Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Çiğ Süt Hakkında

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Emzirme & Süt & Ek Gıda & Yemek
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=22440
Tarih: 11 Eki 2025 Saat 15:53


Konu: Çiğ Süt Hakkında
Mesajı Yazan: hbo_ipek
Konu: Çiğ Süt Hakkında
Mesaj Tarihi: 28 Şub 2010 Saat 11:26
Merhaba Hocam,
 
Sağımdan kapıma gelene kadar hijyen ve soğuk zincir kurallarına uyan güvenilir bir çiftlikten kızım için çiğ süt temin ediyorum. Bu sütü kaynama noktasına geldikten sonra 5 dk. kadar kaynatıyorum. Konuyu doktorumuza açtığımda 5 dk. nın yeterli olmadıgını en az 10-15 dk. kaynatmam gerektiğini, bizim bagısıklık sistemiz geliştiği için 5 dk. nın yeterli olabilecegini ancak bebekler için yeterli olmadıgını, yine aynı sebeplerden bebegin içtiği suyu da 1,5-2 yasına kadar kaynatmamız gerektiğini söyledi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Uzun süre kaynatmak sütün besin değerlerini etkilemez mi? Ve kullandıgım su bilindik bir markanın damacana suyu. Kaynatmak gerekli mi?
 
Yine sütü verirken 1/3 oranında sulandımam gerektiğini söyledi. Bu sütün yağ oranı yüksek ondan mı böyle söyledi yoksa piyasadaki sütler için de geçerli mi?
 
Bu arada kızım 10 ayını bitirdi. 8.500 kg. 73 cm. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.



Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 28 Şub 2010 Saat 20:16
Sizin doktorun bir şeyden haberi yok... Pastörizasyon 65 derecedir (100 değil )ve çok kısa süre bu sıcaklıkta tutulur... Evde 65 dereceyi ölçmek pratik olmadığından, "-bir taşım -" kaynatmak yeterlidir. Suları kaynatmanızada gerek yok, sütü sulandırmanızada gerek yok... Siz sütü bir taşım kaynatın, birde  kaymağınıda bir şekilde yedirmeniz gerekir, aksi takdirde "kabızlık" olur...İnsanda hastalık yapan bakteriler, Tüberküloz dahil, 65 derecede ölürler. Zaten Pastörizasyon işlemi, verem mikrobu için icat edilmiştir...


Mesajı Yazan: hbo_ipek
Mesaj Tarihi: 28 Şub 2010 Saat 22:13
Teşekkür ederim hocam verdiğiniz bilgiler için. Zaten suyu kaynatmak bana da çok mantıklı gelmiyor. Eskiden sular şehir şebekesinden içiliyormuş, borular metal ve eskiymiş, patlayabiliyor, şehir şebekesine kanalizasyon suları karısabiliyormuş vs. Kitlesel salgınlar olmasın diye halka duyuru yapılırmıs hatta suyu kaynatarak kullanın diye. Benim annem de beni 1 yasına kadar kaynatılmıs su ile büyütmüş.  Şimdi şehir şebekesi eskisinden daha iyi durumda, artık şehir şebekesinden su içmiyoruz ama yine de bebegim yıkanırken bolca faydalanıyor Big smile Ayrıca bebegimin halıdan, yerlerden, ordan burdan aldıgı mikrop miktarı ve çeşitliliği içecegi suyun içindekinden (ki o da varsa) çok daha fazladır diye düşünüyorum. Bebeğimi bu kadar sakınıp fanus içinde yetiştirirsem bagısıklık sistemi zaten gelişmeyecektir.
 
 


Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 01 Mar 2010 Saat 11:40
KizBebek



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat