Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Öksürük ve nezlenin tedavisi…

 

Basit öksürük ve nezleye virüsler sebep olup, özel bir tedavileri yoktur.

Basit öksürük ve nezlenin ele alınmasında:
1- Hastalığın değerlendirilmesi.
2- Aileye tehlike belirtilerinin öğretilmesi.
3- Destekleyici tedavilerin verilmesi.
4- Aileye bu tedavi şekli ile daha çabuk iyileşeceğinin anlatılması. 

1-2: Hastalığın değerlendirilmesi ve aileye öğretilmesi.
a )Çocuğun solunumunu inceleyin. Eğer;

   ÇOCUK:                                    HIZLI NEFES ALIYORSA
   2 aydan  küçük                             Dakikada 60 veya üzeri
   2 ay- 12 ay                                   Dakikada 50 veya üzeri
   12 ay- 5 yaş                                  Dakikada 40 veya üzeri ise

     
b) Ağır hasta görünümü varsa,
c) Hastalık esnasında havale geçirirse,
d) Halsiz veya şuur kapalı ise,
e) Anne memesini emmiyor veya su içemiyorsa
f) İçtiği her şeyi kusuyorsa,
g) Aile çocukları için çok kaygı duyuyorsa, çocuk yakın bir hastaneye sevk edilmelidir.


3-Destekleyici tedavi:
a) Çocuğun bol istirahatı temin edilmeli, Çocuğa bol mayi verilmeli ,
b) Anne sütü devam ettirilmeli ve besleyici gıdalar verilmeli
c) Çocuk sıcak ama rahat tutulmalı,
d) Eğer çocuk rahatsızlık duyuyor ise ateşini düşürmek için parasetamol verilebilir.
e) Burun tıkalı ise tuzlu su ile temizlenmeli,
f) Ev yapımı karışımlar verilmeli. 

4-Pek çok aile, kendilerine bilgi verilmesi ve tehlike belirtilerinin öğretilmesine rağmen tatmin olmazlar. Öksürük ve nezleyi kesecek(!) ilaçlar isterler. Bu sebeple aileye, onları tatmin edecek, ama çocuğa da zararlı olmayacak karışım veya ev yapımı ilaçlar verilmelidir.
 
GEREKSİZ YERE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!
Solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların çoğunda antibiyotikler gereksizdir. Fakat, hasta bir çocuğun ilaçsız bir şekilde eve gönderilmesini aileye izah etmek çok zordur. Aileler genellikle güven duydukları ilaçları alana kadar doktor-doktor gezerler ve sonuçta çocuk en son hangi doktorda iyileşti ise, o iyi doktor olur. (Bunu önlemenin de en iyi yolu 10 günlük iğne tedavileridir!!!)

Bazı doktorlar basit öksürük ve nezleye antibiyotik yazma sebebi olarak, çocukta olabilecek zatürreyi   önlediklerini söylerler. Halbuki bu hastalıkların büyük bir kısmı virüslerle oluşur ve verilen antibiyotiklerle normal flora zarar gördüğü için hastalık daha da ağırlaşır.

Böyle durumlarda doktorun aile ile konuşarak niçin antibiyotik verilmediğini anlatması gereklidir. İkinci bir zararlı ilaç grubu; öksürük kesici ilaçlardır.

Bunlar mekanizma olarak mukozaları kurutur veya öksürük refleksini bastırırlar. Bu iki mekanizma ile de geçici rahatlık sağlanır, ama sonra zor nefes alma başlar.


ÇOCUKLARA VERİLMEMESİ GEREKEN ÖKSÜRÜK VE NEZLE İLAÇLARI:
  - Kodein, atropin, alkol, phenergan ve bunların benzerlerini bulunduran şuruplar.
  - Promethazin gibi alerji ilaçlarını  bulunduran şuruplar. (Alerji ilaçları saman nezlesinde kullanılabilinir, ama nezlede kullanılmamalıdır)
  - Efedrin ihtiva eden burun damlası ve spreyler.
  - Dekonjestan ihtiva eden ilaçlar.(Bunlarda kısa süreli rahatlama sağlarsa da, uzun vadede nefes almayı daha da  zorlaştırır.)
  - Yüzeyden kullanılan antiseptik ve anestetik müstahzarlar.(Spray, pastil, tablet, vs.)


EV YAPIMI İLAÇLAR:
Ilık suya bal, limon, zencefil ve bazı baharatların katılması ile elde edilirler. Bu karışımlar her memlekette farklı şekillerde kullanılır. (Bizim memleketimizde en kolay bulunan ve yapılabilen ise limonlu baldır.)

Göğüse sürülen karışımlar, Hindistan gibi ülkelerde evlerde dahi hazırlanıp kullanılmasına karşılık, bizim memleketimizde çok yaygın değildir. Bu ilaçlar kafuru bazlıdır. Ciltten kullanıldığı sürece zararsız olan bu madde, burun içine sürülür veya yenirse, konvulsiyonlara hatta ölüme sebep olur.

Burun damlası olarak, tuzlu sudan başka  bir şey kullanılmamalıdır.


Yorumlar
bengnur - (28.02.2019 11:47:14)
Hocam merhabalar siteye Yen'i üye oldum umarım doğru yere sorumu yazıyorumdur. 5 aylık oğlum daha önce bronşiolit olmuştu 6 gün hastanede yattı şimdi yine öksürüyor ciğerlerinde birşey yokmuş ventolin ve çoktadır verdi doktorumuz ama öksürük bir türlü geçmiyor ne tavsiye edersiniz acaba ?
Aliasafderya2135 - (8.11.2018 07:12:35)
Hocam 10 aylık oglum var 2aylık bronşitten hastaneye yatırdılar şimdi tekrarladı burun tıkanıklığı göpüs hırıltısı için evde ne yapabilirim
Nurum - (3.12.2016 05:45:01)
Son olarakta hocam evde muhabbet kuşu besliyoruz kuşun zararı varmıdır
Nurum - (3.12.2016 05:43:22)
8 gün geçti masaj kreminden başka bir ilaç kullanmadım.Bugün akşam öksürük çok arttı tekrar masaj kremi sürdüm.öksürük geçti fakat saat 2 sonra çok kötü havlar gibi bir öksürükle uyandı.Zor nefes alıyordu ventolin buhar vaklaşık yarım.saat sonra pulmicort buhar kullandık.geçen ay da yine böyle bir öksürükle acike gittik bademcik ve orta kulak iltihabı diye acile gittik antibiyotik o zaman ateş çıkmıştı ama.şimdi ateşi yok.ne yapmam çoookkk teşekkürler
Nurum - (3.12.2016 05:01:19)
Merhaba hocam. Kızım 4 yaşında bundan 1 hafta önce gıcık bir öksürük başladı.Bitki çayları içirdim ve ersağın masaj kremini boğazına ve ayakaltlarına sürerek (mentollü bir krem)düzeldi.Pazar günü tekrar başladı.Aile hekimimize gittim doktorumuz. Yoktu başka doktor boğaz enfeksiyonu dedi ve Calpol (ateşi yoktu 3 gün günde 4 kez içir dedi), antibiyotik ve öksürük şurubu verdi ama kullanmadım.3gün sonra kendi aile hekimize götürdüm. ilaç vermedi. Kötü olursa ventolin ve pulmicortu kullan gece dedi.(Geçen sene bronşit geçirdi.)
Nurum - (3.12.2016 04:41:13)
Merhaba hocam. Kızım 4 yaşında bundan 1 hafta önce gıcık bir öksürük b aşladı.Bol suyla takviyyesi ve ersağın masaj kremiylendüzeldi.Cumartesi günü düzeldi.pazargün akşam yine aynı belirtiler verdi.Sağlık ocağına gittim aile hekimiz olmadığı için başka doktora girdik calpol,antibiyotik ve öksürük şurubu yazdı.Calpolü 3gün boyunca 4defa içir dedi(ateşimiz yoktu).Ben içirmedim.3 gün sonra kendi aile hekimimiz geldi ve ilaç yazmadı.Çok kötü olursa ventolin ve pulmicartu kullan dedi.Buarada ben hala masaj kremini göğsüne ve ayaklarının altına sürdüm (mentollü bir krem)Çoc
babaoluncaanladim - (21.12.2014 01:19:04)
hocam bilgiler çok güzel, tam tarifinize uygun bir durumdayız, kuru öksürük ve burun akıntısı var, kızım 13 aylık ateş düşürücü ağrı kesici surup ve serim fizyolojik ve ballı limon kullandık ancak nefes sıkıntısı çektiği için uykusundan uyanıyor ve bu nedenle de dinlenip uykusunu alamıyor nefes alıp vermeyi rahatlatmak için ne yapılabilir?
tubekir - (3.11.2011 16:05:45)
siteyi yeni keşfettim demek istiyorum üzülerek...oğlum 14 aylık öksürük ve burun akıntısı başlamıştı...cold mix,ballı limon,sf 3 günde oğlumu toparladı...sizi tanıdığım için çok şanslıyım oğlum adına...
orhun - (11.10.2010 11:14:18)
merhabalar, uzun zamandır kadır hocamı takıp edıyorum ve yazılarını cok begenıyorum.bırcok bıldıgımız dogruların yanlıs oldugunuda goruyoruz.bundan dolayı tesekkur ederım. Oksurukle ılgılı sorum olacak hocam,oksuruk kac gun gecmesse doktora basvurmalıyız,gecmeyen oksurukler arkasından ortakulak ıltahabına neden olurmu?,oglum 3,5 yasında ve 1 haftadır gecelerı ve sabahları oksuruyor,genız akıntısı oluyor.daha oncede boyle olmustu kulak burun bogaz doktoruna gıttıgımde orta kulak ıltahabı baslangıcı dıye antıbıyotık tedavısı uygulanmıstı.
sengulnal - (5.04.2009 17:20:20)
hocam size nasıl teşekkür etsem az şimdiye kadar ne çok gereksiz antibiyotik kullanmışız sizin sayenizde doğru olanları yapıyoruz allah sizden razı olsun şengül nal
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.