Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Kansızlık ve Demir İlacı

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Testler & Tahliller & Teşhisler
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=26735
Tarih: 03 Ağu 2025 Saat 05:43

Konu: Kansızlık ve Demir İlacı
Mesajı Yazan: ZEZE1
Konu: Kansızlık ve Demir İlacı
Mesaj Tarihi: 07 Kas 2010 Saat 10:17
13 aylık erkek bebeğimizin son kan tahlilini aşağıda gönderiyorum. Doktor mutlaka demir ilacı alması gerektiğini belirtti. Doktor daha önce de demir ilacı alması gerektiğini belirtmişti fakat içirememiştik. Bugüne kadar demir ilacı kullandığımızda istisnasız hepsinde kustu. Bugün de zorla içtiği ilaç (Ferro Sanol Şurup 10 ml.) nedeniyle sabahtan beri sürekli önkürüyor ve sonunda kusuyor. İlaç nedeniyle doğru dürüst yemek de yiyemedi. Bu şekilde bu ilacı kullanabileceğimizi sanmıyorum.

Normalde iştahlı ve inek sütü hariç herşeyden yiyen bir çocuktur. Her gün 1-2 köfte kırmızı et mutlaka yer. Hareketli ve gelişimde hiç bir sorun yok. Doktor da muayenesinde bu durumu teyit etti. Fakat bu kansızlık ve ilacı içirememe durumumuz inanılmaz canımızı sıktı. Ne yapılması gerektiği konusunda bilgi verirseniz memnun olacağız.

Boy: 80 cm.
Kilo: 11,4 kg

Lökosit: 8,17
Eritrosit: 5,23
Hemoglobin: 9,62
Hematokrit: 30,4
MCV: 58,0
MCH: 18,4
MCHC: 31,7
Trombosit: 354
Nötrofil: 36,2
Lenfosit: 45,0
Monosit: 9,83
Eozinofil: 7,32
Bazofil: 1,68
Nötrofil Total: 2,95
Lenfosit Total: 3,68
Monosit Total: 0,803
Eozinofil  Total: 598,00
Bazofil Total: 0,137

Bun: 15,42
Üre: 33
Kreatinin: 0,31
AST (SGOT): 40
ALT (SGPT): 18

FERRITIN: 1,67

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 07 Kas 2010 Saat 16:22

Yazarlar bölümünde, benim "Yeni doğan kan değerleri" yazımda da belirttiğin gibi, Sizin çocukta 9.5g/dl altı anemi sayılır.. Kan değerleri her yaş için farklıdır ama bizim doktorlar "tembel" olduklarından, tek değerle işi götürmeye çalıştıklarından böyle "garabet" durumlarla karşılaşırlar. Onlarında pek suçu yok, zira bunu hocaları bile bilmezki öğretsinler..

Mesaj Tarihi: 08 Kas 2010 Saat 00:16
Kadir bey merhaba, çok teşekkürler, içim biraz rahatladı, çünkü doktorumuzla konustuktan sonra çok panik olmuştuk. ancak sanırım sizin bahsettiğiniz hemoglobin degeri, fakat doktorumuz ferritin degerinin cok dusuk oldugunu iletti. Gerçekten bu değerin düşük olması cok buyuk sıkıntı mı?
doktorumuzla tekrar konustuk, ilaç konusunda kararlı olmamızı istedi. sabahları 10 ml ve ogleden sonra da 5 ml içirmemizi istiyor. ancak budurmda nasıl bu miktarları içiririz bilmiyorum, çünkü cocuk içtikten sonra inanılmaz kusuyor, perişan oluyor.
biz de kendimizce en azından cocugu da cok hırpalamamak adına gunde 3 kez 2.5 ml meyve suyu ile karıstırarak baslamaya karar verdik, zamanla artırırız diye dusunduk.
siz bu tedavi için ilaç miktarı konusunda ne dusunuyorsunuz?
tekrar teşekkürler.

Mesajı Yazan: HaNCeR
Mesaj Tarihi: 08 Kas 2010 Saat 01:24
Hocam merhaba bu konuyla ilgili benim oğlum da 13aylık kilosu 11.5  bu zamana kadar kan değerlerine hiç bakılmadı bi rahatsızlığı olmadığı için sadece aşısı için doktora gittik.Demir damlasınıda düzenli veremedim ama demir bulunan gıdalardan vermeye çalışıyorum kan değerlerine baktırmam gerikirmi?Teşekkürler...

-------------
Anne Ben Anne Oldum...

Mesaj Tarihi: 08 Kas 2010 Saat 15:22
Ferritin'in 1.67 nin yanında yazan birimide yazın. 16.7 ye eşit bir değer olabilir. 1.67 çok düşük bir değer.

Mesaj Tarihi: 08 Kas 2010 Saat 20:44
FERRITIN 1,67 ng/mL Referans Aralığı 7 - 140

Mesaj Tarihi: 09 Kas 2010 Saat 11:48
Demir tedavisi gerekir.

Mesaj Tarihi: 09 Kas 2010 Saat 23:57
Kadir bey, anladıgım kadarıyla aslında durum pek de iç açıcı değil galiba. doktorumuzun dediği şekilde o zaman gunde 15 ml suruba devam etmeliyiz sanırım.
fakat aklıma takılan su, neden bu kadar vahim bir durum oluştu? yani beslenmesine bu gune dek gayet dikkat ettik, gelişimi oldukça iyi, neden bu demir eksikliği oluşmuştur? bizim atladıgımız bir sey var mıdır?
ikincisi de hadi diyelim tedaviyi yaptık, degerler normale dondu, bu donem degerlerin dusuk olmasının bebgimize kalıcı bir olumsuz etkisi olur mu, ya da degerlerin bu kadar dusuk olması baska bir hastalıgın falan mı gostergesidir.
ya da umarım biz fazla evham yapıyoruzdur, aslında bu cok da anormal bir durum değil midir?

Mesaj Tarihi: 10 Kas 2010 Saat 11:14
1.67 zaten pek aklımın yatmadığı bir değer.. Acaba yanlışmı bakıldı veya yazıldı... Bu kadar düşük olması çok zor. Bu tahlilleri (Hgb ve Ferritin) başka bir yerde daha yaptırın, görüşelim..

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat