PFAPA
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Kulak & Burun & Boğaz & Göz
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=40706
Tarih: 20 Kas 2025 Saat 18:42
Konu: PFAPA
Mesajı Yazan: nail
Konu: PFAPA
Mesaj Tarihi: 28 Eki 2013 Saat 22:48
İyi çalışmalar hocam eski açtığım konu üzerinde devam etmek istedim ama konu kilitli olunca ben de yeni konu açtım.oğlum 3,5 yaşında boyu 102 cm, kilosu 15.700 gr.özellikle son bir yıldır kısa süreli aralıklarla tonsilit geçiriyor.tonsilite yüksek ateş(39-40 drece), bademciklerde beyaz renkte noktacıklar,burun tıkanıklığı ama burun akıntısı yok,ağız kokusu eşlik ediyor.hastalık tarihlerini ve uygulanan tedavileri hatırlayabildiklerimi yazıyorum.(rahatsızlıklar ekim ayından itibaren başladı net tarihlerini hatırlayamadığım için daha öncekileri yazamadım.)
16 Nisan (antibiyotik ve deposilin) 18 Mayıs (deposilin) 12 Temmuz (7 penisilin ve 1 dekort) 12 Ağustos (antibiyotik) 4 Eylül (antibiyotik, ateş devam edince 7 Eylül de Prednol 20 mg kullandık,boğaz kültürü temiz çıkınca antibiyotiği 5.günden sonra kestik) 27 Eylül (prednol 20 mg kullandık çocuğumuz hızlı bir şekilde toparlandı) 25 Ekim (boğaz kültürü temiz çıktı, sadece Tylol ve Pedifen kullnadık şuanki durumu iyi) Daha önce gittiğimiz immünoloji doktoru allerji olabilir diye ilaçlar vermişti bugün itibariyle allerji ilaçlarını kullanmayı bıraktık.
Bugün tavsiye edilen bir doktora gittik bu tabloyu anlattıktan sonra çocuğunuz yüzde doksan dokuz PFAPA olabilir, bir sonraki atağında prednol yaptırıp teşhisi net koyabiliriz dedi.PFAPA hastalarında bademcik ameliyatı hastanın yüzde elli oranında rahatlamasını ve atak aralarının uzamasını sağlar dedi.çocuğumu gösterdiğim KBB uzmanı bademciklerin alınmasına gerek olmadığını söyledi.PFAPA ilgili yazılarınızı okudum anlattıklarınızdan çocuğumda sadece aft yok ama diğer belirtiler var.Sizce çocuğumuz PFAPA olabilir mi? İlgi ve alakanız için şimdiden çok teşekkür ederim.
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 29 Eki 2013 Saat 01:08
PFAPA ile alakasi yok. Daha bu hastalin ne oldugundan haberi yok, garibanin..
Donemsel ates yaninda,agiz icinde yaralar, Farenjit ve adenit (boyunda lenf bezlerinin) olmasi gerekir..
Sizdeki durum, asiri ve sik sik antibiyotik kullanmaya bagli; "Antibiyotik atesi" dir.
Bir daha atesi oldugunda o onerilen sacma isleri degil bir "Kan Sayimi" yaptirmaniz daha yararli olur. WBC (Lokosit)nin yuksek oldugu durumlarda ancak antibiyotik kullanilir..
|
Mesaj Tarihi: 29 Eki 2013 Saat 12:14
|
Cevabınız için teşekkür ederim hocam.Peki yine böyle bir durumda WBC
düşük çıkarsa neyden şüphelenmemiz lazım.?.Asıl beni düşündüren şey
çocuğumuzun sık sık anlattığım bu hastalığı geçirmesi.Hasta olmadığı
dönemlerde genelde yeterli besleniyor, soğuktan da korumaya çalışıyoruz
ama yine de çocuk tekrar tekrar hasta oluyor.Sık sık hastalanması basit
bir soğuk algınlığı olmadığı şüphesi uyandırıyor bende.Söylediğiniz bu
antibiyotik ateşinin tedavisi nasıl oluyor, nelere dikkat etmemiz lazım?
|
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 29 Eki 2013 Saat 19:16
Tabiiki, Grip demektir.. Supheye gerek bile yok...
Soguktan korumaya calismaniz nafile, soguk ile olmuyor. Illaki koruyacaksaniz, hasta kimselerden uzak tutun. Oyle;usutmekle, nazarla, disle atesli hastaliklar olmaz.
Antibiyotiklerle; atesi tedavi etmiyoruz... Atese sebep olan hastaligi (enfeksiyonu) tedavi ediyoruz..
|
Mesaj Tarihi: 29 Eki 2013 Saat 21:11
Vakit ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim.Bundan sonra tahlil vs. sonuçlarını sizinle paylaşır sizin önerdiklerinizi uygularız hocam.İyi çalışmalar.
|
|