Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestçioğlu > Diğer Sorular
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - sosyallik
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumsosyallik

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
efsunlu_bulutum Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25 Mar 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 314
Mesajın Direkt Linki Konu: sosyallik
    Gönderim Zamanı: 19 Eyl 2011 Saat 23:11
merhaba özlem hanım,kızım su an 35 aylık oldu,birçok gelişim aşamasında çok başarılı ve onden gıdıyor fakat guvenle ılgılı bir problem mı yoksa alıstırmadan kaynaklanan bir şey mı bılemıyorum ama tanımadıgı ınsanlarla konusmuyor,selam vermıyor.hatta tanıdığı kişilerle ilgili hıssettıgı bazı negatıflıkler var ve bunları o kişilere(babaanne gibi) yaklaşmayarak, öpmeyerek belli ediyor.
 fakat soyle bır sey var; bu cocuk tanıdıgı cocuklarla oynarken uyumlu,cok güzel,bazen yonlendırıcı,genelde oyun kurucu,lider fakat kendini rahat hissettiği zaman bu oluyor. ben bir anne ve eğitimci olarak onun eQ'sunun cok yuksek oldugunu dusunuyorum ve etrafa karşı da güven duymadan iletişime geçmediğini gözlemliyorum. babaanne tarafıyla ılgılı sorunlar var ve bunları anneannesının davranıslarından sozlerınden farkedıyor. anneannesı sormadan soruş tarzından hıssedıp "o yoktu anneanne" diye soyluyor, o tarafla ılgılı konu acılınca sınırlenıyor,konuyu actırmıyor. bu ornegı hissettiklerinin ve davranışlarının bıraz daha anlaşılır olması için verdım ama bu tarz sosyal soğuklukları genelde gozlemlıyorum. kendısı ızınsız opuldugunde cok rahatsız olup uykusunda sayıklyor,kızıyor. babamız genelde yurtdısında ve sehır dısında ama varlıgında gercekten cok ılgılı ve kızım onu cok sevıyor.ben su anda hıcbır sey dusunemıyorum,bana yardımcı olursanız sevınırım. bır gelısımsel tarama testı yaptırmalı mıyım sizce? zamanla daha cok ıletısıme gecıyor fakat daha fazla ne sekılde yardımcı olabılırım ona?
uzun olacak ama bir ikinci sorunumuz da evde ikimiz kalıyoruz aksama kadar önceden beraber namaz kılıyorduk ben onunla göz teması kuruyordum,hiç problem yoktu ama bırkaç kez babaanneye bıraktım iş için o sanırım buna bakmamış hiç ve evde kimse de olmadıgı ıcın cok korkmustu,hatta tuvalet alıskanlıgı olan cocuk (23aylıktı) o gun tutmuş aksama kadar ve eve gelınce aglayarak evın salonuna yapmıştı. şimdi ise ben bunu kırmak ıcın çok calıstım bazen sonuc verdı ama cogu zaman korkuyor ve ben namaza durunca aglıyor,tabı ben bırakıyorum namazı,bırakmak ıstemedıgımde esarbımı cıkarınca bozabıldugunu ogrendı onu yapıyor. kendı kendıne soylenıyor benımle kımse konusmuyor dıye,aglıyor cok uzuluyor. gecen aksam yatarken bana masal anlattı kendı uydurdugu masal :"bı kız varmıs,annesı namaz kılınca cok korkuyormus canavarlar geliyormuş,canavarlar onu yıyebılırmıs,annesı babası cok uzulurmus,aglarmış" seklınde anlattı.o bunun ıcın cok buyuk bı travma olmuş ve duzelmesı noktasında zorluklar yasıyorum,gecen benımle sorun cıkarmadan aynı seylerı yaptı ama bırkac saat sonra gene aynıydı. ona canavarların sadece cızgı fılmlerde oldugunu soyledım,anlıyor,daha ıyıyız ama bu konuda da yapabılecegım bırseyler olabılır mı? kızımı bır psıkologa goturmelı mıyım,bır ıse yarar mı?


Düzenleyen efsunlu_bulutum - 19 Eyl 2011 Saat 23:24
Yukarı Dön
özlemmestçioğlu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 10 Eki 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1320
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Eyl 2011 Saat 11:40
bazı çocukların muhakeme ve sezgileri daha fazla olup kişileri ayırt edip ona göre tepki verebiliyorlar. herksele konuşmuyor, yakın olmuyorlar. bu gayet sağlıklı bir durum. bu yaşlarda canavar benzeri korkular doğal gelişimsel korkulardır. canavar yok demek yerine onu nasıl yeneceğiz, diye düşünerek hayali bir kahraman yaratısanız kızınız ciddiye alındığını düşünür ve korkusuyla baş etmek için yöntem geliştirmeyi keşfetmiş olur. korkularla baş etmek konusundaki yazıdan yardım alabilirsiniz
özlem
Yukarı Dön
efsunlu_bulutum Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25 Mar 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 314
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Eyl 2011 Saat 20:10
teşekkür ederim özlem hanım,yani size yazdığımda saçma bulabilirsiniz diye paylaşmaya çekindim ama ben de ona bir masal anlattım,korkularına değer verdiğim ve kabullendiğim için. bizim canavar korkumuzu yenmeye yarayan kahraman biraz farklı oldu diye soylemeye cekındım. (eğitimli de olsak geleneksel korkularımız var,halk arasında üç harflı dıye tabır edılen bir şeyler mi görünüyor acaba diye,kızım havale gecrdıgınde de cok soylendı cunku) canavar görünce,bildiği ve söylediği bir cümle olan "bismillah"ı biz canavar kaçırtan yaptık.canavarlar bismillah deyince hemen kaçıveriyormuş diyerek bir masala yedirerek anlattım,çok eğlendi,tekrar tekrar anlattırdı.Sosyalliği açısından çok rahatlattınız beni,teşekkür ederim. Ailevi sıradışı nedenlerden dolayı kızımın anneanne tarafı babaanne tarafıyla gorusmuyor hıcbır sekılde ve her ıkı taraf da benım kızımı yalnız bulduğunda -hatta bazen ben varken bile- kızıma karsı tarafı soruyor ve onlarla ilgili hosnutsuzluklarını bazen sözel çoğu zaman kaş gözle bellı edıyor,kızım da bunları anlıyor,ben kızımın bu rahatsız ortamdan cok etkılendıgını hıssedıyorum.hatta ablamın kızımla yasıt cocugunun babaannesınden ıyı bahsedılırken,kendı babaannesınden cırkın bahsedılmesı,ona hıssettırmemek adına dalga gecer gıbı konusulması onu sınırlendırıp, rahatsız edıyor. bu durumda ben cıkar yol olarak kızımı ıkı tarafla da mumkun mertebe cok az gorusturup,yanından ayrılmıyorum ve (yaşı da geldıgı ıcın) ıyı bır okul öncesı egıtım kurumunda eğitime gondermek ıstıyorum. boyle ekstra bır durumda ne yapmamı tavsıye edersınız?cunku bıraz daha gecınce sorgulayıcı cumleler kuracaktır,oranın neden sevılmedıgı,orayla neden gorusulmedıgı,kuzenının babaannesıne gıden anneannenin neden kendi babaannesine gelmediği  vb. sorularda ne cevap verecegım bılmıyorum. kişiler birbirini sevmeyebilirler mi demeliyim? dogumgunune babaannesıgıl gelıyor ama anneannesıgıl onları gormemek ıcın gelmıyor,o yuzden artık onları da cagırmayıp ayrıca her ıkı tarafta dogum gunu kutlamayı dusunuyorum,sız ne tavsıye edersınız? ben anne olarak onun da arkadas cevresıyle kutlayıp anneanne ve babaanneyı cagırmamalı mıyım acaba? 


Düzenleyen efsunlu_bulutum - 20 Eyl 2011 Saat 20:19
Yukarı Dön
özlemmestçioğlu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 10 Eki 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1320
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22 Eyl 2011 Saat 14:03
herkesin birbriryle iyi anlaşamyabileceğini söyleyebilirsiniz. sen hepsini sevebilirsin ama onlar iyi arkadaş değiller galiba diyebilirsiniz. bir diğeri hakkında konuşmanın yanlış olduğunu, bunu istiyorsa büyüklerine söyleyebileceğini de ekleyebilirsiniz. böylece onlar da çocuğa zarar verdiklerini fark edebilirler. büyüklerin katılacağı doğum günü yapmayarak onlara aileyi bölmenin olumsuz yanlarını gösterebilirsiniz, kızınız arkadaşlarıyla olanı daha çok sevecektir. anneanne ve babaanne farklı günlerde gelip kutlayabilirler
özlem
Yukarı Dön
efsunlu_bulutum Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25 Mar 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 314
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 22 Eyl 2011 Saat 15:52
çok teşekkür ederim Özlem Hanım. İyi çalışmalar
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.