Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AŞIDAKİ CİVA TEHLİKELİ DEĞİL!

Domuz gribi aşısı ile ilgili akıllara takılan en önemli soru da “Aşıdaki civa sağlığa zararlı mı?” sorusu... Prof. Dr. Gaye Usluer, domuz gribi aşısında bulunan cıva içeriğinin insan sağlığını tehdit edecek miktarda ve türde olmadığını söyledi.


Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer; '”Domuz Gribi, Aşı ve Korunma Yöntemleri” konulu konferansta, tüm olumsuz ve medyatik duyurulara karşın birincil ve en önemli korunma yönteminin aşılama olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Kuşlardan veya domuzdan insana geçip yeni bir yapı oluşturan virüsler mutasyona uğrayarak etki alanını farklılaştırdı. Pandemi (salgın) sayılabilmesi için bir virüsün öncelikle yeni bir virüs olması, hayvandan insana geçmesi, insanda enfeksiyon oluşturması ve yeterli kişiye bulaşmış olması gerekir. 6-8 haftalık dalgalanmalarla yayılan virüsün hızı artabilir veya azalabilir. Bu nedenle bir pandeminin önceden etkileri belirlenemeyebilir. Türkiye’de virüsün görülme sayısı özellikle çocuklarda ve genç nüfusta yüksek. Gribin kendiliğinden ortadan kaybolma ihtimali de olası görülmüyor.

Korunma yollarının başında kişisel korunma, aşılama, antiviral ilaçların kullanılması, toplumun doğru bilgilendirilmesi ve eğitimin sürdürülmesi yer alıyor.

Binaların dezenfekte edilmesi konusunda etkisiz kalınıyor. Hava yoluyla da bulaşan virüsün eşyaların dezenfekte edilmesi yoluyla engellenmesi mümkün olmayacaktır. Korunmada öncelikli yöntem aşılanma olmalıdır. Cerrahi maske kullanımı da korunmada etkili olacaktır.”

 


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.