Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Haziran 2010'da oto koltuğu zorunlu hale geliyor!
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuHaziran 2010'da oto koltuğu zorunlu hale geliyor!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Konu: Haziran 2010'da oto koltuğu zorunlu hale geliyor!
    Gönderim Zamanı: 17 May 2010 Saat 22:30
Arkadaşlar bilen biliyordur ama önemli bir konu hatırlatmak istedim.Wink
 
 
Türkiye’de Haziran 2010’dan itibaren, çocuk oto koltuğu kullanımı zorunlu hale geliyor.

Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde, bizde de 1 Haziran’dan itibaren Yeni Trafik Yönetmeliği geçerli olacak.

Emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için de, ağırlıklarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale gelecek.

Yapılan araştırmalara göre, çocuk oto güvenlik koltuğu kullanılması mecburi olan ülkelerde meydana gelen trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oran yüzde 46 civarında. Çünkü çocuğun fizyolojik yapısı erişkin bir kişiye göre daha az geliştiği için en hafif trafik kazasında bile erişkinlere göre daha çok etkileniyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre yaygın olarak uygulanan “çocuğu arabada kucakta taşıma” son derece zararlı. Örneğin; 50 km. hızla giden bir araçta kaza meydana geldiğinde 18-20 kg ağırlığındaki bir çocuk 500 kg’lık bir ağırlığa eşit hızla ileri doğru fırlıyor.

Bu durumda çocuğu kucakta tutmak imkânsız. Çocuk kaza anında arka koltukta kucakta ise öndeki koltukların arkasına çarpıyor, ön koltukta kucakta ise camdan dışarı fırlıyor. Ayrıca bir yetişkinin kucağında, yetişkinin kemeri ile bağlı olması da doğru olmayan bir uygulama. Böyle bir kazada yetişkin kemeri çocuğun zarar görmesini önlemiyor.

Çocukların kilolarına göre ise öneriler;

0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.

4 yaşına kadar (10-18 kg) hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.

4-12 arasında (15-36 kg arası) çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.

Emniyet kemeri, 12 yaşından sonra takılmalı.

Yukarı Dön
KUZEY&MİRA Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Melek Anne :)

Kayıt Tarihi: 26 May 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2244
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 May 2010 Saat 17:35
Çok güzel bir uygulama.Hele o küçücük bebekleri anneler ön koltukta kucaklarına alıp yolculuk ediyorlarya sinir oluyorum.Ne kadar tehlikeli.Yanlış hatırlamıyorsam yurt dışın da bebeğin hastaneden anakucağı olmadan çıkmasına bile izin vermiyorlarmış.Yani öyle kucağına alıp çıkmak yasakmış.Oto koltuğu ile ilğili anlamadığım mesela taksiye bindiğimiz de ne yapacağız.
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA &TUNA DENİZ
Yukarı Dön
pinar35 Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Mar 2010
Konum: İZMİR
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1857
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 May 2010 Saat 17:48

ne güzl yaa eşimde inadını kıracak inşallahbizimde hala oto koltuğumuz yokta

ELİF NAZ'IM NAZLI KIZIM.
04.05.2009 DA DÜNYAMI AYDINLATAN MELEĞİM.
Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 May 2010 Saat 23:11

Çocuğunuz için araba koltuğu rehberi

Uzmanlara göre, boyu bir metreyi bulana kadar çocuğu, arabaya yerleştirilecek özel koltukta seyahat ettirmek gerekiyor. Ancak çoğu araba koltuğunun, saatte 35 km gibi düşük hızlarda yaşanan kazalarda dahi çocuğu korumada yetersiz kaldığı görülüyor. Seçim yaparken dikkatli olmak gerek.

Araba koltukları hakkında

Bebek araba koltuğu: Aynı zamanda bebek taşıyıcısı olarak da adlandırılır. Arabanızın arka koltuğuna, arkaya dönük şekilde yerleştirilir. 9-10 kiloya kadar olan bebekler için tasarlanmıştır. Çoğunun altında çıkarılabilir bir taban vardır. Bu sayede, bebeği koltuktan çıkarmanıza gerek kalmadan, isterseniz koltuğu tabanından ayırıp ana kucağı olarak yanınızda gezdirebilirsiniz. Arabada uyuyakalan bebekler için güzel bir seçenektir.

Değiştirilebilir koltuk: Çocuk istenilen kilo ve boya erişene kadar, arkaya dönük şekilde yerleştirilmelidir. İsmi, daha sonraki dönemlerde öne bakar şekilde yeniden ayarlanmaya müsait olması özelliğini yansıtır.

Yükseltilebilir koltuk: 30 ila 80 kilo arasındaki çocuklar içindir, ancak arabanın standart yetişkin emniyet kemerini kullanma imkanını sunmaz.

Araba koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli?

Araba koltuğunun tabanı
Bebek araba koltuğunun bir tabanı ve koltuğu vardır. Taban araba koltuğuna bir emniyet kemeri vasıtasıyla bağlanır, koltuk da tabana kenetlenir. Sabit tabanının olması bebeğin arabaya yerleştirilmesi ve arabadan çıkarılması açısından büyük kolaylıktır.

Seyahat sistemleri
Araba seyahati sistemine sahip bir bebek arabası almayı planlıyorsanız, hangi araba koltuğunun bebek arabasıyla birlikte satıldığına ve ihtiyaçlarınıza uyup uymadığına bakın. Bir bebek araba koltuğunun bebek arabalarıyla uyumlu olup olmadığını da araştırabilirsiniz.

Rahatlık ve tasarım
Tüm araba koltuklarının aynı amaçla tasarlanmış olmalarına rağmen, bireysel ihtiyaçlarınız hangi koltuğun size daha uygun olduğuna karar vermenizde etkili olabilir. Eğer taşınabilir bir koltuk istiyorsanız (yani tabanlı bir bebek araba koltuğu), baktığınız araba koltuklarının çok ağır olup olmadığını kontrol edin. Koltuğu tabanıyla beraber ve tabanı olmadan kaldırın. Eğer değiştirilebilir bir bebek araba koltuğu arıyorsanız; koltuğun kemerinin, klipslerin ve ayarlanması gerekecek diğer kısımlarının kullanışlı olup olmadığını da incelemeniz gerekir.

Kilit sistemi

Araba koltuğu güvenlik sistemlerindeki bir diğer yenilik de ‘kilit sistemi’ ya da çocuklar için ‘bağlama kemerleri’dir. Bu sistem sadece araba koltukları için değişiklikler sunmakla kalmaz, aynı zamanda araçlar için de değişikler getirir. Kilit sistemi olan arabalarda, aracın arka koltuğu ve minderi arasında metal bir çubuk bulunur. Anne-babalar, bebek araba koltuğunu bu metal çubuğa özel kopçalar kullanarak bağlarlar. Emniyet kemerine gerek bırakmadığı için araba koltuklarını güvenli kurmak bu yöntemle daha kolaydır.

Arabanızın donanımı

Bebeğinizin araba koltuğunu, kilit sistemi ve araba koltuğu ayarlamalarının arasına kurmanın çocuk oyuncağı olacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Anlaşılabilir etiketlemelere rağmen, araba koltuklarının kurulumları henüz pürüzsüz yapılamamaktadır. Çünkü her araba koltuğu her arabaya farklı şekilde uygulanır ve her insanın güvenlik anlayışı birbirinden farklıdır.

Çocuğunuzun araba koltuğunu emniyet kemeriyle kurarken: Emniyet kemerini çekebildiğiniz kadar çekin ve kilitlenmesini bekleyin. Sonra iyice gerginleşene kadar geriye sarmasına izin verin. Mümkün olduğu kadar gerebilmek için dizinizi kullanın ya da koltuğa oturun. Kurma işini tamamladıktan sonra, koltuğu öne ve arkaya doğru hareket ettirmeyi deneyin. Eğer iki buçuk santimetreden daha ileri geri hareket ettirebiliyorsanız, gevşeklik fazla demektir.

Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak

Emniyet kemerinin yerleştirilmesi, bebeğinizin boyutuna ve koltuğun arkaya mı yoksa öne mi bakar şekilde duracağına göre değişir. Arkaya bakar durumdayken, kemer bağları en altta ya da ortada, kilit yerleri ise omuzlarda veya omuzların aşağısında olmalıdır. Öne bakar durumdayken ise kemer bağları ortada ya da en üstte durmalı, kilit yerleri de omuzlarda veya omuzların yukarısında olmalıdır. Göğüs kopçaları bebeğin boyun ya da midesi hizasında değil, meme uçlarının hizasında durmalıdır. Araba koltuğunun kurulumunu bitirdikten sonra en iyisi, bilen birine danışmak ve bebeğinizi koltuğa doğru yerleştirip yerleştirmediğinizi, kilitlerin doğru yerlere takılıp takılmadığını kontrol ettirmektir.

Alıntı - bebek.com
Yukarı Dön
Lavinia Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 04 Eyl 2009
Konum: USA
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 88
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 19 May 2010 Saat 05:13
Cok guzel bir uygulama. Clap Cok sevindim gercekten. Eskiden beridir kac kisiyi ikna etmeye calistim, nedense bir inat var insanlarda oto koltuguna karsi, anlamiyorum. Tamam ucuz degil ama araba da ucuz bir sey degil. Cocuklarin guvenligi icin cok onemli. Bir tanidigimizin ilkokul 2ye giden kizi bir trafik kazasinda camdan firlayarak vefat etmisti, anlatilamaz bir aci. Halbuki booster seat (yukseltilebilir koltuk)'la onlenebilirdi belki. Aileden baska kimseye bir sey olmadi. Allah kimseye yasatmasin. 

Devrimkuzey, Amerika'da taksi cagirdiginda eger cocukla binecegini belirtirsen oto koltugu getiriyor cogu. Onun disinda sofor koltugu ile arka koltuklarin arasinda guvenlik acisindan fiberglass bariyer oluyor, yani onden firlama tehlikesi olmuyor. Belki Turkiye'deki taksilere de boyle bir uygulama baslatirlar.
Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 May 2010 Saat 02:15
Erkin  Bey'in kulakları çınlasın. 2008de yazdığı yazıyı okumayanlara yeniden hatırlatmak isterim. O zamanlar ben de yorum yazmışım altınaBig smile
 


Düzenleyen duygu07 - 26 May 2010 Saat 16:20
Yukarı Dön
ELa-m Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 21 Ağu 2009
Konum: .........
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1068
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 May 2010 Saat 12:27

güzel bir uygulama ama durmayan bebeklere zor:)) benimki 10 aylik ve hiç durmuyorr kayI$I takmak istedigimde atIrIyor kendini aglaya aglaya takIyorum....Fransiz polisleri çok titiz o konuda kendin takmasanda çocuga mutlaka takacaksIn diyorlar ....1 kezinde emzireyim diye kucagima almi$tim arabada tam polis durdurduLOL90euros ceza yazdi bide ehliyet'den puan ohhh emzirecegime pi$man oldumLOL

E$e v kIzI eLa
Yukarı Dön
esma24 Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 02 Haz 2008
Konum: ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 169
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 May 2010 Saat 14:17
bizim arabamız yok ama babamın arabasına ara sıra biniyoruz şimdi bizde almak zorundamıyız acaba bilen var mı
çok iyi bir uygulama aslında çocuklarını şoför koltuğuna oturtup direksiyon tutturan aileler var gördükçe nasıl sinirleniyordum iyi oldu onlara bir daha yapamazlar
güzel kızım Eylül'üm
oğluşum Bahadır'ım
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.