Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Dalak (zararlı mı?)

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=75042
Tarih: 28 Eyl 2025 Saat 22:33

Konu: Dalak (zararlı mı?)
Mesajı Yazan: Glnrkzy
Konu: Dalak (zararlı mı?)
Mesaj Tarihi: 08 Oca 2023 Saat 11:10
Merhaba Kadir bey.

Uzun zamandır kafamı meşgul ediyor ne zaman kasaba gitsem ikilemde kalıyorum. çocukluğumuz da kan yapar diye yedirdikleri dalak şimdi zararlı diye anılıyor yada bebeklere ağır gelir deniliyor. 

Sizin bilgileriniz ile devam etmek istedim. Dalak karaciğer gibi faydalı mıdır? Yoksa yemek zararlı mıdır? 

-------------
Her şeyin başı sağlık

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 08 Oca 2023 Saat 20:51
Turkiye'de aptaldan bol NE var??? 
1- Eskiden, et alamayan, fakir-fukara da, anemi olusunca, EN UCUZ OLDUGU ICIN, dalak tavsiye edilirdi. 
Bonfile alacak hali olsa, zaten anemi olusmazdi! Bazi salaklar(ki Turkiye'de en bol olan yaratik tipi) bunu,
sanki dalagin, bonfile ve prizola'dan ustun oldugu zannetmislerdir. 
2- Hic bir sey KAN YAPMAZ!! Bu dunyanin en aptalca lafi gene Turk doktor uydurmasidir.  Vucut KAN YAPAR!
bunun icinde, Demir elementine ihtiyaci vardir.
Her sekil demir vucut tarfndan kullanilamaz:
a) Proteine bagli olacak! En verimli olani da sutlerde bulunan "Laktoferrin" seklidir. 
b)Bitkilerdeki ve ilaclardaki demir emilimi cok kisitlidir. 
Turk doktorlarina inanmayin. Ispanak veya pekmez yiyerek yeterli demiri alamazsiniz.
3- Dalak ve karaciger, vucudun demir depolari oldugu icin, normal etlerden biraz daha fazla Demir alabilme
 imkani saglar ama bunlari sevmeyen cocuklara, bunlari ZORLA yedirmenin de bir anlami yoktur! 
4- Dalak ve karacigerin, hicbir zarari yoktur!! Bir tek Kutup bolgelerinde yasayan, Kutup ayisi ve diger 
   canlilarin karacigerleri asiri A vitamini ihtiva ettigi icin, Bu turlerin karacigerlerinin fazlaca yenilmesi 
   zararli olur. Turkiye'de Kutup ayisi bulunmuyor!! 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat