Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Pfapa

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Adı: Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
Forum Tanımlaması: (Sorularınız ve cevapları)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=82249
Tarih: 15 Eki 2025 Saat 19:29

Konu: Pfapa
Mesajı Yazan: Hassasanne07
Konu: Pfapa
Mesaj Tarihi: 09 Eki 2024 Saat 21:52
Hocam merhaba benim 11 yaş bir kızım var küçükmen defalarca kulak ağrısı duyma kaybı derken en sonu da geniz eti ve kulap tüpü operasyonu geçirdi ben hasta olduğunda bakardım bademcikleri kocaman olurdu hasta olmadıpında bile büyüktü bademcikleri almadılar o zaman sizi geç tamıdım ve keşke yaptırmadydım diorum şimdi o zamanlar ateş çok olurdu hep kulağım ağrıyor derdi şimdi 5 yaşında oğlum var ama hiç o şikayeti yaşamadım sağ boyunda lenf bezi var biraz büyük yakın zamanda enfeksiyon geçirdi dahada belirginleşti 1 yıldır var bademciği de sağ olan çok büyük soö küçük geçen hafta siz bana enfeksiyöz mono olabilir demiştiniz ateşi çıkarsa tahlil yaptırı. Dedimiz ateş çıkmadı öksürük krup cold mix atlattı sorum su hocam 1 bademcik büyüklüğü genetikmdir 2 lenf bezi o bademcikle aynı tarafta olmadı o tarafa ait bir enfeksiyon demekmidir pfapa sendromu olabilirmi

Cevaplar:
Mesajı Yazan: Dr.KadirTugcu
Mesaj Tarihi: 10 Eki 2024 Saat 11:00
1- Bademciklerin her zaman AYNI büyüklükte olması diye bir şey yok. Yapısal olarakda da biri daha büyük 
olabilir. 
2- Tek taraflı bademcik; her zaman E.M: demek değildir. 
PFAPA ile hiç alakası YOK! Türk doktorları her ateşlenene PFAPA derler onları dikkate almayın.
PFAPA:
PF: Periodic Fever (Dönemsel ateş)
A: Adenitis (Boyunda yaygın lenf bezleri)
P: Pharyngitis ( Farenjit. Yani dil paslı, boğaz kırmızı)
A: Aftous stomatitis (Ağız içinde yaygın Aftlar) olacak. 

Mesajı Yazan: Hassasanne07
Mesaj Tarihi: 10 Eki 2024 Saat 14:13
O zaman biizm sağdaki 2 adet lenf bezi ve sağ bademcik büyüklüğü tamamen normal teşekkürler hocam 🙏🏻

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat