Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Kırmızı et tuketme sıklığı

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: ARŞİV
Forum Adı: Emzirme & Süt & Ek Gıda & Yemek
Forum Tanımlaması: Arşiv
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=55868
Tarih: 02 Eyl 2025 Saat 18:29

Konu: Kırmızı et tuketme sıklığı
Mesajı Yazan: envberna
Konu: Kırmızı et tuketme sıklığı
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2017 Saat 01:22
Hocam merhabalar,

07.07.2011 dogumlu kızım ek gıdaya gectiğinden beri haftanın bes gunu etli bir sebze yemeği (hergun küçük bir köfte buyukluğunde et yiyordu) iki gunude balık yiyordu. Ayrıca hergun bir yumurta veriyordum o donemler. Bunun üzerine dru demir damlası vermişti. 3-4 ay kullandık sanırım damlayı.

Kızım 1 yasındayken
Hgb 12,6 g/dl

Kızım 15 aylıkken yapılan kan tahlilinde
Hgb 13.1 g/dl
Ferritin 32.39 ng/ml çıkmış

Sonraki yıllarda hiç demirdamlası vermedim. Hergun yumurta ve etli çorba yemek vs yedi. Arada hastalandıgında yapılan kan tahlillerinde hgb hep 12 nin ustunde. Demir ve ferritin sınır değerler içinde.

Hocam biraz önce demir ile ilgili bir cevabını okudum ve aklıma takıldı. 5,5 yaşındaki ve 2 yaşındaki oğlum için hergun yumurta ve hergun kırmızı et yedirmem doğrumu yoksa fazla mı yediriyorum? Sadece beslenmeyle hgb boyle yuksellirmi?

Tesekkürler
Saygılarımla,

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2017 Saat 07:39
Siz fazla et tukettiginizi mi saniyorsunuz???
HGB'nin yukselmesi gereksiz verilen Demir yuzunden.
Her gun yumurta da yenir( burada kahvaltida genellikle 4 yumurta yenir) her gun et'de yenir.
Ayrica da burada "Mahalli Hamburgercilerde",  1/4paunder(125 gram), Half pounder(250gram) ve
Pounder(500gram) lik hamburgerler satilir.. Su yerinede sut icilir, insanlarda, 80-90 hatta 100 yasin
ustunde yasarlar.

Mesajı Yazan: envberna
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2017 Saat 08:15
Hocam yanıtınız için çok tesekkür ediyorum.

1- Peki demir damlasını sadece sekiz aylıkken bir kaç ay sureyle vermiştim. Sizce bu degerler zamanında vucutta birikime neden olmuşmudur? Olmuşsa şimdi anlaşılabilir mi? İleride birşey çıkar diye korkuyorum hocam?

2- üç dort yasında da hgb degerleri yuksek ama hiç damla vermedim ilk yıldan sonra. Hgb nin bu 13 gibi yuksek olmasını onemsemeyeyimmi? Aynen beslenmeye devam mı edeyim? Tekrar tahlil vs yaptırmam gerekir mi hocam?

Iyı yapayım derken daha cok zarar vermişim çocuguma. Guya caddede iyi bir doktora goturuyordum her ay!! Zamanında keske sizi tanısaymışım

Tekrar tesekkürler
Saygılarımla

Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 09 Şub 2017 Saat 19:30
1- Bir daha gereksiz yere Demir kullanmadiginiz surece bir sey cikmaz.
2- HGB her yasta farklidir.. Su andaki HGB normal..
Tahlil filan gerekmez..

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat