Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

montessori eğitimi

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Biz Bize Sorularımız
Forum Tanımlaması: Çocuklarımız hakkında birbirimize sorularımız...
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=19571
Tarih: 28 Tem 2025 Saat 04:21

Konu: montessori eğitimi
Mesajı Yazan: ilal
Konu: montessori eğitimi
Mesaj Tarihi: 02 Kas 2009 Saat 20:50
Bugünlerde ayrıca buna takılmış durumdayım.
Aslında bu konu ile ilgili araştırmalarım meryemin ahşap oyuncakları ile başladı.WinkMontessori eğitiminde oyuncaklar hep ahşapta:)Bloglardada genelde bu eğitime yönelik etkinlikler var. Bu konuyla ilgili sizler neler düşünüyorsunuz.

ben önce nedir montessori ile başlayayım...Benim ilk etapta anladığım. Çocuğa uygun ortam ve oyuncaklarla kendini geliştirmesini sağlamak. (deneyimleme yoluyla)Hedef daha yaratıcı,yetenekli,özgüveni yüksek ve özgür bireyler yetiştirmek...

< ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 11">< name="Originator" ="Microsoft Word 11">

Montessori her çocuğun, kendine özgü bir gelişime sahip, bireysel bir kişilik olduğunu ve kendi kapasitesi doğrultusunda öğrenebileceğini savunur. Montessori bilgiyi ezberden kurtarıp, her yaşta çocuğun anlayabileceği bir düzeyde somutlaştırmış ve bunu bütünlük içinde aktaracak bir yöntem ve materyaller dizisi geliştirmiştir.  Montessori eğitiminin temeli çocuğa bağımsız olmayı sağlayacak ve gelişimini destekleyen en uygun çevreyi hazırlamaktadır.  Montessori eğitimi çocukların toplumsal ve duyusal gelişimlerini destekleyerek gelecek yaşamlarında başkalarına, çevrelerine, kendilerine saygı duyan, sorumluluk sahibi, toplumla uyum içinde yaşamlarını sürdüren bireyler olmalarına katkı sağlamaktadır.

-------------
Empatinin olmadığı ilişkiler yüzeyseldir. Bu tür ilişkiler insana doyum vermez. En derin sohbetler geyik muhabbetinin ötesine geçemez.

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 10:26
yahu arkadaşlar okudunuzda niye fikrinizi belirtmediniz...LOL

evde uygulanabilirmi,sizin düşünceleriniz....v.s v.s

-------------
Empatinin olmadığı ilişkiler yüzeyseldir. Bu tür ilişkiler insana doyum vermez. En derin sohbetler geyik muhabbetinin ötesine geçemez.

Mesajı Yazan: bilgeakgun
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 10:36
İlalcim ben de bu konuyu nedir ne değildir diye araştırmıştım ama bu eğitimi tek başına veren anaokulu bile yok,oyucaklar ahşap evet ama hepsi renksiz ya da basit temel ahşap oyuncaklar olduğundan çocukların ilgisini çekmiyor diye anaokulları farklı sistemleri bünyesinde toplamışlar,evde çok güzel eğitim verebilirsin ama montessori eğitimi verebiliyorum diyebilir misin bilmiyorum,bence sen bildiğin yoldan şaşma,sadece oyuncakla olabilen bişey de değil anladığım kadarıyla..

-------------
http://lilypie.com">

Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 10:54
Orjinalini yazan: bilgeakgun bilgeakgun Yazdı:

İlalcim ben de bu konuyu nedir ne değildir diye araştırmıştım ama bu eğitimi tek başına veren anaokulu bile yok,oyucaklar ahşap evet ama hepsi renksiz ya da basit temel ahşap oyuncaklar olduğundan çocukların ilgisini çekmiyor diye anaokulları farklı sistemleri bünyesinde toplamışlar,evde çok güzel eğitim verebilirsin ama montessori eğitimi verebiliyorum diyebilir misin bilmiyorum,bence sen bildiğin yoldan şaşma,sadece oyuncakla olabilen bişey de değil anladığım kadarıyla..

bilge.ankara ünv. anaokulu montesoriyi bünyesine almış. MEB in eğitim sistemiyle beraber yürütüyorlarmış.
istanbuldada aslında bir çok kreş gördüm nette dolaşırken.Antalyada bile birtane var.
Aslında oyuncaklar çokta renksiz değil. pembe kule var,kahverengi kule var. mesela silindir blokları adında bir oyuncak var. dört bloktan oluyor.
ağırlık farkı
uzunluk farkı
çap farkı
ve birde büyükten küçüğe doğru sıralama.
 ben bunların bir çoğunu eylül için kullanamam henüz.

mesela diyorki. bebek için bir oyun alanı yaratın. estetik ve herşey göz hizasında onun alabileceği ve görebileceği şekilde olsun.ne oynamak istiyorsa kendi seçmeli diyor...
yanlış yapa yapa doğruyu bulacaktır...diyor birde.
 ama işte eylülle bunlar nasıl gerçekleştirilir bilemiyorum.şimdilik herşeyi birbirine vurup çakip dökmekte atmakta.

ve sanırım bu sistemi uygulayan kimsede yok forumda. feedbacklerini alsamWink

-------------

Mesajı Yazan: meryem
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 16:21
ilalcim yanlış geri dönüş vermek istemedim ben de yorum yazarak...çok derinlemesine bilgi sahibi değilim...bi ara dikkatimi çekmiş incelemiştim ama felsefesini çağdaş eğitimden ayıran farkı pek göremedim...o yüzden ben de eğitim felsefesini değil örnek etkinliklerini göz önünde tutıyorum...

aslında günümüz oyuncakları bizi monteserri eğitimine itiyor gibi...içiçe giren kaplar,çubuklara dizilen halkalar,parçadan bütün oluşturulan yap-bozlar...bu tür oyuncaklara ulaşmak eskiye nazaran artık çok kolay...amaaaa bu oyuncakları almak sadece alıp çocuğa vermek çözüm değil...her zaman dile getiririm çocuk oyuncakla bile nası oynayacağını ilkin bizden görmeli..örnek almalı...

eylül ün oyuncaklara vurması döküp saçması çok normal...o da aslında bir öğrenme biçimi...

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">

Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 16:33
zamanla ubunları aşacaksınızdır...kendi haline bırak ...örnek olmaya çalış sadece..

burdaki çoğu anne gibi ben de oğlumla oyun oynamyı vakit geçirmeyi seven biriyim...montessorri gibi bi felsefem yok bu oyun vakitlerinde...ama uyguladığım çoğu taktik belki de bu felsefeye katılıyor olabilir...çok kasma kendini...

bi de yanlış hatırlamıyorsam bu montessorri eğitiminde okuma -yazma çok erken veriliyor...yanlış biliyorsam uyarın beni...burayı yazam geri dönüp bakıcam...

eğer çocuğa yeterli imkan sağlanırsa ki çocuğun çok zeki olmasına gerek yok bunun olabileceğine inanıyorum...yani erken okuma yazma olayına...
örneğin ali ilber 0- 9 rakamları arası ile alfabedeki çoğu harfleri tanıyor..biz öğretmek için çaba harcamadık ama o öğrendikten sonra geriye dönüp bi baktık ki bunun için ortam hazırlamışız...

Ali çok mu zekki ...hayıııır...zekayla alakası yok ...ama o harfleri tanıdıkça biz çok şaşırdık ve sevindik...o da bizi şaşırtmak ve sevindirmek için geri kalanları öğrenmeye yüz tuttu...sanırım montessorri eğitiminde çocuğa değer veriliyor bu değer çocuğa hissttiriliyor...gerisi çorap söküğü gibi geliyor...

sen eylül le geçirdiğin vakitleri iyi değerlendirdiğini düşünüyorsan başka bir şeyi kafana takma...illa ki bir felsefeye ya da bir kalıba girdirmek şart değil diye düşünüyorumm...

-------------

Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 16:41
Düzen ( International Montessori Council düzen için duyarlı dönemi 2-4 yaş olarak verirken, M. Montessori düzen için duyarlı aşamanın 1 yaşında başladığını ve 2 yaşında kesin olarak kendini gösterdiğini ifade eder. Bu dönemim aralığını ise 1-2 yaş olarak verir).

böyle diyor montessorrinin kendi sitesinde...1 yaş öncesi zaten uygun değilmiş...

-------------

Mesajı Yazan: bilgeakgun
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 17:06
Meryemcim fikirlerine tamamen katılıyorum.Clap

-------------
http://lilypie.com">

Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 17:08
Eylülün de bir yaşına az kaldı şurda...
aslında evet dediğin gibi normal eğitim sistemiylede çok yakın. zaten tam olarak arasındaki farkıda henüz keşfetmiş değilim.LOL
önemli olan sanırım dediğin gibi uygun ortamı yaratmak.
bizim evin karşısında sanayi var. dün ordaydık biz. tornacılardan ahşap blok topladık. yine bir tornacıdada zımparalattık onları. üzerlerine yapıştırma aradım. eşya isimlerini filan öğrenebilmek için ama bulamadım.
bol resimli birde kitapçık aldım.bugünde onu koli bandı ile sayfalarını kaplayacağım. ki yırtmasın.
salondada bir oyun alanı hazırladım. artık gidip gidip tv nin karşısında durmuyor:)
montesorrinin dediği gibi materyal topluyorum şuan:)

-------------

Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 18:05
ilalcim bende zamanında uzun bi okuyuş verdim bu eğitim için aynı meryemin düşüncesindeyim hafta hafta ders için birşeyler ayarladım kendime göre öğretiyorum.okuduklarım kafamı çok karıştırdı meryemin düşünceleri çok doğru tam benim kafamdakiler değil ama çok yakın Smilemisal yağmur benimle oyun oynamıyordu şunun şurasında belki 6 aydır falan oynuyordur onceleri beni hiç istemezdi liderlik vasfı çok baskın herşeyi kendi yönetmek istiyor olmayınca bozuluyorLOLyüreğinin sesine git doğru yolu gösteriyorSmile

aslında ben şöle birşey düşünmüştüm her hafta bir etkinlik belirleyim bunu çocuklarımızla keyifli vakit geçirmek ve yaptıklarımızı birbirimizle resim yazzı video gibi paylaşmak güzel olur diye düşünmüştüm ama uygulanırmı bilemedimDisapprove

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!

Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 18:59
yüreğinin sesi....:)
sanki onu iyi yetiştiremeyecekmişim,sanki birşeyler eksik kalacak gibi hissediyorum bazen .hemen bu düşünceyi savıyorum kafamdan ama..ama işte...

o etkinlik olayı çok güzel birşey aslında. bloglarda görüyorum.ilerde yapmak için listeliyorum hepsini. ama burada beraber yapılırsa tadından yenmez wallahi:)

-------------

Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 19:48
Orjinalini yazan: ifakat ifakat Yazdı:

ilalcim bende zamanında uzun bi okuyuş verdim bu eğitim için aynı meryemin düşüncesindeyim hafta hafta ders için birşeyler ayarladım kendime göre öğretiyorum.okuduklarım kafamı çok karıştırdı meryemin düşünceleri çok doğru tam benim kafamdakiler değil ama çok yakın Smilemisal yağmur benimle oyun oynamıyordu şunun şurasında belki 6 aydır falan oynuyordur onceleri beni hiç istemezdi liderlik vasfı çok baskın herşeyi kendi yönetmek istiyor olmayınca bozuluyorLOLyüreğinin sesine git doğru yolu gösteriyorSmile

aslında ben şöle birşey düşünmüştüm her hafta bir etkinlik belirleyim bunu çocuklarımızla keyifli vakit geçirmek ve yaptıklarımızı birbirimizle resim yazzı video gibi paylaşmak güzel olur diye düşünmüştüm ama uygulanırmı bilemedimDisapprove

sonunaa kadar katılıyorum bu fikre...
hatta ilalin bi öneri topiğinde de böyle bi talebim olmuştu..

olursa çok güzel olur...

-------------

Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 03 Kas 2009 Saat 23:09
bencede kızlar ki her annein yapabileceği basit ama çok güzel eğitici öğretici fikirler bulabilirizSmileönerilerde gördüm topiği bakalım çoğunluk ve haluk bey ne diyecek.

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!

Mesajı Yazan: nickname
Mesaj Tarihi: 19 Şub 2010 Saat 11:38
Arkadaşlar Merhaba...
Ben Montessori sistemiyle iki yıldır haşır neşirim. Çocuğum Jale Tezer Koleji'nde.Montessori sistemi başlı başına bir müfredat, diplomalı öğretmenler tarafından veriliyor. Kesinlikle evde bizlerin yapabileceği bir şey değil .Bir anne olarak bayıldım. İsterseniz siz de gidip bir görün, bilgi alın. Adres ve telefon isteyen olursa verebilirim. Hoşçakalın.

Mesajı Yazan: sengul
Mesaj Tarihi: 21 Şub 2010 Saat 23:47
aRKADAŞLAR BU KİTAP Size yo http://www.kipitap.com/editor/images/w/4087.jpg">Kitap ismi l
Arka Kapak Yazısı
Harika çocuk nasıl yetiştirilir?

Doğumundan altıncı yaşına kadar çocuğunuza sevgi, saygı ve huzur dolu bir ev ortamı sunmanızı sağlayacak pratik öneriler

Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page'e ilham kaynağı olan, başarısı kanıtlanmış, Montessori eğitim yöntemleri

Dünyayı keşfetmeye meraklı, kendine güvenen, bağımsız, dikkatli ve saygılı çocuklar yetiştirmek için birbirinden orijinal, eğlenceli faaliyetler.

Montessori yönteminde uluslararası alanda tartışılmaz otorite kabul edilen Montessori Vakfı Başkanı Tim Seldin'in kaleminden...
Açıklama
Dahilere ilham kaynağı olan Montessori yöntemiyle öz güven ve kişilik geliştiren oyunlar; etkinlDahilere ilham kaynağı olan Montessori yöntemiyle öz güven ve kişilik geliştiren oyunlar, etkinlikler, fikirler:

“Eğitimin amacı sadece çocuğa bilgi aktarmak değil, her çocuğun tabiatında zaten var olan keşfetme ve öğrenme isteğini uyandırmaktır”şeklinde özetlenebilecek modern eğitim felsefesine artık hepimiz aşinayız. Peki, bu felsefeyi yaklaşık 100 yıl önce yaygın eğitim sistemine uygulayan kişinin Maria Montessori olduğunu biliyor musunuz? Dünya çapında başarısı kanıtlanmış Montessori okullarının dayandığı bu felsefe, her çocuğu doğuştan yetenekli kabul eder ve eğitimde son derece olumlu sonuçlar vermiştir. Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page de başarılarını Montessori’den aldıkları ilhama borçlu olduklarını ifade ederler.

Çocuğunuzun Montessori eğitim sisteminden sadece Montessori okullarında faydalanabileceğine inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Uluslar arası Montessori Konseyi ve Vakfı Başkanı Tim Seldin’in kaleme aldığı Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir isimli kitap, çocukların eğitiminde en kritik zaman dilimi olan 0-6 yaş döneminde Montessori felsefesini evinizde ve günlük yaşamınızda nasıl hayata geçireceğinizi açık ve net bir dille anlatıyor. Seldin’in metnine eşlik eden 300’den fazla renkli fotoğraf ve kolayca algılamayı sağlayacak şekilde tasarlanmış sayfa düzeni, anlatılanları hemen hayata geçirme arzusu uyandırıyor. Kitabın ele aldığı başlıca konular şunlar:

•Bebek ve çocuk dostu bir ev dekorasyonu nasıl oluşturulur?
•Görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyularını geliştirecek faaliyetler nelerdir?
•2-3 yaşından itibaren çocuklarınızı; tuvalet alışkanlığı, kıyafet giyip çıkarma ve yemek yeme gibi öz bakımlarını kendi başlarına yapmaya nasıl teşvik edersiniz?
•3-4 yaştan itibaren çocuklarınızı sofra kurup kaldırma, toz alma, yatak yapma, yerleri süpürme gibi ev işlerini yapmaya nasıl alıştırırsınız?
•Çocuğa küçük yaştan itibaren büyüklere saygılı, küçüklere şefkatli ve yardımsever bir biçimde davranmayı nasıl öğretirsiniz?
•0-6 yaş çocuklara doğa hakkında nasıl daha fazla şey öğretebilirsiniz?
•3-4 yaşından itibaren okuma yazma ve matematiği hangi yöntemle öğretebilirsiniz?
•Montessori usulu eğitici doğum günü partisi, besin zinciri oyunu ve benzeri faaliyetler nelerdir?ikler; fikirler
gösterecektir...

-------------
Kesinlikle çocuğuna “çocuk gibi” davranma.

Bu anneler olarak yaptığımız en büyük kabahat aslında.

Küçük olabilirler ama onlar da birey birey.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat