensesin Annesi...

Mesajı Yazan: duygu
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2007 Saat 13:56
Ben de tetanos aşısı yaptırmadım hamile iken. Ama hamilelikten önce testlerimi yaptırıp diğer hastalıklara karşı bağışıklığımı ölçtürdüm.

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2007 Saat 20:10
Orjinalini yazan: fatoş fatoş Yazdı:

Yanlış olmasın Durucuğum, ben aradan 5 sene geçmesi gerekiyor diye biliyordum Stern%20Smile

yanlışlık yok canım bugün vuruldum aşımıEmbarrassed kolum fena ağrıyorOuch

-------------

Mesajı Yazan: zelos
Mesaj Tarihi: 22 Oca 2008 Saat 00:25
kızlar sızın oralarda ebeler gezıp hamıle bayanları arastırmıyormu yani.bızım burda gelıyolar kapı kapı kım hamıleyse su ayda gelıp ası olacaksın dıyorlar.tabı bu tetenoz asısıyla sınırlı kaldı ben yaptırdım.benımde sonradan duydugum ıse kızamıkcık olmustu.burda ne hıkmetse drun bırı arkadasıma soylemıs sanstan oda hamıle kalmadan once gıttıgınden soylemıs.arkadas her ıhtımale karsı yaptırdı kızamıkcık asısını sonrasında hamıle kaldı.bende ıkıncı bebegımden once butun taramalardan gececegım ınsallah.

-------------

Mesajı Yazan: peperutka
Mesaj Tarihi: 24 Tem 2010 Saat 14:11
bılgı ıcın tesekkurler

-------------
http://lilypie.com" rel="nofollow">

Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<

Mesajı Yazan: SELİN2
Mesaj Tarihi: 24 Tem 2010 Saat 21:25
ban kımse soylemedı bende vurulmamıştımm

-------------

Mesajı Yazan: peperutka
Mesaj Tarihi: 17 Eki 2010 Saat 08:26
Bende vurulmadım henuz sadece tetenoz aşısımı gereklı cok acıyomuu? SmileSmile

-------------
http://lilypie.com" rel="nofollow">

Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<

Mesajı Yazan: şefo
Mesaj Tarihi: 18 Eki 2010 Saat 00:13
ben hamile kalmadan testlerimi yaptırmışdım aşı tetonoz biliyorum sadece
testede toksoplazma hastasısın dediler önemli bişey değilmiş ama çok korkmuştum

-------------

Mesajı Yazan: KUZEY&MİRA
Mesaj Tarihi: 18 Eki 2010 Saat 16:38
Orjinalini yazan: peperutka peperutka Yazdı:

Bende vurulmadım henuz sadece tetenoz aşısımı gereklı cok acıyomuu? SmileSmile

İğneden aşırı korkan biri olarak.... hayır canım acımıyooo
Zeynepcim birde grip aşısını ihmal etme derim
Hamile kaldıktan sonra olacağın başka aşı yok...

-------------
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA &TUNA DENİZ

Mesajı Yazan: pinar35
Mesaj Tarihi: 18 Eki 2010 Saat 16:56
ben hamileliğimde sadece tetatoz oldum 2 doz doğum sonrasıda 2 doz oldum tek dozu kaldı onu da seneye olcam.

geçen yaz sağlık ocaklarında kızamıkçık aşısı ücretsiz yapılıyordu onu da yapptırdım 2.si için iyimiş

-------------
ELİF NAZ'IM NAZLI KIZIM.
04.05.2009 DA DÜNYAMI AYDINLATAN MELEĞİM.

Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 20 Eki 2010 Saat 22:00
bende hamileyim tetenoz aşısını bende yaptırmak istiyorum

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat