Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Özel çaylar ve besinler Sütünüzü arttırmaz !!!!!

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Genel Konular
Forum Adı: Doğum sonrası yaşananlar
Forum Tanımlaması: (Doğum sonrası yaşananlar)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=7080
Tarih: 14 Eyl 2025 Saat 08:12

Konu: Özel çaylar ve besinler Sütünüzü arttırmaz !!!!!
Mesajı Yazan: DENİZKIZI
Konu: Özel çaylar ve besinler Sütünüzü arttırmaz !!!!!
Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 18:00
Özel çaylar ve besinler Sütünüzü arttırmaz http://akillibebek.com/index2.php?option=com_content&task=emailform&id=1008&itemid=119" rel="no follow -  
Güncel Haberler - bebek ve anne

Anne sütünüzün yapımı, bebeğinizi doğru teknik ve sıklıkla emzirmeniz sonucu artar. Vücudunuz normal şartlarda iki bebeği emzirebilecek kadar süt üretebilir. Anne sütünüz kesilse bile, tekrar gelebilir. Şunu bilmelisiniz ki, menopozdaki bir kadın bile uygun teknikle bebeğini emzirirse sütü gelecektir.

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sanem Pişkin: “Sütünüzün yeniden gelmesi ya da süt yapımınızın artması için bebeğinizi günde en az 10 kere ve doğru teknikle emzirmeniz gerekir. Doğru teknikte bebeğin yüzü ve gövdesi anne memesine bakar şekilde tutulur, bebek kol ya da bir yastığın üzerine bütün vücudu desteklenecek şekilde yatırılır, meme ucu bebeğin ağız kenarına değdirilir ve bebek ağzını kocaman açtığında meme ağzına sunulur. Bebek emme sırasında tüm meme başını (sadece meme ucunu değil meme ucu ve alabildiği kadar memenin kahverengi kısmını) ağzına almalı ve memeye adeta yapışmalıdır. Her emzirdiğinizde, bebeğinizin göğsünüzde geçirdiği süre uzatılmalıdır. Bebeğinizi yanınızda tutarak ve gece de emzirmelisiniz. Emzirmediğiniz zamanlarda da bebeğinizi göğüs kafesinizin üstünde yatırmanız önerilmektedir. Bebeğinize destek besin veriyorsanız, biberon kullanmamalısınız. Onun yerine kaptan ya da kaşıkla beslenmesini sağlamalısınız. Yalancı meme vermekten de kaçınmalısınız. Biberon ve yalancı meme kullanımı, bebeğinizin memenizi tutmasında zorlanmasına neden olabilir” diyor.

Anne sütünün kesilme nedenleri
• Az dinlenip, kendinizi yorgun hissetmeniz.
• Kendinizi stres altında hissedip, sütünüzün bebeğinize yetmeyeceğini düşünmeniz.
• Çevrenizden emzirme konusunda destek görmemeniz.
• Bebeğinizi daha önce yapay besinlerle beslemeniz.
• Emzirme tekniğinizde ve süresinde problemler yaşıyorsanız.
• Bebeğiniz hasta olup, uzun süre sütünüzü emememişse.
• Bazı hastalıklarınız yüzünden emzirmenize ara vermişseniz.

Emzirme
Bebeğiniz süt gelmeyen memenizi emmeyi reddediyorsa, memenizi emerken damlalık ya da flasterle tutturulan bir tüp vasıtasıyla, bebeğinizin ağzına besin gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz emmeye devam ederek, meme ucunuzu uyarmaya devam edecektir. Meme ucunuzun uyarılması, süt üretiminizin başlaması için ana koşuldur.

Beslenmeniz
Vücudunuzdaki süt yapımının, sizin beslenmenizle bir alakası yoktur. Bu yüzden ağır malnütrisyonunuz (beslenme bozukluğu) olsa bile, bebeğiniz bundan etkilenmez. Emzirdiğiniz dönemde, daha sık susadığınızı fark edebilirsiniz. Susuzluğunuzu bastırmak için istediğiniz kadar su içmelisiniz, fakat bilmelisiniz ki, istek duyduğunuz miktardan fazla sıvı almanız, anne sütünüzü arttırmaz.

Sütü artırma
Pek çok toplumda, anne sütünü arttırdığına inanılan özel besinler, içecekler ya da bitkilerden yararlanılır. Bu bitkiler ilaç etkisi göstermezler, ancak rahatlamanızı sağlayarak sütünüzün artmasına neden olabilirler.

Klorpromazin, metoklopropamid gibi ilaçlar, anne sütünü arttırmak için doktor kontrolü altında kullanılabilir ama sizin için esas kritik nokta, bebeğinizi sık emzirmenizdir. Bunu sağlayamıyorsanız alacağınız ilaçlar da fayda sağlamayacaktır.

Bebeğin doyurulması
Sütünüzün artması için gereken süre, kişiden kişiye göre değişir. Eğer bebeğiniz ara sıra emmeyi sürdürüyorsa, anne sütünüz birkaç günde artar, ancak hiç emmiyorsa yeniden bol süt gelmesi için, haftalar gerekebilir. Bu süreçte, bebeğinize kilosu ve ayına uygun miktarlarda, formül süt (hazır mama) verebilirsiniz. Örneğin; 1–2 haftalık bebeğiniz günde 7–8 kere 50–70 ml, 2–6 haftalık bebeğiniz günde 7–8 kere 75–110 ml, 2 aylık bebeğiniz günde 5–6 kere 110–180 ml formül süt ile beslenebilir. Memelerinizden süt geldikçe, mamanın günlük miktarı her gün ya da gün aşısı 50’şer ml azaltılmalıdır, ancak önemli olan bebeğinizin aldığı kilo ve onu izleyen doktorunuzun önerileridir. Bebeğiniz 4. ayını doldurmuşsa, doktorunuzun tavsiyesiyle meyva püresi, yoğurt, sebze püresi gibi besinlerle besleyebilirsiniz. Bu durumda anne sütünüzün öğün sayısı azalacağından, öğün aralarında yeni süt yapımınız için gerekli süre de geçirilebilecektir. Altıncı aydan önce bebeğinize vereceğiniz ek besinlerin az posa bırakan, glutensiz ve püre kıvamında olması öneriyoruz. Buğday, yulaf, arpa ve çavdar gluten içen besinlerdir. Bu tahıllardan üretilen unlar, 6 aydan önce bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır. Ekbesinlere geçiş zamanı ve verilecek besinler çocuk doktoru tarafından belirlenmelidir.

Anne sütünün faydaları
Çeşitli çalışmalarda 6 aydan önce ek besine başlanan bebeklerde ishal, zatürree sıklığı ve buna bağlı hastaneye yatırma oranları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ülkemizde yapılan bir araştırmada da, 4 aydan önce ek besinlere başlanan bebeklerde orta kulak iltihabı ve diğer üst solunum yolu infeksiyonlarında anlamlı derecede artış saptanmıştır. Ayrıca bebeklikte anne sütü ile beslenen 5–6 yaş grubu çocuklarda, şişmanlık oranı düşük, 8–18 yaşlarında IQ düzeyleri %11–30 oranında daha yüksek bulunmuştur.

Öneriler
Ülkemizde annelerin emzirme isteği, Avrupalı annelere göre daha yüksek olmasına rağmen, 6 aylık bebeklerde sadece anne sütü ile beslenme oranı %5 tir. Anneler sıklıkla sütlerinin azaldığı ve bebeğe yetmediği düşüncesiyle erkenden ek besinlere başlar. Çevre baskısı ve sağlık personelinin önerileri de bu duruma katkıda bulunur. Oysa bir kadın menopozda bile olsa, vücudu süt üretebilir. Emziren kadının kendisine ve yakınlarına bu bilginin verilmesi özellikle gereklidir. Sadece emziren kişinin değil, yakınlarının da süt yapımının sürekliliği konusunda pozitif düşünceler içinde olması, emzireni desteklemesi sütünün gelmesinde önemli bir etkendir. Azalmış olan anne sütünüzü arttırmak ya da emzirmenizi yeniden başlatmak için, çok iyi motive olmalısınız ve desteklenmelisiniz.

Cevaplar:
Mesajı Yazan: duygu07
Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 19:53
ClapClap
ClownEllerine sağlık canımApprove

Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 20:47
teşekkürlerTongue

-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...

Mesajı Yazan: oğuzkağan
Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 20:49
teşekkürler canımClown

-------------
[

Mesajı Yazan: MySons
Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 21:47
cok sagol özlemcigim!!!
vallahi emzirme dönemimiz gectigi halde ve ben birdaha bebek istemiyorda olsam okudum vallahi bu yazini!!! Ilgimi cekti... nedenseeeeee????? (kafamda yüzde 1% de olsa bitane daha bebek istegimi var ne??? hani o belki kiz olur diye????) LOL

-------------
http://www.glitterfy.com/">

Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 22:45
Orjinalini yazan: MySons MySons Yazdı:

cok sagol özlemcigim!!!
vallahi emzirme dönemimiz gectigi halde ve ben birdaha bebek istemiyorda olsam okudum vallahi bu yazini!!! Ilgimi cekti... nedenseeeeee????? (kafamda yüzde 1% de olsa bitane daha bebek istegimi var ne??? hani o belki kiz olur diye????) LOL

LOLLOLLOLay kader arkadaşım benim ,bir kız beceremedik yapmayıLOLLOLLOL

Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 16 Nis 2008 Saat 22:57
allah ikinizede tatlı bi kıs versinBig%20smileamiiiiiinn LOLClown

-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...

Mesajı Yazan: uğurefe
Mesaj Tarihi: 17 Nis 2008 Saat 00:38
bilgi için çok sağol canımThumbs%20Upvalla baya motive oldum sayendeClown

-------------
http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: HaYaL
Mesaj Tarihi: 17 Nis 2008 Saat 01:10
offff offffff süt konusunda çokkk dertliyim çokkkkkk. oğlum artık emmek istemiyor süt gelmediği için. yavrum kendinden geçiyo yoruluyo çünkü uğraşmaktan.bu yazıda bahsedilen damlalık nasıl bişey bilen varmı arkadaşlar. bari mamayı verirken öyle bişey kullanayım bende.

-------------
http://yusufbarankoksal.blogspot.com/ - http://yusufbarankoksal.blogspot.com/

Mesaj Tarihi: 17 Nis 2008 Saat 10:51
Orjinalini yazan: hiloş hiloş Yazdı:

allah ikinizede tatlı bi kıs versinBig%20smileamiiiiiinn LOLClown

ShockedShockedShockedLOLLOLLOLyok anacım allah olmayanlara versin Big%20smile

Mesajı Yazan: Beyza
Mesaj Tarihi: 17 Nis 2008 Saat 11:21
Özlemim tesekkürler canim Clown

-------------
Şeker küpü olarak doğdum,sonra neşe küpü,bir zaman sonra zeka küpü,derken sinir küpü şimdilerde sabır küpü gibiyim. Sonumdan endişeliyim...

Mesajı Yazan: melek uslu
Mesaj Tarihi: 23 Nis 2008 Saat 23:43
valla ben beslenme ve içeceklerin çok faydasını gördüm yawwww
pisikoljik mi yani şimdi bacın benımkı valla ben et yitip üstüne sıvımı çayımı bide malt içceğimi bira niyetine buz gibi içince ohhhhhhhhhhh memeler fışkır fışkır asya ma afiyet olsun işimn sırrı moralde kızlarrrrrr
panık yokk

-------------
Asya Liva http://lilypie.com">
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben

Mesajı Yazan: _bilge_
Mesaj Tarihi: 24 Nis 2008 Saat 13:49
arkadaşlar gerçekten moral çok önemli. kendi evimize gelince bebeğimle ikimizde psikolojik olarak rahatladık benim sütümde bollaştı bebeğinde iştahı arttı. ben şuan aşırı derecede iştahtan kesildim hiçbişey yemiyorum. ancak günde en az 25 bardak sıvı tüketiyorum. bebeğin kilosuda benim kilomda sütümüzde çok güzel çok şükür. yani sıvı tüketimi çok önemli doğum sonrası fazla kilolardanda hemencik kurtulursunuz. meyve suyu ve su tüketimnin faydasını gördüm. tahin helvası, çay, yoğurt ve sütün ise hiç bi faydasını görmedim

Mesajı Yazan: ezel
Mesaj Tarihi: 24 Nis 2008 Saat 16:42
teşekkürler ellerine sağlık Clown

-------------
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....

Mesajı Yazan: belma
Mesaj Tarihi: 24 Nis 2008 Saat 22:30
Güzel bir yazı Özlem ellerine sağlıkClapClap

-------------
Kamil insan toprak tutsa altın olur,eksik insan altın tutsa toprak olur.

Mesaj Tarihi: 24 Nis 2008 Saat 22:53
yardımcı olabildimsene mutlu bana Tongue
tabiki moral çok önemli sizden ricam ne olur sütüm yok bebeğim doymuyor lafını unutun ve tam tersine odaklayın kendinizi inanın sütünüzün  nasıl çoğaldığına inanamayacaksınız, sütünüz bol olsun inşallahClownClownClown

Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 02 Haz 2008 Saat 20:23
ama yazi icin tesekkurler özlemcigim ama ben cok faydasini gördum termi yan yapti ne yazinin tersi oldu

-------------

Mesajı Yazan: şevvalim
Mesaj Tarihi: 02 Haz 2008 Saat 23:16
bencede ek gıdalarla alakası olduguna ınanmıyorum.ben hıç sutum olsun dıye bışy yemedım.kızım halada emıyor gayet te ıyı sutum(msllh)sut olsun dıye yıyenlerde çocuklarını en fazla 6 ay mezırdıklerını gordum.bence tamamen bunyeyle alakalı ve tabııı psıkoljı ve moral çok onemlı.relaks olacaksın dınlenenecksın.paylaşımın ıçın tsk canım.

-------------
http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: gülsoy
Mesaj Tarihi: 01 Ağu 2008 Saat 19:43
sadece bebeği sık sık emzirmek ve bol su içip huzurlu bir hayat bence tek formül bu. ama her bebek emme konusunda çok istekli olamayabiliyor değil mi,o yüzden her anne ve bebeği ayrı ayrı değerlendirmek lazım

Mesajı Yazan: meral_87
Mesaj Tarihi: 15 Ağu 2008 Saat 18:22

bencede canım süt meselesi psikolojik ve artık annelr çabuk pes ediyor.halbuki besin değeri olarak 1kase mama 1çorba kaşığı anne sütüne eşdeğermiş hiç birşeye kulak vermeden emzirirler bence hem kendi sağlığınız hemde bebeğinizin sağlığı için emzirin

Mesajı Yazan: begumfunda
Mesaj Tarihi: 18 Ağu 2008 Saat 00:48
cok güzel yazmisinClapClapClap saol bende ilk baslarda caylar bekmezler yedim de yedim amabi zaman sonra artik biktimDead sütün kesilirmi diye de korktum ama cok sükür hala emiyor oglum .. rahat olmak gerekiyorBig%20smile

-------------

Mesajı Yazan: kumru
Mesaj Tarihi: 11 May 2009 Saat 14:21
Doğru söze sadece tebrikler denirClap

-------------
http://lilypie.com"> http://lilypie.com">

Mesajı Yazan: nurten...
Mesaj Tarihi: 15 May 2009 Saat 23:46
kızlar benim sütüm okadar çoktuki ilk 4 ay artık taşardı sürekli
ama ne olduysa oldu birden çok azaldı yemem aynıydı içmemde
şimdi ise çok az var oda sıkarsam emmek istiyor ama gelmiyorkiCry 

-------------
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)

Mesajı Yazan: ilal
Mesaj Tarihi: 16 May 2009 Saat 08:19
Orjinalini yazan: nurten... nurten... Yazdı:

kızlar benim sütüm okadar çoktuki ilk 4 ay artık taşardı sürekli
ama ne olduysa oldu birden çok azaldı yemem aynıydı içmemde
şimdi ise çok az var oda sıkarsam emmek istiyor ama gelmiyorkiCry 

nemi oldu...kayınvaliden hastalandı...zaten bir kayın pederi derdin var bugünlerde yengen...
benim şahsi fikrim stres ve dinlenememe belki de bilal büyüdüğü içinde olabilir....

-------------
Empatinin olmadığı ilişkiler yüzeyseldir. Bu tür ilişkiler insana doyum vermez. En derin sohbetler geyik muhabbetinin ötesine geçemez.

Mesajı Yazan: nellyy
Mesaj Tarihi: 12 Haz 2009 Saat 22:26
Hıhhh kim demiş arttırmaz diye... :) Deneyelim görelim tohtor beyy

-------------
Benim oğlum tatlı oğlum MERT'İM

Mesajı Yazan: zelos
Mesaj Tarihi: 20 Haz 2009 Saat 16:50
paylasım ıcın tesekkurlerClap

-------------

Mesajı Yazan: toprak
Mesaj Tarihi: 16 Tem 2009 Saat 00:11
ben de emzirecek vakit bulmadıgım için sütüm yeterli gelmiyo gibi..ucu ucuna yetiyo..aslında belki de az geliyo..bu gunlerde evham yaptım sanırım mamaya başlıcam artık

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat