Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Doğum sonrası yaşananlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Yenidoğanla ilgili merak edilenler
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuYenidoğanla ilgili merak edilenler

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
küçük kanaryam Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

minik mercimeğim yaramaz oğlum :)

Kayıt Tarihi: 24 May 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8591
Mesajın Direkt Linki Konu: Yenidoğanla ilgili merak edilenler
    Gönderim Zamanı: 06 Şub 2009 Saat 09:51
* Bebeğimdeki kırmızı döküntüler normal mi?
Bebeklerde ilk hafta içinde, özellikle ilk 2 günde, ortası beyaz kırmızı benekler şeklinde bir döküntü görülebilir. Toksik eritem denilen bu döküntü tamamen masumdur, herhangi bir tedavi gerektirmeden geçer (ancak bebeklerde farklı döküntüler de görülebilir, bunların ayırımını bebek doktoru yapacaktır).


* Bebeğimin göğüslerindeki şişlik normal mi?
Yenidoğan bebeğiniz anneden geçen hormonlara bağlı olarak bazı özellikler gösterebilir. Bunlardan biri meme dokusundaki şiş görünümdür. Herhangi bir zararı yoktur, kendiliğinden geçecektir. Ancak dağılsın diye ovmak, masaj yapmak çok tehlikelidir, apse oluşumuna yol açabilir. Yine aynı şekilde annenin hormonlarının etkisiyle kız bebeklerde vajinal akıntı hatta kanamalar görülebilmekte, bazen göğüslerden süte benzer bir salgı da gelebilmektedir. Bunların hiçbiri için endişelenmeye gerek yoktur, tamamen normal bulgulardır.


* Bebeğimin sırtındaki, kalçasındaki morluklar normal mi?
‘Mongol lekesi’ adı verilen bu lekeler de tamamen normaldir, zamanla kaybolacaktır.


* Bebeğin sık sık sıçraması, irkilmesi normal mi?
Bebeklerde ilk 6 ayda irkilme (Moro) refleksi denilen normal bir refleks vardır. Ani bir ses veya pozisyon değişikliğinde bebeğiniz irkilecek, kollarını açarak tepki verecektir. Bu, olması gereken normal bir reflekstir. 6 ay içinde kaybolacaktır.


* Bebeğimin yeterince emdiğini, doyduğunu nasıl anlarım?
Bu konuda, en güvenilir gösterge bebeğinizin rutin kontrollerde yeterince kilo almasıdır. Ancak ilk aydaki artışı değerlendirirken, ilk 15 gün önce biraz kayıp olacağı, yaklaşık 15 günde doğum kilosuna geri geleceği ve bundan itibaren kilo alacağı unutulmamalıdır. Doktor muayenesine gitmeden öncesinde ise, eğer bebeğiniz günde 8-10 defa bezini ıslatıyorsa, 2-4 defa kakasını yapıyorsa ve emzirme sonrası mutlu görünüyorsa doyduğunu anlayabilirsiniz.


Dr. Nilüfer Toprakçı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

(alıntıdır)
Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...
Yukarı Dön
küçük kanaryam Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

minik mercimeğim yaramaz oğlum :)

Kayıt Tarihi: 24 May 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8591
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Şub 2009 Saat 10:00

Yenidoğanda banyo

Banyoya hazırlık
Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce hazırlıklarınızı tamamlayın. İhtiyacınız olan eşyaları hazırlayın ve banyonun yanına koyun. Bebeğinizi kurulamak için açılmış hazır bir havlu bulundurun. Oda sıcaklığından emin olun ve bebek küvetini yaklaşık 5cm kadar ılık suyla doldurun. Suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin, yaklaşık 22-24 derece olmalıdır ve dirseğinizi değdirdiğinizde sıcak gelmemelidir. Banyo hazır olduğunda bebeğinizi soyabilirsiniz. Başını ve omuzlarını bir elinizle sabitleyin diğer elinizle de vücuduna destek olun ve yavaşça suya indirin.

Yenidoğanın banyosu
Bir pamuk topunu ılık suyla ıslatın ve bebeğinizin kirpiklerini temizleyin. Bu işlemi yaparken elinizi, içerden dışarıya doğru hareket ettirin. Her göz için ayrı pamuk kullanın. Haftada bir ya da iki kez bebeğinizin başını yıkabilirsiniz. Bunun için onu suya yatırın ve kafasına biraz su dökün. Büyüyene kadar başını şampuanlamaya gerek yoktur. Bebeğinizin yüzünü temizlemek için yumuşak bir bez kullanın, sonra boynuna ve vücuduna geçin. Bacak arasını ve arkasını en sona bırakın.

Yenidoğan banyosunda dikkat etmeniz gerekenler:

* Bebekler 5cm.den daha az derin yerlerde bile boğulabilirler. Bu yüzden bebeğinizi asla su içinde yalnız bırakmayın.

* Eğer banyo alanını terk etmeniz gerekiyorsa, bebeğinizi bir havluya sarın ve yanınıza alın.

* Genelde sabun kullanmak gereksizdir, çünkü bebeğinizin tenini kayganlaştırır ve onu tutmanız zorlaşır. Yine de sabun kullanmak istiyorsanız, bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek alternatif ürünler kullanmalısınız.

* Banyo suyunu boşaltmadan önce, bebeğinizin karyolasında ya da beşiğinde güvenli olduğundan emin olun.
 
alıntı...
Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...
Yukarı Dön
sporcuanne Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 30 Haz 2008
Konum: KONYA
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1356
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Şub 2009 Saat 10:01
teşekkürler sibelimSmile
Yukarı Dön
küçük kanaryam Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

minik mercimeğim yaramaz oğlum :)

Kayıt Tarihi: 24 May 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8591
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Şub 2009 Saat 10:09
Yenidoğanla temas
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Bakar, yeni doğan bebeklere çok fazla dokunmanın ve öpmenin, enfeksiyon riski taşıdığını bildirdi.

Filiz Bakar, yazılı açıklamasında, yeni doğan bebeklerin hastalıklara karşı savunmasız oldukları için korunmalarının büyük önem taşıdığını, bebeğin sağlığı açısından aşırı koruma telaşına girmeden, bazı konulara dikkat etmenin yeterli olduğunu kaydetti.

Yeni doğan bebeklerin cilt enfeksiyonları açısından risk altında olduğunu vurgulayan Bakar, bebeklerin doğduklarında ciltlerinde "vernix kazeoza" adı verilen koruyucu bir tabaka ile doğduklarını, bu koruyucu tabakanın bebekleri hem ısı kaybından, hem de enfeksiyonlardan koruduğunu, ayrıca cildini nemlendirdiğini, bebekleri bu nedenle hemen yıkamadıklarını ve doğumdan 3-4 gün sonra yıkanmasını istediklerini ifade etti.

Doç. Dr. Bakar, hastaneden eve götürüldükten sonra bebekle çok fazla temasa geçilmemesi uyarısında bulunarak, şu bilgileri verdi:

"Yeni doğan bebek, her türlü enfeksiyona açıktır. Bu nedenle bebeğe çok dokunulmasını, öpülmesini istemiyoruz. Yeni doğan bebeklere çok fazla dokunmak ve öpmek enfeksiyon riski taşıyor.
 
Enfeksiyonlu bir kişiden bebeğe enfeksiyon bulaşması kaçınılmazdır. Anne baba dışındaki kişilerin bebeği biraz uzaktan sevmelerini, bebekle fazla temas edilmemesini istiyoruz. Ayrıca bebeğin bulunduğu evde başka odada bile sigara içilmemeli."

Doç. Dr. Filiz Bakar, bebeğin ne çok sıcak, ne de çok soğuğa maruz kalması gerektiğini vurgulayarak, bebekleri aşırı koruma eğiliminin çok yaygın olduğunu, bebeklerin refleks olarak da sık hapşırdıklarını, bu durumun aileyi üşütmüş olabileceği konusunda tedirgin ettiğini ve bebeğin kat kat giydirildiğine dikkat çekti.

Aşırı giydirilmenin de bebeği huzursuz ettiğini, terlettiğini ve isilik oluşumunu kolaylaştırdığına işaret eden Doç. Dr. Bakar, şunları kaydetti:

“Çok sıcaklarda tek kat giysi yeterli olabilir. Oda sıcaklığı, bebek giyinik iken 22-23 derece civarında olmalıdır. Oda çok sıcak ise klima kullanılabilir ancak bebek direkt klima havasına maruz kalmamalıdır.

Bebek, sıcak havalarda her gün yıkanmalıdır. Bebeğin cildi zarar görmesin diye her gün sabun ve şampuan kullanmak yerine bir gün sadece suyla, diğer gün sabunla yıkanabilir.”
 
alıntı...
Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.