Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

kardeş kıskançlığı

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Kardeş İlişkileri & İkiz çocuklar
Forum Tanımlaması: (ARŞİV) Sorularınız ve cevapları... (ARŞİV)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=20899
Tarih: 20 Tem 2025 Saat 16:40

Konu: kardeş kıskançlığı
Mesajı Yazan: kaymakay
Konu: kardeş kıskançlığı
Mesaj Tarihi: 23 Ara 2009 Saat 02:06

İyi çalışmalar,

Biri 27 aylık diğeri 1 aylık 2 kızım var. Oldukça zor günler geçiriyoruz. Doğuma 3 ay kala yeni doğacak bebeğimiz ve bakımı hakkında bilgi vermeye başlamıştım. Defalarca karnımı öpüyor ben de sabırsızlıkla beklediğini düşünüyordum.tabi bunun kıskançlık problemi yaşamayacağımız  anlamına gelmediğini biliyorum.birtakım bebeksi davranışlarını,inatçılıklarının artmasını normal karşılıyorum ancak kızım oldukça hassas bir yapıya sahip.normalden çok daha fazla etkilendiğini düşünüyorum.sebepli sebepsiz avazı çıktığı kadar bağırarak ağlıyor  ve ne yapsam dikkatini başka yöne çekemiyorum.görmezden geliyorum olmuyor,sarılmak istiyorum kabul etmiyor,bin bir cesıt oyun yapıyoruz gene olmuyor.bu ağlama krizleri gün içersinde defalarca tekrarlanıyor 1 saat aralıksız ağlıyor ve gece uykusundan da aynı şekilde bağırarak uyanıyor saatlerce sakınlestırmek ve tekrar uyutmak için uğraşıyoruz.gözünden uyku aksa da uyumayı reddediyor.gece 4 lere kadar ayak diriyor.bu arada diğer kızımız da geceleri nerdeyse hıc uyumuyor.sürekli kucakta gezdirmek zorunda kalıyoruz ağlamaması için.biz onca yorgunluğumuza  ve uykusuzluğumuza rağmen saçma isteklerine kızmıyor ve nerdeyse bağırmıyoruz bile ,.sabrediyoruz hep. Çünkü su an çok zor bir donem gecırıyor.her fırsatta onu sevdıımızı soyluyoruz.ama bu ağlama krizleri beni çok uzuyor.ona bellı etmemeye çalışıyorum nerdeyse hergun ben de oturup ağlıyorum kulaklarımda sürekli ağlama sesi var artık.bu donem kızımızın bır sakınlestirici kullanması dogru olur mu yoksa bu duyguları yasaması mı gerekır..lütfen onu nasıl sakınlestirebıleceğımız konusunda bır yol gösterin.

Kardesını öpmesine ,okşamasına izin veriyorum,emzirirken onunla konuşuyorum.eve misafir geldığınde kasları çatılıyor sadece ona gelen hediyeleri açmama rağmen  üzerindekileri ısırıyor,sehpaları koltukları ısırıyor. Onu oyle görmek benı mahvediyor.çaylarını halıya dokuyor hele ağlamaya başladı mı misafirler dahil herkes onu sakınlestrmek ıcın seferber oluyor.

Samca sapan ısteklerde bulunuyor(benım diş fırcamı kullanmak, gecenın 3 unde banyo yapmak,kıyafetlerını cıkarıp sadcece bezıyle dolasmak,salıncagına bınıp uzeıne palto giymek….vs vs) istediği olmazsa kıyamet kopuyor ve gene sakınlestrmek ıçın saatlerımız gıdıyor.bu donem her istediğını yapmak doğrumu,ilerde bunu  kullanır mı bize karsı.

Bu yorgun ve uykusuz olduumuz donemde anneanne ve babaanneden yardım alıyoruz onlara karsı cok ıyı ama bizi reddedıyor.gitmemızı soyluyor. Babasıyla arası cok ıyı olmasına ragmen su an onun sarılmasına bıle tepkı gosterıyor.anneanne ve bababanne olmadan kalmayı da denedık bırsey değişmedı.birimiz gece bebekle ılgılenırken  diğerımız onun odasında yatmayı denedık gece bagırarak uyanmaları bıraz daha azaldı.onu nerde yatırmalıyız? Bu arada gece boyunca bebekle ılgılendığımızı goruyor ama baska alternatifimiz yok çünkü çok gaz  problemimiz var. Farkındayım bütün üzüntüm yorgunluğum bebegı de etkılıyor onu d ahuzursuz yapıyor ama  Butun ılgıyı bızden beklıyor.bizim yorgunluktan dayanacak halımız kalmadı. Birkac gunluğüne anneanne ya da babaannede kalması bebeğın olduğu ortamdan uzaklasıp değişıklık olması adına ıyı olur mu yoksa kendını daha da dıslanmıs hıssedıp olumsuz etkı yapar mı? ? gun boyu ev ıcınde de değil aslında arkadaşlarının evine gdıp oynuyor ,dışarıya çıkıyor ama değisen birsey olmuyor.

Bu donemı nasıl atlatacagımız konusunda yardımcı olun lütfen .hatalı davrandığımız bır nokta var mı .

simdiden tesekkurler

-------------
http://lilypie.com">

Cevaplar:
Mesajı Yazan: özlemmestçioğlu
Mesaj Tarihi: 19 Oca 2010 Saat 00:02
siz ne kadar doğru davranırsanız davranın kardeşini kıskanacaktır ve bunu belli ediyor olması da slında olumlu. hem kardeş hem de 2 yaş dönemi eş zamanlı olduğunda çok zor bir tablo ortaya çıkabiliyor. o sizleri ne kadar breddetse de ona daha da sıkı sarılın ve ümitsizliğe kapılmayın, bu yeni duruma ve paylaşmaya alışması için ona süre tanıyın. zaman zaman günde bir saati sadece ona ayırın, büyükler o sırada bebekle ilgilensin ve gerçekten çok önemli bir şey olmadığı sürece onunbla oyununuz veya yaptığınız şeyi bırakmayın. bu arda süper anne- bab olmanız gerkmiyor. çok yorgun olabileceğini, tahammüşlünüzün azalmış olabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın ve hata yaptığınızda kendinize karşı hoşgörülü olun. kızınızı evden uzaklaştırmayın, gerkliyse bebği bir iki saatliğine bir yere bırakıp ikili veya üçlü olarak vakit geçirin

-------------
özlem

Mesajı Yazan: kaymakay
Mesaj Tarihi: 23 Oca 2010 Saat 11:04

Özlem hanım kızımla ayrı vakıt gecırıyorum zaten ve bu sayede aramız cok daha ıyı.Bana tekrar anne dediğini duymak çok güzel. geceleri bağırarak uyanmaları azaldı.ama uyanıp 2-3 saat oyun oynuyor.yatmamıza da izin vermiyor.ne zaman yatıp ne zaman kalkacağı hiç belli değil. Geceyarısı saatlerce bağırmasındansa buna da şükür diyoruz. anne-kız ılıskısı acısından tablo iyiye giderken inatçılığı gun gectıkce artmakta.ve artık olaylar karsısında nasıl bır yol izleyeceğimizi bılemez hale geldık.davranıslarına anlam vermek imkansız.krizleri esnasında hıcbırsey yapamamak beni çok uzuyor.ağlasam  rahatlayamıyorum,bu stres yuzunden sutum de bırhaylı azaldı. Somut ornekler vererek sızden gene yardım ısteyeceğım.

Eve gelen misafirlere cok fazla tepkı gosterıyor.sadece kendıne gelen hedıyelerı actığımız halde ,bebek te mısafırler tarafından fazla ılgı gormemıs bıle olsa sonuc hıc değismıyor. Genel bır huzursuzluk halıyle baslayan tablo ıkramların dagıtılmasıyla en kotu sevıyeye ulasıyor.ıkramları ufalayıp yere atıyor,cayları da halıya dokuyor,dokemedığı varsa onları da dokucem dyerek kıyametı koparıyor. Ne halının sılınmesıne ızın verıyor ne de yerdekılerın toplanmasına . yerınden de oynatamıyoruz.boyle olunca mısafırın gelmesıyle gtmesı bır oluyor halıyle.saatlerce uğrasıyoruz dıkkatını dagıtmak ıcın, ne laternatifler sunuyoruz ama nafıle, eger oynayabıleceğı cocukların olduğubir aıle gelırse  daha hafıf atlatıyoruz sadece cırılcıplak soyunup gezıyor hadı bunları dıkkat cekmek ıcın ya da bız mısafırlerle ılgılenıyoruz dıye yapıyor, dıyelım. Anneannası v babaannesı dısında hıcbır eve sokamıyoruz. Apartmanımızzd adaha once gdıp oynadığı ablalarının evıne bıle yanında ben olsam da gtmıyor. Icerı gırere grmez aglıyor. Bunun sebebı ne olabılır.misafırleere hayır dıyemıyorum zaten anlatsam da kıms eboyle bır tabloyla kasılasacagını tahmın edemez. Bu durumda bır surelığıne hıcbır yere gıtmeyıp herkesle ılıksımızı kesmemeız mı gerekıyor.

Dısardan eve gelırkenarabanın ıcınden ınmıyor.dıkkatını dagıtmak en az yarım saat. Arabasıyla gitse de gene bır ınat anında arabanın gelmesıne ızın vermıyor . gırdıımız dukanda bırakmak zorunda kalıyoruz .avazı cıktı kadar bagırıyor.bazen dısarıya cıkarken ne ayakkabı ne de ceket gymeyı kabul edıyor. Ama bu sekılde olmayacağını soyleyınce de hem cıkmaktan vazgecmıyor hem de gıyınmemekten.. yanı anlayacagınız satlerımız , gunlerımız onu avutmaya calısmak , dıkkatını dagıtmak ya da sakınlestrmekle gecıyor.bunun uzerıne bır de gece uyumayan bır bebek…soyle gerıye cekılıp baktıımda goruyorum kı kendıne zarar vermedığı surece sacma ne kadar ıstegı varsa sırf krız cıkıp saatlerce aglamaaması adına hepsıne ızın verıyoruz.artık bu cocuk bızı parmagında oynatıyor.işte bu dengeyı kurmak cok zor. Gerektıınde seseımızı yukseltıp hayır da dıyebılmelıyız ama krız cok buyuyor. Inanaın nasıl davranacağımızı sasırdık.

bu krızler esnasında nasıl davranmamız gerekıyor

-------------
http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: özlemmestçioğlu
Mesaj Tarihi: 03 Şub 2010 Saat 22:20
kızınız sabrınızı ve sınırlarınızı deniyor ve zeki bir çocuk olduğu için de sizleri fazlasıyla zorluyor. bu nedenle ona hayır demeniz ve sınır koymanız çok önemli. yapacağı şeyler (ağlamak, bağırmak) çok katlanılmaz gibi gelse de saatler sürse de sizin sebat etmeniz halinde bitecektir. misafir geldiğinde o şekilde davrandığında onu sertçe, ancak hiç bağırmdan ve kesin ve tutarlı olduğunuzu hissettiren bir ses tonu kullanarak içeri götüreceğinizi ve misafirle gidene kadar odasından çıkamayacağını söyleyin. çıkıp salona gelirse tekrar aynı şeyi yapın defalarca ve saatlerce de sürse tutumunuzdan ödün vermemeye gayret edin. içeride kalıyor ve bağırıyor, ağlıyorsa da kapıyı kapatın ve içeri gitmeyin. her misafir de benzer şeyleri tekrarlayın. sonuç alabileceğinizi düşünüyorum

-------------
özlem

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat