Trafik kazası sonrası BT
Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=64866
Tarih: 05 Eki 2025 Saat 21:49
Konu: Trafik kazası sonrası BT
Mesajı Yazan: mayalisa
Konu: Trafik kazası sonrası BT
Mesaj Tarihi: 04 Şub 2020 Saat 01:35
Hocam merhaba,
Üye olmayan bir arkadaşım acil olarak sormamı istedi, öncesinde tomografiyle ilgili olan tüm yazılarınızı okuduk. Verdiğiniz cevap: Tomografi X ışını ile çalışır, radyasyon değildir şeklindeydi.
Internette ise tomografi = radyasyon gibi bahsediliyor.
Arkadaşım tatilde Türkiye'de trafik kazası geçiriyorlar ve sonrasında ambulans geliyor ve hastaneye gidiyorlar. Orada anne-baba ayrı tutuluyor ve iki çocuklarını (4 ve 8 yaşında) ayrı tutuyorlar. Anne-babaya sormadan çocuklara BT çekiliyor, bunu çıkarken öğreniyorlar. Aslında tüm aileye BT çekiliyor. O güne kadar böyle bir işlem hiç yapılmamış. Anne-baba ve özellikle de anne kaza sonrası yaşadığı travma (kolunda kırık vardı ve bayılmış), kendisine sorulmadan böyle bir şey yapılmasından çok üzgün. Günlerdir internetten araştırıyor, tabi kafası iyice karışıyor, uyku uyumuyor, kendini suçluyor.
Biraz uzun oldu hocam ama aslında bilmek istediği şu; Tomografide radyasyon yok ise bu endişeler yersiz mi ? X ışını atılabilir birsey midir ? Süresi var mıdır atılmasının ? Yoksa girer ve vücuttan çıkar gibi mi düşünelim ? Çocukları etklileyecek bir durum oluşmuş mudur ?
Umarım cevap verirsiniz Hocam, iyi çalışmalar dilerim,
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 04 Şub 2020 Saat 03:25
Tomografi; bir cins Rontgendir.. Rontgen isinlari ile calisir.. Radyoaktif maddelerin yaydigi, radyasyon ise, cok farklidir. Rayoaktif madde ile calisan cihaz; Sintigrafilerdir. Sintigrafi icin, hastanin damarindan radyoaktif izotop verilir. Bu maddenin bir muddet (yarilanma suresince)vucutta kalma ozelligi vardir. Rontgen ise, Rontgen cihazinin icindeki "Rontgen ampulunun yaydigi; X-isinlari ile calisir. Kalici hicbir ozelligi yoktur. Bu yuzden de saniyeden kisa sure ile X-isinlari vucuttan gecerler ve yok olurlar. Turk doktorlarini birakin, Tip fakultelerindeki Prof. lar bile bu farki bilmezler. Biliyorsaniz, Ingilizce olarak arastirin. SAKIN, Internette Turkce yazilara itibar etmeyin.
|
Mesajı Yazan: mayalisa
Mesaj Tarihi: 13 Şub 2020 Saat 14:30
Hocam hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Evet iyi düzeyde İngilizce biliyorum ve konuyu İngilizce kaynaklardan da araştırdım ama inanın orada da benzer seyler var, CT olarak arama motoruna yazdığımızda da gene radyasyon ve CT deki radyasyon dozu gibi açıklamalar geliyor. Sizin önereceğiniz ve doğru bilgiye ulaşabileceğimiz yabancı kaynak varsa oradan okuyalım. teşekkür ederiz.
|
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 13 Şub 2020 Saat 19:01
Crook's tube. Roentgen rays. Scintigraphy diye arayin.
|
|