Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

BAŞ ÇEVRESİ

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Gelişim & Davranış Değişiklikleri
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=32109
Tarih: 16 Ağu 2025 Saat 20:46

Konu: BAŞ ÇEVRESİ
Mesajı Yazan: özgeduru
Konu: BAŞ ÇEVRESİ
Mesaj Tarihi: 01 Kas 2011 Saat 12:01
Kadir Bey merhaba. baş çevresi ile ilgili sorulan soruları ve cevaplarınızın hemen hemen hepsini okudum. yazdıklarınızdan anladığım küçük doğan cocukların bas cevrelerinin normal tablolarla kıyaslanmaması ama ben yinede size sormak istiyorum. benim kızım 33 haftalık 1500 gr ağırlığında doğdu. doğdugunda gelişme geriliği de vardı. yani 29 hafta ile uyumluydu. bas cevresi 27 cm di. kızım su an düzeltilmiş 11,5 aylık. ve bas cevresi 41,2 cm. normal tablolara bakıldığında en az 43 olması lazım tabiki. kızımın bas cevresi için mr ve usg cekimleri yapıldı normaldi. 7 aylıktı bunlar yapıldığında. ayrıca genetik testleride normal. ancak erken doğuma baglı olarak (öyle dusunuyoruz) hala desteksiz oturamıyor. ancak ellerinden tuttuğumuzda ayakta durabiliyor ve adım atabiliyor. zıp zıpta cok güzel zıplıyor. algısı cok iyi. el çırpıyor bay bay yapıyor. kulağını sorduğumuzda gösterebiliyor :) bunlara ragmen bas capı tabiki korkutuyor. yorumlarınız benim için cok önemli. tesekkur ederim

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 01 Kas 2011 Saat 13:02
Ne demek "-düzeltilmiş 11.5 aylık-" ?  Böyle bir uygulama yok. 7 aylıkda normal doğanlarda; baş çevresi: 43.2cm dir. Doğumda 27cm olan  baş cevresi; bu kadar zamanda 41.2cm. olmuş, daha neyi araştırıyorlarki? Ben olsam ne US ne MR çektirmezdim. Genetik testler için; önce bulgulara bakarak bir genetik hastalık tan şüphe edilir, ondan sonra "teyid için" genetik test yapılır. Boğaz kültürü yaptırır gibi genetik test yapılmazki? Neyse, kafanızı sakin tutun, herşey yolunda merak etmeyin. Ayrıca diyelimki çocukta (Allah göstermesin) bir "genetik bozukluk" var? Ne halt edecekler?

Mesaj Tarihi: 01 Kas 2011 Saat 13:12
hocam düzeltilmiş 11,5 aylık ama kronolojik 13 aylık kızım. su anki baş çevresi 41,2 cm. 13 ayda 27 cm den 41,2 ye yükseldi. çok korktuk. çok zor günler gecirdik. inanın sinir boşalması yasıyorum ve aglıyorum su an. bas cevresi için yapmadıklarını bırakmadılar. küçük doğduğu için küçük gitmesi normal o zaman öyle mi? sevgiyle kalın. Allah sizden razı olsun

Mesaj Tarihi: 01 Kas 2011 Saat 13:17
Dikkat ederseniz, aradaki "makas" giderek kapanıyor, açılmıyor...

Mesaj Tarihi: 04 Kas 2011 Saat 11:41
hocam tekrardan merhaba. dün kızımın kontrolü vardı. 33 haftalık doğduğunu ve su an 13 aylık olduğunu söylemiştim. (dediğiniz üzere düzeltilmiş yas kullanmıyorum) bas cevresinin son aylardaki gelişimini az buldu doktorumuz ve yine nörolojiye yönlendirdi. mental gelişimi cok iyi ama motor gelişimi geri olduğu ve bas capı az büyüdüğü için gönderiyorum dedi. ben size asağıda kızımın ay ay ölçümlerini gönderiyorum. sizde yorumlarsanız sevinirim. 1 yasına doğru yavaslaması nrmal değilmi.

Doğum    27
1 aylık    30
2 aylık    33
4,5 aylık  37
6,5 aylık  38,5
9 aylık     40
12 aylık    41
13 aylık    41,2

şimdiden cok tesekkur ederim

Mesaj Tarihi: 05 Kas 2011 Saat 09:19
Boşuna uğraşıyorsunuz. Yok da, hadi diyelim bir şey var. Ne yapacaklar, "-küçük kalmış başı büyütme -" tedavisi diye bir şeymi var?  Ayrıca da "motor gelişimi" bundan iyi olamaz. BAŞ ÇEVRESİ, 1 aylık iken  7 cm. eksik idi, Şimdi 4.5cm. eksik. Gidişatına bakılır ise, 1.5 seneden kısa bir sürede  tamamen normal olacak.

Mesaj Tarihi: 10 Kas 2011 Saat 12:48
hocam cok tesekkur ederim. siz benim en büyük destekçim oldunuz. Allah razı olsun sizden. tek korkum zeka geriliği olur mu. her küçük baş çevresi zeka geriliğine neden olur mu. desteksiz oturamaması beni çok korkutuyor. yoksa hiç takmayacağım baş çevresini. hocam hiç başı küçük ama normal zekalı hastalarınız oldu mu? çok soru sordum size biliyorum ama çok çaresizim. şimdiden tesekkur ederim

Mesaj Tarihi: 11 Kas 2011 Saat 09:45
Ailevi mikrosefali diye bir durum vardır.  Soyunuzdan insanlara bakmak lazım. Eğer doğumda beyin bir zarar gördü ise, beyin tam gelişmediğinden kafasıda büyümez. Yani burada kafa küçük diye beyin gelişemiyor gibi bir durum yoktur. Benim anlatmak istediğim, "en kötü ihtimal ile" eğer beyinde bir hasar oldu ise, bunun bir tedavisi yoktur, sadece çocuğa ilerde "özel eğitim" verilecektir. Kaldıki, anlattıklarınız; sadece normal doğanları geriden takip eden bir çocuk intibaını veriyor.

Mesaj Tarihi: 11 Kas 2011 Saat 09:57
hocam cok tesekkur ederim sabrınız ve özveriniz için. Annemin bas capı 54 cm. ona da benziyor. dediğiniz gibi inşallah ailevi bir mikrosefalidir.

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat