Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

havale

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Çocuk Hastalıkları
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=28673
Tarih: 17 Eyl 2025 Saat 20:57


Konu: havale
Mesajı Yazan: vedrak
Konu: havale
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 00:31

Size bırsey danısmak ıstıyorum .Oğlum 11 aylıkken 20 saat ara ile 2 kez atesli havale gecırdı . ilki atesı 40.2 ıken aglyarak uyandı ve kustu ben hemen fıtıl koydum ( parasetamol 120 mg.) ardından tıtremeye basladı anladım kı atesı yukselecek  ustunu soyarken dusa sokmak ıcın gozlerı sabıtlestı ve kaydı ardından onu kucagıma aldım kafası assagı bakıyordu baygın dı . ılık dusa soktuk ensesınden assagıya ve 1 dak ıcınde tekrar kusarak kendın geldı (bu sure boyunca hep yuz ustu ıdı kucagımızda  ) hemen acıle gıttık atesıne baktılar ( 38 cıktı ) kontrol ettıler hersey normaldı eve yolladılar . ertesı gun aksam ustu yıne atesı yukseldı ve ates dusuruculer fayda etmedı parasetamol ve ıbrufen ıcerıklı ılacları donusumlu kullanmama ragmen atesı 39.9 oldu . tekrar dusa soktuk o sırada nefesı kesıklestı ve 5-10 sanıye kadar gozuleı sabıtlestı ve kusup kendıne geldı . tekrar dan acıle gıttık atesı olculdugunde 39.7 cıktı . oradada parasetamol fıtıl atıldı ve kan tahlılı ıdrar tahlılı cıger fılmı vs bakıldı ve vucudunda bakterı ve bogazında ıltahap tanısı ıle hastaneye yattık . hemen antıbıyotık yapıldı damardan ve ates dusuruculer ıle kontrole aldılar . sabah norolog geldı konustuk ve dedı kı % 5 oranındakı cocuklarda bu vaka gorulur , tekrarlıyabilir  ve 3 yasından sonra kendılıgınden gecer dedı ve yapılacakları anlattı ve ekledı eger atesını 37.5 gordugunuzde ates dusurucuye baslayın .2 gun hastanede yattık . 1 yas asımızı olduk ocak 9 da (kabakulak-kızamık-kızamıkcık ) ( zaature ) asının 7. gunu atesımız cıktı 38.5 e kadar yukseldı 2 gun devam ettı 3. gun sabah saat 9 da atesı 38.1 dı parasetamol 120 lık fıtıl koydum saat 11 gıbı olctugumde 38.5 dı bu sefer ıbrufen fıtıl attım ve saat 14:30 da atesı 39.9 (popodan) du zaten dereceyı koydugum an basladı aglamaya soydum onu ve fıtıl attım tekrar parasetamol ve dusa soktum 5-10 dak kadar ılık suda dus aldı gayet mutlı ıdı . ama yanlısım zannedıyorum kı basından assagı dus yaptırttım ( sonra okudum kı su ensesınden assagı atılmalıymıs ) cıktık dustan ustunu gıydırırken nefesı sankı kesık kesık oldu ve gozlerı sabıtlendı ve kucagıma aldıgımda kusmaya basladı tekrar dusa soktum 1-2 dak ardından havlu ıle cıktık daha ıyı gozukuyordu ama mıdesı bulanıyordu ve 10-15 ıcıne 3 kez daha kustu ve hep balgam cıkarttı . eşim geldıgınde artık sakınlemıstı ve atesı 38.5 e ınmıstı uykusu vardı uyuttum onu ( bu seferde uykusunda sıçramya başladı bunu 7-8 kez tekrarladı sankı derın uykuya gecemıyor gıbı ve gectı )  ve yıne acıle gıttık . orada kan tahlılı vs yapıldı ve doktor bogazını kırmızı gorunce antıbıyotık verdı . 3 gun kullandık arada tahlıl sonucları temız cıkınca ilacı kestık.

tabı bu kadar olay yasayınca atesten korkar oldum o kadar kı gece yarısı kalkıp sureklı ates olcer oldum ve doktorların cok genıs olduklarını dusunmeye basladım . durumu anlattıgımda hanı atesın yukselmesını engelleyıcı farklı bırsey yada havaleyı onleyıcı bırsey gıbı ama ne yazık kı hıc bır yanıt alamadım . ve gecen gun bır ark . konusurken orada PARANOX FİTİL  varmıs içeriği 120 mg parasetamol+15 mg fenobarbital . ozellikle cok yuksek ateste ve havale rıskı olan bebeklerde etkılı ımıs.   sorum su , bana bu ılac hakkında bılgı verırmısın , fenobarbital nedır , zararlımıdır ,kullanmamızda bır sakınca varmı . benı bu konularda aydınlatırsanız cok sevınırım su an  13 aylık ve yaklasık 12.500 gr gıbı , yuvaya gıtmıyor . ve dış cıkartma donemınde 10 dısı var sımdılerde alt azı dıslerı  patlayacak gıbı.

sımdıden tesekkur ederım .

İyi çalışmalar




Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 14:22
Yazarlar bölümünde; "Ateş ve tedavisi" makalemi okuyun.. Doğrudur, "Para-nox 120" içindeki 15mg. Fenobarbital (Luminal) havale gelmesi önler ama, bu ilacın metabolize olması son derecede yavaştır,havale önleyici  etkisini, ancak 3. fitilden sonra gösterir, son fitilden sonra da 36 saat etkisini devam ettirir..Ne ateşden, nede havaleden korkmuyoruz, her iki durum da vücudun savunma sistemidir. Eski insanlar mikropları bilmedikleri dönemlerde, "Menenjit" hastalığını ayırd edemedikleri için, ateşin menenjit yaptığını sanmışlardır. Hala bu kafada olan doktorların olması çok acıdır. Artık karma aşıların içinde"ActHİB" aşısı bulunduğundan 20 seneden beri bakteriel menenjit ilk 5 yaş çocuklarında görülmemektedir.


Mesajı Yazan: zehra_80
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2011 Saat 17:06
hocam tam anlamadım son cümleniz.yani çocuklarımızın 5 yaşından sonra menenjit geçirme ihtimali 5 yaştan önceye göre daha mı fazla.aşısı olsa dahi



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat