Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - testlerinizi yaptırdınızmı?
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konutestlerinizi yaptırdınızmı?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Kayıt Tarihi: 28 Eki 2007
Konum: Diyarbakır
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 21227
Mesajın Direkt Linki Konu: testlerinizi yaptırdınızmı?
    Gönderim Zamanı: 17 Kas 2007 Saat 21:33

Hamilelik oluştuğu andan itibaren, bebeğin büyümesi ve gelişimi için tüm anne adaylarından belirli zamanlarda rutin testler istenir. Doğuma hazırlanmak ve doğum esnasında problem yaşamamak için, düzenli testlerden geçmek hem anne hem de bebek sağlığı açısından önem taşımaktadır.

 

Rutin yapılan testlerin dışındaki diğer testler ise, anne ve baba adayının tıbbi öyküsü doğrultusunda gerekli görülürse doktor tarafından istenmektedir.

Hamilelikle beraber vücutta hormonal değişiklikler yaşanmaya başlar ve bu değişikliklerin amacı vücudun hamileliğe uyum sağlaması ve bebeğin gelişimidir. Bebek rahim içinde oluşmaya başladığı andan itibaren, hücreler tarafından HCG adı verilen bir hormon salgılanmaya başlanır. İdrar ve kan testlerinde bu hormonun artışı hamileliğin habercisidir.

Dışarıda satılan idrar test kitleri, yapılan çalışmalarda özellikle adet gecikmesinin 10 günden daha az olduğu durumlarda, hata oranının %50'lerde olabileceğini göstermiştir. Oysa, hormon salgısının başladığı en erken dönemlerde, henüz adet gecikmesi bile olmadan kanda hormon seviyesi saptanarak hamileliğin tanısı konabilmektedir.

İlk Muayene
Hamilelik başlangıcının ilk muayenesinde vajinal ultrason ile gebelik kesesine, bebeğin rahim içinde nerede geliştiğine, çoğul ya da olumsuz bir gebelik olup olmadığına bakılmaktadır. İlk muayenede anneden kan alınarak; kan sayımı, kan grubu, hepatit, HIV, toksoplazma ve rubella (kızamıkçık) kan testlerine bakılır. Böylece; kan uyuşmazlığı, kansızlık, kızamık virüsüne karşı bağışıklığın olup olmadığı, hepatit B, HIV ve toksoplazma virusu taşınıp taşınmadığı ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı bir hamileliğin temeli için, bu ilk kontrol çok önemlidir ve mutlaka gidilmelidir.

İkli Test
Her anne adayı karnında genetik bozukluk taşıyan bir bebeği taşıma riski ile karşı karşıyadır. Dolayısıyla, daha erken dönemde anomalili bebekleri tespit etmek ve bu gebelikleri sonlandırmak için yapılan çalışmalarla ikili test geliştirilmiştir. 11.-14. haftalar arasında yapılan ikili test, Trizomi 21 (Down Sendromu) ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri hamileliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. İkili tarama testi temelde iki ayrı incelemenin birarada değerlendirilmesi ile yapılmaktadır. Bunlardan biri, bebeğin ense kalınlığı ölçümü diğer ise, kan testi ile protein ölçümüdür. Bebeğin genetik bozukluklarında ve kalp hastalıklarında özellikle ensesinde ödem olur. Ensesinde kalın bir şeffaflık göze çarpar. Bebeğin ense kalınlığının o gebelik haftasına göre fazla olması başta Down Sendromu ve kalp hastalıkları olmak üzere bazı hastalıklara dikkati yöneltir. Sonuç olarak, incelemede bebeğin, ense kalınlığı, anne adayıyla ilgili bazı bilgiler, kan ölçüm sonuçları bilgisayara girilmekte ve bilgisayar programı bu verileri aynen Üçlü Test'teki gibi Down sendromu oluşma riskine dönüştürmektedir. Bu incelemeye tabi tutulan anne adaylarında risk yüksek bulunduğunda amniyosentez kromozom analizi önerilmektedir. Ayrıca, bu haftalarda burun kemiğinin görülebiliyor olması da önemlidir. Genetik bozukluklarda, kemiklerde kireçlenme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak burun kemiği görülmeyebilir. Burun kemiğinin görülmesi yine Down Sendromu olasılığını üç katı azaltır.

Amniyosentez
Amniosentez, anne adayının karın cildinden girilen bir iğne ile, uterusa ve buradan da bebeğin içinde yüzdüğü amnio sıvısına ulaşılması ve buradan sıvı alınması işlemine verilen isimdir. İkili ve üçlü testlerde risk saptandıysa, anne adayı 35 yaş ve daha üstüyse, hem anne hem de baba adayının belli bir hastalığı taşıdıkları biliniyorsa ya da anne veya babadan birinin kalıtsal olduğu bilinen bir hastalığı varsa, Amniyosentez ile bebeğin incelenmesi gerekir. Tanı amaçlı Amniyosentez genellikle 15.-18. haftaları arasında uygulanır.

Üçlü Test
Üçlütest tüm anne adaylarına 16.-18. haftaları arasında önerilen bir kan testidir. Anne adayından alınan kanda, üç ayrı hormon ölçümü yapılır. Bu ölçümler annenin diğer bilgileri (yaş, kilo, sigara kullanımı gibi) ve gebelik haftası ile birleştirilip bilgisayara girilir. Yapılan incelemeler ve sonuçlar karşısında bebekte Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 18 ve Nöral Tüp Defekti (NTD) varolma olasılığı hesaplanır. Hazırlanan raporda bu üç anormal durum için risk ayrı ayrı belirtilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta testin yapıldığı gün, gebelik haftasının doğru belirlenmiş ve bilgisayara doğru girilmiş olmasıdır. Gebelik haftası belirlenirken anne adayının belirttiği son adet tarihi ultrasonla mutlaka teyid edilmelidir.

Doppler Ultrasonografi
Doppler ultrasonografi, 20.-24. haftalar arasında uygulanan bir tarama testidir. Bebekteki ve bebeğe kan götüren yapılardaki kan akışı Doppler cihazıyla ölçülür ve Ultrasonografi'de ortaya çıkan kan akışı dalga şekilleri görsel olarak gözden geçirilir. Anneden bebeğe ve bebekten anneye giden kan akımları değerlendirilir. Ayrıca, hamileliğin ilerleyen haftalarında preeklampsi, rahim içi gelişme geriliği, plasentanın erken ayrılması ve bebeğin rahim içinde aniden ölmesi gibi anormal durumlar da belirlenebilmektedir. Doppler incelemesinde ölçümü yapılacak olan damarın bulunması doğru bölgenin akımının ölçülebilmesi açısından çok önemlidir.

Şeker Yükleme Testi
Şeker hastalığı konusunda hiç şikayeti olmasa bile tüm anne adaylarına 24.-28. haftalar arasında şeker yükleme testi uygulanır. 12 saatlik bir açlık süresi sonunda açlık kan şekerini ölçmek için kan alınır. Sonrasında 100 gram glikoz içirilir ve bir, iki ve üç saat sonra damardan üç kan daha alınarak tokluk kan şekeri ölçümü yapılır. Bu dört kan ölçümlerine göre, değerlerin yüksek çıkmasıyla gebelik diyabeti tanısı konur. Bu tanı organ gelişimi tamamlandıktan sonra ortaya çıkan bir durum olduğundan, anne adaylarının bebeklerinde anomali ortaya çıkma riski normal gebeliklerle eşittir. Kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamayan gebelik diyabeti bebeğin normalden iri olmasına, amnios sıvısının artmasına neden olabilir. Gebelik diyabeti olan anne adayı, sıkı bir takipte tutulur. Aynı zamanda diyet ve insülin tedavisi ile kontrol altına alınır.

Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
ifakat Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 10021
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Kas 2007 Saat 03:27
aylık kontrol ve doppler yaptırdım birtek diyerlerini yaptırmadım sakatda olsa aldıramazdım
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
Yukarı Dön
HaYaL Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Gece Bekçisi

Kayıt Tarihi: 14 Kas 2007
Konum: Denizli
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3493
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 19 Kas 2007 Saat 15:39
bende şeker yükleme testi böyle yapılmadıConfused
doktorum aç olmana gerek yok dedi.50 gr. glikoz verdi ve bir saat sonra kan alındı tek tüp.
Yukarı Dön
duru Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

"Yiğit ve Efe'nin Annesi"

Kayıt Tarihi: 11 Mar 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2226
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Kas 2007 Saat 19:50
Amniyosentez haricinde hepsini yaptırdım,yalnız şeker yükleme testinde 100gr şeker çok gibi geldi ben yarım litrelik pet şişenin içine 50 gr glikoz karıştırıp aç karnına içtim,birde bir açlık birde tokluk şekeri ölçülüyor 4 ölçümü yeni duydum



Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Kas 2007 Saat 20:51
ben üçlü test yaptırdım şeker ölçümü ve dobler bakıldı
 
ama o testler bana saçma geliyor bi yerde sanki Allah korusun bişey çıksa aldıracakmıyım bu soruyu kendime sordum hep ve asla yanıtını verdim kendime o zaman teste ne gerek varki canımı sıkacağım dedim ama genede dr yapalım dedi yaptırdım bende
Yukarı Dön
aylin&deniz Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 16 Eki 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 154
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Kas 2007 Saat 16:43

3 lü tarama testi yaptırmıştım ve sonuç riskli çıkmıştı oysa ki ne yaş, ne de aileden gelen genetik problemlerimiz yoktu nedense öyle çıktı ne azaptı yarabbim aklıma geldikçe deli oluyorum ve bu testi 2 defa yaptırdım ola ki yanlış çıktıysa diye ama ikincisi daha riskli çıktı bunun üzerine amniyosentez yaptırdık herkesin ki 3 en fazla 4 haftada sonuçlanırken bizimki 5 haftada belli oldu ama gelin bana sorun o 5 haftayı ya down sendromlu çıkarsa yada amniyosentez düşükle sonuçlanırsa diye... çok zor valla biz ya çıkarsa diye yıkıldık bide öyle olan aileler neler yapsın allah yardımcıları olsun. ama çok şükür allahıma ki herşey normal çıktı ve şimdi o riskin nedenini bizimkinin IQ seviyesinin yüksek olduğuna bağlıyoruz öylede olunca riskli çıkabiliyormuş ilerde kesin bi ölçümle kanıtlayacağız inşallahBig%20smile

Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Kayıt Tarihi: 28 Eki 2007
Konum: Diyarbakır
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 21227
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Kas 2007 Saat 21:35
walla arkadaşlar ben hiç test yaptırmadımUnhappyyani doktorum hiç gerek duymadı
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21 Kas 2007 Saat 21:48
Allahım hiç kimseyi evladıyla imtihan etmesin gercekten çok zor benim dr bebeğinin kafası normalden iki hafta büyük demişti bende kafaları büyük olan bebekler varya onlardan sanmıştım çok acı verici ama binlerce şükür kızım sağlıklı böylede gitsin hiç bir bebek hasta olmasınApprove
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.