Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE GRİBE DİKKAT!

HAMİLELİKTE GRİBE DİKKAT!

Değişken hava şartları grip ve soğuk algınlığının sık sık görülmesine neden olur. Özellikle sonbahar ayları gribin en çok görüldüğü zamanlardır. Hamilelik döneminde yaşanan gripse hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Peki anne adayları gripten nasıl korunmalı? Hamilelikte grip aşısı yapılabilir mi? Hamilelik ve grip hakkında bunları bilmeniz gerekiyor.


Hem bağışıklık sisteminin zayıflaması hem de dolaşım ve solunum yolunda normalde yaşanan sıkıntılar hamilelik sürecinde gripten daha fazla etkilenilmesine neden olur. Bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir. Grip olan anne adayı bir yandan kendi sağlığı ile ilgili sorunlar yaşarken diğer yandan da karnındaki bebeği için endişelenmektedir. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak anne adayını olumsuz etkileyen bu hastalığa karşı savaş açmak için öncelikle hastalığı tanımak, bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi sürecini çok iyi bilmek gerekir.

GRİP NEDİR?
Influenza virüslerinin neden olduğu grip, yaygın salgınlara neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Geçtiğimiz yüzyılın başında meydana gelen ve tüm dünyayı etkileyen grip salgını 20 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştur. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin verilerine göre hastalık nedeni ile hayatını kaybeden hastaların önemli bir kısmı ya ciddi sağlık sorunu olan kronik hastalar ya da ileri yaştaki düşkün kişilerdir. Hastalığa neden olan virüs çok sık aralıklarla form değiştirdiği için salgınlara neden olur. Grip, burun, boğaz, soluk borusu hatta akciğerlere bile yerleşebilir ve zatürreye neden olabilir. Soğuk algınlığına neden olan virüslerden farklı olarak solunum sistemini döşeyen epitel tabakasına zarar vererek bakterilerin de olaya karışmasına neden olabilir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Hastalık genelde ateş ile başlar. Halsizlik ve yüzde kızarıklık da hastalığın belirtilerindendir. Bazı kişilerde başdönmesi, bulantı ve kusma görülebilir. Yüksek ateş 2-3 gün devam eder ve bazen 5 güne kadar uzar. Solunum sisteminde yaşanan sorunlar ateşten sonra artış gösterir. En önemli bulgulardan birisi kuru öksürüktür. Bununla birlikte boğaz ağrısı, boğazda kızarıklık, soğuk algınlığı belirtileri, yaygın kas ve eklem ağrıları görülür. Öksürük dışındaki belirtiler genelde 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolurken öksürük birkaç hafta daha devam edebilir.

GRİP NASIL BULAŞIR?
Damlacık enfeksiyonu şeklinde havadan bulaşır. Virüsü taşıyan kişi hapşırdığında milyonlarca virüs havaya karışır ve kişinin göz, burun ve ağızından girerek enfeksiyona neden olur. Virüsü alan kişi bundan sonraki ilk 2 gün civarında en fazla bulaştırıcılığa sahiptir. Yani belirtilerin ilk görüldüğü dönem bulaşıcılığın da en fazla olduğu dönemdir. Eller de hastalığın bulaşmasında etkilidir. Bu nedenle el temizliğine bu aylarda daha da dikkat etmek gerekir. Hapşırıldığında ya da öksürüldüğünde bir mendil yardımı ile çok bastırmadan damlacıkların heryere yayılmasını önelemek gerekir.

HAMİLELERDE GRİP
Hamilelik, tek başına gribe yakalanmak için risk değildir. Ama hamile bir kadın grip olduğunda komplikasyon görülme oranı daha da artar. Aynı yaş grubundan kadınlar karşılaştırıldığında hamile olanların grip nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi edilme oranlarının hamile olmayanlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir.

HAMİLELİKTE GRİP AŞISI RİSKLİ MİDİR?
Hayır, değildir. Hamileliği grip sezonuna denk gelen anne adayının, influenza mevsimi olan Ekim ile Mart ayları arasında aşı olması gerekir. Hamilelerin zatürre, sinüzit gibi hastalıklara da yakalanma riski daha yüksektir. Grip aşısı canlı virüs içermeyen ve hamilelikte kullanılabilen güvenli bir aşıdır. Amerikan jinekolog ve Obstetrisyenler birliği (ACOG) 2000 yılı Aralık ayında yayınladığı görüşünde, salgın mevsiminde hamileliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterlerinde olan kadınlara grip aşısı olmalarını önermektedir. Aynı bildiride şeker hastalığı, astım, hipertansiyon gibi yüksek risk durumlarının varlığında gebelik yaşına bakılmaksızın grip aşısı yapılması önerilmektedir. Bu gibi yüksek risk faktörleri olmayan kadınlarda ise aşının ilk trimester sonunda yapılması önerilmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu yüzde 70-90 arasında değişmektedir. 2000 hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, aşı ne anne adayı ne de bebek üzerinde olumsuz bir etki göstermemektedir.
     
Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenlidir. Ancak gebeliğin ilk trimesterinde çok gerekli olmadıkça doktor tarafından önerilmez. İlk trimesterde düşük olasılığı fazla olduğundan bu dönemden sonra aşının yapılması daha uygundur. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelerde de güvenle uygulanabilir.

Grip aşısı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Ancak bu aylarda hamileliklerinin ilk trimesterini yaşayanlarda ertelenebilir. Aşı, kas içi enjeksiyon olarak koldan yapılır.

 

GRİP AŞISININ HEDEF KİTLESİ
Amerikan Bağışıklama Ugulamaları Tavsiye Komitesi (Centers for Disease Control and Prevention) grip aşısının asıl hedef kitlesini şu şekilde bildirmektedir:
- 65 yaşından büyükler
- Yaşı kaç olursa olsun kronik hastalığı olanlar (astım, diabet vb.)
- Yüksek risk altındaki kişiler ile temas halinde olanlar (sağlık personeli)
-  Hamileliklerinin 2. ya da 3. trimesteri salgın dönemine denk gelen kadınlar


AŞININ YAN ETKİSİ VAR MI?
Aşının uygulandığı bölgede lokal hassasiyet ve şişlik, hafif ateş ve halsizlik ve nadir de olsa alerjik reaksiyon görülebilir. Aşı hazırlanırken yumurta kullanıldığı için yumurta alerjisi olanlarda grip aşısı uygulanmaz.

HAMİLELİKTE YAPILAN GRİP AŞISI BEBEĞE DE GEÇER Mİ?
Aşı sonrası annede gelişen antikorlar bir miktar bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onu da gribe karşı korur. Hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme riski de yüksektir.

 

HAMİLELİKTE GRİP BEBEĞİ TEHDİT EDİYOR
Salgın hale gelen ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümcül sonuçlara yol açan grip virüsü, üst solunum yollarını etkilemekle kalmayıp, kimi kez tüm vücut sistemlerine de yayılıyor. Bu yüzden sadece yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için değil, hamileler için de büyük risk taşıyor. Op. Dr. Seval Taşdemir, gebelik gibi vücut direncinin fizyolojik olarak azaldığı durumlarda gribin anne ve bebeğin sağlığını ciddi şekilde etkilediğini, bebeğin ana rahminde gelişimini hatta anne ve bebeğin hayatını tehdit edebildiğini söylüyor. Dr.Taşdemir, gribin doktor kontrolünde atlatılmasının anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguluyor.


DOKTOR KONTROLÜ ŞART
Gribe yakalanan anne adaylarının, bebeklerine zarar vermemek için gelişigüzel ilaç kullanmamaları gerekir. Gribin etkileri genellikle çok ağır değildir ve bebeği doğrudan etkilemez. Ancak anne ağır bir gribe yakalanırsa, organ sistemlerini etkileyen grip, dolaylı olarak bebeğe zarar verir. Bu sebeple, zorunlu durumlarda doktora danışılarak bebeğe zarar vermeyen antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Gripten korunmanın en iyi yollarından biri, salgın dönemlerinde kalabalık yerlerde bulunmamak ve grip olan kişilerle yakın temasa girmemektir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Gribin hala etkin bir tedavisi yoktur. Hiçbir ilaç ya da tedavi yöntemi hastalığın seyrini değiştiremez. Ancak yakınmaların daha hafif şekilde atlatılmasına yardımcı olabilecek destek tedaviler uygulanabilir. Gribin tek ilacı istirahat ve iyi beslenmedir. Hastalığın şikayetleri azaldığında tekrar aynı aktivitelere başlamayın. Hastalığın tamamen atlatıldığından emin olana kadar istirahat edin.

Influenza virüsüne karşı bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların etkili olabilmesi için hastalık belirtileri başladıktan sonra 48 saat içinde alınması gereklidir. Hamilelikte C kategorisine giren bu ilaçlar, ancak anne adayı ciddi risk altındaysa kullanılmalıdır.

ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!
Grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında özellikle ülkemizde başvurulan ve başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok fiziksel zararı olan antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Grip sürecinde başka bir bakteriyel enfeksiyon yaşanmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır.

YARDIMCI ÖNERİLER
Hastalık sürecini daha rahat atlatmak ve çabuk geçirmek için bu önerilere kulak verin:
- Sıvı alımı bu dönemde çok önemlidir. Yeteri kadar su tüketin.
- Hastalık dönemlerinde beslenmenize çok özen gösterin. Mümkünse meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.
- Ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edin.
- Daha rahat nefes almanız için havanın kurumasını engelleyin.
- Boğaz ağrısı için pastil kullanabilirsiniz.
- Burun tıkanıklığı için tuzlu su vb. kullanabilirsiniz.

 

GRİP HANGİ HALLERDE TEHLİKELİDİR?
Grip bazen çok ağır seyredebilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. O nedenle özellikle hamileyseniz bir doktora görünmeniz daha sağlıklı olur. Ancak doktora görünmediyseniz ve aşağıdaki hallerden biri mevcutsa, kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız.
- Yüksek risk grubundaysanız,
- Ateşiniz 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse,
- Soluk alıp vermede güçlük olursa,
- Göğüs ağrısı olursa,
- Şiddetli kulak ağısı, kulaktan akıntısı ve kanama olursa,
- Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
- Ense sertliği ortaya çıkarsa,
- Birkaç gün içinde düzelemediğinizi ve ciddi derecede hasta olduğunuzu düşünüyorsanız.


             
.       

 

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.