Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Tetanoz

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=68295
Tarih: 07 Eki 2025 Saat 21:20

Konu: Tetanoz
Mesajı Yazan: TubaKısa
Konu: Tetanoz
Mesaj Tarihi: 28 Kas 2020 Saat 16:21
Hocam merhaba.  
Az önce eski gönderilerinize baktım. Tetanoz ile ilgili bir yerde tetanoz sporlarının hayvan gübrelerinde bilhassa at gübrelerinde bulunduğunu söylemişsiniz.  Diğer bir mesajda ise daha önce göbek kordonu kesilen makas ile ilgili neonatal tetanoz oldu demişsiniz. Tetanoz için gübre şart mı? Babam evde düşüyor ve kafasını kapının sivri yerine vuruyor. Hastaneye gidiyor dikiş atılıyor. Tetanoz aşısı var mı yok mu bilinmiyor.  Hastanede de yapılmamış.  Dikiş iğnesi sterildir ama bunu iğneyi tuttukları alet var ya cımbız gibi o da mı steril oluyor yoksa onu da mı solüsyanda bekletiyorlar.  Sizce tetanoz aşısına gerek var mı?  Ya da aşı antikor oluşturana kadar antitoksin immunglobülin mi yapılmalı?

Cevaplar:
Mesajı Yazan: 2005kiraziboege2017
Mesaj Tarihi: 28 Kas 2020 Saat 17:05
Kusura bakmayın hocam yeni konu açmak istemedim. 45 aylık oğlum elini kesmiş kalorifer peteğinde . Petekte pas varmış. Geçmiş konularda baktım hayvan gübrelerinde ve gübreli topraktan bulaşır yazılmiş. Benim sorum oğlumun bütün aşıları tam en son 18 aylıkken yapıldı tetenoz aşısı son dozda 4_6 yaş aralığında yapılacak  sanırsan. 18 ayda yapılan aşı şimdi başımıza butür  bir olay geldiğinde çocuğumuzu korur değilmi  hocam? Çünkü çok fazla köyle içli dışlıyız ve toprakla fazla oynuyoruz. Cebabınız için teşekkür ederim şimdiden. Sağlıklı günler dilerim.

Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 28 Kas 2020 Saat 19:08
1- Neonatal tetanozlardaki sebep, gobek kordonunun kesildigi makaslar, bir solusyon kabina konuluyor(du)..
Aylarca bu solusyon degismeden makaslar ayni solusyonda beklerken bir yerlerden bulasma oluyor.
 (Misal: oda havalandirilirken, toz ile gelebiliyor ve bu solusyon etkisini kaybetmis ise, makasa bulasan
 kan ve diger doku bulasiklarinda ureyip cogalabiliyor.) Gunumuzde bu usul pek kalmadi. 
2- Tetanos asilari bunun icin yapiliyor..4-6 yas araliginda cocugunuz korunuyor. Bu aralikta asi olmasa bile,
 riskli bir durum oldugunda, TEK doz Tetanos asisi yeterlidir.. 
Bu durum, cocukluk asilari seneler evvel yapilmis eriskinler icinde gecerlidir. Eriskinlerde de, riskli bir
 yaralanma olursa, tek doz Tetanoz (eriskin tip) yeterlidir.

Mesajı Yazan: 2005kiraziboege2017
Mesaj Tarihi: 28 Kas 2020 Saat 20:02
Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Size birşey daha sormak istiyorum müsadenizle. Artık kombiler yanıyo ve sabah kalktığımızda boğaz ve burnumuz kuruyo. Burda doktorların bir kısmı  yattığımız odada buhar makinesinin kullanılması gerektiğini, bir kısmıda gerekli olmadığını peteklerin üzerine nemli havlu koyun yeterli diyor. Hangisi doğru hocam ?Hangisini yapalım sizce?

Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 29 Kas 2020 Saat 03:29
Peteklerin onune koydugunuz bir tahta iskemleye islak havlu serin.
Petkelerin ustune koyarsaniz, peteklerde paslanma olur! 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat