Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

hemoglobin elektroforezi

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Testler & Tahliller & Teşhisler
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=30737
Tarih: 24 Eki 2025 Saat 15:23

Konu: hemoglobin elektroforezi
Mesajı Yazan: melisakara
Konu: hemoglobin elektroforezi
Mesaj Tarihi: 09 Haz 2011 Saat 22:09
merhaba doktor bey arkadasım buraya konu acamadı onun yerine yazıyorum...

HbA %95,2
HbF %3
HbA2 1,8
ferrıtın 23,25 ng/ml

uzun suredır kan degerlerı dusuk dıye dr bunu ıstedı sonuclar cıkınca oral yoldan mudehale edılemedıgını dusunuyorum ıgneyle yukseltelım dedı..

Talasemı tasıyıcılıgından suphelendık ama cıkmadı orak hucrelı anemı yada baska bırsey olabılır mı en basta bu degerler hakkında ne dusunuyorsunuz.normalmidir bu sonuclar..kızım 17.ayını bitirdi ailede talasemi yada anemi hikayesi olan yok...
yorumlarınız için teşekkür ederim..

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 10 Haz 2011 Saat 10:20
Cahilliğin bu kadarı ancak  "eğitimi" ile mümkündür. HGB değerine bakın, 10 g/dl veye üzeri ise, zaten kan değeri düşük değil demektir, Ayrıca, "Orak hücreli" anemi olsa idi, Hemoglobin elektroforezinde, HbS çıkardı. Orak hücreli anemi için ( bu durumda) diğer testlerin yapılmasına gerek kalmaz. Thallassemi işine gelince;   HbF'in, %5 den düşük olması, zaten taşıyıcılık bile olmadığını gösteriyor.

Mesajı Yazan: aycansr
Mesaj Tarihi: 10 Haz 2011 Saat 13:09
kadır bey merhaba,

oncelıkle arkadasım ben konu acamadıgım ıcın yazdı kendısını tesekkur ederım sanırım benım ınternette problemım vardı sımdı umarım cevap olarak yazabılırım.. 

hgb degerımız 9 lu dgerlerde seyrettıgı cok oldu drumuz da o yuzde oral yoldan ılaca ragmen yukselmemesınden baska bır sebep olup olmadıgına bakmak ıstedı.

ustelık bız göcmen bır aıleyız yakın gecmıste talasemı hıkayesı yok ama yıne de bakmakta fayda var eger boyle bırsey cıkarsa bosuna demır yuklemesı yapılmasın ıcımız rahat etsın dedı..

konuyu ben acabılseydım daha uzun yazabılırdım ama ılk soruyu bu sekılde sormus olduk..
sımdı talasemı tasıyıcılıgı zaten gorunmuyor onu anladık

yalnız fetal donemde yuksek olan HbF degerı dusmemıs dıkkat edersenız..

Hb S degerıne hıc bakılmamıs bu ıkı deger bırlıkte yuksek cıkması halınde orak hucrelı anemıden bahsedılıyor.. bu arada orak hucrelı anemının tam olarak bahsı gecmedı zaten Hbs degerı olmadan bunu soylemek mumkun degıl bılıyoruz.. olmadıgından mı cıkmıstır yoksa cıdden bakılmamıs mıdır bılemıyorum ama  suan o deger testte yok vedegerleme yapılamıyor..

aslında benım sıze sormak ıstedıgım asıl konu buydu bızım testımızde Hb s ye bakıkmamıs tekrar yaptırmaya gerek var mıdır? ve HbF nın ust degerı 2 bızım 3 bu tolere edılebılır bır yukseklık mıdır?

tedavı kısmına gelınce oral yoldan almıs oldugumuz demır ılacları hala yukseltmedı ıgneye basvurmak gerekır mı? (hergun kırmızı et pekmez ve yumurtamızı hıcbır sekılde eksık etmıyoruz)

sonuc olarak ne onerırsınız testı bır sure sonra tekrarlatıp bakalım mı yoksa yıne oral yoldan demır ılacına devam mı edelım ya da ıgne uygun mudur?..

degerlı zamanınızı ayırdıgınız ıcın teşekkur ederım.. kolay gelsın..

Mesaj Tarihi: 11 Haz 2011 Saat 11:56
Hemoglobin elektroforezi, Orak hücreli anemi için ayrı, Thallassemia için ayrı yapılmaz, hepsi birden çıkar. Olmadığı için yazılmamış tır.Hg S değerine hiç bakılmamış diye bir şey yok, olsa idi çıkardı.  Yoksa Orak hücreli için "özel" Elektroforez yapılmıyor. Hemoglobin F %5 in üzerine çıkmadığı sürece normaldir. Bebekler doğduklarında Hemoglobinlerinin tamamı HgF dir, zamanla bunlar yıkılarak yerini Hemoglobin A alır. Zaten "Yenidoğan sarılığı da" bu doğumdaki Hg F lerin parçalanması sonucu oluşuyor. HgF karaciğerde yapılır. HgA ise, kemik iliğinde yapılır. Bazı ilaçlarla karaciğer HgF yapımına tekrar başlayabilir. Hg değerine başka bir laboratuvarda baktırıp bana yazın.

Mesaj Tarihi: 11 Haz 2011 Saat 13:29
Kadir bey oncelıkle teşekkür ederiz.
Hg degerine baska bır yerde baktırın yazmıssınız hemogram hgb degerını mı kastettınız anlayamadım.. Bızım bulundugumuz yerde hemoglabin elektroforezi tek bır yerede alınıp ıstanbula yollanıyor onu  baska bır yerde yaptırma sansım yok. ama hemogramı baska bır yerde yaptırırız.. buradan sıze de yazarım umarım yukselmıstır bıraz boyle supheler yasamayız daha fazla..  tekrar tesekkur ederım..

Mesaj Tarihi: 11 Haz 2011 Saat 15:47
Tam kan sayımının öbür adı; Hemogram dır.. Hgb, bu tahlildeki ölçümlerden biridir. Bir baktırın bakalım.

Mesaj Tarihi: 11 Haz 2011 Saat 16:21
o kadar bılgım var Kadır Bey :))) hala guluyorum cevabınıza :))))))))) 

"hemogram hgb degerını mı kastettınız" derken; hgb yazacakken tam kan sayımı ıcındekı hgb nın b sı mı eksık cıktı dıye sormaya calısmıstım hanı klavye takılmıstır vs..

yanı cumlemde hemogramı bır test, hgbyı de ıcındekı degerı olarak yazmıstım zaten :))))  e yazıyla mımık el kol hareketı olmuyor noktalamayı da dogru ayarlayamamıs Tongueolabılırım o kadar kusura bakmayınız :))))

bırde sız hemoglobın elektroforezıden bahsederken hgs hgf dıye yazmıssınız hg derken o testten de bahsedebılecegınızı dusundum acıkcası dr degılız... olsak sıze soruyor olmazdık zaten..

HbF mı dogrudur HgF mı sız bılıyorsunuz ben testte yazanı bılırım o kadar..  bıraz hosgoru beklıyorum bu baglamda sızden..
tekrar tesekkurler yazdıgınız cevaplardan oturu ıcımız rahatladı..
test sonucunu yazarım kolay gelsın :))

Mesaj Tarihi: 11 Haz 2011 Saat 16:49
HgbF, HgF, HbF , hepside aynı şeydir, böyle farklı şekillerde yazılabilir. Bunların hepsi, HemoglobinF demektir ( Fetal'in "F" si) . HgbS ise,Orak hücreli aneminin, ( Sickle cell'in "S" si) kısaltılmışıdır.

Mesaj Tarihi: 14 Haz 2011 Saat 03:20
http://i1106.hizliresim.com/2011/6/14/1905.jpg -
Kadir bey merhaba,
hemogram yaptırdık sonuclarımız yıne düşük fakat daha öncekı teste göre yukselme var.
bugun tesasduf drumuz da oradaydı gorustuk..
1 ay boyunca haftada 2 kez 1/2 ferrum iğne
1 ay boyunca haftada 1 kez 1/2 ferrum iğne
3 ay buynca 15 gunde 1 1/2 ferrum iğne
ayrıca gunde yarım tablet folbiol verdi..

siz bu sonuclara göre ne önerirsiniz? iğne tedavisine gerek var mı? oral yoldan verdıgım damlanın ıse yaramadıgını dusunuyor drumuz. zaten genel bır ıstahsızlıgımız var :( sızce ne yapmalıyız?

test sonucu asagıdakı lınkte eklı
tekrar tesekkur edıyorum..
kolay gelsın..

http://i1106.hizliresim.com/2011/6/14/1905.jpg">

Mesaj Tarihi: 14 Haz 2011 Saat 10:22
Kesinlikle hiçbir tedavi gerekmez, tedaviyi uygularsanızda göreceksiniz, bu değerler milim oynamayacak. Yapılan 3 kağıt; referans değerleri "erişkinlere" ait, Bu yaşın referans değerlerine göre konuşsunlar. İnsafsız, birde iğne veriyor.

Mesaj Tarihi: 14 Haz 2011 Saat 13:39
Kadir bey o zaman degerlerımızın normal oldugunu dusunuyorsunuz.. Pekı genel bır ıstahsızlık problemımız var e tabıı dogal olarak bazen yeterlı besını alamıyor kızım.. bunun ıcın ne onerırsınız? Ayrıca demır damlasına devam edelım mı ne yapalım? sızın onerınız nedır?
tekrar tesekkur ederım..

Mesaj Tarihi: 14 Haz 2011 Saat 13:44
Tedavi gerekmez demıssınız cevabınızda ama demır damlasını sordum ozellıkle.. cogu zaman yemegımızı yemıyoruz o sebepten tekrar sordum yanlıs anlamayın, damlayı tedavı olarak gormuyoruz (psıkolojık olarak) malum rutın olarak verılen bırsey artık bebeklere..
tekrar tesekkur edıyorum degerlı vaktınızı ayırdıgınız ıcın..

Mesaj Tarihi: 15 Haz 2011 Saat 11:03
Ben demir ilacını sadece "Demir eksikliği Anemisi" olan hastalarıma veriyorum.. Et alabiliyorsanız ve çocuk et yiyorsa demire gerek olmaz. İştahsızlık bir hastalık değildir.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat