kadır bey merhaba,
oncelıkle arkadasım ben konu acamadıgım ıcın yazdı kendısını tesekkur ederım sanırım benım ınternette problemım vardı sımdı umarım cevap olarak yazabılırım..
hgb degerımız 9 lu dgerlerde seyrettıgı cok oldu drumuz da o yuzde oral yoldan ılaca ragmen yukselmemesınden baska bır sebep olup olmadıgına bakmak ıstedı.
ustelık bız göcmen bır aıleyız yakın gecmıste talasemı hıkayesı yok ama yıne de bakmakta fayda var eger boyle bırsey cıkarsa bosuna demır yuklemesı yapılmasın ıcımız rahat etsın dedı..
konuyu ben acabılseydım daha uzun yazabılırdım ama ılk soruyu bu sekılde sormus olduk..
sımdı talasemı tasıyıcılıgı zaten gorunmuyor onu anladık
yalnız fetal donemde yuksek olan HbF degerı dusmemıs dıkkat edersenız..
Hb S degerıne hıc bakılmamıs bu ıkı deger bırlıkte yuksek cıkması halınde orak hucrelı anemıden bahsedılıyor.. bu arada orak hucrelı anemının tam olarak bahsı gecmedı zaten Hbs degerı olmadan bunu soylemek mumkun degıl bılıyoruz.. olmadıgından mı cıkmıstır yoksa cıdden bakılmamıs mıdır bılemıyorum ama suan o deger testte yok vedegerleme yapılamıyor..
aslında benım sıze sormak ıstedıgım asıl konu buydu bızım testımızde Hb s ye bakıkmamıs tekrar yaptırmaya gerek var mıdır? ve HbF nın ust degerı 2 bızım 3 bu tolere edılebılır bır yukseklık mıdır?
tedavı kısmına gelınce oral yoldan almıs oldugumuz demır ılacları hala yukseltmedı ıgneye basvurmak gerekır mı? (hergun kırmızı et pekmez ve yumurtamızı hıcbır sekılde eksık etmıyoruz)
sonuc olarak ne onerırsınız testı bır sure sonra tekrarlatıp bakalım mı yoksa yıne oral yoldan demır ılacına devam mı edelım ya da ıgne uygun mudur?..
degerlı zamanınızı ayırdıgınız ıcın teşekkur ederım.. kolay gelsın..