Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Haziran 2010'da oto koltuğu zorunlu hale geliyor!

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Bebeğim & Çocuğum Hakkında
Forum Tanımlaması: (Bebeğim & Çocuğum Hakkında)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=23925
Tarih: 24 Tem 2025 Saat 19:18


Konu: Haziran 2010'da oto koltuğu zorunlu hale geliyor!
Mesajı Yazan: duygu07
Konu: Haziran 2010'da oto koltuğu zorunlu hale geliyor!
Mesaj Tarihi: 17 May 2010 Saat 22:30
Arkadaşlar bilen biliyordur ama önemli bir konu hatırlatmak istedim.Wink
 
 
Türkiye’de Haziran 2010’dan itibaren, çocuk oto koltuğu kullanımı zorunlu hale geliyor.

Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde, bizde de 1 Haziran’dan itibaren Yeni Trafik Yönetmeliği geçerli olacak.

Emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için de, ağırlıklarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale gelecek.

Yapılan araştırmalara göre, çocuk oto güvenlik koltuğu kullanılması mecburi olan ülkelerde meydana gelen trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oran yüzde 46 civarında. Çünkü çocuğun fizyolojik yapısı erişkin bir kişiye göre daha az geliştiği için en hafif trafik kazasında bile erişkinlere göre daha çok etkileniyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre yaygın olarak uygulanan “çocuğu arabada kucakta taşıma” son derece zararlı. Örneğin; 50 km. hızla giden bir araçta kaza meydana geldiğinde 18-20 kg ağırlığındaki bir çocuk 500 kg’lık bir ağırlığa eşit hızla ileri doğru fırlıyor.

Bu durumda çocuğu kucakta tutmak imkânsız. Çocuk kaza anında arka koltukta kucakta ise öndeki koltukların arkasına çarpıyor, ön koltukta kucakta ise camdan dışarı fırlıyor. Ayrıca bir yetişkinin kucağında, yetişkinin kemeri ile bağlı olması da doğru olmayan bir uygulama. Böyle bir kazada yetişkin kemeri çocuğun zarar görmesini önlemiyor.

Çocukların kilolarına göre ise öneriler;

0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.

4 yaşına kadar (10-18 kg) hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.

4-12 arasında (15-36 kg arası) çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.

Emniyet kemeri, 12 yaşından sonra takılmalı.




Cevaplar:
Mesajı Yazan: KUZEY&MİRA
Mesaj Tarihi: 18 May 2010 Saat 17:35
Çok güzel bir uygulama.Hele o küçücük bebekleri anneler ön koltukta kucaklarına alıp yolculuk ediyorlarya sinir oluyorum.Ne kadar tehlikeli.Yanlış hatırlamıyorsam yurt dışın da bebeğin hastaneden anakucağı olmadan çıkmasına bile izin vermiyorlarmış.Yani öyle kucağına alıp çıkmak yasakmış.Oto koltuğu ile ilğili anlamadığım mesela taksiye bindiğimiz de ne yapacağız.

-------------
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA &TUNA DENİZ


Mesajı Yazan: pinar35
Mesaj Tarihi: 18 May 2010 Saat 17:48

ne güzl yaa eşimde inadını kıracak inşallahbizimde hala oto koltuğumuz yokta



-------------
ELİF NAZ'IM NAZLI KIZIM.
04.05.2009 DA DÜNYAMI AYDINLATAN MELEĞİM.
http://www.glitterfy.com/">


Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 18 May 2010 Saat 23:11

Çocuğunuz için araba koltuğu rehberi

Uzmanlara göre, boyu bir metreyi bulana kadar çocuğu, arabaya yerleştirilecek özel koltukta seyahat ettirmek gerekiyor. Ancak çoğu araba koltuğunun, saatte 35 km gibi düşük hızlarda yaşanan kazalarda dahi çocuğu korumada yetersiz kaldığı görülüyor. Seçim yaparken dikkatli olmak gerek.

Araba koltukları hakkında

Bebek araba koltuğu: Aynı zamanda bebek taşıyıcısı olarak da adlandırılır. Arabanızın arka koltuğuna, arkaya dönük şekilde yerleştirilir. 9-10 kiloya kadar olan bebekler için tasarlanmıştır. Çoğunun altında çıkarılabilir bir taban vardır. Bu sayede, bebeği koltuktan çıkarmanıza gerek kalmadan, isterseniz koltuğu tabanından ayırıp ana kucağı olarak yanınızda gezdirebilirsiniz. Arabada uyuyakalan bebekler için güzel bir seçenektir.

Değiştirilebilir koltuk: Çocuk istenilen kilo ve boya erişene kadar, arkaya dönük şekilde yerleştirilmelidir. İsmi, daha sonraki dönemlerde öne bakar şekilde yeniden ayarlanmaya müsait olması özelliğini yansıtır.

Yükseltilebilir koltuk: 30 ila 80 kilo arasındaki çocuklar içindir, ancak arabanın standart yetişkin emniyet kemerini kullanma imkanını sunmaz.

Araba koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli?

Araba koltuğunun tabanı
Bebek araba koltuğunun bir tabanı ve koltuğu vardır. Taban araba koltuğuna bir emniyet kemeri vasıtasıyla bağlanır, koltuk da tabana kenetlenir. Sabit tabanının olması bebeğin arabaya yerleştirilmesi ve arabadan çıkarılması açısından büyük kolaylıktır.

Seyahat sistemleri
Araba seyahati sistemine sahip bir bebek arabası almayı planlıyorsanız, hangi araba koltuğunun bebek arabasıyla birlikte satıldığına ve ihtiyaçlarınıza uyup uymadığına bakın. Bir bebek araba koltuğunun bebek arabalarıyla uyumlu olup olmadığını da araştırabilirsiniz.

Rahatlık ve tasarım
Tüm araba koltuklarının aynı amaçla tasarlanmış olmalarına rağmen, bireysel ihtiyaçlarınız hangi koltuğun size daha uygun olduğuna karar vermenizde etkili olabilir. Eğer taşınabilir bir koltuk istiyorsanız (yani tabanlı bir bebek araba koltuğu), baktığınız araba koltuklarının çok ağır olup olmadığını kontrol edin. Koltuğu tabanıyla beraber ve tabanı olmadan kaldırın. Eğer değiştirilebilir bir bebek araba koltuğu arıyorsanız; koltuğun kemerinin, klipslerin ve ayarlanması gerekecek diğer kısımlarının kullanışlı olup olmadığını da incelemeniz gerekir.

Kilit sistemi

Araba koltuğu güvenlik sistemlerindeki bir diğer yenilik de ‘kilit sistemi’ ya da çocuklar için ‘bağlama kemerleri’dir. Bu sistem sadece araba koltukları için değişiklikler sunmakla kalmaz, aynı zamanda araçlar için de değişikler getirir. Kilit sistemi olan arabalarda, aracın arka koltuğu ve minderi arasında metal bir çubuk bulunur. Anne-babalar, bebek araba koltuğunu bu metal çubuğa özel kopçalar kullanarak bağlarlar. Emniyet kemerine gerek bırakmadığı için araba koltuklarını güvenli kurmak bu yöntemle daha kolaydır.

Arabanızın donanımı

Bebeğinizin araba koltuğunu, kilit sistemi ve araba koltuğu ayarlamalarının arasına kurmanın çocuk oyuncağı olacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Anlaşılabilir etiketlemelere rağmen, araba koltuklarının kurulumları henüz pürüzsüz yapılamamaktadır. Çünkü her araba koltuğu her arabaya farklı şekilde uygulanır ve her insanın güvenlik anlayışı birbirinden farklıdır.

Çocuğunuzun araba koltuğunu emniyet kemeriyle kurarken: Emniyet kemerini çekebildiğiniz kadar çekin ve kilitlenmesini bekleyin. Sonra iyice gerginleşene kadar geriye sarmasına izin verin. Mümkün olduğu kadar gerebilmek için dizinizi kullanın ya da koltuğa oturun. Kurma işini tamamladıktan sonra, koltuğu öne ve arkaya doğru hareket ettirmeyi deneyin. Eğer iki buçuk santimetreden daha ileri geri hareket ettirebiliyorsanız, gevşeklik fazla demektir.

Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak

Emniyet kemerinin yerleştirilmesi, bebeğinizin boyutuna ve koltuğun arkaya mı yoksa öne mi bakar şekilde duracağına göre değişir. Arkaya bakar durumdayken, kemer bağları en altta ya da ortada, kilit yerleri ise omuzlarda veya omuzların aşağısında olmalıdır. Öne bakar durumdayken ise kemer bağları ortada ya da en üstte durmalı, kilit yerleri de omuzlarda veya omuzların yukarısında olmalıdır. Göğüs kopçaları bebeğin boyun ya da midesi hizasında değil, meme uçlarının hizasında durmalıdır. Araba koltuğunun kurulumunu bitirdikten sonra en iyisi, bilen birine danışmak ve bebeğinizi koltuğa doğru yerleştirip yerleştirmediğinizi, kilitlerin doğru yerlere takılıp takılmadığını kontrol ettirmektir.

Alıntı - bebek.com


Mesajı Yazan: Lavinia
Mesaj Tarihi: 19 May 2010 Saat 05:13
Cok guzel bir uygulama. Clap Cok sevindim gercekten. Eskiden beridir kac kisiyi ikna etmeye calistim, nedense bir inat var insanlarda oto koltuguna karsi, anlamiyorum. Tamam ucuz degil ama araba da ucuz bir sey degil. Cocuklarin guvenligi icin cok onemli. Bir tanidigimizin ilkokul 2ye giden kizi bir trafik kazasinda camdan firlayarak vefat etmisti, anlatilamaz bir aci. Halbuki booster seat (yukseltilebilir koltuk)'la onlenebilirdi belki. Aileden baska kimseye bir sey olmadi. Allah kimseye yasatmasin. 

Devrimkuzey, Amerika'da taksi cagirdiginda eger cocukla binecegini belirtirsen oto koltugu getiriyor cogu. Onun disinda sofor koltugu ile arka koltuklarin arasinda guvenlik acisindan fiberglass bariyer oluyor, yani onden firlama tehlikesi olmuyor. Belki Turkiye'deki taksilere de boyle bir uygulama baslatirlar.


-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 26 May 2010 Saat 02:15
Erkin  Bey'in kulakları çınlasın. 2008de yazdığı yazıyı okumayanlara yeniden hatırlatmak isterim. O zamanlar ben de yorum yazmışım altınaBig smile
 
http://www.anneoluncaanladim.com/yazarlar/18/f-erkin-ultanir/456/cocuk-oto-koltuklari - http://www.anneoluncaanladim.com/yazarlar/18/f-erkin-ultanir/456/cocuk-oto-koltuklari


Mesajı Yazan: ELa-m
Mesaj Tarihi: 26 May 2010 Saat 12:27

güzel bir uygulama ama durmayan bebeklere zor:)) benimki 10 aylik ve hiç durmuyorr kayI$I takmak istedigimde atIrIyor kendini aglaya aglaya takIyorum....Fransiz polisleri çok titiz o konuda kendin takmasanda çocuga mutlaka takacaksIn diyorlar ....1 kezinde emzireyim diye kucagima almi$tim arabada tam polis durdurduLOL90euros ceza yazdi bide ehliyet'den puan ohhh emzirecegime pi$man oldumLOL



-------------
E$e v kIzI eLa


Mesajı Yazan: esma24
Mesaj Tarihi: 26 May 2010 Saat 14:17
bizim arabamız yok ama babamın arabasına ara sıra biniyoruz şimdi bizde almak zorundamıyız acaba bilen var mı
çok iyi bir uygulama aslında çocuklarını şoför koltuğuna oturtup direksiyon tutturan aileler var gördükçe nasıl sinirleniyordum iyi oldu onlara bir daha yapamazlar


-------------
güzel kızım Eylül'üm
oğluşum Bahadır'ım


Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 26 May 2010 Saat 16:29
Bence başkasının arabasına binerken de takma zorunluluğu var ve olmalı. Taksicilerde de zorunluluk olduğuna göre babanızla seyahat ederken de takması gerekir. Yani zaten işin aslı her seyehatte çocuğun güvenliği diye düşünüyorum. Sevgiler.


Mesajı Yazan: Lavinia
Mesaj Tarihi: 27 May 2010 Saat 22:31
Amerika'da bir cok eyalette oto koltugunda seyahat etmeyen cocuklari polis koruma altina aliyor. Anne baba ancak davayi kazanirsa geri alabiliyorlar cocuklarini. Onun disinda arabada birakilan cocuklari da aliyorlar. Bizim bir arkadasimizin oglu arabada uyuyakalmis, babasi da eczaneden bi ilac alip cikacakmis hemen. Polis 5dk'lik arada cocugu arabada yalniz gorunce aldilar. Cok ugrasti mahkemelerle. Allah korusun.

-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 27 May 2010 Saat 22:45
Orjinalini yazan: Lavinia Lavinia Yazdı:

Amerika'da bir cok eyalette oto koltugunda seyahat etmeyen cocuklari polis koruma altina aliyor. Anne baba ancak davayi kazanirsa geri alabiliyorlar cocuklarini. Onun disinda arabada birakilan cocuklari da aliyorlar. Bizim bir arkadasimizin oglu arabada uyuyakalmis, babasi da eczaneden bi ilac alip cikacakmis hemen. Polis 5dk'lik arada cocugu arabada yalniz gorunce aldilar. Cok ugrasti mahkemelerle. Allah korusun.
Sert bir tutum belki ama ihmale yer vermemeleri harika. Benim çocuğumu benden çok düşünen bir devlet süper bir durum sanırım.Smile


Mesajı Yazan: Şehnaz
Mesaj Tarihi: 27 May 2010 Saat 22:56
Orjinalini yazan: Lavinia Lavinia Yazdı:

Amerika'da bir cok eyalette oto koltugunda seyahat etmeyen cocuklari polis koruma altina aliyor. Anne baba ancak davayi kazanirsa geri alabiliyorlar cocuklarini. Onun disinda arabada birakilan cocuklari da aliyorlar. Bizim bir arkadasimizin oglu arabada uyuyakalmis, babasi da eczaneden bi ilac alip cikacakmis hemen. Polis 5dk'lik arada cocugu arabada yalniz gorunce aldilar. Cok ugrasti mahkemelerle. Allah korusun.
Çok ağır bir ceza, ama çokda yerinde bence. Türkiyede böyle örnekler(arabada unutulun çocuklar) çıldırtacak boyutta oluyor.

-------------
Yaşama Sebebim Canım Oğlum Seni Çok Seviyorum


Mesajı Yazan: Lavinia
Mesaj Tarihi: 28 May 2010 Saat 07:05
Gercekten de cok agir bir ceza. Ama arabada birakilip da sicaktan olen cocuk haberlerini gordukce yerinde oldugunu dusunuyorum. Bir de benim gozlemledigim kadariyla gelismis ulkeler bazi konulardaki imrendigimiz hassasiyetlerini hep zamaninda buyuk cezalar koyarak saglamislar. Cocuklar icin araba koltugu zorunlulugu gelmis mesela, sonra cezalar yukseltilmis vs derken simdi bir cok insan ince ince arastirip da aliyor koltugunu. halbuki herhangi bir koltuk cezadan kurtaracak belki ama zaman icinde bilinc gelismis. yoksa kulturden vs'den gelen birsey degil LOL 




-------------
http://lilypie.com">


Mesajı Yazan: Şehnaz
Mesaj Tarihi: 28 May 2010 Saat 08:17
evet katılıyorum. İnşallah daha duyarlı bir toplum oluruz.

-------------
Yaşama Sebebim Canım Oğlum Seni Çok Seviyorum


Mesajı Yazan: _bilge_
Mesaj Tarihi: 01 Haz 2010 Saat 10:22
sevgili modlarım konu için uygun bi yerdir umarım değilsede yardımlarınızı bekliyorum 
1 Haziranda http://www.taffybaby.com.tr/catinfo.asp?cid=787 - Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu araştırma sonucunda Türkiye’de trafik kazalarında yaşamını yitiren 0-14 yaş arası çocuk sıralamasında 5. Sırada yer alıyor. Avrupa da ise çocuk ölümü %2 ler de iken, bizde bu oran %40 da görülmektedir.
Trafikte seyir eden araçlarda bulunan çocukların %80inin http://www.taffybaby.com.tr/catinfo.asp?cid=782 - Türkiye’de yapılan araştırmalarda çocukların kaç yaşına kadar oto koltuğu kullandırılması gerektiğini bilmeyenlerin oranı oldukça yüksek iken yüzde 95 oranındaki katılımcıların kaç cm, boy ve kilonun altındaki http://www.taffybaby.com.tr/catinfo.asp?cid=791 - Son zamanlarda http://www.taffybaby.com.tr/catinfo.asp?cid=787 - - Çocuk koltuğunun kullanımında ise çocuk ölümlerinin %71 azaldığı ifade edilmektedir


Mesajı Yazan: _bilge_
Mesaj Tarihi: 01 Haz 2010 Saat 10:23
ve bu sebebtendir ki geçen hafta 200 tlye alınabilen ürünler bu hafta 250-280 tl civarı na ulaştı Angryüstelik internettende bir çok firma satışına ara verdi yada ürünler bittiConfused


Mesajı Yazan: _bilge_
Mesaj Tarihi: 01 Haz 2010 Saat 10:26
9 Haziran 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az çocuklar, "çocuk oto güvenlik koltuğu"nda yolculuk edebilecek.

Çocukların can güvenliğinin sağlanması, muhtemel trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların azaltılması için hayata geçirilecek uygulama, 1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale gelecek. Uygulamaya aykırı hareket edenlere, 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.

Para cezası almak istemeyen ve zorunlulukla da olsa çocuklarının güvenliğini sağlamak isteyenler, 1 Haziran öncesindeki hafta sonunda çocuk koltuğu almak için marketlere, bebek ve çocuk mağazalarına gitti.

Çocuk koltuğu kullanımının zorunlu hale getirilmesi, çocuk mağazalarında ve marketlerin ilgili reyonlarında canlılığa yol açtı. Bebek ve çocuk mağazaları, vitrinlerini çocuk koltuklarıyla doldururken, uyarı yazılarını da ihmal etmedi.

Birçok firma, bu dönemde pazardan daha fazla pay alabilmek, satış rakamlarını artırmak için kampanyalar düzenlerken, bazıları da hediyeli satışlara
yöneldi.

Euro NCAP testinden geçmiş koltuklar

Piyasada koltuk fiyatları oldukça değişkenlik gösteriyor. Avrupa standartlarında Euro NCAP testinden geçmiş bin 200 liralık koltuklar kadar çocuğa istenilen güvenliği sağlayamayan 100 liranın altında satılan koltuklar da bulunuyor.

Bursa'da kurulu bir mağazanın satış müdürü Erkan Kızılkaya, zorunluluğun 1 Haziran'dan itibaren başlayacağı yolundaki haberlerin geçen hafta gazete ve televizyonlarda yayımlanmasının ardından çocuk koltuğu satışlarının önemli oranda arttığını söyledi.

Talebin artması üzerine mağazalarındaki çeşitliliği artırdıklarını dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:

"Çocuk oto koltuklarının fiyatları, güven ve konfor, kullanıldığı malzeme ve kumaşına göre 200 lira ile bin 200 lira arasında değişiyor. Bin 200 liralık koltuklar, üstün özellikleriyle çocuğa, güvenliğin yanı sıra konfor da sağlıyor. Otomobilin şasesine sabitlenebilen bu koltuklar, yerinden hiç oynamıyor. Özel malzeme kullanılan başlıkları, darbe emici özelliğiyle çocukların başını koruyor. Muhtemel kazalarda koltuğun öne doğru savrulmasını önleyen sisteme sahip bu koltuk, yanmaz, tutuşmaz, terletmez kumaşı, kademeli yatış pozisyonlarıyla çocuğa yüksek konfor da salıyor. Dalgalı köpük kullanılan kemerleri, omuz ve göğüs kısımlarına zarar vermiyor. Euro NCAP testinden geçen bu koltuk kadar daha ucuza satılanlar da bulunuyor. Ancak bunlarda güvenlik ve konfordan söz etmek biraz zor."

Kızılkaya, son günlerde genellikle 500 ile 750 lira arasında satılan koltuklara talep olduğunu belirterek, ailelerin de ucuz olanlarının yeterli güvenliği sağlamayacağını düşündüğünü anlattı.

250 liranın altında satılan koltuklar

Uygulamanın başlamasıyla emniyet güçlerinin ilk bakacakları şeyin seyir halindeki otomobilde bulunan çocuğun oto koltuğu kullanıp kullanmadığı olacağını dile getiren Ültanır, "Çocuğun boyu, kilosu ya da oto koltuğunun standartlara uyup uymadığını kontrol etmesi mümkün değildir. Bu durumda hayati görev, tabii ki ebeveynlere düşecek. Ebeveynler, herkesten önce ve yasaların yaptırımına ihtiyaç duymadan, çocuklarının boy ve kilolarına uygun ve Türkiye'de de uygulanacak standartlara göre bir oto koltuğu edinmelidirler" dedi.

Ültanır, Avrupa standartlarına uyan gerçek bir oto koltuğunun fiyatının 250 liradan başladığını belirterek, "250 liranın altında perakende satış fiyatı olan oto koltuklarının, Avrupa standartlarına uygun olarak üretilmesi çok mümkün değil" diye konuştu


Mesajı Yazan: hülya
Mesaj Tarihi: 01 Haz 2010 Saat 10:47
Bilgecim bizim ülkemizde biliyorsun şu bitki şu hastalığa iyi geliyor dendimi basında bilki o bitki, sebze ve ya meyve pazarda fiyatı tavan yapar. yada kara borsoya düşer.Angry
 
Bizde almadık daha bakalım ne yapacağız


Mesajı Yazan: nurdan
Mesaj Tarihi: 01 Haz 2010 Saat 11:07
bizimkide ana kucağı şeklinde dün çıkardık ilk kez, ama nasıl kullanıcaz bilmiyorum.. yani iyi hoş bir uygulama, ama arabaya kalabalık bindiimiz zaman ne olacak..biz genelde arabamıza anne, dede, dayı doluşup biniyoruz öyle bi durumda ana kucağına yer kalmayacak.. ayrıca takside otobüste... otobüste bir koltuk daha mı alacağız...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat