iyot nedir?yetersizliğinde ne gibi sorunlar olabilir? iyot insan ve hayvanlarda tiroid bezi hormonlarının yapımı için her gün çok az miktarlarda alonması gerekli olan temel besin öğelerinden biridir. iyot yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi sorun oluşur. bebeklerde zeka geriliği,felçler,sağırlık,doğumsal anomaliler,bebek ve çocuk ölümlerinde artış;kadınlarda düşükler,kısırlık,her yaşta guatr ;okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme anlama ve algılama bozuklukları. hayvanlarda et,süt,yün,yumurta vs.de verim düşmesi. toplumsal işgücü kayıpları tanı ve tedaviye harcanan masraflar ve hayvancılık sektöründe verim düşüklüğü gibi ekonomik kayıplar. görüldüğü üzere her gün 90-150 mikrogram alınması gereken iyot eksik alınırsa toplumların sağlık ve ekonomisi olumsuz olarak etkileniyor.
iyot yetersizliği tüm ülkede önemli bir sorundur. yapılan araştırmalar ülke düzeyinde guatr oranının yüzde 31 olduğunu göstermiştir.guatr sorunu buz dağının suyun üstünde kalan kısmıdır.yukarıda belirtilen diğer sorunlar toplum tarafından iyot yetersizliğine bağlı olarak geliştiği bilinmeyen ya da fark edilmeyen sorunlar olup buz dağının suyun altında kalan daha büyük kısmında yer alır ve ciddi tehlike oluşturmaya devam eder. *iyot yetersizliği sorunu nasıl korunabilir? sorunun en pratik ve en ucuz tek çözüm yolu vardır.yemeklerimizde iyotlu tuz kullanmak.2007 yılında ülkemizde yapılan bir araştırmada halkın yüzde 74'ünün iyotlu tuz kullandığı tespit edilmiştir sorunun tamamen ortadan kaldırılması için bu oran en az yüzde 90 olmalıdır.okul çocuklarında yapılan idrarda iyot ölçümü araştırmaları çocuklarımızın yeterli iyot almadığını gösterir.
son olarak yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır özellikle hamileler ve emzikli aneler mutlaka iyotlu tuz kullansınlar.çünkü doğacak olan veya yeni doğmuş bebeğin beyin gelişim için gerekli iyot bebeğe sadece ane yoluyla sağlanır.çocukların okul başarısının iyot yetersizliğinden etkilenebileceği unutulmamalıdır.iyotsuz olan ve yasal olarak bakkallarda, marketlerde satılmaması gereken gıda sanayi tuzunu yemeklerimizde gıdalarımızda kullanmayalım.ayrıca iyotlu tuzun iyot kaybını önlemek için ağzı kapalı ,ışık almayan kaplarda veya kapalı dolaplarda saklanması gerektiğini de unutmayalım.
|