Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Tek Çocuk Mu Kalsın? Kardeşi Olsun Mu?
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuTek Çocuk Mu Kalsın? Kardeşi Olsun Mu?

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
humeyra Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2463
Mesajın Direkt Linki Konu: Tek Çocuk Mu Kalsın? Kardeşi Olsun Mu?
    Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 12:14

Tek Çocuk Mu Kalsın? Kardeşi Olsun Mu?

İkinci bir çocuk kararı anne ve babaların en zor aldıkları kararların başında geliyor. Bir yanda sosyal ve ekonomik koşullar öte yanda çocuğu kardeşsiz bırakmama isteği… Psikolog Dr. Işın Akı “Ailenin olanağı varsa kardeş olmalıdır.” diyerek şöyle devam ediyor:  “Tek çocuklar, yetişkinlerle çevrili bir ortamda büyüdüklerinde kendi yaşıtlarıyla sosyal ilişki kurmakta zorlanabilirler.Özellikle her ihtiyacının anında karşılanmasına alışmış olan,paylaşmayı,beklemeyi öğrenmemiş olan çocukların arkadaşlık kurmaları oldukça zordur. Tek başına oyun onun deneyimlerini zenginleştirmez. Sadece zaman geçirir. Ailede pek çok şey sadece ondan beklendiği için üzerinde baskı hissedebilir.

Tek çocuklu aileler ne yapmalı?

Tek çocuğun bazı dezavantajları olduğu gerçek. Ancak tek çocuğu olan ailelerin dikkat edeceği bazı noktalarla bunu avantaja çevirmek de zor değil. İşte bazı öneriler:

- Her istediği yapılmamalı. Gelecekte mutsuz,doyumsuz ve huysuz olabilir.
    - Beklentileriniz onun yaşına ve kişisel özelliklerine uygun olmalı.
    - Suçluluk ve yetersizlik duygularını, yaşamasına izin vermeyin. Yeteri kadar teşvik,ödül verin.
    - Kendimizle karşılaştırmayalım. Başka çocuk modeli olmadığı için” büyük davranış” bekleyebiliriz.
    - O’nun farklı bir kişi olduğunu doğduğu günden itibaren unutmayalım. Biz onun dünyaya gelmesine neden olmuş olabiliriz ama bizim aynı özelliklerimizi taşımak zorunda değildir.Yoksa DNA’ları, kalıtımı yok sayarız.

Kardeş olmalı mı?

Dr. Işın Akı “Ailenin olanağı varsa kardeş olmalıdır.” Diyor ve şöyle devam ediyor: “Kardeş olmadığında ise bu rol arkadaşlara devredilir. Özellikle sosyalleşme sürecinin hızlandığı 3 yaş döneminden itibaren çocuğun yaşıtlarıyla birlikte olması sağlanmalıdır.Aksi halde evde herkese istediğini yaptıran çocuk,dışarıda başka çocuklar ile oynamak istediğinde utangaç,nasıl iletişim kuracağını bilemeyen çekingen,sorunlarını çözmek için anne-babaya ,büyüğe ihtiyaç duyar. Yaş farkı 3-4 olmalı.Annenin bedenide ancak kendini toparlar.3.yaştan itibaren kendini tanır, sosyalliğe ihtiyaç duyar.Çok fazla olursa anne-baba rolünü üstlenir.”

Kardeş olmanın avantajları nelerdir?

- Çocuklar sırlarını bilir,kuralları öğrenir.
    - Anne-Babadan eşitliği öğrenir.
    - Sosyalleşir,paylaşır,kızmayı rekabet etmeyi,çözümü öğrenir.
    - 3.şahıslara karşı kendini kardeşini savunmayı öğrenir.
    - Duygusal gelişim özellikleri sunar.Biz ruhu gelişir

Kaynak:milliyet

A-N-I-L 27.09.2005
Yukarı Dön
bıdık Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Puanlar: 585
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 12:26

Kardeş olmanın avantajları nelerdir?

- Çocuklar sırlarını bilir,kuralları öğrenir.
    - Anne-Babadan eşitliği öğrenir.
    - Sosyalleşir,paylaşır,kızmayı rekabet etmeyi,çözümü öğrenir.
    - 3.şahıslara karşı kendini kardeşini savunmayı öğrenir.
    - Duygusal gelişim özellikleri sunar.Biz ruhu gelişir

kesinlikle katılıyorum..kalabalık aileleri çok severim ama bu zamanda çok zor elbette..Allah bakabileceğimiz kadar çocuk versin diyelimLOL paylaşım için teşekkürler hümeyra..Clown

Yukarı Dön
oğuzkağan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Puanlar: 2934
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 13:56
teşekkürler hümeyra..Clown
[
Yukarı Dön
fatoş Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

Puanlar: 15446
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 14:30
Hümüş'üm teşekkürler Clown
Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Puanlar: 21029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 14:57
bende çok istiyorum oğluma kardeş kendim istediğimden değil hee tamamen sehaya kardeş olsun diyeLOLLOLLOLLOLyokyaa ben aslında biraz buna karşıyım ne yani bu böle biraz ikinci çocuğa haksızlık değilmi hani onu sırf abiye yada ablaya yarenlik etsin diye doğurmak haksızlık gibi benceEmbarrassedben çok istiyorum iki çocuk bekarlığımdan beri bi kıs bi erkek diye oğlum oldu çok şükür bide kızım olaydıEmbarrassedEmbarrassedtam süper olurdu vallEmbarrassedEmbarrassed
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
DENİZKIZI Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Puanlar: 5273
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 15:07
paylaşım için teşekkürler Approvebence de kardeş olmalı insanın hayatında..zamanını iyi ayarlamak çok önemli sadece Wink
Yukarı Dön
HaYaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Gece Bekçisi

Puanlar: 3414
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 15:19
ben kalabalık aileleri çok seviyorum. bir tane kardeşim var ve annemle babamın ayrı olduğu dönemlerde 3 kişilik bir aile olarak yaşadık. hep özenirdim kalabalık ailelere ve evlenince 4 tane çocuğum olsun isterdimLOLLOL fakat şuanda aynı fikirde değilim. zamanı gelince ve hakkımızda hayırlıysa birtane daha bebişim olsun bana yeter.
Yukarı Dön
melek uslu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Puanlar: 1357
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 May 2008 Saat 17:24
bende kalabalık aileleri çok seviyorum benim 3 ablam var ve iyiki varlar annemi kaybettikten sonra dahada kenetlendik hatta ve iyiki 4 kızkardeşiz diye hep dua ettim hiloş bende ikinciyi istiyom ama asyada öyle depresyon yaşadımki  sanki aynı şeyler olcak diye panık oluyom sanki yarın çocuğum olcak
bide asyaya haksızlık olur gıbıme geliyo onun üstüne gül koklarsam ona ihanet etmiş olurum sanıyom
      Ben doğuştan depresifmiyim ne LOLLOLLOLLOL
Asya Liva
Yasam Kaynagim
Annemi ve anne olmayi anlama sebebim ben
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.