Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

okul öncesinde alfabeyi öğretmek istiyorum

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Biz Bize Sorularımız
Forum Tanımlaması: Çocuklarımız hakkında birbirimize sorularımız...
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=20621
Tarih: 21 Tem 2025 Saat 12:53

Konu: okul öncesinde alfabeyi öğretmek istiyorum
Mesajı Yazan: burcu
Konu: okul öncesinde alfabeyi öğretmek istiyorum
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 00:42
kızlar birşey sorcam.. özellikle öğretmen arkadaşlar ve kreş annelerineBig smile
Çınar 2,5 yaşını birazcık geçti. sayılar tamamdır.. 50 ye kadar sayıyor (ki şimdilik yeter bence) ve 15e kadar da tüm sayıları tanıyor.. gördüğünde kaç oldugunu söylüyor (ki bu da yeter bence şu dönemde)
harflerle ilgili birşey öğretmedim. harfler biraz daha hassas bir konu. hatta harflerle ilgili puzzleları falan var ama ben çıkarmadım henüz.. yavaş yavaş başlamak istiyorum..

öncelikle; harflerin sesleriyle öğretilmesi gerektiğini biliyorum. yani be değil, b olarak..
*şimdi b harfini telaffuz ederek B ile başlayan kelimeleri resimlerle anlatsam uygun mudur sizce..
*bir de manyetik harflerle kendi ismini , benim ismimi falan yazıp tanıtsam doğru  yapmış olur muyum.
ya da başka bir fikri olan var mı alfebeye başlangıç için.. çok yüklenmeden harfleri tanıtmak maksadım.. abartırsam oku döneminde adaptasyon sıkıntısı çekeceğini düşünüyorum. yani okuma yazma falan öğretmicem, çemkirmeyin hemenLOLLOL

-------------
http://www.glitterfy.com/"> ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Cevaplar:
Mesajı Yazan: demet
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 00:58
burcu ben tunaya her gördugum yerde bak tunanın t sı   u su gıbı azızın a sı gıbı sımdı cok fazla kelımeye asınalıgı var.böle daha cabuk ögrendı tuna .gıbı sanırsam herhalde kannımcALOLLOLgıttıgı yer aaa annne bak tunanın n sı falan demey basladı.sımdı bıle cogu yazıyı okuyabılıyor yada ögretemnlerımız ne der bılmem  yada göz asınalıgından tanıyor  nacızane fıkrım.allahım ceylın buyuyunceye kadar tek bır harfı kelıme ıcınde kullanıpta ögretcez harhalde allah yardımcısı olsun cocuklarımızınNuke

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 01:03
valla işleri zor okula başladıklarında.. bari birazcık hazırlayalım da öğretmenler de nasiplensin, çocuklarımızdaBig smile

-------------

Mesajı Yazan: Kevser
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 01:11
ben de bu konuda ne şekilde davranmam gerektiğini düşünüyordum ama içinden çıkamıyordum LOL
iyi ki de bu topiği açmışsın canım, takipteyim Thumbs Up

Mesajı Yazan: elcinim
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 01:47
ya bende elçinin e si annenın a sı babanın b si dıye ögrettım bılmıyorum ıyımı yaptım kötümü şimdi nerde görse söylüyo gösterıyo harflerı Confused ama sadece büyük harflerı bılıyo Tongue bakalım dogru ise bende başlıyım ögretmeye küçük harflerıde LOLLOLLOLLOL sayılarda bıraz tembel bızımkısı LOLLOLLOL ama 2,5 yaşından başlayıpda sıkılmasın dıyede cok üstlemıyorum Confused zaten okuldan bır süre sonra sıkılıcaklar Confused

Mesajı Yazan: ifakat
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 02:39
ben,mde kafama takılan bir soruydu bu.yağmurda sayılardan sonra harfe geçtik ki uzun zamandır logo takipcisiLOLezbere nerde olsa söylüyor görünce

şimdi a b c y m ğ biliyor kendi istedi gösterdim iyimi yaptım bilmiyorum ama hevesli hele bu aralar başka bişey oldu kıza maşşallah suhanallah şarkı şiir öğrenme merakı fena halde bildiklerimin hepsini öğrendi ama bende bitti şimdi ben öğrenip kıza söylüyorum önceden cadıya bişey söylesem umrunda olmuyordu şimdi biha anne tekrar etsene diyor üç beş tekrardan sonra zımı kapatıp kendi söylüyor zeynep atatürk şiiri okuyordu bi videosunda bizimki surat 10 karış ben neden bilmiyorum bunu demezmi istersen açayım söyleesin zeynep dedim yo sen söyle ben onu anlamıyorum dedi şimdi zeyneple kendini kıyaslıyor zeynebinki anlaşılmyormuşben daha güzel söylüyorum diyor egemenin bir şarkısı var kız şarkıya ''egemen araba geliyor düt''diye başlıyor komedi bu aralar dergi alıcam yetemiyorum tek başıma yanlış yapmaktan korkuyorum kimi zaman oyy Disapprove

-------------
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!

Mesajı Yazan: Elif Hansa
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 11:35
İşte tam benim konum.
Elife defter kalem aldı babası, harfleri tanısın çizsin çizikler filan diye... Elif hep kendi kafasına göre takılıyor, başı buyruk mu olacak ne LOLLOL Neyse konuya dönelim, bak kızım böyle yapacaz, elini tutarak cizdiriyordum, babası A B C harflerini göstererek öğretmeye çalıştı yazdı tabi. Biraz ezberledi gibi oldu sonra yine sorunca karıştırdı. Aynı anda nasıl karıştırıyorsa...
Velhalısı defteri kaybolunca o da bitti. Elif sadece kocaamaan kocaamaann yuvarlaklar karalıyordu bir de sürekli bize resim yaptırıyordu...

Yazılı mı yoksa sözlü mü öğretmek iyi? Ben ilk önce yazıyla başlayarak hata mı ettim? İnadı çok fazla ya ulaşamıyorum ona, hemen sıkılıyor, herşey kendi istediği gibi olsun istiyor, öğrenirse bile bir iki defadan sonra bilerek yanlış söylüyor. Kulağına hayranım çok çok kuvvetli maşaAllah, bunu kullanmak istiyorum ama... Trt Çocukta reklam aralarını bile ezberlemiş, hangisinin hangi çizgi film olduğunu biliyor söylüyor. Ben mi beceremedim onu da anlamadım ya...
KOnu dışına çıkmamışımdır inşaAllah...

Meryem, Şengül, Hilaaaaalll gelin kızlar burayaaa....

-------------
Sofra'ya buyurun...!

http://www.kucuksofra.blogspot.com/ - http://www.kucuksofra.blogspot.com/

Mesajı Yazan: fatoş
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 11:51
Kızlar alfabe öğretilebilir belki ama yazmayı öğretmeyin, çünkü artık okulda el yazısı ile öğrenmeye başlıyorlar, daha önce yazmayı öğrenipte okula başlayınca da çok zorluk çeken tanıdığımın çocukları var, zamanı gelince her şeyi öğrenecekler inşallah, zaten ömürlerinin çoğu okumakla geçecek Ermm

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesajı Yazan: zehra
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 11:59
burcum canım benimde üzernde düşündüğüm bir konu bu .. anaokulum diye dergi almdığım bahsetmiştim kitap topiğinde .. işte o dergilerin her sayısında bir sayı ve hafröğretiyolar .. kartları falan var sayıları gösteriyorum hatta kendi mantığını çözdü 100 kadar arada bir ki yardımla sayıyor biraz daha destekle 100 den sonrada saymaya devam edebiliyor .. ama iş harflere gelince şimdiye kadar hiç göstermedim . derginin o sayfalarını ya atlıyorum yada o sayfadki resimlerle ilgili konuşuyorum .. neyin doğru olduğunu bilmiyorum ama içimden öğretmek gelmiyor .. okul zamanlarına kadar kimbilir ne yöntemler çıkacak . hiç bilmedikleri şeyleri daha kolay öğrenir ama yanlış öğrendikleri şeyi doğruya çevirmek her zaman daha zordur diye düşünüyorum ve yanlış yapmamak adına harf konusunu es geçiyorum ..

-------------
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))

Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 12:11

benim oğlumun hiç kaleme ilgilsi yok,daha öncee yazmıştım,sanatçı ruhlu bir kişilikLOL

renkleri seviyor ama çizmeyi sevmiyor,harfleri sayıyor ama öğretmenin verdiği ödevleri yapmak istemiyor,boyamayı çok seviyor ama anne ben sulu boya ve parmak boyasını seviyorum hep onlarla boyayalım diyor ,yani konu yine kalem,kuru veya pastel boya sevmiyor...kesinlikle kalemi,çizmeyi sevmiyor,ya düşünün bütün annelerin derdidir ya çocuklarımız duvarı çizdile rfaslan,bizde öyle bi sıkıntı olmadı çünkü seha hiç sevmedi şimdiye kadar,hi kalem tutmadı...ileride yazıdamı yazmaz diye çok çekiniyorum..öğretmeniyledde bu durumu konuştuk,onunda sıkıntıları var,düşünün tüm sınıf bitiriyor sonra birlikte sehaya yardım ediyoruz diyor,üzülüyorum ama çok sıkmakta istemiyorum,çünkü yeni bişey değil eskiden dir bu böyle...neyse,daha dün deeğil ondan önceki gün,kişisel toplantımız vardı sehhanın okulunda pedegog eşliğinde..
baya konuştuk sehanın durumuna özel,onları es geçeyimde,bu yaştaki bir çocuğa harf öğretmeyi kesinlikle doğru bulmadıklarını,hele hergün yeni bir müfredat çıktığı için ayrıca birde bu sebepten doğru bulmadıklarını anlattı..benim zaten bundan önce hiç harf öğretme çabam olmadı sehaya hiç,sayıları 20 kadar tanıyor,kağıt üzrinde,çizmiyor,ama öğretmeninin verdiği rakamları boyuyorz evde bi şekilde,onlarda sıkıntımız yokta,harf öğretmek yerine çizgiler çizmek,verdiği ödevlerde genelde noktalı çizgiler var onların devamını getirmeyi daha önemli buluyor..ve harfi kesinlikle istemiyor...zaten en çok bunun için çağırdım,bazı veliler harf öğretmiş çocuklara,üstüne bide kendi isimlerini yazmayı bile öğretmişler,onlara çocuğunuz harflere böyle başlamıcak artık herşey el yazısı,lütfen çocuğu soğutup yormayın falan dediysekte,onlar olsun bakın harfleri çiziyorlar falan demişler..baya sıkkındı canı bu konuda,ben burda başka evde veli başka formatta ders vericekse,nasıl altından kalkıcam diyordu...
velhasıl;benim sehaya çabam olmadı hiç,iyikide olmamış,çok fazla bilgi birirkimi yapma taraftarı değilim,canını çok sıkmadan,ama sorumluklarını bilerek bazı şeyleri öğrenmesi en doğrusu benceSmile
sayfa yenilenecek bunları göndereyim aklıma geldikçe yazarım

Mesajı Yazan: duygu
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 12:53
Ben de Zehra gibi anaokulu dergisi aldım Egemen'e. Biz harfleri de öğreniyoruz. C'ye kadar öğrettim ama. Ayrıca "Egemen" in bütün harflerini biliyor. Başka birşey göstermedim. Sayıları da hallettik çok şükür. Hatta kağıt kalem verdim, yazıyor da sayıları.Smile

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:03
Orjinalini yazan: fatoş fatoş Yazdı:

Kızlar alfabe öğretilebilir belki ama yazmayı öğretmeyin, çünkü artık okulda el yazısı ile öğrenmeye başlıyorlar, daha önce yazmayı öğrenipte okula başlayınca da çok zorluk çeken tanıdığımın çocukları var, zamanı gelince her şeyi öğrenecekler inşallah, zaten ömürlerinin çoğu okumakla geçecek Ermm
evet evet kesinlikle.. yazmayı ben de tasvip etmiyorum..biz öğretmesek bile onlar reklamlardan, televizyondan birşeyler kapıyor İfakatn dediği gibi. misal geçenlerde elimde market broşürü var. hemen atladı Çınar. aa ariel, omo falan dedi şaşırdım. öyle çok tv de izlemez ama logolardan tanıdı..
velhasıl yazıdan ziyade harfleri tanıması ona ileri de hem yardımcı olacaktır hem de şuanda beynini boş bırakmamamızı sağlayacaktır diye düşünüyorum.. ama unutmayın haa  BE değil BWink

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:07
Orjinalini yazan: zehra zehra Yazdı:

burcum canım benimde üzernde düşündüğüm bir konu bu .. anaokulum diye dergi almdığım bahsetmiştim kitap topiğinde .. işte o dergilerin her sayısında bir sayı ve hafröğretiyolar .. kartları falan var sayıları gösteriyorum hatta kendi mantığını çözdü 100 kadar arada bir ki yardımla sayıyor biraz daha destekle 100 den sonrada saymaya devam edebiliyor .. ama iş harflere gelince şimdiye kadar hiç göstermedim . derginin o sayfalarını ya atlıyorum yada o sayfadki resimlerle ilgili konuşuyorum .. neyin doğru olduğunu bilmiyorum ama içimden öğretmek gelmiyor .. okul zamanlarına kadar kimbilir ne yöntemler çıkacak . hiç bilmedikleri şeyleri daha kolay öğrenir ama yanlış öğrendikleri şeyi doğruya çevirmek her zaman daha zordur diye düşünüyorum ve yanlış yapmamak adına harf konusunu es geçiyorum ..
evet canım biliyorum o dergiyi.. ben de 3 yaşını bekliyorum dergiye abone olmak içinBig smile
dediğin gibi harfleri ben de atladım şimdiye kadar hep. ama çok da yabancı kalsın istemiyorum. alfabeyi duydu tvde.. çok hoşuna gitti. bana söyle diyo biriki saydım çok seviniyo nedense. ama tekrar etmiyorum. aynen ben de korkuyorum senin anlayacağın. o yüzden kreşlerde falan nasıl öğrConfusediyorlar veya öğretiyorlar mı sizlere sormak istedim

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:11
evet Hilal her geçengün değişiyor müfredat hakikaten. annemlerin zamanı çok farklıyımış, o arada bir dünya değişmiş herşey ve şimdi çok farklıymış.. bizimkiler okula başlayana kadar kimbilir daha neler değişecek.. ama en azından sayılar değişmeyecek onu biliyoruzLOLLOL yada onu da el yazısına falan dönüştürürlermişWackoWacko

-------------

Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:12
Burcu sana ne diyim yahuuuu maşallahCicek ve sana kolay gelsin ama ben bu işi daha sonraya bırakmayı düşündüm. WackoŞimdi bizim için sosyal aktivite zamanı 

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:15
Orjinalini yazan: duygu duygu Yazdı:

Ben de Zehra gibi anaokulu dergisi aldım Egemen'e. Biz harfleri de öğreniyoruz. C'ye kadar öğrettim ama. Ayrıca "Egemen" in bütün harflerini biliyor. Başka birşey göstermedim. Sayıları da hallettik çok şükür. Hatta kağıt kalem verdim, yazıyor da sayıları.Smile
evet Duygu biz de bazı sayıları yazıyorduk. ama onda bile tedirginim.. sanırım onun da bazı yönlere göre yapılması falan gerekiyor. mesela 8 i üstüste 2 daire çizerek yaptıgını görünce panikledim.. şimdi çizmesini engelliyorum biraz.. yani ben sormuyorum kendi kendine de çizmiyor sormayınca. ay bir de 5i hiç beceremiyrduBig smileBig smile

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:18
valla biz burda tıkıldık kaldık duygummm.. sosyal falan olamıyos, bi de üstüne hastayız maaileLOL aktivitelerimiz de koltuk tepelerinden paredeyle atlama formatındaLOLLOL

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 13:56
Burcu ben 2,5 yaşında başladım dergiye. İlk bir sayıyı karaladı yırttı ama ondan sonra öğrendi. Her akşam en az yarım saat dergi çalışıyoruz şimdi. Teklif de kendisinden geliyor. Yani ben hadi demiyorum o istiyor. "Dergi çalışalım mııı?" diyor akşam yemekten sonra. Dergileri de ben toptan aldım. Fiyatı daha uygun oldu. Özel klasörlerini de gönderiyorlar. 12 taksit yapıyorlar istersen. Ayda 12 mi 15 mi yanlış olmasın öyle birşeye geliyor. Toplamda 96 dergi var. Herbirini 1 hafta çalışsan ki en fazla 1 haftada biter. Yaklaşık 2 sene kullanırsın. Çok faydalı bence. İmkanı olana tavsiye ederim.

Mesajı Yazan: fatmabek
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 14:04
benim oğlum 10 a kadar sayıyor, renkleri tanıyor, hiçbir harfi tanımıyor sayıların yazılışlarını da bilmiyor neden mi?? çünkü ben bilinçli olarak öğretmedim...zamanı gelince diğer arkadaşlarıyla beraber öğrensin ve diğer arkadaşlarıyla aynı anda öğrenmekten keyif alsın diye... cunku bildiğiniz birseyi size öğretmeleri çok sıkıcı olabiliyor hatta topluluktan uzaklaştırabiliyor...okul öncesi sadece el göz koordinasyonunu, ahlak ve nezaket kurallarını öğretici ve buna yönelik çalışmaları katkı sağlayıcı olarak görüyorum, benim oğlumun kalem tutuşu bile kötü (aynı zamanda solak) boyama kitapları, kağıt makası ve oyun hamurlarıyla önce bu sorunu halletmeye çalışıyorum Confused
okul dönemine hazırlık konusu anneler tarafından önemsenmeli ama aşırıya kaçılmamalı, ki müfredat acısından da harf öğretmek yazdırmak yanlış olur kanaatindeyimSmile

-------------
"Evrendeki her şey senin içindedir. Her şeyi kendine sor." Mevlana
http://img197.imageshack.us/i/resim005vu.jpg/">

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 16:14
Orjinalini yazan: duygu duygu Yazdı:

Burcu ben 2,5 yaşında başladım dergiye. İlk bir sayıyı karaladı yırttı ama ondan sonra öğrendi. Her akşam en az yarım saat dergi çalışıyoruz şimdi. Teklif de kendisinden geliyor. Yani ben hadi demiyorum o istiyor. "Dergi çalışalım mııı?" diyor akşam yemekten sonra. Dergileri de ben toptan aldım. Fiyatı daha uygun oldu. Özel klasörlerini de gönderiyorlar. 12 taksit yapıyorlar istersen. Ayda 12 mi 15 mi yanlış olmasın öyle birşeye geliyor. Toplamda 96 dergi var. Herbirini 1 hafta çalışsan ki en fazla 1 haftada biter. Yaklaşık 2 sene kullanırsın. Çok faydalı bence. İmkanı olana tavsiye ederim.
aslında epsilon ortadan kalkmadan önce bir sürü kitabını almıştım, şuan onlarla çalışıyoruz.. sizin dergilerin içeriği gibi (kitap bölümüne koymuştum) .. ama o dergilerden edineceğim kesin.. dediğin gibi toptan da alınabilir, mantıklı.. hele şu elimizdekiler bitsin biBig smile

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 16:49
Eğer harf öğretmek istemeyen varsa da başka dergiler var. Mesela Meraklı Minik. Araştırınca, işin içine girince seçenekler var... Ama ben mutlaka bu tip bir kaynak (okul öncesi eğitim dergisi) öneriyorum. Egemen'e çok faydasını gördüm. Harfleri bilip de okumayı sökecek değiller ki zaten. Bizimki daha çok zihin egzersizi niteliğinde. Ezberliyorlar çünkü. Bilmese ne olur? Hiç bir şey... Bilse zararı olur mu? Olabilir belki ileriki aşamada. Peki ya çocuğun hevesi, öğrenme isteği??? Benim oğlum kreş duvarlarında görüp öğrenmek istedi. Öğretmeyeyim mi?? Öğretmenine de sürekli soruyor. Okuma yazma öğrenmek için sormuyor. Oyun olarak gördüğü için soruyor. Tıpkı sayıları öğrendiği gibi aklında tutmaya çalışarak oyun oynuyor...Smile

Mesajı Yazan: fatmabek
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 19:37
meraklı minik evet bir kere gecmişti bu dergi elime cok güzel ve faydalı kartları mevcuttu, şimdi arastırdm da artık abonelik almıyorlar bayiiden yada e dergi aboneliği şeklinde devam ediyorlarmış, tubitak önderliğinde olması ayrıca güzel fikrin için teşekkürler duyguSmile

-------------
"Evrendeki her şey senin içindedir. Her şeyi kendine sor." Mevlana
http://img197.imageshack.us/i/resim005vu.jpg/">

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 20:02
Ben markette yakaladıkça Meraklı Minik de alıyorum. Ne varsa okuyoruz işte... Hevesi olsun daBig smile

Mesajı Yazan: meryem
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 20:40
Orjinalini yazan: meryem meryem Yazdı:

Orjinalini yazan: burcu burcu Yazdı:

Orjinalini yazan: *naz* *naz* Yazdı:

http://img133.imageshack.us/img133/2900/dscn0523fh.jpg

öncelikle öptüm seniApprove
bunun benzeri var bende. ama plastik laptop gibi bişey. yalnız benim dikkatimi birşey çekti ve geçici olarak kaldırdım. şincik eskiden yönetmeliğe göre sessiz harfler sesiyle öğretilirdi.. yani be, ce, de denmez sesleri çıkartılrdı tabi ben burdan ifade edebildim mi bilmiyorum. öğretmen arkadaşlar bilirler ve şuanki yönetmelikten bize bir bahsediversinler bi zahmet. konunun aslını öğrenmedeaya çıkarmayacağım çünkü yuncağıBig smile

Bİraz geç bir cevap oldu ama ...bu mesajı okuduğum sıralarda yazmaya çalışmış yazamamıştım...benim de aklıma takılan bir konuydu ...zira ali 3g reklamlarıyla başlayıp plakalaardan devam eden bi harf rakam merakı var...tamamen kararsız kaldığım bir konu...bazen diyorum ki ya çocuk öğrenebiliyorsa öğretmeli varsa potansiyeli kullanmalı..bazaen de ileri ki okul yaşantısında sıkıntı çekeceğini düşünüyorum...

ben sınıf öğretmeni deeğilim ..sınıf öğretmeni arkadaşlar varsa aramızda belki daha objektif bu konuya yaklaşabilirler...çevresinde erken okuyup yazan çocukların yakınlarıyla ve sınıf öğretmeni arkadaşlarımla konuştum..şimdiki sistemde harfler öğrencilere hece olarak değil de ses olarak veriliyor...yani M harfi Me diye değil de mmmmmmmm şeklinde veriliyor...harfler gruplara ayrılmış...İlk olarak E-L-A-T gurubu geliyor...bu grupla ilgili el,elli,at,atlı,ela,ela elli at al şeklinde kelime ve kelime grupları veriliyor...neyse sistem az çok böyle...

bi arkadaşın yeğeni harfleri hece şeklinde öğrenince okulda harfleri birbirine çarpma dediğimiz şeyi yapmakta zorllanmış...yani EL kelimesini ELE şeklinde okumuş...vs...yanlış bilene doğrusunu öğretmek hiçbirşey bilmeyene doğruyu öğretmekten zor diyor sınıf öğrt. arkadaşlar...
Ayrıca herşeyi öğrenmiş hazır gelen öğrenciyi de sınıfta tutmanın zorluklarından bahsediyorlar...

eğer çocuk bu konuda başedilemez bir tutum içerisinde ise en azından harflerin ses şeklinde verilmesini öneriyorlar..

Burcucum durum böyle...

Orjinalini yazan: meryem meryem Yazdı:

zamanla ubunları aşacaksınızdır...kendi haline bırak ...örnek olmaya çalış sadece..

burdaki çoğu anne gibi ben de oğlumla oyun oynamyı vakit geçirmeyi seven biriyim...montessorri gibi bi felsefem yok bu oyun vakitlerinde...ama uyguladığım çoğu taktik belki de bu felsefeye katılıyor olabilir...çok kasma kendini...

bi de yanlış hatırlamıyorsam bu montessorri eğitiminde okuma -yazma çok erken veriliyor...yanlış biliyorsam uyarın beni...burayı yazam geri dönüp bakıcam...

eğer çocuğa yeterli imkan sağlanırsa ki çocuğun çok zeki olmasına gerek yok bunun olabileceğine inanıyorum...yani erken okuma yazma olayına...
örneğin ali ilber 0- 9 rakamları arası ile alfabedeki çoğu harfleri tanıyor..biz öğretmek için çaba harcamadık ama o öğrendikten sonra geriye dönüp bi baktık ki bunun için ortam hazırlamışız...

Ali çok mu zekki ...hayıııır...zekayla alakası yok ...ama o harfleri tanıdıkça biz çok şaşırdık ve sevindik...o da bizi şaşırtmak ve sevindirmek için geri kalanları öğrenmeye yüz tuttu...sanırım montessorri eğitiminde çocuğa değer veriliyor bu değer çocuğa hissttiriliyor...gerisi çorap söküğü gibi geliyor...

sen eylül le geçirdiğin vakitleri iyi değerlendirdiğini düşünüyorsan başka bir şeyi kafana takma...illa ki bir felsefeye ya da bir kalıba girdirmek şart değil diye düşünüyorumm...

geldim geldim...
şimdi bu konu daha önce konuşulmuştu..fikrimi ve deneyimlerimi paylaşmıştım...aynen alıntı yapıyorum buraya...bi daha yazacak hal yok..felaket belim ağrıyor...

ek olarak ... fatma ya ve duygu07 ya katılıyorum...çocuğuma erkenden okuma öğretmek ne bana ne de oğluma hiç birşey kazandırmayacak..zaten zamanı geldiğinde öğrenmesi için bol bol fırsatı olacak....şimdi öğrenen 7 yaşına geldiğinde hayde hayde öğrenir...kasmaya gerek yok...söz meclisden dışarı sanki okumayı erken öğrenen çocuk için bu gururlanma kaynağı olmamalı...benim çocuğum doğruyu ve yanlışı gördüünde doğruyu tercih edebilecek olgunluğu gösterebiliyorsa;düşmüş birine hesapsızca yardım edebiliyorsa,ahlakıyla parmak ısırtıyorsa bu bana yeter...

bırakalımda 1. sınıfta mücadele ederek öğrensinler...bazen kazansınlar ayakta alkışlansınlar bazen de kazananı gururla alkışlasınlar...

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 21:24
ben başta demiştim senin çemkireceğini biliyodum meryemLOLLOL
sağol canımApprove

-------------

Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 21:35
meraklı minik'i ben de biliyorum, hep görüyorum markette. özellikle tübitak imzasından dolayı dikkatimi çekmişti. incelemedim ama 3+ dye bildiğim için yanaşmamştım.. dedim ya 3ü bekliyorum ben bu dergiler için.. versem alacak Çınar eminim ama biraz da adamlara güvenmeye çalışıyorum vardır bir bildikleri diye.. abartmaktan korkuyorum. yaşının üzerini öğretmenin de br dünya sakıncası var diyor bana hep annem. sayılarda öyle yaptım, annem kızdıPig

-------------

Mesajı Yazan: fatoş
Mesaj Tarihi: 11 Ara 2009 Saat 22:38
Ben de bu konuda Fatma ve Meryem'e katılıyorum arkadaşlar Thumbs Up Daha önce iş yerimde bir çalışanın çocuğu, kendi kendine okumayı öğrenmişti ve bir gün babası iş yerine getirmişti, (5 yada 5,5. yaşındaydı sanırım) oturmuş gazete okuyordu Stern Smile görünce çok şaşırmıştım LOL anne babanın da, bu konuda da hiç çabası yoktu, zeki bir çocuktu ama ilkokula başalayınca adapte olmakta çok zorlandı, hep annesine ve babasına, "oof ben çok sıkılıyorum, hep bildiğim şeyleri anlatıyor" demeye başlamış, yani çocuklar bazı şeyleri zamanından önce öğrenince, sonrasında adapte, uyum ..vb sorun da yaşayabiliyorlar Ermm

-------------

Mesaj Tarihi: 12 Ara 2009 Saat 11:58
çemkirmem işe yaradı mı bari fikrin değişti mi yazık kız çocuklara gülsünler oynaaısnlar özlem hanımın da böyle bir soruya cevabı vardı zeka yaşı ile ruhsal yaşının paralel götürülmesi gerekir diye...çınar o kadar şanslı ki senin gibi annesi ve babası olduğu için ....hatta taaa buralardan belli büyük güzel temiz bir ailede yaşıyor...imkanları sınırsız...
azı karar çoğu zarar demişler

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">

Mesaj Tarihi: 12 Ara 2009 Saat 12:42
canım benimApprove yok zaten senin çemkirdiğin kadar bişey yapmayı da düşünmüyorum, boşa çemkirdin yaniLOLLOL okuma yazma öğretmicem sadece birkaç bişey.. valla kız çok değilLOLLOL

-------------

Mesajı Yazan: Gülsen
Mesaj Tarihi: 26 Oca 2012 Saat 20:49
Meryemcim topik açıldı canım Smile

-------------

Mesaj Tarihi: 26 Oca 2012 Saat 21:01
hayırdır meryem buraya bişeymi yazacak LOLLOLLOL

-------------
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))

Mesajı Yazan: Gülsen
Mesaj Tarihi: 26 Oca 2012 Saat 21:07
Evet bekleyin az sonraLOL

-------------

Mesaj Tarihi: 26 Oca 2012 Saat 21:12
sabırsızlıkla bekliyorum bu konu hakkında ne yazacağını LOLLOLLOL
yada  hazır beklerken tahmin yürütelim LOLLOLLOL

Ali ilber okuma yazmayı öğrendi  konulu bir yazı yazacak LOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------

Mesaj Tarihi: 26 Oca 2012 Saat 21:16
işiniz gücünüz geyik

yazdıklarım kayboldu unutmuşum hızlı cevabın süreli olduğunu

tekrar yazıcam

Mesaj Tarihi: 26 Oca 2012 Saat 21:32
Gülsencim tekrar teşekkürederim:)
Zehracım inşallah Ali okuma yazmayı öğrendi diye de bir gün buraya yazarım vakti geldiğinde:)

Ziyaretçilerden birini burayı okurken görünce o günden bu güne neler değiştiğini merak ettim.

Ali o zaman 2 yaşındaydı şimdi 4.

Ali nin bu merakı azalmadan devam ediyor.Aklımı kurcalayan şey okuma yazma öğretmeden bu merakını nasıl + ya çevirebilirimdi.Ve bu konuda gün içinde oynayabileceğimiz oyunlar türettik.Kelime dağarcığını çok geliştirdi diyebilirim.

Oyunlardan bi tanesi babaannemiz patentli.Akla gelen kelimeler pekiştirilerek tekrar söyleniyor.koltuk moltuk,yastık mastık,krem mrem... gibi.

Bir diğeri bir harf belirliyoruz ve bu harflerle başlayan kelimeler üretiyoruz.Uzun bir süre sesli harflerle yaptık.Çünkü ses karmaşasından dolayı aynı harfle başlayıp aynı sesle devam etmeyen kelimeleri aynı harfle başlıyor saymadı.Yani kazak ile kutup ona göre aynı harfle başlamıyor.Birine ka diğerine ku harfi ile başlıyor diyordu.

Sonraları sessiz harflerle bu oyunu oynadık.

bir diğeri zorlanıyor ama yardımcı oluyorum.Kelimenin biten harfiyle yeni kelime üretmek.Genellikle biten harfin ne olduğunu ben söylüyorum

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat