Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

20 aylik bebek beyin sinirlerinde gelisim geriliği

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=77037
Tarih: 20 Ara 2025 Saat 17:02

Konu: 20 aylik bebek beyin sinirlerinde gelisim geriliği
Mesajı Yazan: Rumimi
Konu: 20 aylik bebek beyin sinirlerinde gelisim geriliği
Mesaj Tarihi: 05 Tem 2023 Saat 23:01
Merhaba..
Oğlum 39. Haftada sezeryanla 3.500 kg olarak dünyaya geldi. Doğumda surecinde ve sonrasında yapılan rutin kontrollerde herhangi bir soruna rastlanmadi. Kolik bir bebekti sürekli gaz ve kabizlik sorunu yaşadık sadece. Gelişimi normal bir şekilde ilerledi. Anne sütü ve ek gıdayı iyi almasına rağmen kilo alamıyordu. Mama verdi doktor ama reddetti. Çok hareketli olmasına verdik bu durumu çünkü emekleyerek tüm evi alt üst ediyordu. Yakıyor yediklerini dedik. Ancak 13-14 Ay dolaylarında yurume olmayınca sorgulamaya başladık. Doktor bireysel gelisim farklılığı olabilir dedi ve 18 aya kadar bekledik. Ancak yürüme olmadı. Hatta var olan becerilerini kaybetmeye başladı. 10 kelime konuşuyordu 1 e düştü. Desteksiz oturuyordu ama denge sorunu yaşamaya başladı. Ellerde kasılma yumruk yapma başladı. Beyin mr çekildiğinde beyin sinirlerinde gelisik geriliği var dedi doktor ve metabolizma testi ve genetik test istedi. Bu süreçte beyin sinirlerinde yıkım olabilir dedi ve fizik tedavi önerdi. Metabolizma testi temiz çıktı. Diğer test 3 ayda çıkacakmış. Oğlum zaten zayıftı iyice zayıfladı 7 kiloya düştü. Emekleme yok, yutkunmada zorluk yaşıyor, desteksiz oturamiyor, ellerini yumruk yapıp kasıyor ve nesneleri kaba şekilde tutabiliyor. İsmini söyleyince bakıyor guluyor ama diğer beceriler yavaş yavaş sönüyor. Lütfen bilen birisi söylesin oğlumun neyi var ?

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 06 Tem 2023 Saat 08:55
Ben bu soruya cevap vermiştim!!! 
SMA, Tip1: Werdnig-Hoffmann Hastalığı. 

Mesajı Yazan: Rumimi
Mesaj Tarihi: 06 Tem 2023 Saat 20:26
Ama sma tip 1 için doğuştan başlayan diyor. Baş tutamama donememe gibi durumlar oluyormus. Oğlumda emekliler hatta tutunup yürüyordu bile. Bu nasıl olabilir?

Mesaj Tarihi: 06 Tem 2023 Saat 22:59
Eğer 1 yaşına kadar normal olduğundan emin iseniz; Kugelberg-Welander (SMA Tip:4) olabilir. 
Werdnig-Hoffmann, 6 aydan önce başlar. 
Genede en kesin tani gen testleri ile konulur. 

Mesajı Yazan: Emy
Mesaj Tarihi: 06 Tem 2023 Saat 22:59
Özür dileyerek araya giriyorum. Hocam önceki cevabınız buydu sanırım.
'' 1 yaşından sonra başlaması; Werdnig-Hoffmann tipi SMA hastalığından uzaklaştırır. En tehlikeli olan bu tipdir.
Tip2, veya Tip3 olabilir. Bunlar daha hafif şekilde olanlardır. '' 

Mesaj Tarihi: 06 Tem 2023 Saat 23:04
Evet.. Başlangıç muğlak olunca kesin bir tanı koymak zor. 

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat