Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

soru (h1n1 aşısı)

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Aşılar
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=21039
Tarih: 17 Eyl 2025 Saat 15:57

Konu: soru (h1n1 aşısı)
Mesajı Yazan: gul16
Konu: soru (h1n1 aşısı)
Mesaj Tarihi: 28 Ara 2009 Saat 14:48
Kadir Bey merhabalar uzun süredir bu forumu okuyorum ama ilk defa yazıyorum size. Bu konuda çok fazla soruya cevap verdiniz ve ben de tüm cevapları okudum ama hala kafamda yanıt bulamadığım noktalar var. 18 aylık bir bebeğim var. Ve ben de malesef h1n1 aşısını bir türlü vurduramadım. Daha doğrusu bugüne kadar çocuğuma hiç grip aşısı yaptırmadım. Sorularıma gelince;

1- bu aşıyı vurdurmayarak nasıl bir risk almış oluyoruz?
2- h1n1 aşısının sağlıklı insanlarda %80-90 koruyuculuk sağladığını ama risk grubundakilerde (10 yaş altı çocuklar,65 yaş üstü vs.)koruyuculuğun %30-40 kadar olduğunu okudum bu doğru mu?
3- korkulan mutasyon şekli d.gribi virüsü ile kuş gribi virüsünün bir araya gelip öldürücü bir virüs olmasıymış sizce böyle bir durum sözkonusu mu? Böyle bir şey olursa aşı bir işe yarar mı?
4- normal grip virüsü ile domuz gribi virüsü arasındaki en büyük farkın d.giribi virüsünün ciğerlere daha çabuk inmesi olduğunu okudum. Sizce bu ne kadar doğru? Virüs mü ciğerlere daha çabuk iniyor yoksa sizden okuduğum kadarıyla insanlar yanlış ilaç kullanarak mı buna sebep oluyor?

Kusura bakmayın epey uzun oldu ama bir anne olarak çocuğuma zarar vermekten çok korkuyorum. Bizlere verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler ve sabrınız için çok teşekkür ederim.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 28 Ara 2009 Saat 19:14
1- Risk hesabı salgın geçtikten sonra hesaplanabilir. Şimdilik, biraz tahmini, birazda Güney Yarıküredeki tecrübelere dayanarak, olasılıklar üzerinde duruluyor.. Yapı olarak eski grip virüslerinden çok farklı olduğundan, vücudumuzun tanımadığı varsayımı ile ağır geçeceği tahmin ediliyor.
2-On yaş altında aşının uyarıcı etkisi az olduğundan 2 defada yapılıyor.
3-Domuz gribi zaten bu şekilde oluştu. Aşı da bu virusa göre yapıldı...
4- Domuz gribinde ateşten sonraki bulgular: bulantı,kusma ve ishal...Bazı virüsler Akciğer dokusunu daha fazla severler ve kolayca Akciğerlere inerler. Bilhassa öksürük kesici ilaç kullanımı bu yüzden tehlikelidir.

Mesaj Tarihi: 29 Ara 2009 Saat 09:01
Cevabınız için çok teşekkür ederim. sadece 3. sorunun cevabı kafamı karıştırdı. bu aşının içinde kuş gribi virüsü de mi var? ben şöyle okumuştum domuz gribi ve kuş gribi bir kişinin vücudunda karşılaşıp mutasyona uğrarsa domuz gribinin kolay bulaşıcılığı ve kuş gribinin öldürücülüğünü içeren yeni bir virüs orataya çıkabilir. mutasyonda korkulan bu diye.

Mesaj Tarihi: 29 Ara 2009 Saat 10:18
Yarım bilgi.. Kuş taki grip virüsleri insana geçemiyor..Ama domuza geçebiliyor. Domuza insan grip virüsleride geçebiliyor. Her iki virüsün "aynı anda" domuza bulaşmaı ile, insan ve kuş virüsleri domuz hücrelerinde, karışıp  birtakım yeni virüsler ortaya çıkıyor. Bunları pek çoğu hastalaık bile yapamıyacak şekiller olabiliyor ama bir tanesi, insana geçip hastalık yapabilecek doğru yapılanmaya sahip olabiliyor. İşte domuz gribi virüsü böyle bir virüstür. Mutasyon bizim vücutta olmuyor..

Mesaj Tarihi: 29 Ara 2009 Saat 10:32
Peki Kadir bey o zaman mutasyondan korkuyoruz diye bahsettikleri ne? çok özür dilerim vaktinizi alıyorum ama bu kadar zamandır bu konu hakkında sizin kadar anlaşılır bilgi veren kimseyi görmedim.

Mesaj Tarihi: 29 Ara 2009 Saat 11:27
Virüslerdeki antijenik değişmeler, iki türlü olur...
1-Antijenik drift : birkaç yılda bir oluşur.Öyle 2-3 ayda bir değil.
2-Antijenik shift: Oluşan değişikliğin orijinal virüsle serolojik yakınlığı ya çok azdır, yada yoktur. 15-     20 senede bir olur.. 1918 İspanyol gribi, 1957 Asya gribi,1977 Rus gribi gibi...
Bahsettikleri ne ? Derseniz... Bir cins "kıvırtma" yöntemi.. İlk günler abuk-sabuk konuşanlar, "-biz şimdiki ağır hastalık yapan, mutasyona uğramış virus hakkında konuşmuyorduk, eski hali ile ilgili konuşuyorduk-" diyebilmenin kılıfı..  
-Havaların soğuması ile  virüs kuvvetlenmiyor, vücut direnci düşüyor..

Mesaj Tarihi: 29 Ara 2009 Saat 13:30
Kadir bey gerçekten mükemmelsiniz çok teşekkür ederim. sonuç olarak hastalığın değiştiği falan yok sadece havalar soğuduğu için vücudumuzun direnci düşeceğinden aynı mikrop daha ağır hasta olmamıza sebep olabilir. bu durumda ya riske hiç girmeyip aşı olacağız ya da vücut direncimizi oldukça yüksek tutup hasta olduğumuz taktirde de sizin yöntemlerinizi uygulayacağız. saygı ve sevgilerle...

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat