Gecenlerde, kiymeti kendinden menkul bir Prof.'un iddialarini bir uye dile getirmisti.
Fruktoz'un 5 karbon, Glikoz'un 6 karbon atomu ihtiva ettigini ve Fruktozun alkol gibi etki ettigini soylemisti.Son zamanlarin en moda sarlatanligi olan; dogru bilgilerin arasina, kendi yanlis bilgilerini sokusturma usulu ile halki kandirmaya calismistir.
Once bazi konulari aciga cikaralim:
1- Sadece Fruktoz degil, butun sekerler SAF ve ASIRI miktarlarda alindiginda ZARARLIDIR lar...Yemeklerin ve Meyvalarin icinde alinanlar, MAKUL OLCULERDE zararli degillerdir.
2- Fruktoz'un tatlilik orani, Glikoz'a gore daha fazladir. Glikoz'un tatlilik oranini;100 Kabul edersek, Fruktoz'un ki:173 dur. Yani, 100gram Fruktoz, 173 dram Glikoz'un vazifesini gorur ve daha az miktarda tuketilmesini saglar.
3- Her turlu seker, vucutta once, Glikoz'a cevrilir ve ondan sonra kullanilir. Insulin uzerine SADECE Glikoz etkilidir. Asiri alindiginda, kullanilmayan HER TURLU seker, yag dokusuna cevrilir.
Dogrudur, oncelikle Glikoz kullanildigindan, Fruktoz asiri alindiginda, daha kolay yag dokusuna cevrilir.
4- Alkol ile sekerlerin, hele Fruktoz'un baglantisi anlasilir gibi degil. Alkol'de once sekere cevrilir, gene fazlasi yag dokusuna donusur.
5- Fruktoz'un 5 karbon atomu ihtiva ettigi iddiasi COK KOMIKTIR...
Gerek fruktoz, gerek glikozda 6 karbon atomu vardir.. Tipik bir Turk Profesoru SALLAMASI.... Ikisinin de formulu: C6H12O6 dir...Sadece iskelet yapilari farklidir.
Glukoz Fruktoz
H-C=O CH2OH
H-C-OH C=O
H-C-H HO-C-H
H=C-OH H-C-OH
H-C-OH H-C-OH
CH2OH CH2OH
Hadi bakalim, hodri meydan, gucu ve bilgisi yetiyorsa, bu yazimi tenkit etsin...
(NOT: teknik imkanlar dolayisi ile,yukardaki acik formullerde, bazi acilar ve baglantilar eksiktir. )
|