Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Çocuklar ara öğünlerde dondurma yiyebilir...
DONDURMA, BADEMCİKLERİ ŞİŞİRMEZ!

DONDURMA, BADEMCİKLERİ ŞİŞİRMEZ!

Şu kavurucu yaz sıcaklarında çocukları yeterli ve dengeli beslenmelerine yardımcı olmak hiç kolay değil. Siz de haftada 1-2 kez ara öğün olarak çocuğunuza dondurma verebilirsiniz. Eğer çocuğunuz abur cubur tüketmiyor ve obezite özellikleri de göstermiyorsa, her gün 1 ara öğünde gönül rahatlığıyla dondurma yiyebilir.


7’den 70’e herkesin severek tükettiği dondurma; içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E grubu vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineraller ile yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını destekleyen bir ürün.

Çocukların sık tüketmeyi sevdikleri atıştırmalıkların çoğu, uzmanlar ve dolayısıyla anneler tarafından onaylanmamasına rağmen; yapay tatlandırıcı, koruyucu ve boya kullanılmayan dondurmalar, bu özellikleri ve enerji ve süt içerikli olmaları sebebiyle atıştırmalıklar içinde sağlıklı bir yere sahip. Özellikle de gelişim çağındaki çocuklar için dondurma, dengeli ve yeterli beslenme programına destek bir besin olarak gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek bir ara öğün.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengül Akgün:
“DOĞRU BİR ARA ÖĞÜN alterNATİFİ”
“Dondurma hijyenik olması, enerjisinin düşük olması ve içeriğinde süt bulundurması nedeniyle doğru bir ara öğün alternatifidir. Dondurmanın pişirilmiş bir ürün olmaması da besin değerlerinin korunmasında etkilidir. Vücuttaki kalsiyum depomuzu eksiltmeyecek miktarlardaki kalsiyum ihtiyacımızı süt, yoğurt, dondurma ve peynir gibi yiyeceklerden karşılamamız gerekir. Kemik yenilenen ve yıpranan bir kitledir. Kemiğin 1-9 yaş arasındaki yenilenme hızı yetişkinlerden fazladır, bu dönemde kalsiyuma olan gereksinimin karşılanması ve kemiklerde yeterli kalsiyum deposunun oluşturulması, kemik-diş oluşumu, yenilenmesi ve dayanıklılığı için gereklidir. Dondurma, kalsiyum, protein içeriği ve sağladığı enerji ile başta büyüme ve gelişme çağı olmak üzere her yaştan kişinin değişen fizyolojik şartlarında yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarına ekleyebilecekleri bir besindir. Lezzet yönünden sevilen bir besinin tüketilmesi yaşam kalitesinin yükselmesinde ve insanların hayattan daha çok zevk almasında da etkilidir. Dondurma, annelere kalsiyum içeren bir besin çeşidi ve çocuklarının severek tüketebilecekleri bir ara öğün alternatifi olarak rahatlıkla önerilebilir.”

ÇOCUKLAR HANGİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALI?
YAŞ   mg/gün
0-6 ay   400
7-12 ay     600
1-9 yaş   800
10-18 yaş  1300

DONDURMANIZ HİJYENİK Mİ?
Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmanızdır. Çünkü süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalar. Bu nedenle sağlıklı koşullarda üretilmemesi ve saklanmaması yarardan çok zarar getirir. Hijyenik olmayan dondurmalarda -olumsuz saklama koşullarında- çeşitli zararlı bakteriler üreyebildiğinden hastalıklara neden olabilir.

Öte yandan, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizdeki dondurma tüketimi çok düşük seviyelerde. Kişi başına dondurma tüketimi ABD’de 25 lt., İsveç Norveç gibi kuzey ülkelerinde 13-14 lt. ve Avrupa ortalaması 7 lt. iken, Türkiye'de bu rakam 1.6 lt. Bunda dondurma hakkında uzun yıllardan beri süre gelen yanlış inanışların etkisi çok büyük.
Özellikle anneler kış aylarında çocuklarına -hastalanmalarından endişe ederek- dondurma yedirmiyorlar. Pek çok anne baba dondurmanın soğukluğunun boğaz enfeksiyonuna yol açacağını düşünüyor. Oysa hijyenik şartlarda üretilen ambalajlı dondurma anjin ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmıyor.


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Günter Hafız:
“DONDURMA BADEMCİK ENFEKSİYONUNA NEDEN OLMAZ!”

“Halk arasında dondurmanın üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açtığı ve kişinin yaşı küçük ise ya da hava soğuk ise boğaz enfeksiyonun nerede ise kaçınılmaz olduğu yönünde yaygın bir yanlış inanış mevcut. Oysa soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu enfeksiyonu arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki mevcut değildir. Aşırı soğuk içecek ve yiyeceklerin ağızda hiç bekletilmeksizin boğaza yönlendirilmesinin yöredeki damarlarda geçici daralmaya yol açıp direnç mekanizmasını bozma ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlayarak, bu duruma meyili olan kişilerde hastalığa yol açması, konu ile ilgili hiçbir ‘kanıta dayalı’ yayın olmamasına rağmen mümkündür. Ancak, yalanarak ya da küçük miktarlarda alındıktan sonra ağızda tutularak yenilecek hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açması için hiç bir sebep yoktur.”


DONDURMA DEYİNCE...
• İlk dondurma, 3000 yıl önce Çinliler’in kar, meyve ve balı karıştırmasıyla ortaya çıktı.
• İlk dondurma yapma makinesi 1843 yılında American Nancy Johnson tarafından yapıldı.
• Ortalama büyüklükte bir dondurma, yaklaşık 50 yalamada bitirilebiliyor.
• Şimdiye kadar yapılan en büyük dondurma, 4 metre yüksekliği, 10 ton ağırlığı ve 4 ton süslemesi ile 1985’te Anaheim Kaliforniya’da yapılmış ve Guinness Rekorlar Kitabı’na geçmiş.
• 500 Avrupalı Beslenme Uzmanı arasında yapılan güncel bir araştırmada, uzmanların yüzde 70’i şunu söylemiş: “İnsanların dengeli bir diyeti sürdürememelerinin önemli nedenlerinden biri; dondurma gibi keyifli gıdaları diyetlerinin dışında tutma çabalarıdır.”
• Avrupalı tüketicilerin yüzde 71’i dondurma yemenin keyifli olduğunu söylerken, yaklaşık yüzde 63.2’si de dondurmanın sosyalleşmek için iyi bir yol olduğunu düşündüklerini söylüyor.


DONDURMA MUTLU EDİYOR!
Ülkemizdeki lider dondurma markasının, Londra Psikiyatri Enstitüsü’nde 2005 yılında yürüttüğü bir çalışma, dondurma yemenin beynin keyif bölgelerini harekete geçirerek insanı mutlu ettiğini ispatladı. Gerçekleştirilen araştırmada gönüllülerin beyinleri, harici kullanılan görüntüleme cihazı (bir fMRI tarayıcı) ile taranarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerini hemen “uyandırdığı” açıkça görüldü. Sonuçta çalışma, dondurmanın çocukların fiziksel gelişimi kadar, sunduğu mutluluk ile duygusal gelişimi için de destek olabildiğini ortaya koydu.


 


 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.