Merhaba Kadir Hocam
Öncelikle bu güne kadar şu sağlık sisteminin dayatması antibiyotiği sayenizde çocuğuma hiç vermemiş olmanın gururunu yaşıyorum. Bazen arkadaşlarım grip olan çocuklarına kullanınca peki kullanmadan nasıl geçirdin diyorlar. Zaten kullanmadan sizin de geçecek sadece antibiyotik sayesinde iyileşti sanıyorsunuz diyorum.
Tabiki gittikleri doktorlara güvenmeyi tercih ediyorlar. En son 8 aylık bir bebeği ateş ve öksürük için antibiyotik ve hava tedavisi için acile götürürlerken yakaladım ve dedimki çocuk diş çıkarıyor yahu. Sayenizde 1 tanede olsa korumuş oldum.
Hocam bu sefer size sormak istediğim meningokok. Hocam çok fazla duyuyorum. Farklı farklı şehirlerden ölüm haberleri geliyor bununla ilgili. 2019 da mecliste bile konuşuldu. Bir millet vekilinin yeğeninin el ayakları kesildi. Ve en son iki gün üst üste tanıdığım insanların yakınları bu hastalığa yakalandı haberini aldım hatta birinin yattığı hastane yanıbaşımda. Aldı beni bir korku.
Şimdi diyeceksiniz ne meningokok muş kaç kere anlattım. Ama sakin sakin anlamaya ihtiyacım var hocam.
5 yıl önce aile hekimine gidip danışayım dedim hastalığın tiperi nimeriks, menectra vs saydım ama doktor bana ben bile bunları ilk duyuyorum bir bilgim yok dedi. Yani menengikok biliyor ama aşklarla ilgili fikri yok.
Ayrıca bir vahim tablo ise şöyle çıktı karşıma. Annem ümreye giderken meningokok için aşı yapması gerektiğini söyledim ve biz bunun için şirket ile görüşürken bir kaç kişi ile görüştük ve bu aşıyı canı isteyen yapıyor istemeyen yapmıyor. Hatta öğrendiğimiz sirket çalışanları da yapmıyormuş. Büyük bir zafiyet söz konusu. Halbuki aşı ucretsiz. Annem aşıyı oldu. Yapan doktor bu aşı 10 yıllık demiş bu sanırım w139 debilen tip için.
Oğlum 8 yaşında 3 sene evsel beyin ven trombozu geçirdi. Çok ciddi bir hastalık atlattık. Ölümün eşiğinden döndü diyebilirim. Bir damarı yapısal olarak darmış. Şimdi ona aşı yaptırmak istiyorum ama kafam allak bullak oldu. Resmen halk arasında bir infial durumu var ama maddi boyut girince işin içine insanlar amann gripten de ölüyor diye çekiliyor kenara. Kimisi maddi kaynaklarını sonuna kadar kullanıp yaptırıyor aşıyı.
Bexero b tipi için asıl yapilması gereken sanırım yani bizim ülkemiz için. Ama. Bir doktorun makalesinde okudum. 4 lü meningokok aşısı var ama bunun içinde bexero yok demiş. Bir arkadaşıma da doktoru nimerix ve bexero yapmış.
1..Yani bu çocuk tüm meningokok turleri için mi aşılanmış oldu. 2..oğlum 8 yaşında bexero 2 doz mu yapılacak. Çünkü bebeklerde 3 doz ve daha sonra bir hatırlatma dozu diye okudum. 3. Bexero yaptık 2 doz bu sürekliliği olan bir aşımı yoksa bazı aşılar gibi5_6 yıl gibi bir süresi var ve yenilenmeli mi.
4.eşim aşı ya güvenmiyor ama bence güvenilirliğinde sorun yok. Ven trombozu için de bir sorun teşkil etmez diye umuyorum. Ki bunu bir çok gelişmiş ülke ücretsiz aşı listesine almış çoktan.
Zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
------------- Her şeyin başı sağlık
|