Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Çocuk Eğitimi  üzerine  notlar..
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuÇocuk Eğitimi üzerine notlar..

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12345 6>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3664
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 10:40

ÇOCUK GİBİ DÜŞÜNMEK

Karşımızdaki insanı küçümsemek için "Çocuk gibi davranıyorsun,çocukça düşünüyorsun"deriz.Aslında bu sözler onu alçaltmıyor,yükseltiyor.Çünkü çocuk gibi düşünmek,dünyaya geniş bir açıyla bakabilmektir.Onların dünyası bizimkinden daha çok saf ve daha temiz.Gözlerinden hiçbirşey kaçmıyor,en ince ayrıntısına kadar olayları sorguluyolar.Israrlı sorularla karşı tarafı cevaba zorluyorlar.Bazen o kadar ince noktalarıyakalıyolar ki,şaşmamak elde değil.Aşağıdaki hikaye,sanırım herşeyi daha iyi özetliyor;
"Babası Arjantin'in en ağır cezalarının verildiği bir hapishanede mahkum olan küçük kız,her hafta sonu onu ziyaret amacıyla annesiyle birlikte hapishaneye gidermiş.Ziyaretlerin birinde küçük kız,babasına kuşları anlatan bir resim çizer.Ancak,hapishane kurallarınca özgürlüğü çağrıştıran her türlü şey yasaktır ve kuş tam da bunu simgelemektedir.Bu sebeple görevliler,resmi oracıkta yırtıp atar.Buna çok üzülen küçük kızı,babası zor teselli eder:
-Üzülmekızım,daha güzelini çizersin yalnız biraz daha dikkatli ol....
Küçük kız diğer ziyaretinde babasına yeni bir resim çizip götürür.Bu sefer kuş yerine bir elma ağacı ve üzerine siyah minik benekler çizmiştir.Babası keyifle bakar ve sorar:
-Ne güzel bir ağaç bu.
Üzerindeki siyah benekler ne Elmam mı?
Küçük kzı babasına eğilerek,sessizce derki:
-susssssssss,kimse duymasın!
O benekler,ağacın içinde saklanan kuşların gözleri....
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 10:43

Tırnak Yiyen Çocuğu Azarlamayın

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı; genel olarak aile içinde aşırı baskıcı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanması, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe gibi sebeplerle ortaya çıkıyor. Uzmanlar; 3-4 yaşlarına kadar tırnak yemenin anne-baba tarafından görmezlikten gelinmesi gerektiğini ifade ediyor. Çünkü bu alışkanlığa karşı çocuğun azarlanması, korkutulması ve ceza verilmesi yararlı olmuyor; hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlere neden olabiliyor.
Tırnak yeme alışkanlığından kurtarmak için korku yaratacak durumlardan çocuğunuzu uzak tutun. Parmağına ve tırnağına acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilirsiniz. Bu yöntem; hem hatırlatıcı olur, hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı tadı aldığında alışkanlığını terk etmeye yardımcı olur.
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 10:46

ÇOCUKLARIN ENERJİLERİNİ BOŞALTMAK İÇİN...

Küçük çocukların neredeyse hepsi enerji deposudur. Genelde peşinde koşturmaktan yorgun düşen
anne babalar için, bu enerji depolarını boşaltmanın yolunu bulmak oldukça zordur.

Bu bitmesi uzun süren enerjiyi boşaltmanın yollarını öğrenmeye ve bu işi daha faydalı bir hale
getirerek uygulamaya ne dersiniz?

Kapalı ortamda enerji boşaltma yolları:

Müzikle beraber dans etmek.
Plastik kap kaçağa vurarak davul çalmak.
Yastık kavgaları yapmak.
Oyun hamuru ile oynamak ve onu yoğurmak.
Küvette su ile oynamak.
Çocuk jimnastiği yapmak. Hoplayıp zıplamak, yere yatıp ayakları havaya kaldırmak, takla atmak.

Saklambaç oynamak.
Yerinde koşmak ve ip atlamak.
Hareketli şarkılar söyleyerek dans etmek.
En yükseğe zıplayarak birşeyleri almaya çalışmak.
Minderlerin üstünde en uzağa atlama oynamak.
Koridorda top oynamak.
Oyuncak müzik aletleriyle oynamak.
Yakalamaca oynamak.
Büyük kağıtlara resimler yapmak.
Top havuzunda yuvarlanmak.

Açık ortamda enerji boşaltma yolları:

Bir bisikleti veya bir aracı sürmek.
Çocuk havuzunda oynamak.
Koşmak, zıplamak, yuvarlanmak, atlamak.
Oyun bahçesinde, sallanmak ve kaymak.
Çember yuvarlamak.
Kumla oynamak, kuleler yapmak.
Trambolin üstünde zıplamak.

Su tabancasıyla su savaşı yapmak.
Tekerlekli paten ile kaymak.
Top oynamak, maç yapmak.
Bahçedeki otları temizlemek ya da çiçek ekmek.
Uçurtma uçurmak.
Tutmacı olan büyük bir topun üstünde zıplamak.
Uzaktan kumandalı arabayı gezdirmek.
Uzun yürüyüşler yapmak.
Mini basketbol oynamak.

İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 10:47
OCUKLAR İÇİN...

Hepimiz doğamız gereği başarmak isteriz. İster çocuk, ister yetişkin olalım.
Çocuklarımıza vereceğimiz sorumluluklar, onları mutlu ederek, hayatın bir
parçası olduklarını öğretir. Emeğe saygı göstermeyi, hayatı zorluklarıyla da
paylaşmayı, bağımsız bir birey olmayı ve sorumluluk alabilmeyi… Vereceğimiz
sorumlulukların sizin için mükemmel olmasını beklemeden, ellerinden gelenin en
iyisini yaptıklarında “Aferin” i eksik etmeden bir paylaşıma girmek, onların da
çaba karşısında teşekkür etmesini ve emeğe saygı duymalarını öğretir.

2-3 Yaş Çocuklarının Başarabileceği İşler
Oyuncaklarını toplayıp, kaldırmak.
·Masayı kurmak.Tabak taşıma, bardak koyma vb.
·Küçük çöp kutusundaki poşeti alıp kapıya koymak.
·Şarjlı süpürge ile dökülen kırıntıları toplamak.
·Market alışverişi sonrası, banyoya, mutfağa koyulacakları ayırmak.
·Masayı toplayıp, silmek.
·Toz almak.
·Her sabah kapıya konan gazeteyi almak.
·Bahçe sulamak.
·Odasını biraz da olsa düzenlemek.

4-5 Yaş Çocuklarının Başarabileceği İşler
·Masayı tamamen yerleştirmek. Kişi sayısına uygun tabağı kendisi ayırıp,
yerleştirmek.
·Çiçeklerini sulamak ve ev hayvanını beslemek.
·Bulaşık makinesine kirlileri sıyırarak koymak.
·Bulaşık makinesinde yıkanan bulaşıkları boşaltmak.
·Kendi ev ihtiyaçlarının listesini oluşturup takip etmek. (Örn. Sütü bitince
kendi ihtiyaç listesine resmini yaparak ailesini uyarmak ve takip etmek).
·Mikseri kullanmak.
·Kendi bulaşıklarını deterjanla yıkamak.
·Alışverişe aktif olarak katılmak.
·Süpürgeyi kullanmak. Kirlenen yerleri belirlemek.
·Basit yemeklere yardım etmek.
·Kendi sandviçini hazırlamak.
·Kendi yatağını yapmak.
·Genel ev ihtiyaçlarını belirleyerek, yetişkinlere hatırlatmak.
·Kirli çamaşırını fark edip, değiştirmek ve çıkardığını kirliliğe atmak.
·Odasını temizlemek.
·Kuruyan çamaşırlarını toplayıp, katlayıp, dolaba yerleştirmek.
·Telefona cevap vermek ve gerektiği durumlarda rakam eşleştirme yöntemiyle
telefon edebilmek.
·Tabağına istediği kadar yemeği almak, yemeği kişi sayısına göre tabaklara bölmek.

6-7 Yaş Çocuklarının Başarabileceği İşler
·Çekmecesini, dolabını düzeltmek.
·Beslenmesini hazırlamak.
·Sebze ve meyveleri soymak.
·Basit yemekler yapmak (Yetişkin gözetiminde.Yumurta pişirmek, kaynatmak gibi)
·Başı hariç kendi başına yıkanmak.
·Balkonu yıkamak, süpürmek.
·Buzdolabı temizlemek.
·Çamaşırları düzgün asmak.
·Tüm ev alışveriş listesini oluşturmak için eksikleri fark etmek ve belirtmek.
·Varsa ev hayvanının da oyuncaklarını ve dağınıklığını toplamak

Düzenleyen yeşim - 09 Eki 2008 Saat 10:49
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 11:06
Bebekleri Çabuk Konuşturan Öneriler
Uzmanlara göre, bebekler ikinci aydan itibaren bazı sesler çıkarmaya başlıyor. Zamanla bebeklerin çıkardığı sesin farkına varmaya başladığını ve bundan dolayı mutlu olduklarını ifade eden uzmanlar, bu dönemde bebeklerle konuşmanın sağlıklı gelişmeleri açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

İşte konuşmayı hızlandıracak öneriler!
* Anne ve babalar, bazı sesler çıkarmaya başlayan bebekleriyle konuşmalıdır.
* İkinci aydan itibaren kendisi ile sürekli konuşulan bebek, konuşmayı daha kolay ve çabuk öğrenir. Ancak çok sayıda kişi bebeklerle onun diliyle konuşmaya, ilginç sesler çıkarmaya çalışır.
* Bebek açısından anlaşılmayan bu tür seslerin bir fayda sağlaması imkansızdır. Bunun yerine normal şekilde konuşmak, sohbet etmek bebek için daha yararlı olur.
* Özellikle sürekli bebekle birlikte olan annenin iletişim kurması, çocuğun ruhsal açıdan gelişmesi üzerinde olumlu etki yapar. Konuşma deyip geçmemeli. Bu durum çocuğun ilerleyen yaşlarda daha girişken bir kişilik kazanmasında önemli rol oynar, hayatında başarılı olmasını sağlar.
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 11:09
    HARİTA
Adam bir haftanın tüm yorgunluğundan sonra pazar sabahı kalktığında tüm haftanın yorgunluğunu çıkartmak için eline gazetesini aldı ve bütün gün evde oturup miskinlik yapacağını düşündü. Tam bunları düşünürken oğlu koşarak geldi ve ne zaman sinemaya gideceklerini sordu. Baba oğluna söz vermişti, bu hafta sonu sinemaya götürecekti ama hiç dışarıya çıkmak istemediği için bir bahane uydurması gerekiyordu.
Gazetenin promosyon olarak verdiği dünya haritası gözüne ilişti. Önce dünya haritasını ufacık parçalara ayırdı ve sonra oğluna verdi. Eğer bu haritayı düzeltebilirsen seni sinemaya götüreceğim dedi ve en iyi coğrafya profesorünün bile bu haritayı akşamdan önce birleştiremeyeceğini düşünüp rahatladı. Aradan 10 dakika geçti geçmedi oğlu koşarak babasının yanına geldi ve haritayı düzelttim artık sinemaya gidebiliriz dedi. Adam önce inanamadı ve haritayı görmek istedi. Gördüğünde hayretler içerisindeydi, harita en küçük bir yanlış olmaksızın birleştirilmişti. Merakla oğluna bunu nasıl yaptığını sordu. Çocuğun cevabı herşeye yeterdi:
Haritanın arkasında bir insan resmi vardı.
INSANI DÜZELTTİĞİM ZAMAN DÜNYA KENDİLİĞİNDEN DÜZELMİŞTİ...
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 11:10
Hayır diyebilmek niçin gereklidir?

1) Bu çocuğunuzun kişiliğinin şekillenmesine ve gelecekte sorumluluk sahibi özgür ve yetenekli bir insan olmasında fayda sağlar. Çocuğunuzun bazı isteklerini önleme çocuğunuzun psikolojik ve duygusal gelişiminde önemli bir tecrübedir. Çünkü onun her istediğinin yapıldığı anlık mutluluklardan vazgeçebilmeyi öğrenmesi bu gelişimde katkı sağlar. Çocuğunuzun her istediğini yapmayarak onu geri çevirmek onu genel bir kanı olan küçük düşürmek anlamında değildir.

2) Anne ve baba tarafından çocuğa getirilen birtakım sınırlar onu üzmekten çok ona güven duygusu verdiği düşünülmektedir. Böylece ona hayır denmesi çocuğu rahatlatır. İsteğinin yapılmadığı bir anda çocuğun geçireceği kriz öncesi alınan tedbirler ve kararlar çocuğunuza verilecek en iyi işaret olarak kabul edilir. Çocuğunuzun gereksinimlerini anlamak ona herşeyi yapabileceği iznini vermek anlamına gelmemelidir.

3) Eğer çocuğunuz sizi yetişkin bir insandan ziyade arkadaş statüsünde görüyorsa bu çocuğunuzun psikolojik gelişme evreleri konusunda bilinçli olmadığınız anlamına gelmektedir. Çocuğunuzun arkadaş anne babadan ziyade kendi kişiliğini geliştirebileceği güvenebileceği yetişkin ciddi ve anne baba statüsünü koruyan bir anne babaya ihtiyacı vardır.

4) "Yasaklamak yasaktır" kuralı çocuğunuzu ileriki yaşamında karşısında çıkacak olan yasaklara anlam veremez ve hatta dayanamaz hale getirebilir. Ergenlik yaşına geldiğinde bu otoriteyi bulmak için anne ve baba dışında herkeste -polis, öğretmen vb.-ilişkiye ve arayışa geçebilir. Böylece çocuğunuzun istediği her şeyi vermek onun herşeyi yapabileceği sandığı gerçek olmayan bir dünyada büyümesine neden olur.

5) Çocuğunuzun istekleri karşısında sürekli boyun eğmek ve adeta köle haline gelmek varlığınızı zorlaştırır.

Hayır demeyi nasıl öğrenebilirsiniz?

1) Çocuğunuzun yaşı ve kişiliğini göz önünda bulundurarak, öncelikle şartsız toplumsal yasaklar---başkalarına zarar verme veya kendine kötülük yapmak gibi- ve her aileye özgü kuralları---yatma saati, yemek yeme, televizyon izleme gibi--- tespit edin ve bunları birbirinden ayırınız.

2) Toplumsal yasaklar konusunda kesin ve tereddütsüz bir biçimde ona yaklaşın ve onu uyarınız. "Kabul etsen de etmesen de bu yasak" ve vurgulayın "Sana daha önce söylediğim gibi bu yasak" gibi. Bu şekilde ona toplumsal yasak konusunda kesin bir durum tespit etmiş ve ona bunu kabul ettirmiş olursunuz.

3) Aile kurallarında ancak uzun vadede uygulayabileceğiniz kuralları seçin ve bu konuda ona bir tavır koyunuz. Fakat bunu çocuğunuzun yaşı ve kişiliğini düşünerek uygulayınız. Eğer bazı şüpheleriniz varsa bir öğretmen ya da çocuk doktorundan tavsiye alınız.

4) Çocuklar bakışlardan etkilenir bu nedenle ona bir kuralı ya da yasağı uygulatmak istediğinizde onunla göz teması kurun ve konuşurken bakışlarınızı ondan ayırmayınız. Otorite bağırmaktan ziyade sert bakışlarla kurulabilir ve çocuk bu sert bakışlardan söz dinlemesi gerektiğini öğrenir.

ALINTIDIR...
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
yeşim Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Süper Anne

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Eki 2008 Saat 11:13
BİR ÇOCUKTAN SESLENİŞ Embarrassed

Beni Yetiştirirken Vazgeçeceğiniz 10 şey;
1. Bana su getirtmeyin, bana da su getirmeyin. Aramızda hizmetçi yok, herkes kendi işini yapsın. Evde küçük yaşta iş gücü kullanmaya ve sevgi istismarına son.
2. Hata yapmama izin verin ki, gerçekten hataysa sonuçlarını görüp ders alayım. Hata değilse siz ders alın.
3. Her isteğimi bana almayın. Size karşılıksız kimse bir şey vermiyor. Her şeyin bir çalışma karşı elde edileceğini öğrenmeme izin verin. Sonuçlar, çalışmanın ürünüdür.
4. Benim özgürlüğüm sizin özgürlüğünüzdür. Bir yere gitmek istediğimde beni bırakın. Bana kaçta döneceğimi değil, ilkeler söyleyin. İyi insanlarla birlikte ol ve kendini koru gibi bir söz benim için saat kaçta döneceğimden daha anlamlı ve yararlı. Yoksa ben yapacağımı gündüz gözü de yaparım. 5. Okulun amacı öğrenmektir. Derslerden kaç aldığım değil, bir şey öğrenip öğrenmediğime bakın. Beni yarın yaşamda ayakta tutacak olan aldığım notlar değil, öğrendiklerin olacaktır.
6. Benimle ilgili fikirleriniz elbette var. Ama arada benim ne düşündüğümü, ne hissettiğimi sorun ve gerçekten dinleyin. Aramızdaki sorunların çoğu iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Konuşmak kadar dinlemeyi de öğrenelim.
7. Ben dürüst olmak istiyorum, beni yalan söylemek zorunda bırakmayın. Size yalan söylemeye başlarsam, bazen bilmeniz gerekenleri de öğrenemeyeceksiniz.
8. Söylediklerinize karşı çıktığımda size değil, söylediklerinize karşı çıkıyorum. Sizde bana değil, söylediklerime karşı çıkın. Kelimeler incinmez, ama bizler inciniriz. Yani “sen aptalsın” değil, “bu söylediğin fikir güzel değil,” diyelim birbirimize.
9. Toplum içinde gurur duyacağınız bir birey olmam, sizin bana bir birey gibi davranmanıza bağlı.
10. Sizden beklediğim şey tek başına sevgi değil, aynı zamanda saygı. Küçüklerime sevgi, büyüklerime saygı hikayesi, geçen yüzyılda kaldı. Benden saygı istiyorsanız ben de sizden saygı istiyorum Star
İkizlerim Azra ve Arda
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12345 6>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.